Är hamstrar färgblinda?

Är hamstrar färgblinda? Ägaren håller hamstern i sin hand

Hamstrar är underbart underhållande, lätta att ta hand om och ett minnesvärt första husdjur för många människor. De kräver lite underhåll, är billiga och utgör ett bra komplement till alla kärleksfulla hushåll.

Deras söta ansikten skänker oss oändligt mycket glädje, men om du är som jag har du förmodligen undrat vad en hamster tänker då och då.

Vad tänker de bakom dessa förtjusande små knappögon? En vanlig fråga som folk undrar om sina hamstrar är om de är färgblinda.

Hamstrar är i princip helt färgblinda. Deras öga består av endast 3 % färgkänsliga tappar. Vissa raser kan se lite blå eller gröna färgnyanser.

Det finns en hel del fascinerande vetenskap bakom varför en hamster är färgblind, och överraskande nog har olika arter av hamstrar olika färgseende.

Att förstå en hamsters syn är viktigt för att hålla dem säkra när de är ute ur buren. Resten av den här artikeln kommer att definiera färgblindhet, varför hamstrar är färgblinda och hur bra de kan se.

Vad gör hamstrar färgblinda?

Färgblindhet definieras som avsaknad eller skada på de så kallade tapparna som kan identifiera olika färger. Människor har trikromatiskt seende och har tre olika typer av synceller (tappar) som skiljer färger åt, men det är inte alla färger som finns där ute.

Chockerande nog har fåglar och några ryggradslösa djur fyra olika typer av tappar och kan se färger i ett bredare spektrum än vad vi kan.

Tekniskt sett är alla människor färgblinda för färger utanför det synliga spektrumet, till exempel ultravioletta och infraröda strålar. Andra djur, t.ex. hundar, är dikromatiska och kan inte urskilja färgerna rött och grönt.

Hamstrar är monokromatiska, vilket innebär att de nästan uteslutande ser saker i svart och vitt. Hamstrar kan dock fortfarande se vissa färger även med en så låg täthet av tappar.

I en intressant studie dras slutsatsen att guldhamstrar kan se vissa nyanser av grönt, medan sibirisk dvärghamster enligt uppgift kan se vissa blå och ultravioletta nyanser.

Tyvärr innebär det att din lilla pälsbeklädda vän inte uppskattar sitt röda favorithjul tack vare att det är så ljust och färgglatt.

Varför är hamstrar färgblinda?

Hamstrar har väldigt lite färguppfattning. Deras syn är ganska dålig, men det visar sig att de inte behöver se bra för att ha en bra verktygslåda för överlevnad.

De kompenserar för det med ett känsligt luktsinne. Hamstrar blir mer upphetsade av din lukt än av att se dig – förmodligen för att du ser ut som en suddig grå klump för dem.

Hamstrar behöver inte färgseende eftersom de perfekt kan känna igen varandra och dig enbart genom lukten. Vilda hamstrar förlitar sig också på sin otroliga näsa för att lokalisera potentiella födokällor och rovdjur.

Dessutom är alla hamstrar utrustade med en utmärkt hörsel, vilket gör färgseende onödigt för deras överlevnad.

Deras öron kan uppfatta allt – en fågel som slår med vingarna över huvudet, en orms kropp som slingrar sig fram på marken – och de drar sig snabbt tillbaka om de känner fara.

Det är därför du kanske ser din hamster spänna sig och frysa till för att lyssna om du tappar något i närheten av hans bur. Det är en instinkt för att ta reda på källan till ljudet och avgöra om det finns ett hot där ute.

Vilda hamstrar använder dessa otroliga sinnen på natten när de letar efter mat.

Färg är inte en användbar indikator för att varna hamstrar för fara när det är mörkt ute. De flesta nattaktiva djur, både rovdjur och bytesdjur, kan inte se färg bra, om ens överhuvudtaget.

Vilda hamstrar tillbringar också det mesta av sin tid gömda i sina hålor under dagtid, säkra från de farliga varelserna ovanför. De har inget egentligt behov av att ta in några färger – informationen är inte till någon hjälp för dem.

De identifierar födokällor med hjälp av lukten, inte med hjälp av färger som vi människor gör, och deras ögon fungerar främst för att hjälpa dem att inte stöta ihop med saker. De är mycket väl lämpade för nattsyn, även om de inte kan se i fullständigt mörker.

Kan man förbättra en hamsters färgseende?

Tillkomsten av glasögon för färgblinda som återställer färgerna kan få dig att tro att färgterapi kan hjälpa din pälsbeklädda vän att uppleva världen i mer färg. Ändå är det helt enkelt inte möjligt att få din hamster att uppleva världen på samma sätt som vi gör.

För det första ”tillför” färgblindglasögon inte färg till en persons syn som saknar en typ av tappar i ögat, utan ändrar istället mättnadsnivån i de avvikande färgerna för att hjälpa den färgblinda personen att lättare identifiera dem.

Hamstrar, som är monokromatiska, kan helt enkelt inte dra nytta av sådana verktyg och skulle inte veta hur de ska använda dem även om de gjorde det.

Andra intressanta egenskaper hos en hamsters ögon

Hamstrar är blinda under de första två veckorna av sitt liv. De har en mycket svag syn när de utvecklas, särskilt när de utsätts för starkt ljus.

Detta beror på hur en hamsters öga är utformat för att tillåta maximalt ljus i mörka miljöer för att se ett stort område nära dem. Du kanske upptäcker att de skyr ditt sällskap på dagen om det är för ljust för dem.

UV-ljus signalerar till din hamster att det är dags att sova, och eftersom vilda hamstrar inte interagerar med UV-ljus kommer din tama hamster inte att uppskatta att bli väckt av starkt ljus. Deras ögon är helt enkelt för känsliga.

Se till att deras bur inte utsätts för direkt solljus under hela dagen och undvik att sätta en lampa på buren. De behöver det inte, och det extra ljuset kommer att skada deras ögon.

Hamstrar har också dålig djupseende och kan inte bedöma höjder särskilt bra. Var alltid försiktig och vaksam när din hamster leker på ett bord eller en bänkskiva för att undvika risken för skador. Dessutom bör du hålla vassa föremål utom räckhåll och utanför buren för att förhindra skador på ögonen.

Om du har höga plattformar i din hamsters bur ska du se till att du sätter in skyddsåtgärder så att din hamster inte kan falla ner till botten av buren vid ett eventuellt fall.

Hamstrar är ganska klumpiga och du bör vidta försiktighetsåtgärder så att de inte skadar sig själva.

Hamsterns ögonproblem

Ibland kan en hamster på grund av förhållanden i sin miljö eller genetiska anlag utveckla vissa ögonsjukdomar, varav vissa är livshotande. Hamstrar skadar sig ofta på grund av sin dåliga syn och djupseende.

Bakteriell konjunktivit (“pink eye”) är en vanlig företeelse som kan uppstå vid en traumatisk händelse eller i en oren miljö. Detta kännetecknas av en missfärgad ”ögonlapp” runt ögat, vilket är en inflammation av de rosa vävnaderna i området.

Sår kan orsakas av skador på ögat och åtföljs av blödning i området. Om du misstänker att din hamster har en ögonsjukdom bör du kontakta din lokala veterinär.

Hur bra kan hamstrar se?

I förhållande till människor har hamstrar en dålig syn. De har mycket svårt att se föremål förrän de är mycket nära. Å andra sidan kan de se ett stort område runt omkring sig, vilket gör att de kan upptäcka ett annalkande rovdjur.

Kan hamstrar se bra i mörker?

Hamstrar kan se bättre i svagt eller dämpat ljus och är väl anpassade för att ta sig fram i terräng med minimalt ljus, men de kan inte se om det är kolsvart.

Slutsats

Hamstrar är fascinerande varelser med många intressanta biologiska egenskaper som hjälper dem att överleva. Om du någonsin har sett din hamster titta runt och undrat om de kan uppskatta färgerna i världen omkring dem är du inte ensam.

Tyvärr kan dessa bedårande gnagare inte se färg förutom blått och grönt i vissa fall. Guldhamstrar kan se i gröna nyanser, medan sibiriska dvärghamstrar endast ser i blå nyanser.

Deras syn är också ganska dålig, och de ser bara något tydligt om det är rakt framför deras näsa. De kompenserar dock mer än väl för sin brist på syn med sin skarpsinniga hörsel och lukt som kan hjälpa till att skydda dem från rovdjur i naturen.

Hamstrar är nattaktiva, så bli inte förvånad om de leker runt och får lite konditionsträning klockan tre på natten. Eftersom de är anpassade till en nattlig livsstil och deras ögon inte klarar av för mycket ljus, se till att undvika att ställa deras bur i direkt solljus.

Dessa små glädjeämnen kan erbjuda mycket underhållning och värde till våra liv, men att förstå precis hur de ser på världen och vad de kan se hjälper oss som ägare att bättre förstå hur vi ska ta hand om våra hamstrar så att de kan få ett långt och bekymmersfritt liv.

Similar Posts