Gillar hamstrar mörker?

En liten dvärghamster sitter i mörkret.

Hamstrar är förtjusande, lätta att ta hand om och har en sprudlande personlighet.

De erbjuder så mycket glädje genom sina upptåg, men om du någonsin har gjort misstaget att ha deras bur i ditt sovrum och blivit väckt av din hamster som går till hjulet för lite konditionsträning så fort du går och lägger dig, då vet du hur frustrerande det kan kännas.

Varför stampar hamstrar ständigt runt i buren i mörkret? Är de stressade? Behöver de något? Tycker hamstrar om mörker?

Hamstrar är krepuskulära och föredrar att vara aktiva i skymningen och gryningen. De kan se bättre i svagt ljus men inte i becksvart mörker. I solljus lockas de att sova när de ser UV-ljuset.

Det ligger mycket spännande biologi bakom hur hamstrar ser världen och hur de reglerar sin sömncykel. Var bara säker på att din hamster inte försöker hämnas på dig genom att väcka dig på småtimmarna på morgonen.

Den här artikeln kommer att dyka ner i varför hamstrar föredrar mörker och är bättre anpassade till en miljö med svagt ljus.

Vad gillar hamstrar med mörkret?

Det är värt att notera att hamstrar inte är riktigt nattaktiva. Istället är de krepuskulära, vilket innebär att de är mest aktiva runt skymningen och gryningen, även om tiden de är vakna varierar mellan olika raser.

Många bytesdjur föredrar också dessa förhållanden. Det svaga ljuset hjälper dem att undvika att bli upptäckta av rovdjur. Låt oss inse det – hamstrar har inte mycket till försvarsmekanismer. De är små och oftast hjälplösa mot större djur.

Deras klor ger dem ett litet skydd i en nödsituation, men hamstrar arbetar enligt en strikt ”bli inte sedd”-livsstil i det vilda.

När det gäller din tama fluffboll är din hamsters överlevnadsinstinkter fortfarande mycket inrotade, trots att det inte finns några ormar eller ugglor som strövar omkring därhemma.

Din hamster kan flippa ur om du gör ett högt ljud nära buren. Han tolkar dessa ljud som potentiella hot och lyssnar räddhågat efter ytterligare alarmerande ljud.

När ljuset är släckt hemma känner sig din hamster mycket mindre hotad. Oavsett om det är upplevt eller verkligt är en ordentlig dag/natt-cykel för din hamster avgörande för deras allmänna välbefinnande.

Så bli inte förvånad om du hör din hamster krafsa vid sin matskål sent på natten – de behöver troligen ingenting. Det är bara en naturlig överlevnadsinstinkt som är inrotad i dem.

Kan hamstrar överleva på dagen?

Hamstrar kan anpassa sig till samma schema som sina ägare. Vissa förespråkar idén att flytta deras sömnschema genom att väcka din hamster 15 minuter tidigare varje dag tills de anpassar sig till ungefär samma schema som du, men vi skulle inte rekommendera detta.

Att justera sömnschemat är svårt och opålitligt, men det är helt enkelt inte lämpligt för hamstern. Hur skulle du känna dig om någon väckte dig 15 minuter tidigare varje dag för att få dig på ett nattschema?

En hamster som anpassas på det här sättet kommer att bli mycket grinigare och mer benägen att bita. Det är svårt att utveckla en meningsfull och ömsesidigt fördelaktig relation med din hamster om du väcker den från sömnen hela tiden.

Låt dem få sin skönhetsvila. Hamstrar är mycket mer mottagliga för lek och hantering under sina vakna timmar, så se till att lära dig din hamsters naturliga schema för bästa resultat.

Å andra sidan, om din aktivitet ständigt väcker din hamster, kan det vara bättre att hjälpa dem att etablera en mer konsekvent rutin för att vara mer naturligt vakna när huset är som mest högljutt.

Väck din hamster försiktigt med en låg röstton vid samma tid varje dag så att den inte väcks skräckslagen.

För att upprepa, det är inte hälsosamt att försöka göra din hamster till ett fullfjädrat dagdjur, men att använda sig av mjuka väckningar vid samma tid varje dag kan bidra till att minska stressen i de fall då huset kommer att vara högljutt när de sover.

Att placera buren utanför den vanliga trafiken i huset tjänar en dubbel fördel: det låter din hamster få den vila den behöver utan att bli störd av du kommer och går, och det innebär att du inte störs av ljudet från hjulet sent på natten.

Att införliva ett slutet utrymme som är idealiskt för att gömma sig är en bra idé för att låta din hamster få en mörk, säker miljö att slappna av eller sova i.

Eftersom hamstrar föredrar svagt ljus kan de vilja gå in i sitt lilla hus eller tunnel under dagen. En annan viktig aspekt av en lämplig miljö för dem är att de har rätt strö.

Detta ger dem en ren bur som förhindrar smittspridning, men det erbjuder också en perfekt substans som uppmuntrar ett naturligt grävande beteende.

Under dagtid kan du upptäcka att din hamster gräver mycket mer. Detta är en hälsosam del av en hamsters livsstil och erbjuder värme och skydd mot potentiella rovdjur.

Har hamstrar dålig syn?

En annan anledning till att hamstrar gillar mörker är att de inte har särskilt bra syn, och exponering för solljus kan skada deras ögon. Kom ihåg att i det vilda tillbringar de större delen av dagen efter gryningen i sina hålor.

UV-ljus från solen signalerar till hamstern att det är dags att sova. Att lägga till ett UV-ljus i buren kommer därför bara att förvirra eller stressa din lilla hamster och störa hans sömnschema.

Därför finns det ingen anledning att lägga till konstgjort ljus eller täcka buren under dagen.

Det naturliga ljuset är en mer än tillräcklig indikator för när din hamster behöver sova, och att försämra eller ändra ljusmiljön kommer bara att ställa till det för hans biologiska klocka.

Det är inte bara UV-ljuset (ja, artificiellt ljus har också UV) som spelar roll för din hamsters sömnschema, utan dagsljuset kan också skada din hamsters ögon om du inte är försiktig.

På grund av hur inställda en hamsters ögon är på att se i miljöer med svagt ljus kan ett överskott av ljus skada deras känsliga ögon. Därför bör du undvika att placera deras bur någonstans där de får mycket direkt solljus.

Den andra extremen kan också vara stressande för en hamster – hamstrar kan inte se om det är kolsvart. Det är därför de är mer aktiva i skymningen och gryningen än under nattens sena timmar, även om det exakta sömnschemat varierar mellan olika raser.

Att täcka buren kan därför ta bort för mycket ljus för att din hamster ska kunna se bra, vilket skapar en stressig miljö snarare än en avkopplande.

Hur överlever hamstrar utan god syn?

Hamstrar kan bara se några centimeter framför näsan, om än i ett brett synfält. För att kompensera för bristen på god syn är deras andra sinnen, nämligen hörsel och lukt, mer avancerade.

Deras luktsinne är viktigt för att hitta lämpliga födokällor, och deras öron är utrustade för att höra en mängd olika ljud och avgöra om det finns någon fara.

Din hamster kan bli orolig om du väcker den plötsligt med några höga ljud medan den försöker sova lite.

Hamstrar är starkt beroende av dessa biologiska egenskaper för att bedöma hot och hitta mat, så du bör undvika höga ljud när du närmar dig buren, särskilt om din hamster sover!

Hur sorgligt det än kan verka kan hamstrar inte känna igen ditt ansikte genom att se det – allt de vet är att det finns ”något” där.

De kan dock känna igen dig genom lukten och ljudet av din röst, vilket är anledningen till att det är bra att prata med din hamster med en låg, lugnande röst när du hanterar dem.

Slutliga tankar

Hamstrar är ett ofta missförstått husdjur, och många tror att de inte alls har ett regelbundet sömnmönster. Sanningen är dock att i det vilda har hamstrar ett krepuskulärschema – de är främst aktiva i skymningen och gryningen.

Förekomsten av artificiellt ljus och andra faktorer som buller och ägarens schema kan förvirra en hamster och störa dess naturliga sömnschema.

Hamstrar föredrar dock miljöer med svagt ljus, men inte helt kolsvart, eftersom deras bytesinstinkt talar om för dem att dessa förhållanden är säkrast för födosök och utforskning.

Närvaron av UV-ljus är en biologisk indikator för en hamster att det är dags att hitta en säker plats att sova på. Solljus kan också skada en hamsters känsliga ögon, så de föredrar svagt ljus. Deras ögon är bättre anpassade för sådana förhållanden.

Nu när du vet varför din hamster gör så mycket väsen av sig när resten av familjen går och lägger sig, kanske du kan börja uppskatta hur komplexa och vackra dessa husdjur är.

Similar Posts