Hur mycket sover hundar?

En beagle hund ligger i soffan och sover.

Hundar har det ganska lätt om du frågar mig. Jag tänker på min egen hund, som efter att ha sovit hela natten vaknar upp och äter frukost och sedan tar en tupplur när barnen har gått till skolan. Vilket tufft liv, eller hur?

Hon är en äldre hund och sover mycket, men jag är inte orolig eftersom hon i sin ålder behöver mer sömn. Men jag frågar mig ofta hur mycket hundar sover. Är all denna sömn verkligen nödvändig?

Även om det beror på ålder och aktivitetsnivå spenderar den genomsnittliga hunden ungefär femtio procent av dagen med att sova. Det är 12 timmar av 24 timmar! 

Den här artikeln kommer att gå igenom hur mycket sömn hundar behöver, varför de behöver det och om det finns något att oroa sig för när det gäller deras sömn. Hundar av stora raser, hundar av små raser, valpar och äldre hundar behöver olika mycket sömn av olika anledningar.

Hur mycket sover hundar?

Sover de eller ligger de bara och gör ingenting? Utöver att spendera de 12 timmarna i drömlandet kan vissa hundar spendera ytterligare 30 % av sin dag med att göra något som liknar sömn. Kanske ligger de på den varma soliga platsen på golvet eller ligger utspridda i soffan med ögonen halvt slutna. 

Personligen kallar jag det för att vara otroligt lat under ungefär ¾ av dagen. Nu gäller detta naturligtvis inte alla hundar, och det skiljer sig åt med deras ålder, ras och aktivitetsnivå.

Valpar

Precis som de flesta nyfödda barn sover de mer ju yngre de är. Valpar som är åtta veckor gamla sover ungefär 20 timmar om dagen! Det är 83,3% av dygnet! 

En tio till sexton veckor gammal valp sover ungefär 18-20 timmar om dagen. De första 18 veckorna av en valps liv är den tid då den lär sig om grundträning, socialisering och sin matningsrutin. Så det är förståeligt varför de behöver så mycket sömn. 

Valpar sprider vanligen ut sina sovtider till några tupplurar på mellan en halvtimme och över två timmar. Valpar och unga hundar sover kortare perioder under dagen och har mer vaken tid under natten. 

Men finns det något sötare än en sovande valp? Jag tror inte det.

Vuxna hundar

När hundar växer minskar antalet tupplurar som de tar. Eftersom de tenderar att vara mer aktiva förbrukar de mer energi i en rasande takt. Och när det äntligen är dags att sova brukar de sova hårt så att de kan återhämta sig inför en ny runda av bus. 

Min granne har två unga hundar, och antingen springer de fram och tillbaka över gården eller så är de utslagna.

Vuxna hundar sover i stället under längre perioder. Den längsta perioden på natten. Men naturligtvis sover de fortfarande under dagtid också.

Äldre hundar

Även om åldern för när man kan betrakta en hund som senior är olika för varje ras, kommer äldre hundar att öka sin sömnighet ganska mycket. Men det är helt normalt.

Precis som människor behöver hundar när de blir äldre mer sömn för att de ska kunna återhämta sig helt och hållet från alla dagliga aktiviteter. De flesta äldre hundar tillbringar ungefär 14-15 timmar per dag med att sova, men det finns några (som min hund) som mer än gärna sover 18-20 timmar per dag.

Varför sover hundar så mycket?

Vi vet redan att hundar sover mycket mer än människor. Men varför? Vi har ett mycket mer hektiskt schema än de flesta hundar, om du frågar mig.

Det beror på att hundar lyssnar på sina kroppar, något som människor inte gör tillräckligt mycket av. Hundar sover när de känner sig trötta eftersom de lyssnar på den signal som säger åt dem att sova.

Sömn är oerhört viktigt för hundar. Det hjälper deras hjärnutveckling, inlärningskapacitet, minne och immunförsvar. 

Och precis som vi är det så att om hundar inte får tillräckligt med sömn är de mer benägna att bli sjuka.

Varför sover större raser mer?

Det finns bevis där ute som tyder på att större hundraser sover mer, och jag kan tro på det. Min bästa vän har en Old English Bulldog som väger ungefär 40 kg och är den lataste hund jag någonsin sett!

Större hundar kräver mer metabolisk energi för att hålla igång och behöver därför mer sömn för att återhämta sig.

Särskilt stora raser som st. bernard och grand danois tenderar att sova mycket mer än andra och är bra på att vara tunga soffpotatisar.

Bör jag vara orolig om min hund sover mycket?

Om din hund alltid har varit en sömntuta och ingenting har förändrats finns det ingen anledning till oro. Men om du märker en större förändring i dess sömnvanor kan det vara dags att ta kontakt med din veterinär.

Det finns flera andra faktorer än ålder som kan få en hund att sova mer än normalt.

  • Diabetes
  • Hypotyreos
  • Hjärtsjukdom
  • Artrit
  • Narkolepsi
  • Dräktighet

Diabetes

Diabetes kan vara skrämmande för husdjur eftersom det ofta kan komma snabbt. När hundens kropp inte producerar rätt mängd insulin eller inte bryter ner insulin som den borde, är diabetes en trolig faktor. 

Anledningen till att diabetes får din hund att sova mer är att den tar bort din hunds energi, vilket gör att den blir slö.

Andra symtom på diabetes är mer kissande, viktnedgång och minskad aptit. Tillståndet ses mer hos äldre hundar och genetik spelar också en roll. Mindre hundar, såsom mopsar, taxar, minipudlar och beaglar, är mer mottagliga för diabetes.

Hypotyreos

Hypotyreos gör att din hunds beteende förändras ganska mycket. Förutom att de blir onaturligt sömniga kan de verka mer oroliga än vanligt. Du kan också börja märka en viktökning. 

Vissa hundar kan bli aggressiva och få problem i olika situationer. Du kanske också märker att deras ansikte ser lite annorlunda ut med en rynkad panna.

Hjärtsjukdom

Hjärtsjukdomar kan göra att dina hundar inte bara sover mer än vanligt utan också tröttnar snabbare efter promenader eller lek. Andra symtom på hjärtsjukdom är hosta, svimning, beteendeförändringar och andningsproblem.

Artrit

Artrit ses mer hos äldre hundar och får ofta din hund att sova mer och bli inaktiv. Den kan verka ha svårt att gå eller klättra i trappor. Den kan ha andra beteendeförändringar som irritation och urinering i huset.

Narkolepsi

Tyvärr kan hundar drabbas av narkolepsi precis som människor. Narkolepsi orsakas av en störning i nervsystemet och kan orsaka överdriven sömnighet hos hundar under dagen. Det kan till och med orsaka förlust av medvetande. Detta varar dock vanligtvis bara några sekunder. 

Du kanske märker att din hund plötsligt har gått in i en mycket djup sömn och att deras muskler slappnar av helt och hållet. Detta kan vara svårt att se som djurägare, och symtom som detta är en definitiv orsak till en resa till veterinären.

Dräktighet

Om du märker att din okastrerade tik sover mer finns det en möjlighet att hon kan vara dräktig. Särskilt hos mycket aktiva hundar bör en ökning av antalet tupplurar tas på allvar. 

Dräktiga tikar kan också få ett förändrat beteende, förändrad aptit, missfärgade eller förstorade bröstvårtor och viktökning.

Vad händer om min hund plötsligt slutar sova på natten?

Lika mycket som oro är berättigad för för mycket sömn kan för lite sömn också få oss att undra om allt är okej.

Ibland när hundar blir äldre börjar de drabbas av ett tillstånd som liknar Alzheimers, kallat Canine Cognitive Dysfunction. Detta kan leda till att hundar blir förvirrade när det blir mörkt och blir rastlösa.  Du kanske märker att de går runt mycket och inte verkar kunna slå sig till ro.

Canine Cognitive Dysfunction kontrolleras vanligtvis med medicinering. Din veterinär kan också föreslå en ljudmaskin på natten eller tv på låg volym för att lugna din hund.

Ett annat problem som äldre hundar kan uppleva är att de måste kissa oftare, vilket kan leda till att de börjar gå upp på natten eller blir rastlösa.

När är sömnighet en nödsituation?

I vissa fall kan överdriven sömnighet hos hundar vara en nödsituation. En hund med lätt slöhet behöver kanske inte uppsöka en veterinär, men det är viktigt att förstå hur lätt slöhet ser ut.

Ibland när hundar överanstränger sig kan de bli slöa. Detta kan hända i varmt väder, så se till att din hund får mycket vatten. Slöhet på grund av varmt väder kan leda till att din hund sover djupt, men när den vaknar brukar den vara normal igen.

Slöhet är ett bekymmer när den verkar måttlig till allvarlig. Om din hund är så slö att du inte kan väcka den eller få dess uppmärksamhet kan det vara en nödsituation. Detta kräver en resa till veterinären med en gång.

Slutsats

Vi har lärt oss att hundar sover mycket! Deras ålder, ras och aktivitetsnivå kan påverka hur mycket de sover. Vi har också lärt oss när för mycket sömn kan innebära en resa till veterinären.

Similar Posts