Hur mycket sover katter?

Gråspräcklig katt sover i sin säng

Om du har en katt har du förmodligen märkt att de tillbringar mycket tid med att sova. Med det sagt kanske du undrar hur många timmar din kissemiss sover?

Katter sover i allmänhet 12 till 16 timmar dagligen, men denna mängd varierar kraftigt beroende på kattdjuret. Äldre katter och kattungar brukar till exempel vila närmare 18 eller 20 timmar per dag. Samtidigt kan särskilt energiska och nyfikna husdjur bara behöva 10 timmars slumrande.

Den här artikeln förklarar allt som ägare bör veta om sina katters sömnvanor. På så sätt kan du bättre förstå deras behov och ge dem bästa möjliga omvårdnad.

Varför sover katter så mycket?

Jämfört med människor tenderar katter att slumra ganska mycket. Medan du kanske bara sover omkring 8 timmar per dag kan din kattunge lätt snooza upp till 20 timmar.

Så varför är det så?

Det visar sig att flera faktorer kan bidra till att din katt sover mycket:

  • Tupplur: Till skillnad från människor sprider katterna ofta ut sin vila i korta perioder under dagen. Eftersom de inte får lika mycket djupsömn behöver de mer total uppladdningstid.
  • Sparande av energi: Även om katter är smidiga saknar de den uthållighet som hundar och människor har. Därför har de utvecklats så att de använder energi endast när det är nödvändigt.
  • Njutning: Vissa katter sover mycket bara för att de tycker om det! Detta gäller särskilt äldre katter som har blivit mer stillasittande.
  • Anpassning: Våra kattdjur har utvecklats för att vara lättsovande – både för att skydda dem från rovdjur och för att hjälpa dem att upptäcka byten hela tiden. En biprodukt av denna anpassning är att de sover mer.
  • Tristess: När katter saknar stimulans kan de bli deprimerade och slumra av tristess. Se därför till att din kattunge har gott om roliga saker att klättra på och leksaker att leka med.
  • Sjukdom: Katter agerar ofta slött som svar på medicinska problem. Ta därför med ditt husdjur till veterinären om det verkar ovanligt trött i mer än en dag.

Hur länge brukar katter sova?

Katter har en unik sömncykel. Medan människor vanligtvis får sin vila på en gång, sprider katter ut sin sömn i korta tupplurar över dagen.

Dessa korta tupplurar, varar vanligtvis i ungefär en och en halv timme. Kattdjur kan dock sova så länge som flera timmar i taget – eller så lite som fem minuter.

Hur länge din kattunge sover i genomsnitt beror framför allt på ditt schema. 

Din kattunge kommer till exempel troligen att ta kortare tupplurar om du eller andra människor ständigt är hemma. Detta beror på att det finns mycket mer buller och stök som kan distrahera dem. Dessutom, vilken ägare har inte väckt sin katt för att få mysa ibland?

Tvärtom kan din kattunge sova längre stunder när du inte är hemma. Eftersom de är sociala varelser känner sig många katter uttråkade och ointresserade utan sällskap. Som ett resultat av detta kan ditt husdjur verka särskilt hyperaktiv på natten eftersom det har sovit hela dagen.

Vad påverkar hur mycket katter sover?

Nedan följer de faktorer som påverkar hur mycket vila katter behöver:

  • Ålder: Forskning visar att äldre katter tenderar att sova mer och mer när de blir äldre. På samma sätt kan kattungar tillbringa upp till 20 timmar per dag med att sova mellan måltiderna.
  • Berikning: Om du tröttar ut din kattunge med lekar och leksaker behöver den extra tid för uppladdning. En katt som inte får tillräckligt med fysisk berikning kan däremot vara rastlös.
  • Personlighet: Din katt kan sova mer om den har ett avslappnat och lugnt temperament. Samtidigt kan energiska katter tillbringa mer tid vakna.
  • Andra husdjur: Eftersom tamkatter är sociala djur söker de ofta upp andra husdjur för att leka och knyta kontakter. Men utan en pälsklädd vän kan ditt husdjur sova mer av tristess.
  • Utomhus kontra inomhus: Typiskt sett sover inomhuskatter mer än utomhuskatter. Inomhus har ditt husdjur sannolikt alla sina behov tillgodosedda och en bekväm säng att njuta av. Utomhuskatter däremot spenderar mer tid vakna med att jaga och utforska.
  • Miljö: Katterna tillbringar mer tid vakna om deras miljö är stimulerande. Se därför till att ditt husdjur har katträd att klättra i och fönster som de kan sitta vid. Annars kan de sova mer av ointresse och depression.

När brukar katter sova?

Det finns en vanlig missuppfattning om att tamkatter är nattliga varelser. Men det visar sig att de flesta forskare är överens om att katter faktiskt är krepuskulära.

Krepuskulära djur är mest aktiva vid gryning och skymning. Denna anpassning uppstod för att hjälpa katter att jaga utan att bli sedda och undvika rovdjur som annars skulle kunna upptäcka dem. För att inte nämna att kattögon är utmärkta på att se i svagt ljus.

Eftersom kattdjur är krepuskulära gör de det mesta av sin uppladdning under dagen. Därför kan det verka som om din katt sover mer än vad den egentligen gör. De är trots allt ofta mest aktiva när vi ligger i sängen och minst aktiva när vi är vakna.

Förutom deras krepuskulära instinkter, så kretsar din katts sömncykel också kring din dagliga rutin.

Katter älskar vanligtvis att umgås med sina ägare. Om du har ett ovanligt schema kan det hända att de baserar sina aktiviteter på den rutinen – de sover och vaknar när du gör det.

På samma sätt är katter mycket noga med när de får mat. Så din katt kommer troligen att vara mer aktiv vid de tider på dagen då du brukar fylla deras matskål.

Är det okej för min katt att sova hela dagen?

Generellt sett är det normalt att katter vilar större delen av dagen. Men om ditt husdjur bara går upp för att äta och använda kattlådan kan något vara fel.

Katter har en tendens att dölja tecken på sjukdom. Medan en person kanske gråter eller gnäller när han eller hon känner sig sjuk, är det mer sannolikt att ditt husdjur beter sig slött. På grund av detta kan det vara svårt att avgöra om ditt husdjur har ont eller bara är trött.

Här är några tecken på att något kan vara fel:

  • Över 20 timmar: Att sova i mer än 20 timmar är inte hälsosamt för din katt och kan tyda på brist på stimulans. Se till att ditt husdjur får mycket berikning, både genom leksaker och ömhet.
  • Ignorerar mat: De flesta katter älskar att äta. Så om ditt husdjur snoozar i stället för att dyka upp vid middagstid kan det vara något som stör det.
  • Aggressivitet: Är din katt aggressiv när du försöker väcka den? Det är ett tecken på att den vilar på grund av smärta eller obehag – särskilt om den också gömmer sig.
  • Plötsliga förändringar: Om din en gång energiska kattunge plötsligt börjar sova mycket mer kan den känna sig sjuk. Ring din veterinär om det ovanliga beteendet kvarstår i mer än en dag eller två.

Sömnrelaterade problem hos katter

Tyvärr kan flera hälsoproblem påverka din kattvän negativt när det gäller sömncykeln. Några av dessa problem kan få din kattunge att slumra överdrivet mycket. Samtidigt gör de andra katter ovanligt rastlösa.

Nedan följer några tillstånd som orsakar bristande vila:

  • Hypertyreos (giftstruma): Denna farliga sjukdom påskyndar din katts ämnesomsättning och orsakar hyperaktivitet, ökad aptit och viktminskning. Boka in ett veterinärbesök om du märker av dessa symtom.
  • Uppdämd energi: Brist på fysisk stimulans kan göra katter rastlösa. För att förhindra detta bör du ge ditt husdjur lektid dagligen och tillhandahålla leksaker för när du är upptagen.
  • Miljö: Stressfaktorer i hemmet kan få din katt att känna sig orolig, vilket förhindrar nödvändig vila. Höga ljud och andra husdjur kan vara särskilt upprörande för katter.

Här är några problem som kan leda till överdriven sömn:

  • Depression: När katter förlorar en nära anhörig eller upplever dramatiska förändringar kan de bli deprimerade. Symtom på denna intensiva sorg är bland annat konstant slumrande och slöhet.
  • Fysisk skada: Går din lurviga kompis på ett ovanligt sätt eller kan den inte hoppa? I så fall kan den ha en skada och vilar mer än vanligt. Ring veterinären om dessa problem kvarstår i över ett dygn.
  • Fetma: En felaktig kost kan leda till att katter saknar energi och blir slöa. Om din katt är överviktig bör du överväga att ändra matvanorna och ge den mer motion.

Varför sover min katt med mig?

Lägger sig din pälskamrat intill dig när det är dags att lägga sig? Om så är fallet bör du känna dig glad – för det är ett tecken på att din katt älskar dig innerligt.

Katter sover bredvid sina ägare av flera skäl.

Först och främst handlar det om trygghet. Även om katter har utvecklats för att leva med människor har de fortfarande kvar sina vilda instinkter. Och som ett resultat av detta sover de i allmänhet på de platser där de känner sig säkrast från rovdjur.

Så när din pälsklädda kompis kryper ihop bredvid dig på natten är det för att du får dem att känna sig skyddade. Faktum är att din kisse visar att de litar på dig även när de är som mest sårbara.

En annan anledning till att de gör det är dock rent av ömhet.

Tamkatter är generellt sett mycket sociala djur som uppskattar sina ägares sällskap. Och ett av sätten de knyter band på är genom att gosa med sina favoritmänniskor.

Denna punkt gäller särskilt om du tillbringar den mesta tiden på jobbet eller utanför huset. I det fallet kan din kattunge sova hos dig eftersom den saknar dig under dagen.

Slutliga tankar

De flesta katter sover ungefär 12 till 16 timmar dagligen. Äldre katter och kattungar kan dock sova närmare 20 timmar per dag.

Om din katts sömnvanor plötsligt förändras bör du överväga att boka in ett besök hos veterinären.

Similar Posts