Kan hundar äta clementin och mandarin?

hund äter clementin direkt från ett clementinträd

Vi vill ofta dela med oss av frukt och annan ”mänsklig” mat till våra husdjur för att försöka komplettera deras kost eller ge dem en ”hälsosam” godbit för omväxlings skull.

Men många människor undrar om frukters potentiella giftighet för hundar. Kan hundar till exempel äta clementiner?

Hundar kan äta clementin med måtta (högst ett par klyftor per dag), men de bör inte äta skalen eller kärnorna. Vissa hundar tycker om att äta clementiner, men det finns potentiella risker med att äta den sockerrika frukten, till exempel magbesvär. 

Fortsätt läsa för att få veta mer om hur mycket clementiner hundar kan äta och de tillhörande hälsofördelarna och riskerna. Även om vi konsekvent skriver clementiner så gäller informationen även de närbesläktade frukterna mandarin och satsumas.

Kan hundar äta clementiner?

Hundar kan äta clementiner och mandariner (även om vissa hundar inte gillar citrusfrukter med hög halt av socker som dessa) så länge du håller portionerna små.

På grund av följande näringsmässiga sammansättning (enligt US Department of Agriculture) av en enda clementin är de inte det hälsosammaste valet när det gäller att ge hundar frukt:

 • 35 kalorier
 • 7 g socker
 • 9 g kolhydrater
 • 1,3 g kostfiber
 • 0,6 g protein
 • 1 mg natrium
 • 0,1 g fett

Tänk på att dessa näringsmässiga egenskaper i sig inte är fruktansvärda för hundar. 

Vissa näringsämnen (som fett, protein och socker) kan dock bli för mycket när de kombineras med din hunds vanliga hundfoderdiet, som redan innehåller rätt mängd av dessa näringsämnen.

Är clementiner giftiga för hundar?

Clementiner är inte i sig giftiga för hundar, till skillnad från vissa andra frukter som vindruvor eller körsbär. Problemet med clementiner ligger främst i socker- och citronsyreinnehållet.

Enligt Banfield Pet Hospital innehåller clementiner (och andra citrusfrukter) en hygglig mängd naturligt socker. 

Specifikt hos hundar som diagnostiserats som diabetiker kan för mycket glukosintag bli ett allvarligt problem. Närmare bestämt resulterar diabetes mellitus (sockerdiabetes) hos hundar i svårigheter att omvandla socker (glukos) till användbar energi. 

Därför kan diabetiska hundar som äter clementiner eller annat sockerrikt foder få blodsockeruppbyggnad och organförgiftning, vilket leder till skador.

Hur mycket clementin kan hundar äta?

Hundar bör inte äta mer än en eller två klyftor av clementin dagligen.

Helst ska du dock inte ge din hund citrusfrukt dagligen. Innan du börjar ge din hund någon frukt halvt regelbundet bör du börja med att testa. 

Ta en liten bit av en clementin (mindre än en klyfta) utan skal eller kärnor. Ge denna lilla bit till din hund om den tar den, och se till att övervaka deras tarmrörelser och bekvämlighetsnivå under de kommande 24 timmarna eller så. 

Om de reagerar väl på citrusfrukten och sockerinnehållet bör de ha normal avföring med mycket få tecken på magbesvär eller sjukdom.

Om din hund klarar detta ”test” kan du förmodligen börja ge den clementin som ett mer regelbundet mellanmål, utan att överskrida 1-2 klyftor under en 24-timmarsperiod. 

Tänk på att mindre hundar tenderar att ha känsligare magar och att de ändå bara tål små portioner frukt. För att vara säker på vad din hund tål kan du först rådgöra med en veterinär.

Risker med att hundar äter clementin

Förutom de ovan nämnda riskerna med diabetiska hundar som äter clementiner finns det andra potentiella problem att hålla ett öga på. 

För mycket fibrer 

Clementin är en typ av apelsinhybrid, och studier har visat att fibrerna i apelsiner kan öka fuktinnehållet i hundars avföring.

Hundar som konsumerar denna typ av fruktfibrer kopplades också till lägre smältbarhet av råprotein i processen. 

I huvudsak riskerar du att ge din hund diarré eller vattnig avföring när du matar din hund med clementiner. Detta är inte bara en röra att städa upp utan också en källa till stress och obehag för din pälsvän och kan leda till uttorkning.

Andra risker med att äta för mycket fibrer från clementiner är svårigheter att absorbera viktiga mineraler i annan mat.

Kom ihåg att kvalitetshundfoder redan innehåller rätt sorts hälsosamma fibrer som hundar behöver (från spannmål och baljväxter, till exempel). Därför behöver du inte komplettera din hunds kost med fibrer från clementiner.

För mycket socker

Förutom att för mycket socker påverkar diabetiska hundar negativt kan det också påverka friska hundar negativt på följande sätt:

 • Ökar risken för att utveckla diabetes
 • Problem med tandhälsan
 • Viktökning eller risk för övervikt
 • Gastrointestinala problem som diarré, kräkningar och magsmärtor

Med hela 7 g socker i en enda clementin är det lätt att se hur även en skiva clementin är mer än det vanliga sockerintaget för en hund. 

Man bör komma ihåg att hundfoder normalt sett inte innehåller särskilt mycket socker. Även om hundar kan smälta socker är de mer beroende av protein för att få energi.

För mycket citronsyra

Precis som citronsyra kan irritera matsmältningen hos människor – och orsaka matsmältningsbesvär, sura uppstötningar och andra problem – kan den också irritera matsmältningen hos hundar.

Att äta clementin och den ingående citronsyran kan leda till kräkningar eller diarré, särskilt för hundar med känslig mage. 

Fördelar med att hundar äter clementin

Clementiner kan vara något fördelaktigt för hundar att äta. De är trots allt en frukt som är rik på viktiga vitaminer och näringsämnen.

Många människor tror att om de matar sina hundar med apelsinfrukter hjälper det deras immunförsvar.

Tänk på att det tveklöst finns fler potentiella risker än faktiska fördelar.

Intag av C-vitamin

Det extra C-vitaminet i en clementin (cirka 36 mg per frukt) kan tas upp av din hund, men det är egentligen inte nödvändigt.

Hundar får immunförsvarsstöd från andra näringsämnen i deras dagliga hundfoderdiet, till exempel probiotika och grönsaker som ingår i recept på hundfoder.

Intag av B-vitamin

Hundar har nytta av att få i sig vitamin B, eftersom det hjälper dem att assimilera fett och protein. Och de kan faktiskt få lite extra B-vitamin genom att äta clementiner.

Men återigen behöver de inte äta clementiner för att få in B-vitaminer i sin kost.

Gillar hundar att äta clementin?

Slutligen kanske du ställer dig en viktig fråga: tycker hundar ens om att äta clementiner? Det beror på din hund och om den är kräsen eller har en känslig mage. 

Vissa hundar äter nästan vad som helst som du lägger framför dem, och går till och med så långt att de äter mat som de inte borde ha fått från första början. 

Dessa typer av hundar kan reagera bra om du ger dem en skiva clementin. 

Men andra hundar kommer sannolikt att rynka på nosen åt frukten eftersom citrus inte faller många hundar i smaken.

Vidare kan hundar som tidigare har haft en dålig reaktion på frukten, som kräkningar eller diarré, komma ihåg händelsen och framöver undvika clementiner.

Kan hundar äta clementinskal?

Skalet på vilken frukt som helst kan vara potentiellt osäkert för hundar att äta eftersom det är mycket mer utmanande och svårare att tugga än själva frukten.

Hundar sväljer ofta maten hel, vilket innebär att de kan svälja skalet utan att tugga och kvävas av det eller också kan det fastna i tarmkanalen.

Kan hundar äta clementinkärnor?

Tekniskt sett kan hundar äta clementinkärnor, men du bör ta bort kärnorna innan du matar din valp med frukten.

Kärnorna kan lätt bli en kvävningsrisk eller en källa till tarmblockering.

Intag av dem kan ge din hund gastrointestinala besvär och symtom som oregelbunden avföring, lös avföring eller flatulens. 

Slutgiltiga tankar

Förhoppningsvis har vår guide besvarat din fråga grundligt: Kan hundar äta clementin? 

Clementin är en näringsrik frukt och en källa till immunförsvarsstöd för människor. Men för hundar innebär de problem, till exempel för mycket socker, för mycket fibrer och för mycket citronsyra. 

Även om clementiner inte är giftiga för hundar bör du bara ge en hund högst 1-2 små fruktdelar per dag.

Mata inte hundar med skal eller kärnor, eftersom dessa kan utgöra en kvävningsrisk. Och kom ihåg att frukt, inklusive clementiner, inte är acceptabelt i kosten för hundar med hälsoproblem som till exempel diabetes.

Similar Posts