Kan hundar äta räkor?

Ägaren ger sin lilla hund räkor

Hundar äter nästan vad som helst, inklusive många saker som de förmodligen inte borde äta. Så när det gäller fisk och skaldjur, var hamnar räkor på listan?

Räkor är säkra för hundar och innehåller ett antal hälsofördelar. Räkor innehåller vitamin B12, Niacin (eller vitamin B3), antioxidanter, fosfor och har ett högt innehåll av protein och omega 3-fettsyror. Eftersom räkor också har en låg halt av fett, kalorier och kolhydrater kan de vara perfekta för dieter. 

Men som allt annat är räkor bara bra med måtta. Resten av den här artikeln kommer att förklara de näringsmässiga fördelarna med räkor och hur du kan ge din hund en säker och hälsosam godbit.

Hälsofördelar med räkor 

Räkor har en rad hälsofördelar för hundar. Som tidigare nämnts har räkor vitamin B12, Niacin, antioxidanter, fosfor och andra egenskaper som gör det till ett särskilt hälsosamt matval. 

Vitamin B12 spelar en viktig roll för mag-tarmhälsan och hundens metaboliska process. Niacin, eller vitamin B3, är viktigt eftersom det är nödvändigt för korrekt energiproduktion, kemiska signaler, fettproduktion, blodcirkulation och enzymfunktion.

Antioxidanter kan minska hjärnans åldrande och inflammation. De kan också förstöra fria radikaler, vilket gör dem till ett potentiellt förebyggande medel mot cancer och diabetes. Fosfor kan bidra till att upprätthålla benhälsan.

Räkor har även låga halter av fett, kalorier och kolhydrater, vilket gör dem optimala för hundar på diet och en hälsosam behandling i allmänhet. Dessutom är den rik på omega 3-fettsyror och protein. Omega 3-fettsyror kan hjälpa till att behandla kronisk njursjukdom och artrit hos hundar. Hundar, liksom människor, kan inte producera egna omega 3-fettsyror, så de måste få dem via kosten.

Sammantaget har räkor många utmärkta hälsofördelar, så det korta svaret är ja, din hund kan äta räkor. Faktum är att det kan vara ett bra val att lägga till den i deras vanliga diet! Det finns dock några saker att vara försiktig med när du väljer att inkludera räkor i din hunds diet. 

När räkor kan vara farliga

Även om räkor kan ha många hälsofördelar bör de konsumeras med måtta precis som många andra livsmedel. Räkor innehåller mycket kolesterol och för mycket kan leda till att din hunds kolesterol blir ohälsosamt högt, vilket gör att den riskerar att bli överviktig. 

Det är också viktigt att alltid se till att koka räkorna först. Råa räkor kan vara mycket farliga att äta, eftersom de innehåller skadliga patogener som endast kokning tar bort. Förutom att koka räkorna är det viktigt att se till att ta bort skalet och svansen. Dessa kan utgöra en betydande kvävningsrisk, särskilt för små hundar, och de vassa kanterna kan skära i din hunds matsmältningskanal.

Precis som människor kan vara allergiska mot skaldjur kan även hundar vara det. Vissa hundar reagerar inte bra på räkor, så det är alltid bra att rådgöra med din veterinär innan du lägger till räkor i din hunds vanliga diet. Om de har några farhågor är det möjligt att göra ett allergitest för att se till att din hund inte är känslig för räkor. 

Om din hund uppvisar obehag eller sjukdom i tarmarna efter att ha ätit räkor bör du sluta utfodra den och ringa veterinären om symtomen förvärras. 

Symtom på en allergisk reaktion är bland annat:

  • Kräkningar
  • Överdriven dregling
  • Diarré
  • Nässelutslag
  • Svullet ansikte eller nos
  • Andningssvårigheter
  • Urinering
  • Blåaktig färg på tunga och tandkött
  • Förlust av tarmkontroll

Hur mycket räkor är för mycket?

När du lägger till räkor i din hunds diet är det bra att rådgöra med din veterinär, eftersom de kan ge dig specifik information om säkra och hälsosamma portionsstorlekar för just din hund. 

En eller två räkor bör vara säkra för de flesta hundar, men för mindre hundar är en del av en räka det säkraste alternativet.

Hur man förbereder räkor på rätt sätt

Det bästa alternativet för hundar är ångade räkor. Tillagning dödar de skadliga patogener som råa räkor innehåller. Om råa räkor konsumeras kan de orsaka vibrios, en allvarlig bakterieinfektion.

Den kan också orsaka salmonella och listeria, som har en mängd farliga symptom som kan påverka din hunds hälsa negativt. Därför är det ett måste att tillaga dem ordentligt. 

Även om stekta eller panerade räkor är en favorit bland många människor bör du undvika att dela denna delikatess med din hund. Det är okej om de smyger till sig en bit från bordet eller snor den från golvet, men stekta räkor kan vara ohälsosamma och potentiellt skadliga om de konsumeras i överflöd. 

Stekta räkor innehåller mycket fett och kalorier, vilket kan orsaka fetma hos hundar om de äter dem regelbundet, vilket kan leda till led- och hjärtproblem. Vissa smör, oljor och marinader kan också innehålla kryddor som lök eller vitlök, vilket har potential att vara mycket giftigt för hundar. 

Det kan också vara frestande att lägga till lite kryddor, lite salt, lök, vitlök etc., men om du inte planerar att endast äta den själv är det bäst att skippa den extra smaken. Ångade räkor, inte stekta eller kryddade, är det säkraste och hälsosammaste alternativet för din hund och blir ändå en välsmakande godbit.

Similar Posts