Varför är katten så intresserad av mitt ansikte?

Katten sätter en tass i ansiktet på husse när han ligger och sover

Katter älskar varma platser, även varma områden på människokroppen. Så om du någonsin undrar varför din katt vill mysa på vissa ställen på din kropp kan svaret vara att den söker värme.

Dessutom gillar katter att markera sitt revir med sina feromoner, vilket innebär att de genom att röra vid ditt ansikte hävdar att du är deras, på sätt och vis. Katter och kattungar uttrycker också tillgivenhet genom att röra och gnugga ansikten.

Katter gör också saker som att sniffa, knåda, slicka, bita och hoppa på ditt ansikte av olika anledningar.

När du sitter eller ligger ner är ditt ansikte den mest tillgängliga platsen för dem att verkligen få din uppmärksamhet och uttrycka sina behov.

Mysa och gosa

Katter längtar efter komfort och varma saker. Eftersom människans ansikte är en av de mest gästvänliga platserna på kroppen dras katterna naturligt till det. Värme läcker ut från dina öron till kudden, och katter gillar att spara energi och värme.

Din katt vet också att om den försöker sova mellan dina ben riskerar den att bli krossad. Därför är det att föredra att mysa vid ditt ansikte eftersom det är säkrare samtidigt som det fortfarande är varmt. På så sätt kan den känna lukten av dig och veta var du befinner dig utan att bli instängd av lemmar.

Genom att sova på eller nära ditt ansikte visar din katt därför hur mycket den litar på dig och vill dela bekvämligheten med dig. Små kattungar sover ofta bäst när de ligger i en hög med andra kattungar, så detta beteende härrör också från det.

Om din katt kväver dig när du sover kan du dock träna din katt att sova bredvid ditt ansikte i stället för ovanpå det.

Den nuddar och rör vid dig

Eftersom katter uttrycker tillgivenhet för en annan varelse eller ett annat föremål genom att gnugga ansiktet mot dem eller det, bör du veta att när din katt gnuggar sitt ansikte mot ditt är den tillgiven.

Att nosa dig med ansiktet är ett annat sätt för dem att placera sin doft på dig. Katter har doftkörtlar i kinderna som överför sina feromoner till dig för att hävda att du är deras person.

Ibland kommer din katt också att försiktigt röra ditt ansikte med sin tass. Detta är hans tecken på att du är hans att skydda. Precis som doftkörtlarna i kinderna har katter också doftkörtlar i trampdynorna.

Det är också ett sätt för dem att få din uppmärksamhet. Kanske vill din katt att du ska klappa henne eller ge henne en godbit, till exempel.

Om du bor i ett hus med flera katter kan du se detta oftare när olika katter kämpar för att kräva dig som sin egen eller markerar att du är skyddad av en viss katt, eller när en äldre katt talar om för en nyare katt att du är säker och att man kan lita på dig.

Sniffa och lukta

Katter sniffar på ditt ansikte för att försäkra sig om att du fortfarande lever. Dessutom är deras luktsinne mycket bättre än vårt eftersom de har över 200 miljoner luktsensorer.

Även om de inte kan kommunicera verbalt om de känner lukten av något oroväckande kan det kännas bra att veta att om din katt sniffar i ditt ansikte och sedan bestämmer sig för att det är dags att lägga sig på dig och spinna, så kanske din katt bara försöker läka dig från en förkylning.

Katter luktar också på ditt ansikte för att kontrollera att det verkligen är du! Alla har en doft, och även om människor inte kan känna andras dofter så väl, kan katter verkligen göra det.

Katter gör detta, särskilt när du sover, för om allt de kan se är ett huvud som sticker ut under täcket är det bästa sättet att vara säker på att det är du att lukta på dig.

“Knådande”

Tamkatter fortsätter att knåda långt efter att de blivit kattungar, genom att trycka frambenen mot underlaget. Det är en kvarleva från amningen, men om din katt fortsätter att knäböja betyder det inte att den inte avvänjdes på lämpligt sätt. Vissa huskatter fortsätter bara att göra detta. Det är en handling som gör dem bekväma, och i slutändan bör du känna dig hedrad över att de anser att du är tillräckligt trygg för att göra detta med dem.

Det ändrar inte det faktum att det är otroligt obekvämt för din katt att knåda ditt ansikte. Istället för att straffa honom för att han gör det kan du erbjuda honom något som luktar som du, till exempel en filt eller en tröja.

Förutom att uppmuntra dem att knåda på något annat kommer du också att vilja tillbringa mer tid med att mysa och klappa din katt. Eller låt den knåda på filten medan den sitter i ditt knä.

På så sätt känner din katt fortfarande igen dig som en betrodd och tröstande person, utan att du behöver hantera deras klor i ansiktet.

Slicka

Slickande är en del av hur katter rengör sig själv och andra. Du är på sätt och vis en del av deras flock. Därför vill de putsa dig som en del av sina plikter. Därför kommer din katt att slicka ditt ansikte. Det är ett annat sätt för din katt att uttrycka sin tillgivenhet.

Slickandet är en del av ett socialt band mellan katter och även deras människor. Se det mindre som rengöring och mer som ett annat sätt för din katt att visa sin tillgivenhet. Det är viktigt att inte avskräcka detta beteende för mycket eftersom det visar att din katt litar på dig, och du vill inte bryta deras förtroende.

Dessutom förväntas du inte slicka din katt i gengäld! Att klappa honom fungerar alldeles utmärkt.

Bita

Inte att förväxla med ett aggressivt bett, små nafsar i ansiktet, särskilt när du sover, används för att få din uppmärksamhet. Visst, varför din katt vill ha din uppmärksamhet kan bero på många saker, bland annat:

  • Hon vill gå ut.
  • Lådan är full.
  • Vattenskålen är tom.
  • Hon är hungrig och har slut på mat.
  • Hon vill ha en godbit.
  • Hon är uttråkad och vill leka

Hoppa

Detta är ett säkert sätt att få din uppmärksamhet när din katt gör det avsiktligt. Vanligtvis betyder det att din katt är uttråkad och vill leka. Det kan också vara så att din katt ramlat ner från en sänggavel, en bokhylla eller ett sängbord. Låt oss vara ärliga här, alla katter är inte 100 % koordinerade hela tiden.

Anta att hoppandet på ditt ansikte sammanfaller med många andra destruktiva eller ängsliga beteenden. I så fall kan det tyda på att din katt är understimulerad och vill ha mer uppmärksamhet från dig under dagen. Dessa beteenden är bland annat följande:

  • Urinering eller avföring utanför kattlådan.
  • Överdriven skrapning av möbler.
  • Lämnar dig inte ifred.
  • Separationsångest

Om dessa beteenden förekommer ofta, försök att tillbringa mer tid med din katt under dagen och se om det blir bättre. Om inte kan det vara en bra idé att höra med din veterinär.

En statussymbol

En sista sak att tänka på, särskilt när du sover, är att alfakatten kommer att vilja vara uppe vid ditt huvud som ett tecken på status i hushåll med flera katter. Katter under alfakatten kommer att få nöja sig med ditt bröst och dina ben.

Similar Posts