Varför nafsar hunden på mina kläder?

Hunden har nafsat sönder ett av ägarens klädesplagg

Tänder, en preferens för din doft, tristess, smaken eller att ha lärt sig att beteendet belönas är alla möjliga orsaker till att din hund nafsar på dina kläder. Det finns en mängd olika metoder som kan användas för att stävja din hunds nafsande böjelser.

Om din hund ständigt nafsar på dina kläder kanske du frågar dig varför detta händer och vad du kan göra för att stoppa det. Den här artikeln kommer att förklara de vanligaste orsakerna till varför hundar gör detta, samt vad du kan göra för att förhindra att det händer i framtiden. Nu sätter vi igång!

Varför din hund nafsar på dina kläder

Din hund kan agera på detta sätt av olika anledningar, eller så kan det vara resultatet av en kombination av flera faktorer. 

Nedan listas olika möjliga orsaker och de faktorer som skulle göra det mer sannolikt att var och en av dem är den primära orsaken.

Tänder

Din hund kan känna behov av att tuggat på något på grund av sina tänder.

Sannolikheten för att detta ska inträffa är större om hunden är en valp, om beteendet har börjat snabbt och om hunden har gnagt på en mängd olika föremål. Det kan vara fördelaktigt att ge den något annat att gnaga på i detta fall.

Positiv förstärkning av negativt beteende

En annan möjlighet är att din hund har lärt sig att den får positiv förstärkning om den tuggar på dina kläder.

Om du tenderar att belöna den med saker som mer uppmärksamhet, leksaker eller godis när den nafsar på dina kläder kommer den sannolikt att fortsätta att göra det för att skörda ännu mer fördelar av dina handlingar.

Tristess

En del av förklaringen kan bero på att din hund är uttråkad och söker något att göra för att hålla sig underhållen. Detta skulle vara mer sannolikt om den tenderar att göra det mer när den inte har haft någon fysisk aktivitet.

Det kan då hjälpa att se till att den kan skaffa sig den dagliga mängd aktivitet som krävs för dess ålder och ras, vilket är fördelaktigt av många skäl.

Den njuter av smaken

En konstig smak kommer troligen att komma från dina plagg som ett resultat av ackumuleringen av döda hudceller och svett som har samlats på deras yta.

Din hund kan tugga på dina kläder eftersom den gillar smaken av själva tyget.

Separationsångest

Din hund kan tugga på dina kläder för att de hjälper till att lugna ner den när du inte är där för att övervaka.

Detta är mer troligt om din hund bara verkar göra det när du inte är i närheten, till exempel när du förbereder dig för att lämna hemmet, snarare än hela tiden.

Hur man fastställer orsakerna till att hunden nafsar på dina kläder

Det finns flera överväganden att ha i åtanke när du försöker ta reda på varför din hund har agerat på detta sätt. 

Om din hund inte alltid har gnagt på dina plagg skulle det vara bra att utvärdera vad som hände när den först började göra det.

Anta att den började göra det helt plötsligt. I så fall kan det bero på olika faktorer, bland annat att den lärt sig att beteendet belönas, att den fått tänder eller något annat som gjorde att den kände sig orolig.

När nafsar din hund?

Det skulle också vara bra att fundera på vilken tid på dygnet den är mest benägen att nafsa på dina kläder. Om den tenderar att göra det oftare under en viss tid på dagen är det möjligt att tidpunkten har något med beteendet att göra.

Om din hund nafsar på dina kläder när du lämnar huset är det troligare att det orsakas av faktorer som separationsångest än något annat.

Om den däremot gör det oftare när du inte uppmärksammar den kan den göra det för att den förväntar sig att det skulle leda till att du uppmärksammar den.

Det kroppsspråk som visas

En annan faktor att ta hänsyn till är kroppsspråket som visas.

Anta att den visar signaler om entusiasm, till exempel genom att vifta med svansen. I det fallet är det mer troligt att det beror på upphetsningen och insikten att beteendet kan komma att belönas i framtiden.

När den uppvisar tecken på ångest, som att gå fram och tillbaka eller skaka, är det mer troligt att den gör det på grund av något som gör den orolig.

Det bästa sättet att förhindra att din hund nafsar på dina kläder

När du hanterar beteendet är alternativen nedan några av dina möjligheter.

Det är bäst att inte uppmuntra det

Som tidigare sagts kan hunden ha lärt sig att beteendet belönas och har vant sig vid det.

Istället skulle det vara fördelaktigt att belöna den när den beter sig på det sätt som du vill att den ska göra och förhindra att den belönas när den inte beter sig på detta sätt.

Omdirigera dess uppmärksamhet

En annan sak du kan göra är att avleda dess uppmärksamhet från dina kläder närhelst den verkar vara på väg att börja tugga på dem. Leksaker, ett ben eller en uppgift att utföra är exempel på saker som kan användas för att avleda hundens uppmärksamhet.

Det skulle vara bra att försöka återfokusera dess uppmärksamhet innan den börjar agera. Annars kan den lära sig att beteendet belönas.

Var uppmärksam på den under hela dagen

Att ge hunden uppmärksamhet under hela dagen gör den också mindre benägen att delta i beteenden som kommer att få ytterligare uppmärksamhet från dig. 

Motion, träning, klappning och lek med den är exempel på sätt att visa den att du bryr dig om den.

Minska antalet anledningar till att den kan vara orolig

Det skulle också hjälpa att minska antalet rimliga orsaker till att den är nervös. Det bästa sättet att åstadkomma detta skulle vara att se till att rummet den vistas i är svalt och tyst och att det finns en plats att lägga sig på.

Det skulle också vara bra att låta den gå på toaletten, äta och få lite motion innan den lämnar huset.

Förse den med distraktioner

Det kommer också att vara fördelaktigt att ge den föremål för att hålla den sysselsatt, särskilt om den verkar ha fått tänder. Leksaker, tuggben och ben är några av de saker som du kan tillhandahålla.

Sammanfattning

Din hund kan nafsa på dina kläder av en mängd olika skäl, bland annat, men inte uteslutande, av följande skäl: tänder, en preferens för din doft, tristess, smaken eller att den har lärt sig att beteendet belönas.

Det finns flera metoder för att förhindra att din hund nafsar, bland annat genom att inte uppmuntra det, omdirigera, distrahera och ge din hund mer uppmärksamhet.

Similar Posts