Varför stannar hunden ute i regnet?

Hund springer runt och leker på gräsmattan i regnet

Det finns flera anledningar till att en hund kan sitta ute i regnet, till exempel att den helt enkelt tycker om känslan av vattnet på pälsen, att huset är för varmt, att den känner lukten av något intressant eller att det finns ett problem inne i huset som avskräcker den från att komma in. Hundar leker ofta i regnet.

Det är vanligt att hundar stannar ute och leker i regnet, och du bör inte oroa dig för det så länge temperaturen inte är för låg. Om hunden mår dåligt eller om det är mycket kallt ute bör du uppmuntra den att komma in och torka den med en handduk.

1. Att njuta av känslan av vatten

Vissa hundar njuter helt enkelt av känslan av regn på pälsen. Om din hund tycker om vatten kan den mycket väl gå ut och antingen springa runt eller sätta sig ner. Vissa hundar verkar njuta av att bara sitta och låta vattnet falla på dem, utan någon anledning utöver känslan.

Om din hund gillar känslan av regn kommer den förmodligen att tigga om att få gå ut när det börjar regna. Det är upp till dig om du släpper ut din hund eller inte, men du bör se till att den kan komma tillbaka in i huset när den har fått nog av att vara utomhus.

Försök att ha en handduk redo och håll huset varmt så att din hund kan få upp sin kroppstemperatur och bli torr.

2. Huset är för varmt

Om din hund inte verkar njuta av regnet, men vägrar att komma in, kan det bero på att huset är för varmt. Många av de dubbelpälsade raserna kämpar med värmen inne i våra hem, och de som utvecklats i kalla miljöer kanske trivs bättre utomhus.

Hundar som kan kämpa med varma hem är bland annat Siberian husky, Samojedhund, Alaskan malamute, Berner sennenhund, Schäferhundar och Sankt bernhardshund. Om du har en av dessa raser, eller en av de andra kallvädershundarna, kan den mycket väl bestämma sig för att den trivs bättre ute i regnet, där det är svalare.

Regnet sänker lufttemperaturen och hjälper din hund att hålla sig sval. Bli inte förvånad om din hund vill gå ut i regnet när ditt hem är varmt.

3. Intressanta dofter

En av de största anledningarna till att hundar tycker om regn är att det ökar mängden lukter som de kan uppfatta. Regn hjälper doftpartiklar att färdas, och eftersom hundar är så beroende av sitt luktsinne är de vanligtvis angelägna om att utforska när det regnar.

Regnet ger en hund mycket mental stimulans eftersom det kommer att bära med sig lukter som de vanligtvis inte möter, och för en hund är detta oerhört intressant. Kom ihåg att hundar använder sitt luktsinne i stor utsträckning, och regnet för med sig en mängd dofter som de kan utforska.

Regnet sköljer också bort dofter, så din hund kanske vill gå ut och känna igen dem innan de försvinner.

4. Ett problem i huset

Din hund kan vara ovillig att komma in i huset om det finns något problem där. Detta är inte alltid värmerelaterat, eftersom vissa hundar gillar att hållas varma och gosiga. Det finns många saker som kan avskräcka din hund från att komma in, t.ex:

  • Det finns främlingar i huset
  • Någon dammsuger och din hund ogillar ljudet
  • Huset har en obehaglig lukt
  • Någon har använt starka kemikalier
  • Något har skrämt din hund
  • Ett annat husdjur gör din hund orolig

Om din hund verkar ovillig att komma in men olycklig i regnet bör du försöka ta reda på om det är något i huset som stör den. Du kan se om din hund är olycklig om den sitter med huvudet och öronen nedåt och om dess kroppshållning är spänd. 

Den kan verka slö och olycklig, eller den kan skälla på dörren men vägra att komma in i huset.

Om detta händer bör du försöka ta reda på vad som gör din hund upprörd. Tänk på något som har förändrats nyligen. Det kan vara något så enkelt som att du har bytt märke på de rengöringsmedel du använder.

Främlingar – både människor och djur – i huset kan göra hunden nervös och ovillig att komma in. När du har gäster på besök ska du se till att din hund känner sig trygg och har ett utrymme som den kan dra sig tillbaka till utan att gå ut i regnet.

5. Lekar

Många hundar tycker inte om regn, men många verkar verkligen gilla att leka i det. Hundar som introduceras till regnet som valpar är ofta mer villiga att leka i det och verkar njuta mer av det. Hundar som inte har släppts ut i regn mycket som valpar är mindre benägna att leka utomhus när det regnar.

Du vet om din hund bara leker eftersom den kommer att jaga svansen, springa runt och skälla på regnet. Den kanske kastar runt sina leksaker eller helt enkelt springer några varv runt trädgården. I huvudsak kommer den att bete sig som den gör när det är soligt. Den kanske till och med försöker jaga löv eller äta regnet.

Så länge din hund har roligt behöver du inte oroa dig för att den är i regn om det inte är riktigt kallt och din hund är en kortpälsad ras. Även då fryser de flesta hundar inte om de springer runt.

6. Doftmarkering

Som nämnts tidigare tvättar regnet bort dofter i trädgården, så din hund kanske vill stanna ute för att ersätta doften. Tamhundar markerar sitt revir precis som vildhundar gör, och eftersom regnet tvättar bort deras doft är de flesta hundar angelägna om att ersätta sina markeringar.

Din hund kommer troligen att vänta tills regnet slutar innan den börjar markera gränserna för sitt revir, men vissa hundar kan försöka göra det medan det fortfarande regnar. Om din hund bara är ute för att markera sitt revir kan du kanske kalla in den när det är slut och den bör komma in.

Om din hund markerar sitt revir i regnet kommer den förmodligen att göra det igen när regnet har upphört.

7. Den känner att dess territorium är hotat

Din hund kan vara ovillig att komma in i huset om den känner att en annan hund riskerar att inkräkta på dess revir. Detta kommer inte att vara relaterat till regnet, men territoriell oro kan uppmuntra hunden att hålla sig ute oavsett väder.

Det kan vara en utmaning om din hund känner att den måste vakta sitt revir, men problemet bör vanligtvis lösa sig självt med lite tid.

Slutsats

Hundar stannar ute i regn av flera olika anledningar, och du kanske inte alltid kan reda ut exakt vad det är som uppmuntrar din hund att bli blöt. Ofta njuter den helt enkelt av att leka, plaska och utforska de nya dofter som frigörs av det fallande vattnet.

Ibland kan det finnas ett problem som hindrar den från att komma in. Titta på din hunds kroppsspråk för att hjälpa dig själv att avgöra vad som pågår.

Similar Posts