Kan kaniner äta banan?

Söt kanin sitter i gräset och tänker på banan

Att ha en kanin som husdjur innebär att man måste följa en strikt utfodringsplan för att säkerställa hälsa och välbefinnande.

Även om kaniner trivs med en kost av pellets och grönsaker kan de också ha nytta av att äta vissa frukter. Men kan kan kaniner äta bananer, och i så fall hur mycket och hur ofta?

Kaniner kan äta banan i små, matskedstora portioner men inte mer än ungefär två gånger i veckan. Bananer bör inte vara en regelbunden eller daglig del av din kanins kost, eftersom för mycket av frukten kan leda till matsmältningssvårigheter och för stort sockerintag. 

Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur det påverkar tamkaniner att äta bananer, inklusive potentiella risker med att äta bananer och potentiella fördelar, om det nu finns några.

Kan kaniner äta bananer?

Kaniner kan äta banan på ett säkert sätt, och de flesta veterinärer rekommenderar inte att du avstår från att ge ditt husdjur frukten.

Att äta banan är dock inte särskilt bra för din kanin, annat än att det tjänar syftet att vara en välsmakande godbit som de kan tycka om. 

Enligt Jordbruksdepartementet i USA innehåller en enda banan följande näringsprofil: 

  • 0,8 g protein
  • 0,3 g fett
  • 18,2 g socker
  • 2 g kostfiber
  • 25 g kolhydrater

Eftersom kaniner inte behöver mycket socker (från frukt) i sin kost räcker en enda skiva banan mer än väl till en kanin.

Det viktigaste näringsämnet i en kanins kost är kostfiber, medan överskott av kolhydrater kan rubba bakteriebalansen i din kanins matsmältningskanal. 

Därför är bananer inte det bästa matvalet för en kanin, även om de tekniskt sett inte är förbjudna.

Är bananer giftiga för kaniner?

Nej, bananer är tekniskt sett inte giftiga för kaniner. En kanin kan äta frukten och skalet utan att djuret blir förgiftat.

Att konsumera denna frukt i överskott kan dock ge problem med matsmältningen och andra hälsorelaterade områden.

Ett till synes ”giftigt” hot som bananer utgör för kaniner är att de kan bli beroendeframkallande. Kaniner älskar godis och kan lätt äta för mycket om de får mer mat än de behöver.

Detta gör bananer till ett potentiellt problem i kanindieten eftersom kaniner verkligen gillar dem och kommer att gå över gränsen.

Hur mycket banan kan kaniner äta?

Som tidigare nämnts bör du inte mata en kanin med särskilt mycket banan, och absolut inte en hel banan på en gång. Kaniner bör inte få frukten mer än tre gånger i veckan och definitivt inte dagligen. 

De kan få ungefär en matsked banan åt gången. En matsked motsvarar ungefär 14,3 g om du väger din kanins mat för att vara exakt.

Vissa går till och med så långt att de säger att en kanin inte bör få mer än en ”tumnagelstor” portion banan på en gång.

Denna reducerade portionsstorlek kommer att avsevärt sänka mängden socker och kolhydrater som din kanin får i sig för att skydda deras matsmältning från störningar.

Och detsamma gäller för bananskal om du matar din kanin med det. Överskrid inte en liten bit skal. Helst ska skalet vara ännu mindre än delen av själva bananen.

Fördelar med bananer för kaniner

Det finns inte så många fördelar för kaniner med att äta bananer. Medan bananer är rika på kalium, C-vitamin, vitamin B6 och andra viktiga näringsämnen som gynnar människor behöver kaniner inte dessa kompletterande näringsämnen. 

Vitamin A, D och kalcium är några viktiga näringsämnen som kaniner behöver, men du hittar inte mycket av dem i en banan.

Den största fördelen med att äta bananer för kaniner är att frukten ger en del kostfiber (ca 2-3 g per banan). Denna portion är naturligtvis mycket mindre i bara en matsked banan, som du säkert kan ge en kanin. 

Men förutom fibrerna är den enda andra viktiga fördelen med bananer för kaniner proteininnehållet.

Risker med banan för kaniner

Kaniner förlitar sig främst på bladgrönsaker och grönsaker när det gäller råvaror. Frukt står inte högst upp på listan för dessa lurviga varelser, och det finns till och med vissa hälsorisker som uppstår när du matar kaniner med bananer.

För mycket socker

En av de största riskerna med att ge kaniner banan är att frukten innehåller för mycket socker för att deras matsmältningssystem ska klara av det.

Enligt studier som rapporterats av Elsevier Public Health Emergency Collection är olämplig kost (t.ex. sockerrik kost) den viktigaste faktorn som leder till mag- och tarmsjukdomar hos kaniner. 

GI-sjukdomar, såsom Gastrointestinal stasis (eller GI stasis), kan orsaka symtom som diarré, magbesvär och mer obehag för en kanin. 

För mycket stärkelse

Stärkelse – även känt som komplexa kolhydrater – är svårare för en vuxen kanin att smälta än vad enkla kolhydrater (socker) är.

Även när komplexa kolhydrater har smälts av kaniner är det fortfarande svårt för dem att fullt ut använda näringsämnet som energi. 

Kolhydratinnehållet i bananer är relativt högt per portion, och de flesta kolhydrater består av stärkelse. Detta är ytterligare en anledning till varför bananer kan vara svåra att smälta för kaniner – de är för rika på stärkelse.

Risk för fetma

Att äta för mycket bananer kan öka kaninens risk att bli överviktig, vilket kan leda till hälsoproblem i förlängningen.

Precis som fetma orsakar kardiovaskulära hälsoproblem hos människor gör det samma sak för kaniner, vilket gör det svårt för dem att andas, röra sig och ha uthållighet.

Gillar kaniner att äta banan?

För det mesta verkar kaniner tycka om att äta bananer, och de äter till och med skalen om de inte är särskilt kräsna.

Bananer är ett spännande godis för kaniner som kan komma som en trevlig omväxling från deras normala torrfoder i form av pellets.

Det är främst på grund av sockret som kaninerna gillar denna frukt, eftersom den är ganska söt jämfört med de gröna bladgrönsaker de vanligtvis äter.

Det största problemet med att kaniner gillar bananer så mycket är att de kan börja föredra bananer framför andra snacks som är mycket nyttigare och mer näringsrika för dem. 

Du vill inte att din kanin ska vänja sig vid att få banangodis, för att sedan börja förvänta sig bananer och rynka på näsan åt sin vanliga kost.

Tips för att utfodra kaniner med bananer

Utfodra dem inte med övermogna bananer

Om du ska utfodra din kanin med bananer, håll dig borta från övermogna eller skadade bananer. Det är lättare för kaniner att smälta en lite grön banan än att smälta en mosig banan.

Ge inte bearbetade eller kokta bananer till din kanin

Ge inte din kanin människoföda med banan, till exempel bananbröd, torkade bananchips eller bearbetade banansnacks eller godis. 

Ge alltid vanliga bananer till din kanin

Krydda inte, salta inte och tillsätt inte jordnötssmör eller andra smaksättare till bananen när du matar din kanin med den. 

Vanliga frågor

Kan kaniner äta bananskal?

Ja, precis som kaniner på ett säkert sätt kan äta en liten bit banan är det också säkert för dem att äta en liten bit bananskal.

Om du matar din kanin med bananskal ska du se till att tvätta det först. Övervaka också din kanin när den äter bananskal, eftersom skalet är segt och kan utgöra en kvävningsrisk.

Kan kaniner äta en hel banan?

Nej, du bör aldrig ge din kanin mer än en liten bit banan på en dag.

En hel banan innehåller alldeles för mycket socker för kaniner. Och om de äter för mycket banan kan de vilja ha mer och mer tills de föredrar det framför sin vanliga, balanserade kost.

Ger bananer kaniner diarré?

Överätande av bananer kan leda till att en kanin får diarré på grund av det höga sockerinnehållet i frukten.

Diarré kan dehydrera din kanin och ge den matsmältningsbesvär och även smärta.

Slutgiltiga tankar

Om du ville veta om kaniner säkert kan äta bananer hoppas vi att vår guide har besvarat alla dina frågor. Bananer är inte giftiga för kaniner och inte heller bananskalen.

Att äta mer än en matsked banan några gånger i veckan är dock inte tillrådligt för kaniner. 

Med ett överskott av socker och kolhydrater kan för mycket banan leda till gastrointestinala störningar och andra hälsoproblem hos de lurviga varelserna.

Similar Posts