Kan kaniner äta hallon?

Kanin som har några hallon framför sig

Om du har funderat på att ge din lilla lurviga familjemedlem – din kanin – några hallon, men inte är säker på om det är säkert att göra, har du kommit till rätt ställe.

Många kaninägare blir nervösa för att ge sina kaniner något som inte är ”veterinärgodkänt”. 

Kaniner kan vara lite känsliga när det gäller att reagera på ny mat, men du har inget att oroa dig för när det gäller hallon. Tama kaniner älskar dem lika mycket som vilda kaniner!

Nedan går vi in på om kaniner kan äta hallon eller inte (spoiler alert – det kan de!). Vi tar upp näringsvärdet och fördelarna med hallon och tar upp ett par andra småsaker som hjälper dig att på ett säkert sätt mata din kanin med dessa söta godsaker.

Nu hoppar vi in direkt i det!

Kan kaniner äta hallon?

Det kan de garanterat!

Kaniner och människor kan inte få nog av hallon! De är älskade för sin söta smak, särskilt när de är färska, mogna och bara sprängfyllda med smak.

Vilda kaniner kan leta i hela kvarter och samhällen efter alla bärbuskar de kan hitta, och de äter hallon långt innan det är säsong (och äter dem långt efter att de flesta människor skulle ha gått förbi dem också).

Du behöver inte oroa dig för att din kanins känsliga matsmältning ska bli utsatt om du smyger in några hallon i dem då och då.

Faktum är att du förmodligen kommer att ge dem en liten hälsoboost med dessa söta godsaker (även om du måste vara försiktig så att du inte går över gränsen ändå).

Fördelar som kaniner får när de äter hallon

Ja, det finns några ganska betydande hälsofördelar som kaniner kommer att få när de börjar äta hallon på en halvregelbunden basis.

Hallon är en supermat för dessa luddiga små bomullsbollar, de översköljs av alla möjliga vitaminer och mineraler och får en rejäl boost på antioxidant- och magnesiumavdelningen.

Låt oss gå in på det lite mer.

Höga nivåer av antioxidanter

Antioxidanter är otroligt effektiva när det gäller att bekämpa fria radikaler i hela kroppen, otäcka små saker som kan leda till inflammation och cancer.

Hallon är rika på antioxidanter (särskilt antocyanin). Dessa antioxidanter är lätta att smälta för kaniner och absorberas lätt i blodomloppet, där de kan göra det mest ”tunga jobbet”.

Bra källa till magnesium

Kaniner (precis som människor) behöver mycket magnesium för att hålla dem friska och glada, se till att deras ämnesomsättning fungerar på alla cylindrar och låta dem producera det bränsle de behöver för att leva ett lyckligt och hälsosamt liv.

Dessutom fungerar magnesium bra för att kompensera för överskott av kalcium som kan byggas upp i en kanins kropp. För mycket kalcium kan leda till blodproppar och en hel rad andra allvarliga problem som du inte vill att din pälsbeklädda familjemedlem ska plågas av.

Hallon kompletterar det magnesium som kaniner får dagligen via fodret. Kaninpellets och hö är laddade med magnesium, och hallon ger lite extra för att se till att din kanin får allt den behöver.

Mängder av viktiga vitaminer och mineraler

Utöver antioxidanter och magnesium ger hallon en hel del viktiga vitaminer och mineraler som din kanin annars kanske skulle ha haft brist på.

Vi talar om vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin K, kalcium, mangan och kalium.

Helst ska din kanin få i sig många av dessa vitaminer i den mat som den äter dagligen. Men det skadar aldrig att ge dem en liten extra kick, särskilt när denna hälsoladdning kommer från något så gott som ett hallon!

Åldern spelar roll när du matar kaniner med hallon

Även om vi har berättat att kaniner säkert kan äta hallon då och då (strikt som en godbit) måste du se till att din kanin har uppnått en viss ålder innan du börjar smyga till den små bitar av frukt.

Babykaniner (och unga kaniner) bör inte få sin vanliga näringstillförsel satt ur spel när de fortfarande befinner sig i utvecklingsstadiet.

Visst är det på ytan logiskt att du vill ge dessa djur i utveckling så mycket näring som möjligt i denna kritiska fas av livet.

Men det foder du ger din kanin innehåller redan allt detta, och den kan faktiskt få för mycket av det goda – även om det inte ser ut som mycket med bara ett eller två hallon då och då.

Vänta tills din kanin är fullvuxen och fullt utvecklad innan du börjar blanda hallon i deras matskål.

Dessutom är det en bra idé att börja långsamt – ett eller två bär i taget – för att mäta deras reaktion. Det sista du vill göra är att orsaka matsmältningsstörningar hos din kanin när du försöker ge den en trevlig liten godbit.

Behandla hallon som en godbit

Du måste verkligen acceptera tanken på att använda hallon som en godbit och inte som en måltidsersättning eller ett måltidstillägg.

Hallon är inte något du vill stoppa din kanin på daglig basis.

Nej, du bör använda dem som en godbit. En gång varannan dag (kanske två eller tre gånger i veckan) är tillräckligt ofta för att belöna din kanin med något sött och näringsrikt, men inte tillräckligt ofta för att hallonen ska orsaka matsmältningsstörningar eller andra problem.

Dessutom bör du inte blanda massa frukt och grönsaker samma dag.

Om du redan har gett din kanin en godbit av en annan sorts frukt eller en annan grönsak, se till att du inte dubblerar med hallon samma dag. Du vill sträcka ut detta och se till att de får huvuddelen av sin näring från sin ”vanliga mat”.

Spelar fryst eller färskt någon roll?

Många människor tror att färska och frysta hallon är exakt samma sak. Enda skillnaden är att de har olika temperaturer.

Om vi ser hur dessa frukter påverkar din kanin kan dock inget vara längre från sanningen.

Du kanske inte märker så stor skillnad – frysta hallon som kastas i en proteinshake eller yoghurt smakar exakt likadant som färska om de har fått lite tid på sig att tina. Men frysta hallon har nästan alltid ett högre sockerinnehåll, och det är aldrig bra för kaniner.

Om du ska ge din kanin hallon ska du försöka se till att de är så färska som möjligt.

Om du absolut, absolut bara kan få tillgång till frysta hallon måste du minska antalet hallon du ger din kanin samt frekvensen. Försök inte att byta ut frysta mot färska som en 1:1 ersättning.

Kan kaniner äta torkade hallon?

Å andra sidan är torkade hallon ett utmärkt alternativ till färska hallon om inga finns tillgängliga.

Torkade hallon är bara dehydrerade hallon, utan extra tillsatser, utan extra konserveringsmedel och utan något annat som kastas in i blandningen.

Visst bör du bekräfta att de torkade hallon du matar med är 100 % hallon – inget extra socker, inga extra tillsatser alls – men så länge du får grönt ljus där har du inget att oroa dig för.

Faktum är att vissa människor tror att kaniner älskar torkade hallon ännu mer än de ”riktiga”.

Håll ändå torkade hallon till en halvfrekvent godbit och inte en måltidsersättning.

Avslutande tankar

Det finns inte mycket att oroa sig för när det gäller kaniner som äter hallon.

Du kan vara lugn om din kanin nyligen har fått tag på några av misstag, och du kan slappna av om du gav din kanin ett eller två hallon innan du hittade den här guiden.

Kaniner i det vilda älskar att smaska på en hallonbuske på samma sätt som de älskar att mumsa på björnbär och blåbär – och alla andra bär som de stöter på, för den delen.

Din tama kanin kommer att njuta av dem på samma sätt!

Det är viktigt att komma ihåg att du inte bör utfodra unga kaniner med hallon. Ge dem en chans att växa och mogna fullt ut innan du lägger till dessa sockerbomber i blandningen, så hjälper du till att skydda deras hälsa och välbefinnande.

Se dessutom till att du alltid bara ger dina kaniner en handfull hallon i veckan med ett par dagars mellanrum.

Du vill inte att dessa frukter ska bli en måltidsersättning eller något som ens ligger i närheten av det!

Similar Posts