Hur länge är en kanin dräktig?

Dräktig kanin ligger i sin bur

Det finns mycket att älska med kaniner. De är mjuka, gosiga, roliga att träna och otroligt lätta att föda upp. Om du har förälskat dig i en specifik kaninras, eller kanske bara en enskild kanin, kan det vara något du vill satsa på att föda upp kaniner.

Innan du föder upp något djur, kaniner inkluderat, är det viktigt att göra lite research för att få bästa möjliga upplevelse för dig och din kanin. Till exempel, hur länge är en kanin dräktig? 

I genomsnitt är kaniner dräktiga i ungefär en månad eller 31 dagar. Dräktigheten kan variera något beroende på ras, men efter ungefär en månad föder de flesta kaniner. 

En enda månad är inte mycket tid att förbereda sig för en ny kull med kaninungar, så se till att vara helt redo när du avlar din kanin! Låt oss dyka lite djupare ner i de korta graviditeterna hos kaniner.

Hur länge är en kanin dräktig?

Om du någonsin har varit gravid eller känner någon som har varit det, vet du hur långa mänskliga graviditeter kan vara. Det tar hela nio månader för ett människobarn att födas, men otroligt nog kan kaniner producera hela kullar med ungar på bara en bråkdel av den tiden. 

Kaniner är dräktiga i ungefär en månad i genomsnitt, vanligtvis inte längre än 31 dagar, med 35 dagar som max för de flesta typer av kaniner. Några få undantag har något annorlunda dräktigheter, men för det mesta håller sig kaniner till regeln att vara dräktiga i en månad med sina kullar. 

KanintypDagar dräktiga
Östlig bomullssvanskanin25-27
Europeisk kanin28-35
Fransk vädur28-31
Engelsk vädur28-31
Belgisk jättekanin28-31
Skogskanin42-45

I den kortare änden av dräktighetstiden hittar du Östlig bomullssvanskanin, som bara är dräktig i 25-27 dagar.

I andra änden av spektrumet finns den kanin som har den längsta dräktighetstiden, Skogskaninen. Skogskanin är en typ av kanin som lever i Brasilien och är dräktig i tio eller fler dagar längre än den genomsnittliga kaninen! 

Skogskanin har en dräktighetsperiod på 42-45 dagar. När man betänker att kaniner i genomsnitt bara är dräktiga i 30 dagar betyder detta att denna kaninart är dräktig nästan 50 % längre än andra typer av kaniner.

Det finns många anledningar till att kaniner har så korta dräktighetsperioder och en anledning till att kaniner är ökända för hur snabbt de kan föröka sig i så stort antal.

Saker som dräktighetstid, antal ungar i varje kull och hur snabbt kaninhonor kan bli dräktiga igen har gjort kaniner till några av de snabbast reproducerande däggdjuren på planeten!

Hur många ungar får kaniner?

Kaniner är produktiva uppfödare, och en av de viktigaste faktorerna för detta är hur många ungar som kaninhonan får åt gången.

Den genomsnittliga kullstorleken för de flesta kaniner är sju ungar, men kullstorlekarna kan ibland vara tvåsiffriga, och kullar på 15 ungar är inte ovanliga. 

Detta antal kan verka överväldigande om du avlar dina kaniner för att få fler husdjur, men det finns tydliga evolutionära fördelar med att ha så stora kullar.

I det vilda är kaniner några av de vanligaste bytesdjuren och anses vara välsmakande av flera rovdjur. För att hålla populationerna uppe förökar sig kaniner inte bara snabbt, de förökar sig också i stort antal. Även om ett rovdjur som en lodjur gör en måltid av ett stort antal vilda kaniner kommer det fortfarande att finnas många fler som kan ta deras plats. 

För djur som inte har några naturliga försvarsmekanismer säkerställer stora kullar av avkommor hos kaninerna kommer att leva vidare oavsett vad som händer. 

Kaniner har inte lika mycket modersinstinkt som vissa andra däggdjur och lämnar ofta sina bon obevakade i timmar eller till och med större delen av dagen. Detta kan tyckas grymt, men det är ett sätt att låta kaninmodern få all den mat hon behöver och samtidigt hålla rovdjur distraherade från boet.

Om hon stannade vid boet hela tiden skulle det vara svårt för henne att äta, och hennes närvaro skulle vara en signal till kaninens rovdjur om var hon förvarar sina ungar. 

Hur snabbt kan en kanin bli dräktig efter att ha fött ungar?

Kaninernas snabba dräktighetsperioder och stora kullstorlekar kan tyckas chockerande, men det är ingenting jämfört med hur snabbt de kan bli dräktiga igen efter de har fött. 

De flesta däggdjur går igenom en brunstcykel några gånger per år, och det är under denna cykel de kan bli dräktiga. För kaniner är det en helt annan historia.

Kaniner kan bli dräktiga igen bara några timmar efter att de har fött, till och med när de ammar sin nuvarande kull.

Amning är vanligtvis en tid då däggdjur inte kan bli dräktiga eftersom det mesta av moderns energi går åt till att ta hand om sina aktuella ungar. Kaniner å andra sidan är helt och hållet inriktade på att maximera antalet ungar.

Kaninungar avvänjs vanligtvis mellan 4 och 6 veckors ålder, och vissa fortsätter att amma upp till 9 veckor. Eftersom kaniner bara bär en kull i ungefär en månad innan de föder, innebär detta att en kanin som blir dräktig direkt efter att ha fött ungar kan ha två kullar samtidigt, med kullarna i olika åldrar. 

Detta bör undvikas hos tamkaniner eftersom när kaninhonan väl gör boet för sin andra kull kommer hon att överge den första. Att leva på begränsat område och ha flera kullar kan vara mycket stressande för en hona.

I det vilda kan den första kullen vanligtvis överleva på egen hand vid fyra veckor, men de är fortfarande sårbara för rovdjur. 

Hur vet du om din kanin är dräktig?

Till skillnad från människor eller andra husdjur som katter kan det vara nästan omöjligt att se om din kanin är dräktig om du inte vet vad du letar efter. 

Kaniner är byggda för att fortplanta sig snabbt och fortfarande vara smidiga och snabba när de är dräktiga, så de får inte den enorma dräktiga mage som vi ser hos andra djur. 

Det bästa sättet att se om din kanin är dräktig är att vänta och se om hon bygger ett bo. När boet väl är byggt föder honan vanligtvis inom en eller två dagar. 

Detta ger oss inte mycket tid att förbereda oss för den kull av ungar som ska födas, men kaninmödrar vet bättre än vi människor och hon kommer att vara helt redo för sin kull när hon är klar med sitt bo. 

Du kanske märker att din kaninhona drar ut sin bukpäls när hon bygger boet. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för! De mjuka bukhåren som kaninmodern använder för att klä boet hjälper till att hålla ungarna varma, bekväma och gömda från rovdjur när mamman inte är i närheten. 

Blir kaniner dräktiga varje gång de parar sig?

Om kaniner får möjlighet att para sig parar de sig ofta. Vilda kaniner kan få upp till sju kullar på ett enda år, och med ett genomsnittligt antal ungar i en kull på sju är det lätt att se hur antalet kaniner snabbt kan gå överstyr om de tillåts para sig när de vill. 

Så mycket som kaniner parar sig kanske du undrar om kaninhonor blir dräktiga varje gång. Kaniner blir inte dräktiga varje gång de parar sig, men de blir dräktiga en stor majoritet av gångerna. Kaniner har ägglossning efter parningen i stället för före, vilket gör att deras framgångstal är högre än hos andra däggdjur. 

De flesta däggdjur går igenom något som kallas brunstcykel, vilket är en relativt pålitlig ägglossningsperiod under hela året. Kaniner har däremot ingen regelbunden brunstcykel, vilket är en av anledningarna till att de kan reproducera sig så snabbt. 

Denna avsaknad av brunstcykel och det faktum att kaniner har ägglossning efter parningen i stället för i förväg gör det mycket mer sannolikt att en kanin blir gravid varje gång de parar sig.

Efter parning bör han- och honkanin skiljas åt, särskilt efter det att honan har fött, eftersom hon kan bli dräktig igen på en gång. Att ha mer än en kull åt gången gör det omöjligt för kaninmodern att ta hand om båda på rätt sätt. 

Slutgiltiga tankar 

Kaniner kan variera från älskade husdjur till helt vilda djur, men de är snabba uppfödare oavsett var de bor. 

Om du undrar hur länge kaniner är dräktiga är svaret ganska enkelt: Kaniner är vanligtvis dräktiga i ungefär en månad eller 31 dagar. Vissa kaniner kan vara dräktiga längre, men de flesta typer av kaniner faller inom den månadslånga dräktigheten. 

Eftersom dräktigheten bara varar en månad kan en kaninhona få ett enormt antal ungar på ett år. Detta är en av anledningarna till att du bör sterilisera dina kaniner om du inte är ute efter att föda upp kaniner, och hålla dina han- och honkaniner åtskilda om de inte är steriliserade.

Similar Posts