Äter kaniner insekter?

Äter kaniner insekter?

Få djur är kända för att älska gröna bladväxter mer än kaniner. Men du kanske undrar om insekter också passar in i deras grönsaksfyllda diet.

Kaniner är strikta växtätare och undviker i allmänhet att äta insekter och andra smådjur. De kan dock råka få i sig insekter som gömmer sig i eller på maten. Dessutom äter vissa kaniner insekter för att de är territoriella, även om det ger lite eller inget näringsvärde. 

Nedan går den här artikeln in på när våra kaniner kan äta insekter – och om du behöver oroa dig för det eller inte.

Varför kaniner ibland äter insekter

På grund av deras kärlek till bladgrönsaker ser många kaniner som affischnamn för växtätare. Det är trots allt få djur som så strikt undviker att äta kött och andra djur.

Det finns dock några situationer där din kanin kan äta insekter.

 1. Den vanligaste orsaken till att det händer är, lustigt nog, av misstag. Även om kaniner har utmärkt syn på långt håll har de svårt att se små föremål omedelbart framför sig. Därför äter de ibland oavsiktligt insekter på sina frukter och grönsaker.
 1. En annan orsak är att kaniner ständigt putsar sig själva. Om de upptäcker loppor eller fästingar gör de allt för att ta bort och äta dem – även från andra kaniner! De är så duktiga på att rengöra sig att ditt husdjur kan eliminera eventuella loppor innan du ens märker dem.
 1. Slutligen kan kaniner kan vara mycket territoriella. Och denna aggression sträcker sig inte bara till andra kaniner. Om de ser en insekt i närheten kan de attackera och äta upp den för att ”försvara” sitt utrymme. 

Vilka typer av insekter äter kaniner?

Nu när du vet att kaniner kan äta insekter kanske du undrar vilka. Och kaninerna själva är inte särskilt kräsna i frågan.

Vanligtvis äter de den typ av djur som vanligtvis finns på växter. Exempelvis kryp som nyckelpigor och skalbaggar. Fast kaniner äter också alla parasitiska varelser som de hittar i sin päls.

Nedan finns några insekter som kaniner ibland kan äta:

 • Syrsor
 • Fästingar (från putsning)
 • Bladlöss
 • Maskar
 • Loppor (från putsning)
 • Skalbaggar
 • Myror

I sällsynta fall kan kaniner äta flygande djur som myggor och malar. Detta händer vanligtvis när kaninen känner sig lekfull och försöker ”fånga” dem. 

Det är dock ovanligt att de bråkar med större insekter som syrsor och gräshoppor. Eller insekter som kommer att slå tillbaka, till exempel tusenfotingar.

Är det okej för kaniner att äta insekter?

I de flesta situationer är det inte skadligt för kaniner att äta insekter. 

De flesta insekter saknar gaddar, klor eller gift som är tillräckligt starkt för att påverka en kanin. Så du behöver förmodligen inte oroa dig för att ditt husdjur mumsar upp enstaka skalbaggar.

Även om kaniner har känsliga matsmältningssystem är de flesta insekter de får i sig dessutom mycket små. Därför måste de äta en massa djur för att bli sjuka.

Men med detta i åtanke bör du ändå hindra din lurviga vän från att äta dem för ofta.

Vissa insekter utgör en risk för ditt husdjur – särskilt sådana som kan skada människor, som getingar. Och det finns till och med insekter (t.ex. styngflugor) som specifikt riktar in sig på kaniner för att infektera dem med parasiter.

Dessutom ger de flesta insekter kaniner lite eller inget näringsvärde. Så om ditt husdjur väljer att äta krypande insekter i stället för växter går de miste om viktiga näringsämnen.

Risker med kaniner som äter insekter

Din kanin kan vanligtvis äta insekter utan problem. Vissa djur kan dock vara skadliga.

Många av de insekter som vi människor undviker är också en risk för våra lurviga vänner. Så om du ser din kanin nära en myrstack, till exempel, kan det vara en bra idé att flytta dem.

Nedan finns en lista över risker som din kanin utsätts för när den äter insekter:

 • Smärtsamma stick och bett: Insekter som getingar och bin kan attackera din kanin om den försöker äta dem. I sällsynta fall kan detta leda till svåra svullnader och allergiska reaktioner.
 • Gift: Vissa insekter, t.ex. larver, använder starka sekret för att avvärja hot. Om kaninen får i dig dem kan de få ont i magen eller få andra problem.
 • Sjukdom: Insekter kan bära på bakterier och virus som sprids till djur som äter dem. Även om detta problem är mer utbrett i tropiska områden.
 • Brist på näring: Din kanin kan gå miste om viktiga näringsämnen om den väljer krypande insekter framför växter. Se därför till att ditt husdjur inte aktivt söker efter insekter att äta.

Hur man hindrar kaniner från att äta insekter

När du har lärt dig om de potentiella riskerna med insekter kanske du vill hålla ditt husdjur borta från dem.

Här är några sätt att hindra din kanin från att äta insekter:

 • Avskärma trädgården: Om du låter ditt husdjur ströva omkring i trädgården ska du se till att det inte kan ta sig in i ordlingarna. Grönsaker, frukt och blommor lockar alla till sig många olika sorters insekter.
 • Använd kaninavskräckningsmedel: Avskräckningsmedel är utformade för att avskräcka vilda kaniner och harar. Men de är också bra för att avskräcka ditt husdjur från särskilt insektsrika områden.
 • Erbjud annan föda: Kaniner känner ett konstant behov av att gnaga på saker. Se till att de har något som hö tillgängligt att tugga på så att de inte letar efter syrsor eller myror.
 • Håll ett vakande öga på ditt husdjur: Håll ett vaksamt öga på din kanin om du släpper ut den. De kan regelbundet hitta insekter på en viss plats, till exempel en myrstack.
 • Ring skadedjursbekämpning: Om du har problem med insekter är risken stor att några av dem tar sig in i din kanins bur. En skadedjursbekämpare kan hjälpa till att ta bort insekterna och förhindra att ditt husdjur äter dem.

Äter kaniner spindlar?

Du kanske tror att kaniner aldrig skulle äta spindlar med tanke på att de är strikta växtätare. 

Men det visar sig att din pälsbeklädda vän ibland kan få i sig dessa åttabenta varelser. Och det sker av samma skäl som att de ibland äter insekter.

Vanligtvis kommer en kanin bara att få i sig en spindel av misstag om den ligger på deras mat. Men ditt husdjur kan också sluka de läskiga varelserna i försvar när det känner sig hotat.

En annan anledning till att det händer är enkel nyfikenhet. Djur tenderar att smaktesta saker som de inte är säkra på. Och som ett resultat av detta kan din kanin mumsa på en spindeldjur utan att inse vad de gör.

Oroa dig dock inte – även om det händer kommer ditt husdjur troligen att klara sig bra.

Även om spindlar ser läskiga ut kan de i allmänhet inte skada kaniner. De flesta av dem är inte giftiga. Det betyder att det nästan alltid är säkert att äta dem.

Vissa spindelarter, till exempel svarta änkan, kan vara farliga om de slår till. Som tur är har vi inte den typen av spindlar här i Sverige.

Kan kaniner äta maskar?

Insekter och spindeldjur är i allmänhet inte ett bra matval för din kanin. Det är alltså logiskt att maskar också är en dålig källa till föda, eller hur?

Men överraskande nog kan maskar faktiskt vara en utmärkt form av näring för din kanin.

Enligt forskning innehåller daggmaskar massor av viktiga proteiner och aminosyror för våra lurviga vänner. Och att inkludera dem i måltiderna kan till och med vara hälsosammare än en diet med enbart växter.

Måttlighet är dock nyckeln.

Om ditt husdjur bara äter dessa slemmiga varelser kommer det att gå miste om några viktiga vitaminer. Därför fungerar daggmaskar bäst som ett komplement eller som en liten del av kaninens kost.

Så oroa dig inte om du märker att din kanin mumsar på dessa djur i din trädgård. Ditt husdjur får bara ett näringsrikt mellanmål.

Äter kaniner bin och getingar?

Vanligtvis undviker din kanin bin och getingar som pesten. 

Och det är bra – för dessa flygande insekter är det sista du vill att ditt husdjur ska försöka äta.

Kaniner, liksom bin, älskar blommor och växter. Därför korsas deras vägar ibland i trädgårdarna. De allra flesta möten är fredliga. Men ibland kan ditt husdjur reta upp ett bi och bli stucken.

Problemet är att kaniner har allergier precis som människor. Det innebär att ett stick kan leda till en anafylaktisk chock i sällsynta fall. 

Om ditt husdjur blir stucket ska du ta bort gadden och vara uppmärksam på eventuella symtom. Kräkningar eller andningssvårigheter innebär att du bör åka till veterinären omedelbart.

Dessutom bygger getingar ofta sina bon på kaninburar utomhus. Så håll utkik efter eventuella oönskade invånare och ta bort dem innan de skadar dina kaniner.

Är insekter i kaninburar dåliga?

Att ha insekter som löper amok i ditt kaninhägn eller kaninbur innebär flera problem.

Eftersom kaniner är växtätare finns det en stor chans att ditt husdjur inte försöker äta upp några inkräktare. Det betyder dock inte att du inte ändå bör göra dig av med eventuella insekter.

Här är några problem som inkräktare i ditt husdjurs hägn kan orsaka:

 • Stress: Som tidigare nämnts är kaniner mycket territoriella. Så att ständigt ha insekter i deras bur kan lätt få dem att känna sig oroliga. Tvestjärtar är särskilt kända för att reta upp kaniner.
 • Intag: Din kanins territoriella natur kan leda till att den äter upp alla inkräktare som den stöter på. Om de äter för många krypande djur kan det leda till matsmältningsproblem.
 • Renlighet: Insekter gör att ditt husdjurs hage blir smutsigare snabbare. Om inget görs kan för mycket smuts till och med leda till hälsoproblem.
 • Sjukdomar: Flera insekter som kan plåga din inhägnad kan också leda till sjukdom hos ditt husdjur. I synnerhet löss och kvalster som tar plats i kaninernas mjuka päls.

Slutliga tankar

Kaniner jagar eller söker aldrig efter insekter, men kan få i sig dem av misstag. Detta sker vanligtvis när insekterna gömmer sig i deras bladfoder.

Även om insekter ger kaniner lite näringsvärde är de vanligtvis ofarliga att äta.

Similar Posts