Luktar hamstrar illa?

Luktar hamstrar illa? En vit hamster sitter i buren och stinker.

Ett litet husdjur som en mus, råtta eller hamster är ofta det första husdjuret som ett barn äger. Det finns så mycket att älska med dessa små varelser, och om de tas om hand på rätt sätt kan de bilda långa, kärleksfulla band med sina ägare. 

En annan fördel med små husdjur som hamstrar är att de inte behöver ha fritt spelrum i hela hemmet som en katt eller hund. Hamstrar är ofta helt nöjda i burar som är små nog att stå på en byrå i sovrummet. 

Tyvärr kan en fråga vara avgörande för om en hamster är rätt husdjur för dig eller inte: Luktar hamstrar illa?

Nej, hamstrar luktar inte illa, dvs deras kroppar avger inte någon illadoftande stank. Hamsterhonor kan ha starkare luktande urin när de är i brunst. En hamsters bur kan också lukta illa om den inte underhålls på rätt sätt.

Huruvida hamstrar luktar är komplicerat eftersom det är svårt att veta hur snabbt en hamsterbur blir illaluktande och vad man kan göra för att stoppa stanken. I den här artikeln ska vi titta på hur hamstrar luktar och vad du kan göra för att förhindra det. 

Stinker hamstrar?

En stor rädsla många människor har för att äga små husdjur är deras lukt. Det finns många anledningar till att hamsterns bur kan lukta illa, men väldigt lite av det har att göra med själva hamstern.

När vissa människor köper ett husdjur som en hamster antar de att det kommer att vara mindre jobbigt än ett större husdjur, som en katt eller en hund, bara på grund av dess storlek. I verkligheten kräver en hamster sin egen unika typ av skötsel, inklusive frekventa rengöringar av buren för att minska hemska lukter. 

Nästan alla husdjur stinka under rätt omständigheter. Hundar kan till exempel lukta ganska mycket på egen hand, och ännu mer om deras päls blir våt. En katts kattlådan kan bli äcklig på rekordtid. Men hur är det med hamstrar? 

En hamster och dess bur kan lukta illa om den inte hålls ren, men på egen hand avger hamstrar ingen lukt. Om du har en hamster som lever i ett rent hägn kommer du inte att känna någon hemsk odör från den lilla gnagaren.

Hamstrar har doftkörtlar, och när de först introduceras i sitt hägn kan de använda dem för att markera sitt revir, men detta är inte en regelbunden företeelse, och lukten är inte särskilt stötande. En hamsters doft från sin doftkörtel har beskrivits som ”mustig”.

Om du märker att det kommer en dålig lukt från området kring din hamsters bur är det nästan säkert att det är buren som får allt att stinka. Det finns små husdjur som stinker oavsett vad som händer, som illrar. Hamstrar hör inte till den kategorin. De är rena djur som putsar sig själva regelbundet. 

Inhägnader börjar stinka när hamsterns urin och avföring börjar ansamlas i stora mängder, vilket är anledningen till att regelbunden rengöring är så viktigt. En smutsig bur irriterar inte bara dig, utan kan också vara stressande för din hamster. 

Det enda undantaget från detta är honhamstrar som är brunstiga, dvs de löper. När en honhamster är i brunst kommer hennes urin att lukta något starkare, men så länge som regelbunden skötsel av buren sker bör detta inte bli något större problem. 

Det främsta sättet att undvika hamsterlukt är att rengöra buren flitigt, en gång i veckan för strömedel och dagligen för smutsigt strömedel eller strö. 

Hur illa luktar en hamster?

Hamstrar luktar bara så illa som deras inhägnad, så en ren hamster och hamsterbur luktar inte alls, men en smutsig hamster och bur luktar värre ju längre det går mellan rengöringarna. 

Hamstrar och deras burar kan variera från att nästan inte lukta alls till att lukta äckligt på relativt kort tid. Detta beror på att hamstrar kissar och bajsar i sina höljen flera gånger om dagen, och dessa stinkande utsöndringar byggs successivt upp i buren. 

Hamstrar kan tränas att använda en “kattlåda”, vilket kan minska lukten, men det finns inget som kan ersätta regelbunden rengöring. 

Får hamstrar hela ditt rum att lukta illa?

En smutsig hamsterbur kan lätt få ett rum att sinka, särskilt om det inte finns någon vidare ventilation. Hamstrar hålls bäst i utrymmen med bra ventilation, så deras eventuella obehagliga lukter har en chans att skingras. 

Om du inte vill att din hamster ska få rummet att stinka måste du vidta åtgärder för att eliminera lukterna innan de ens börjar. Genom att ha bottenströ av hög kvalitet, ge din hamster bra mat och ta bort smutsigt strö dagligen kan du förhindra en stinkande bur.

Hur får jag min hamster att inte stinka?

Nu när vi vet att en ren inhägnad är nyckeln till en välluktande hamster kan vi titta på några sätt att hålla inhägnaden ren hela tiden och andra tips för att få din hamster att inte stinka.

Här är några sätt att få din hamster att inte lukta illa:

  • Byt ströbädd varje vecka 
  • Ta bort smutsigt ströbädd eller strö dagligen. 
  • Inför en låda för att hålla avföring lokaliserad till ett ställe i buren så att den blir lätt att städa.
  • När du rengör hägnet får du inte försumma andra områden i buren som kan bli smutsiga. Förutom själva buren ska du se till att rengöra matskålar, vattenflaskor, leksaker och tunnlar. 
  • En gång i månaden ska du ta ut allt ur din hamsters bur och rengöra den på djupet.

Luktar hamstern när den dör?

Ingen hamsterägare vill tänka på när deras hamster ska dö. Ändå är det viktigt att veta hur man kan avgöra om din hamster är död eftersom dessa små gnagare ibland går i dvala. 

En sak som kan tyda på att hamstern är död är lukten. Om en hamster är död kommer den att börja lukta hemskt inom tre dagar. En död hamster kan börja lukta tidigare om det är varmt i buren. 

Döda hamstrar kommer att lukta annorlunda än alla andra lukter som kommer från en levande hamster. Om hamstern luktar som ruttnande kött efter tre dagar är den absolut död. 

Om din hamster dör ska du ta bort den från sitt hägn på en gång, särskilt om du vill återanvända hägnet för en annan hamster eller ett annat husdjur. Ett hölje med en död hamster måste tömmas helt och hållet, skrubbas rent och saneras. 

Återanvänd aldrig strö, mat eller vatten från en död hamsters bur till en ny hamster. Hamstrar kan och dör ofta av ålderdom, men det finns en risk att någon form av sjukdom var orsaken till att de dog i förtid. För att undvika samma öde för den nya hamstern ska du alltid göra dig av med alla konsumtionsprodukter i buren.

Luktar honhamstrar mer än hanar?

Ja, honhamstrar luktar mer än hanar, men bara under ägglossning eller när de är i brunst. 

Ägglossning, eller att vara i brunst, kallas det när en honhamster är redo att para sig. Under denna tid kommer honan att ha starkare luktande urin och flytningar, som kan vara ganska starka. 

Under en brunstcykel är det ännu viktigare att hålla lådor och strömedel rena från all urin. 

Luktar hamstrar lika illa som möss?

Möss luktar ofta mycket värre än hamstrar, särskilt hanmöss, som avger sin egen doft samt har illaluktande burar. 

När det gäller hamstrar kan en ren bur göra hela skillnaden. När det gäller möss är det också viktigt att rengöra hägnet, men hanmöss har en egen doft även när deras burar är helt rena. 

Dessa lukter är naturliga men kan vara obehagliga, särskilt om du har flera hanmöss. 

Varför luktar min hamster som fisk?

En hamster kan lukta fisk av en av två anledningar: Hamsterhonor som är i brunst kan ibland lukta fisk, eller så kan infektioner också få hamstrar att lukta fisk. 

En löpande hamsterhona som luktar lite fisk är inget att oroa sig för, men om det är en hanhamster du har, eller om lukten håller i sig under exceptionellt lång tid, kan orsaken vara allvarligare. 

Infektioner kan vara dödliga för hamstrar, och ett sätt att se om din hamster har en sådan är hur den luktar. Infektion luktar illa och ibland fiskigt. Om du är orolig för att din hamster har någon form av infektion ska du kontakta en veterinär direkt. 

Slutliga tankar 

Hamstrar är bra husdjur för både nybörjare och erfarna proffs, men många människor tvekar att äga dessa bedårande varelser på grund av deras potentiella stank. 

Lyckligtvis luktar inte hamstrar, och så länge deras inhägnader hålls rena bör det inte heller komma några obehagliga lukter därifrån. 

Att rengöra en hamsterbur är inte något man skjuter upp till senare, och lukten från en smutsig bur är upprörande för både hamstrar och ägare. 

Håll din hamsters hägn rent, så får du ett trevligt minihusdjur utan stinkande överraskningar!

Similar Posts