Varför krafsar min katt på spegeln?

En katt ser rädd ut för sin egen spegelbild

Oavsett vilken typ av temperament din katt har, är det troligt att den har haft några intressanta möten med katten i spegeln – strider som din spegel minns genom de många reporna på den.

Men de varierande historierna om katter och speglar väcker frågan: varför krafsar min katt på spegeln?

Katter krafsar på speglar för att undersöka nya föremål, söka uppmärksamhet och använda den som en klösmatta. Vissa katter kan också klösa speglar för att de tror att det är ett fönster.

Katter är ständigt underhållande med sina busiga upptåg och misslyckas aldrig med att underhålla oss på nya sätt, men du bör försöka hindra din katt från att krafsa på spegeln.

Resten av den här artikeln kommer att utforska de olika orsakerna till varför din katt kan ha intresserat sig för att krafsa eller klösa på spegeln, hur det påverkar dem och hur du kan få dem att sluta.

1. Katter krafsar på speglar för att slipa sina klor

Att krafsa på saker är ett naturligt beteende, men det kan vara frustrerande när den instinkten orsakar skador på våra möbler, soffor och värdesaker.

Katter klöser för att få sina klor i toppform igen, genom att slipa bort det yttre lagret och få fram en ny, vassare klo under. Katter klöser i stort sett vad som helst när de känner behov av det.

Om du inte har lämpligt klöströd, klöspelare, klösbräda eller klösmatta kommer katten att använda vad som helst i närheten för att slipa sina klor. Även om speglar inte är idealiska kommer katten säkert att använda dem som klösmöbel om den inte får ett bättre alternativ.

Rörelsen av att krafsa känns bra för en katt, och den släta, glasartade ytan på en spegel är en perfekt plats att sträcka ut och krafsa på.

2. Katter utforskar och markerar världen runt omkring dem genom att krafsa och klösa

Spegelkrafsning kan också vara ett sätt för katter att testa världen runt omkring dem. Katter är av naturen nyfikna, och att slå på saker med tassarna är ett utmärkt sätt att utforska nya saker.

Om du tar med dig något nytt och främmande in i huset kommer din katt troligen att närma sig det med försiktighet och använda sina tassar för att slå eller skrapa på det och på så sätt avgöra om föremålet är säkert.

Om du blir frustrerad på din katt för att den klöser på något nytt som du tagit in i huset, så skyll inte på katten.

Ibland klöser katter för att lämna efter sig sin doft och tillkännage sitt revir för alla andra som passerar förbi. Finns det något bättre ställe att klösa på än det helt nya föremålet som du just tagit in i huset?

3. Katter kan vara förvirrade av sin spegelbild

Vi har alla sett roliga videoklipp där katter kröker ryggen och reser ragg framför spegeln och undrar varför de är så förtjusta i sin egen spegelbild. Verkligheten är att katter inte är självmedvetna och förstår inte att katten i spegeln faktiskt är dem själva.

De ser en annan katt som tittar på dem, som kröker ryggen och som kopierar varje steg de tar. Ganska skrämmande, eller hur? Blotta åsynen av en annan katt som ger dem ond blick kan få en katt att reagera aggressivt genom att klösa mot spegeln för att försvara sig själv eller sitt revir.

Om din katt lämnas obevakad kan den utveckla ett komplex när det gäller speglar. De kommer så småningom att lära sig att det på just denna plats i huset finns en annan katt som alltid bevakar dem.

En sådan reaktion kan vara farlig för din katt, som kommer att börja se ditt hem som en osäker plats med fientliga katter som strövar omkring.

Katter är särskilt mottagliga för att bli skrämda av sina egna reflektioner på natten, då de kan upptäcka ett starkt sken från den ”andra” kattens ögon.

4. Katter krafsar på speglar för att få uppmärksamhet

Om du har reagerat negativt mot din katt när den nonchalant klöser en spegel kan den vara benägen att göra det igen som ett sätt att dra till sig din uppmärksamhet. Om du fortsätter att reagera på beteendet kan din katt börja tro att en ny lek med ”klös och springa iväg” är på gång.

Sådana vanor kan vara svåra att bryta, och det kan hända att du måste ta bort spegeln helt och hållet för att stoppa beteendet.

Även om sprayflaskor är mer effektiva på vissa katter än andra, kan det vara den irritationsfaktor som din katt behöver för att få den att förstå att spegelkrafsandet inte är acceptabelt.

5. Katter ser speglar som fönster

Om din katt inte verkar vara intresserad av eller reagera på sin egen spegelbild, men ändå är besatt av att krafsa på spegeln upprepade gånger, är det möjligt att den ser spegeln som ett fönster med ett område bakom som den vill utforska.

Katter blir ganska upprörda när de upptäcker att de inte kan gå någonstans, och de kan ta ut sin frustration på spegeln. Om din katt redan är benägen att krafsa på fönster kanske du bör vidta försiktighetsåtgärder och hålla dem borta från spegeln.

Är det farligt för katter att krafsa på spegeln?

Att krafsa på spegeln kan vara farligt både för dina katter och för dig. Om din katt krafsar hårt på spegeln under en tillräckligt lång tidsperiod kan den skada dess struktur.

Även om det är osannolikt att din katt faktiskt kommer att orsaka att spegelns struktur äventyras, kan man inte veta när den plötsligt kan spricka eller splittras. Glas från spegeln kan också skrapas av din katts klor och fastna i deras tassar.

Glasskärningar kan vara mycket farliga och kommer troligen att kräva en akutresa för din katt. Om spegeln ligger på golvet i ett förvaringsrum riskerar din katt att välta spegeln och bli träffad av den när den faller eller att den krossas av stöten.

Kattklor är inte heller riktigt starka nog för att skrapa spegeln, så de riskerar att slita av en klo. Eftersom blodtillförseln ligger så nära klon kan katter blöda kraftigt från en avriven klo och bör omedelbart föras till veterinären.

Om de river av klor utan tillsyn löper de stor risk för infektion.

Speglar utgör inte bara ett hot om skada för din katt, utan de kan också bli en källa till betydande stress. Hur skulle du känna dig om du förväntade dig att någon skulle bevaka dig varje gång du gick in i en viss del av ditt hus?

En katts hela värld bygger på stabilitet, särskilt om du har en inomhuskatt. Om du skapar en miljö med stressiga områden i hemmet kommer din katt bara att bli mer orolig och stressad.

Ångest och aggressivt beteende kommer att eskalera om spegelkrafsandet inte åtgärdas, och din katt kommer sannolikt att utveckla en aggressiv reaktion när den går in i ett rum om det finns en spegel i det.

Hur du avskräcker din katt från att krafsa på speglar

Det kan vara svårt att stoppa din katt från att tvångsmässigt krafsa på speglar, men det första steget är att erbjuda bättre alternativ. Katträd, klösmöbler och pusselleksaker är alla bra sätt att avleda din katts uppmärksamhet från spegeln och ge den bättre berikning.

Försök att tillbringa mer tid med att leka med kissemissen så att den inte spenderar all sin sparade energi på att vara frustrerade över spegeln. Ibland är spegelklösande bara en reaktion på intensiv tristess och brist på lek.

Att ge din katt den riktiga motion de behöver är avgörande för deras lycka. Naturligtvis kan du alltid ta bort spegeln eller spärra kattens tillgång till spegeln om det är ett alternativ. Ibland räcker det med att placera om spegeln så att katten inte kan se sin spegelbild när den passerar för att lindra deras stress.

För vissa katter räcker det med att bara täcka över spegeln som lösning, men du bör vara försiktig med katter som älskar att klamra sig fast och ta tag i handdukar eller filtar, eftersom de återigen riskerar att dra ner spegeln på sig själva.

I mer extrema fall där din katt uttrycker allvarlig ångest varje gång den är i närheten av en spegel genom att väsa, krafsa eller klösa sig mot den, kan ett medicinskt ingripande vara nödvändigt. Veterinärer kan skriva ut medicin mot ångest för att lugna din katt.

Slutsats

Katter krafsar på speglar av många olika anledningar, och även om beteendet kan vara ganska roligt att observera kan vanan bli irriterande när alla dina speglar är skadade.

Många katter klöser på speglar bara för att handlingen att vässa sina klor känns bra och är en nödvändig överlevnadsinstinkt. De märker inte ens av deras spegelbild, och även om de gjorde det skulle de förmodligen inte bry sig om det.

Andra katter kan dock reagera negativt på att se sig själva i en spegel. Att krafsa kan också vara extremt stressande för din katt om den uppfattar att den har ett spänt utbyte med katten i spegeln varje gång den går förbi den.

Oavsett vad krafsandet beror på är det viktigt att du tar itu med den underliggande orsaken till spegelklösandet så att din katt inte blir stressad.

Similar Posts