Varför står katten på min fot?

Röd katt står nära fötterna på en vacker kvinna som böjer sig ned och pratar med katten

De flesta kattägare har upplevt det någon gång. Din katt sitter på din fot, så du flyttar på den, bara för att se att den sitter på din fot igen en minut senare. Så varför står din katt på din fot?

Din katt kan stå på din fot av flera olika anledningar, bland annat:

  • Visa att den älskar dig
  • Få din uppmärksamhet
  • För att hålla dig på samma plats
  • Initiera lek
  • Värme och komfort
  • Överför lukt

Den här artikeln tar upp alla anledningar till att en katt kan sitta på din fot och hjälper dig att identifiera varför din katt står på din fot. 

Dessutom kommer vi att ta upp några vanliga frågor om katter som sitter på din fot och om du bör träna dina katter att sluta sitta på dina fötter.

Hur vet jag om min katt står på min fot för att visa ömhet?

En anledning till att din katt kanske sitter på din fot är för att visa dig att den älskar dig. Precis som människor har katter olika typer av kärleksspråk. Så medan vissa katter visar tillgivenhet genom mat eller lek, visar andra det genom att gnugga sig mot eller sitta på din fot. 

Dina fötter är den del av din kropp som för det mesta är närmast din katt. Så det är bara naturligt att det är den delen av din kropp som de väljer att interagera med.

Hur återgäldar jag min katts tillgivenhet?

Om du tror att din katt sitter eller gnuggar sig mot din fot för att den vill visa dig ömhet kan du återgälda ömheten på ett av två sätt. Det enklaste sättet att återgälda tillgivenhet är att ge dem klappar eller lätt öronmassage. 

Men om du har bråttom och inte har tid för en ordentlig klappning kan du helt enkelt se din katt i ögonen och blinka. Om din katt returnerar blinkandet betyder det att den har bekräftat din kärlek och stärkt er kontakt.

Hur vet jag om min katt står på min fot för att få min uppmärksamhet?

Eftersom foten vanligtvis är den närmaste delen av kroppen kan din katt sitta på din fot för att få din uppmärksamhet. Frågan blir dock då varför din katt försöker få din uppmärksamhet?

Det är dags för middag

Om din katt gnuggar sig mot din fot och spinner, ta en titt på klockan. Om det är ungefär vid den tidpunkt då du brukar ge den mat påminner den dig förmodligen om att det är dags att äta.

Den vill bli upplockad

Om din katt är van vid att bli upplockad när den befinner sig vid dina fötter kan den gå till dina fötter om den vill bli upplockad. Vissa katter gillar inte att bli upplockade, så se till att vara uppmärksam på hur din katt reagerar när du plockar upp den för att se om det är detta som den faktiskt vill.

Ber om att bli klappad eller magmassage

Om din katt lägger sig ner på din fot och rullar sig på ryggen är det för att den vill ha klappar eller magmassage. Vissa katter är mycket beskyddande för sin mage, så se till att bara klappa det som katten presenterar för dig, åtminstone till en början.

Hur vet jag om min katt står på min fot för att hålla mig på samma ställe?

Om du har sprungit runt i huset hela dagen och din katt sätter sig på din fot när du äntligen sätter dig ner, kan din katt säga åt dig att sluta röra dig. Den vill kanske inte nödvändigtvis att du ska klappa eller röra vid den, utan bara tillbringa tid med att vara nära den.

Hur vet jag om min katt står på min fot för att inleda en lek?

Ibland står din katt på din fot för att den vill leka med dig. Om de går över till din fot med en leksak i munnen är det ganska uppenbart vad de vill. 

Din katt kan också börja slå på din fot. Detta brukar vara ett tecken på att den vill att du ska leka med den.

Hur vet jag om min katt står på min fot för att få värme och komfort?

Katter gillar att vara varma. Deras vanliga inre kroppstemperatur ligger runt 38-39 grader Celsius. 

Om din katt fryser och vill värma sig kan den gå till dina fötter för att bli varm. De gillar särskilt att sätta sina tassar på dina fötter om du har varma, fluffiga tofflor på dig.

Hur vet jag om min katt står på min fot för att överföra lukter?

Katter förlitar sig på dofter för att känna sig bekväma i sin omgivning. Överraskande nog har katter faktiskt doftkörtlar som sitter i deras tassar.

Katter gillar att överföra sin doft eller markera saker som de ”äger”. Om katten knådar din fot eller ständigt står på din fot kan den därför överföra sin doft till dig.

Om du märker att din katt står på dina fötter när du kommer hem kan det vara så att den försöker avlägsna de dofter som du har tagit upp när du var ute.

Är det normalt att katten står på mina fötter?

Det är helt normalt att din katt står på dina fötter. Det är också normalt att din katt inte alls står på dem. 

Katter har olika personligheter och kärleksspråk. Vissa gillar att kommunicera genom fötterna, medan andra är mer högljudda eller visar andra sätt att kommunicera. Det beror egentligen bara på din katt.

Varför fortsätter katten att gå över mina fötter?

Om din katt ständigt fortsätter att gå över dina fötter kan du bara vara i deras väg. Din katt förväntar sig att du ändrar din riktning för dem, inte tvärtom. 

Om du däremot märker att din katt gör allt för att gå över dina fötter kan det vara deras sätt att visa lite tillgivenhet under dagens lopp.

Varför lägger katten en tass på min fot?

Att din katt sträcker ut sig för att lägga en tass på din fot är nästan alltid ett tecken på tillgivenhet. De kanske inte vill något annat än att vara i kontakt med dig.

Att din katt lägger en tass på din fot kan dessutom vara en föregångare till någon annan manifestation av tillgivenhet. Ibland lägger katten till exempel sin tass på din fot innan den hoppar upp i ditt knä.

Varför slår katten på min fot?

Om du gillar att röra dina fötter ofta kan din katt tycka att dina fötter är underhållande, särskilt om den är en kattunge eller yngre katt. De flesta katter växer så småningom bort från detta beteende när de blir ett år eller äldre.

Ska jag stoppa min katt från att stå på min fot?

Om inte din katts interaktion med din fot är smärtsam eller extremt besvärande bör du inte hindra din katt från att stå på din fot. 

Om din katt gillar att kommunicera med dig via din fot kan det vara så att om du tränar den att inte göra det, kan det stänga av dess kommunikationslinje. Detta kan i slutändan skada ditt förhållande till din katt eller hindra din katt från att kommunicera sina behov.

Similar Posts