Hur svettas katter? En kortfattad guide till kattens värmereglering

En grå bondkatt ligger och solar sig. Antagligen svettas den genom körtlar i tassarnas trampdynor.

När det gäller kattfysiologi är det vanligt att djurägare undrar hur deras katt kyler ner sig när den är varm. Även om katter kanske inte svettas synligt som människor gör, är de faktiskt födda med ett effektivt kylsystem. Katter svettas faktiskt, men det sker på ett annat sätt än vad vi vanligtvis observerar hos människor.

En stor skillnad mellan människor och katter är att kattdjur har ett begränsat antal svettkörtlar, som främst finns på undersidan av trampdynorna och mellan tårna. Därför är katter beroende av en kombination av svettning genom tassarna, putsning och andning för att reglera sin kroppstemperatur och hålla sig svala under varmare dagar. Dessutom kan en rädd katt till och med lämna våta fotspår på marken på grund av sina svettavsöndrande tassar.

Kattens anatomi och svettkörtlar

Katter, liksom de flesta däggdjur, har svettkörtlar som en del av hudens anatomi. Deras svettningsmekanism skiljer sig dock något från människans. Katter har inte lika många ekrina svettkörtlar, som ansvarar för fuktbaserad svettning, som människor. De begränsade ekrina svettkörtlarna hos katter finns främst i deras trampdynor.

Däremot har katter en högre koncentration av apokrina svettkörtlar, som finns över hela kroppen. Apokrina svettkörtlar producerar en vätska som förknippas med sexuell attraktion. Dessa körtlar spelar en viktigare roll för kommunikation genom doftmarkering än för värmereglering.

Strukturen på en katts hud består av tre huvuddelar: epidermis (överhuden), dermis (läderhuden) och fettvävnad (underhuden). Svettkörtlarna finns i läderhuden och betraktas som hudtillbehör, precis som hårsäckar och talgkörtlar (källa).

Katter använder sig av olika andra tekniker utöver svettning via sina trampdynor för att kyla ner och reglera sin kroppstemperatur. Dessa metoder är bl.a. flämtning, putsning och att söka skugga. Det är viktigt att notera att katter i allmänhet har en lägre tendens att svettas rikligt jämfört med människor, eftersom detta inte är deras primära metod för termoreglering.

Den roll som flämtning spelar för katternas värmereglering

Även om katter inte har en omfattande förmåga att svettas som människor använder de andra metoder för termoreglering. En sådan metod är att flämta. Även om det inte är lika vanligt hos katter som hos hundar kan flämtande fungera som en mekanism för katter att avleda värme när de är överhettade.

I likhet med processen hos hundar innebär flämtning hos katter snabb och ytlig andning som orsakar avdunstningskylning genom fukten i munnen och andningsvägarna. När katten andas ut den fuktiga luften bidrar avdunstningsprocessen till att kyla ner katten.

Det är dock viktigt att notera att flämtning hos katter inte är lika effektivt för att kyla ner som hos hundar. Katter förlitar sig mer på andra metoder, till exempel genom att tvätta sig eller söka sig till svala miljöer. Dessutom är flämtning i allmänhet ett tecken på allvarlig nöd hos katter, och om det observeras är det viktigt att noga övervaka katten och ge den en svalare miljö om möjligt.

Sammanfattningsvis är flämtning inte den primära värmeregleringstekniken för katter, men den kan fungera som en sista utväg för att hjälpa dem att svalka sig under ögonblick av extrem värme eller ångest. Det är viktigt att kattägare är medvetna om tecknen på värmestress och ger sina kattvänner lämplig omvårdnad under varmt väder.

Svettkörtlar på tassarna

Katter svettas främst via trampdynorna och nosen, där ekrina svettkörtlar finns. Dessa körtlar hjälper dem att avleda värme och kyla ner kroppen när det är för varmt eller när de är stressade eller rädda.

När en katt är överhettad kan du märka fuktiga fotspår, vilket är ett resultat av att deras svettkörtlar aktiveras på tassarna. Denna kylningsmekanism genom tassarna är dock inte lika effektiv som människans svettning, vilket är anledningen till att katter förlitar sig på andra sätt att avleda värme, till exempel genom att tvätta sig, flåsa och hitta en svalare miljö.

Även om svettning genom tassarna gör det möjligt för katterna att släppa ut en del värme är det viktigt att de inte enbart förlitar sig på denna process för sin nedkylning. Det är viktigt att ge dem skugga, färskt vatten och ordentlig ventilation under varmt väder för att hålla dem bekväma och välhydrerade.

Rödvit kat söker skugga bakom en buske en varm och solig sommardag för att undvika överhettning.

Andra sätt för katter att hålla sig svala

Även om katter har en viss förmåga att svettas genom sina trampdynor är denna metod inte särskilt effektiv när det gäller att kyla ner dem. I stället använder katter även andra strategier för att reglera sin kroppstemperatur.

Ett av de sätt som katter lyckas med detta är genom att putsa sig själva. När katter slickar sin päls sprider de saliv över kroppen, vilket avdunstar och hjälper dem att kyla ner sig, på samma sätt som svett fungerar hos människor.

Katter kan också söka sig till svalare ytor att ligga på, t.ex. klinkergolv, för att hjälpa till att reglera sin kroppstemperatur. De undviker direkt solljus och föredrar skuggade områden när det är varmt ute. Dessutom blir katter ofta mer aktiva under de svalare delarna av dagen, till exempel tidigt på morgonen eller sent på kvällen, för att spara sin energi när det är varmt under dagen.

Tecken på överhettning hos katter

Även om katter svettas genom tassarna räcker det kanske inte för att hålla dem svala under varmt väder eller intensiv fysisk aktivitet. Som djurägare är det viktigt att vara medveten om tecknen på överhettning hos katter för att förhindra potentiellt farliga situationer som värmeslag.

Ett tecken att hålla utkik efter är snabb andning, vilket tyder på att din katt försöker svalka sig genom att släppa ut överskottsvärme genom sin andning. Dessutom kan en röd tunga och mun vara ett symptom på överhettning eftersom blodkärlen i dessa områden vidgas som svar på höga temperaturer (källa).

En annan indikation på att din katt kan vara överhettad är om den är slö eller visar okoordinerade rörelser som att snubbla eller vackla. Värmen kan påverka deras energinivåer och neurologiska funktion.

Kräkningar och diarré är också tecken på att din katt kan kämpa med värmen. Dessa tillstånd kan leda till uttorkning, så det är viktigt att åtgärda överhettning så snart som möjligt (källa).

Sammanfattningsvis, håll utkik efter dessa tecken hos din katt under varmt väder eller intensiva fysiska aktiviteter:

  • Snabb andning
  • Röd tunga och mun
  • Letargi
  • Snubblande eller okoordinerade rörelser
  • Kräkningar och diarré

Om du är medveten om dessa symtom kan du ingripa vid behov för att hålla din katt säker och bekväm i varmare miljöer.

Tips för att hålla din katt sval

Eftersom katter har svettkörtlar i tassarna som hjälper dem att svalka sig är det viktigt att ge dem lite lättnad under varma dagar. Här är några tips för att hålla din katt sval och bekväm under de varmare månaderna:

1. Vätskedrivning: Ha gott om färskt, svalt vatten tillgängligt för din katt att dricka. För att uppmuntra dem att dricka mer kan du överväga att använda en vattenfontän avsedd för katter.

2. Våtfoder: Byt till våtfoder under sommarmånaderna, eftersom det innehåller mer vatten än torrfoder, vilket bidrar till att förhindra uttorkning.

3. Svala utrymmen: Se till att det finns flera svala och skuggiga platser i huset där din katt kan koppla av. Om det fortfarande är för varmt kan det ge ytterligare lindring att placera ut våta handdukar eller en kylmatta.

4. Var uppmärksam på deras tassar: Övervaka din katts tassar noga och leta efter våta tassavtryck, vilket kan tyda på att katten aktivt försöker svalka sig.

5. Ventilation: Öppna fönster och använd fläktar för att cirkulera luft i hela huset. Undvik direkt drag på din katt, eftersom det kan orsaka obehag. Det räcker med ett tillräckligt luftflöde för att hålla miljön svalare.

6. Undvik soliga platser: Håll din katt inomhus under de varmaste timmarna på dagen och dra för persienner eller gardiner för att förhindra att direkt solljus värmer upp huset.

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa din katt att hålla sig bekväm och sval under de varma sommarmånaderna.

Similar Posts