Varför är katten nära ditt ansikte när du sover?

Långhårig katt ligger nära en kvinnas ansikte när hon sover på kudden

Katter gillar verkligen att inkräkta på sin ägares personliga utrymme. De kommer extra nära deras ansikte. Särskilt när du sover! Ditt huvud är en skön varm plats där katter kan finna både komfort och trygghet. Detta kan tyda på varför de föredrar denna plats på din säng.

Fortsätt läsa för en mer djupgående titt på varför det helt plötsligt finns en katt i ditt ansikte när du sover! Och oroa dig inte, det är ett normalt beteende som många kattägare upplever.

Hur håller en katt sig varm när den sover bredvid ditt ansikte?  

Människor är en stor värmekälla för katter. Och eftersom våra huvuden är en av de varmaste delarna av vår kropp är det här som katter älskar att ligga. Som ett sätt att spara sin energi söker sig katterna till en varm plats där de kan slappna av. Ditt huvudområde kommer att ge den en bra värmekälla.

Varför känner sig katten trygg när den sover nära ditt ansikte?

Bara att vara nära dig hjälper din katt att känna sig trygg. Din katt kan känna sig mer avslappnad om den vet att du finns där, redo att hoppa in i handlingen om någon form av fara uppstår. Kanske har din katt inte sett dig på hela dagen, så nu vill den bara njuta av din närvaro. 

Att sova nära ditt huvud är också mycket säkrare för katten. Hellre än bredvid din kropp, där den kan bli klämd när du vänder på dig mitt i natten. Glöm inte att din kudde också är en ganska bekväm plats att vila på. Katter är vanemänniskor, så när den väl valt sin favoritplats kan det vara svårt att övertyga den att sova någon annanstans.

Vissa människor har teorier om att din tamkatt ser dig som en annan större katt. Även om inte alla håller med om den här idén är det en sak som är säker. Katter tycker om att umgås och ha en relation med sina ägare.

Hur visar en katt dominans?

Om du har fler än en katt kommer en av dem förmodligen att försöka hävda sin auktoritet över de andra. Om det är flera katter som sover på din säng kommer den som vill hävda sin dominans att lägga beslag på  ”topplatsen”, så att säga. Detta kommer att vara uppe nära ditt huvud, till skillnad från den mindre dominanta katten som får nöja sig med en plats nära dina fötter.

Toppen av din säng är också den perfekta platsen för katten att hålla ett öga på alla och se till att ingenting undgår dess uppmärksamhet. Som du vet har katter väldigt olika personligheter. Det är dock sant att många gillar att vara chefen. Oavsett om det är dig eller en annan katt som de försöker “bossa” över så vill de hävda sin auktoritet.

Hur uppvisar en katt ett possessivt beteende?

Slår din katt dig ständigt i huvudet och gnuggar sitt ansikte överallt på dig? Är det älskvärt men samtidigt frustrerande? Bli inte alltför upprörd. 

Din katt vill bara låta andra veta att du tillhör dem. Om ditt huvud är den enda kroppsdel som tittar fram ur täcket kommer den att gå rakt mot ditt ansikte.

Din katt vill förmodligen sätta sin doft på dig. De har doftkörtlar i ansiktet och genom att gnugga kinden mot din markerar den sitt revir, på ett vänligt sätt förstås. Detta är ett instinktivt beteende och något som de lär sig medan de fortfarande är mycket unga. 

Katten kanske också vill lukta på dig. Katter har ett mycket starkt luktsinne och använder det för att samla information om en person eller ett föremål. Den kan också bara hälsa på dig på samma sätt som den hälsar på andra katter. Katter är mycket sociala djur, och lukten är en del av att bygga upp förtroende och relationer.

Försöker min katt få uppmärksamhet genom att vara nära mitt ansikte?

Vilket är det snabbaste sättet för din katt att få uppmärksamhet? Förmodligen är det effektivt att hålla på och ställa till med saker kring ditt ansikte medan du försöker sova.

Katten kanske vill ha mat, eller så vill den bara hälsa på dig på sitt eget unika sätt. Om det är runt kvällstid eller tidigt på morgonen kanske den vill leka med dig, eftersom det är då den är mest aktiv.

Varför slickar katten mig i ansiktet när jag sover?

Om katten börjar slicka dig i ansiktet när du sover ska du inte bli förvånad. Detta är ett normalt beteende och bara ytterligare ett tecken på tillgivenhet.

Om din katt var rädd för dig eller inte kände sig bekväm i din närhet skulle den inte uppvisa detta beteende. Slickandet kan också vara en förlängning av dess egen rengöringsrutin. Kanske tycker din katt att du är lite oren! 

Det kan finnas sällsynta fall där katter slickar sina ägares ansikten på grund av stress eller ångest. Vissa katter kan lida av separationsångest, men den här typen av slickande kommer att vara ganska överdriven. Den kommer förmodligen också att åtföljas av andra ovanliga beteenden. Om du är orolig bör du kontakta din veterinär.

Varför stirrar min katt på mitt ansikte när jag sover?

Har du någonsin känt på dig att någon tittar på dig medan du sover? Sen vaknar du plötsligt och upptäcker att det bara är din katt som stirrar intensivt på ditt ansikte. 

Detta kan kännas lite konstigt, till och med rent av läskigt. Men om du vet att katter kan stirra på en krypande insekt under löjligt långa perioder kan du känna dig trygg med att det bara är en del av deras natur.

Om du är en certifierad snarkare kan katten till och med tycka att detta är en intressant syn och något som kan roa den under en längre tid. Den kan till och med tycka att dina flimrande ögonlock är en fängslande syn. Men den kanske också bara väntar längtansfullt på att du ska vakna upp och ge den frukost.

Varför rör katten mitt ansikte med sin tass?

Förutom de vanliga teorierna om att söka uppmärksamhet finns det några andra förslag på varför din kattunge klappar dig med sin tass.

Vissa tror att katter kan efterlikna mänskligt beteende. Så när de rör vid sin ägares ansikte med en tass kan det vara att de kopierar våra beteenden. På samma sätt som vi agerar när vi klappar och stryker deras huvuden.

Vad kan jag göra om jag inte vill ha katten i närheten av mitt ansikte?

Om din katt vill sova bredvid ditt huvud för att få extra värme, ge den en egen varm och bekväm plats att sova på. Att placera en varmvattenflaska i dess säng kan hjälpa till med detta.

Det viktigaste är att du är bestämd mot din katt och konsekvent när du tränar den. Ju mer du låter den komma undan med oönskat beteende, desto svårare kommer det att bli att av med dess ovanor.

Slutliga tankar

Det är lugnande att veta att om din katt tillbringar mycket tid kring ditt ansikte och huvud har du förmodligen ett utmärkt förhållande till den. Din katt känner sig bekväm med dig och tycker också om att tillbringa tid med dig.

Similar Posts