Varför trycker katten sin tass mot släta ytor?

Maine coon katt trycker sin tass mot en spegel

Din katt kanske sätter sina tassar på släta ytor för att markera sitt revir. Kattassar har doftkörtlar, så när din katt gnuggar på en slät yta lämnar den sitt märke på området och hävdar det. Detta är ett meddelande till andra djur om vem som äger det området.

Du kanske ofta ser din katt göra detta, och det finns även andra möjliga förklaringar, men doftmarkering är den mest typiska orsaken till detta beteende. Det finns inget att oroa sig för och du behöver inte försöka hindra din katt från att göra detta. Det är inte ett problem.

Varför “tassar” min katt på släta ytor?

Det finns tre huvudorsaker till att din katt kan tillbringa sin tid med att gnugga tassarna på släta ytor, och vi kommer att undersöka var och en av dessa nedan så att du bättre kan förstå din katts beteende och vad den försöker uppnå.

Första anledningen: Sprider feromoner

Det här är vanligtvis den vanligaste anledningen till att en katt tar tassarna och gnuggar på en slät yta. En katts tassar innehåller doftkörtlar som kan aktiveras genom att gnugga tassen över ytan. När din katt sitter och gör detta släpper den ut doftämnen från sina fötter.

Det kan liknas vid att din katt gnuggar sina kinder mot föremål. Även kinderna innehåller doftkörtlar, så din katt väljer vilken kroppsdel som är det enklaste alternativet för detta. Den kan markera många av sina gemensamma områden på detta sätt.

En katt gör vanligtvis detta för att den vill kommunicera sitt ägande till andra djur. Den kanske maskerar en doft som lämnats av ett annat djur som den inte gillar, eller så lämnar den sin markering för att tala om för andra att de inte ska inkräkta på dess utrymme. Katter kan göra detta om de känner sig hotade eller bara för att de vill äga en plats.

Territoriemärkning är extremt vanligt, även om andra djur aldrig kommer in i ditt hus. Din katt kommer att doftmarkera vissa områden från tid till annan, vilket säkerställer att alla potentiella inkräktare vet att denna mark har tagits i anspråk.

Om din katt verkar göra detta ofta kan du kanske vilja kontrollera om det är något som orsakar den ångest eller får den att känna sig hotad.

Andra skälet: lekfullt beteende

Ibland kommer katter att dra tassarna över en plan yta för att de leker. En glänsande, reflekterande yta kan särskilt utlösa detta beteende eftersom de ser rörelser i den.

Om din katt känner sig väldigt lekfull är det troligt att den trampar och tassar på nästan vad som helst, och detta kan inkludera släta ytor. Den kanske gillar känslan på sina fötter. Lekfullt tassande åtföljs vanligtvis av att springa runt, hoppa, gömma sig under saker och så vidare.

Det är en bra idé att låta din katt göra detta, men håll ett öga på den för att se om den visar tecken på oro.

Om din katt verkar upprörd av en glänsande yta kan du vilja täcka över den. En nervös katt kan känna sig hotad av sin egen spegelbild, även om de flesta snart inser att de inte har något att oroa sig för och tappar intresset.

Tredje skälet: Stressat beteende

Ibland är tassande kopplat till stressat beteende och kan verka nästan tvångsmässigt. Om din katt måste tassa på släta ytor kan den känna sig olycklig och orolig och försöka hävda sin kontroll.

Det kanske inte finns någon logisk koppling mellan stressen och kattens tassande beteende, men din katt kommer att uppvisa andra tecken på ångest. Den kan vara mycket nervös eller orolig och kan ha öronen plattlagda för att visa att den är olycklig.

Om din katt verkar nästan tvångsmässigt hålla på och “tassa” på något och inte njuter av detta eller leker bör du prata med din veterinär. Det är möjligt att din katt är sjuk eller att något gör den upprörd och att den inte vet hur den ska hantera denna upprördhet.

Diskutera vad du kan göra med din veterinär och få deras råd. Du bör inte lämna din katt som uppvisar ett ångestbeteende utan att vidta åtgärder för att hjälpa den att lugna ner sig och få den att må bättre.

Kan jag hindra min katt från att göra detta?

Det finns ingen anledning att stoppa katten från att trycka tassen mot släta ytor (så länge den inte är stressad), men om du vill göra det, vad kan du då göra?

Det finns några möjliga åtgärder du kan vidta som kan avskräcka eller avleda din katt från att bete sig på detta sätt.

Steg ett: Öka lektiden

Om din katt är uttråkad och ostimulerad kan den använda plana ytor för att leka eftersom den inte har något annat att göra. Du bör försöka tillbringa lite mer tid med att leka med din katt. Särskilt unga katter gillar mycket lek, men även äldre katter kommer att uppskatta en boll med snöre eller en laserpekare.

Steg två: Ge en annan yta

Om det inte avskräcker din katt, fundera på om du kan erbjuda den en annan slät yta att “tassa” på. Om din katt till exempel ständigt lämnar tassfläckar och smutsiga märken på ditt soffbord av glas, kan du ge den en liten glasskiva eller ett eget bord att tassa på i stället.

Du kan då belöna den för att den använder rätt yta och avskräcka den från att gå upp på fel yta. Efter ett tag bör din kattunge förstå att det finns vissa ställen som är okej att tassa på och andra som inte är till för det.

Detta bör också hjälpa till med doftmarkering, eftersom det innebär att din katt fortfarande kan göra detta och känna sig trygg i sitt revir, utan att torka leriga fötter över en yta som du vill hålla ren.

Steg tre: Rengör området

Om din katt är besatt av att doftmarkera ett område kan det bero på att den känner lukten av något som den inte gillar på den platsen. Det kan vara ett annat djurs märken eller en kemikalie eller något liknande.

Att rengöra området kan avhålla din katt från att doftmarkera, eftersom det kan ta bort en lukt som din katt inte gillar, men det kan också uppmuntra till ytterligare markering, eftersom du då har tagit bort din katts doft från den platsen också.

Doftmarkering är en normal del av kattens beteende, så det är bäst att bara låta den göra det om du inte behöver stoppa den från att göra det. Den kommer förmodligen att sluta efter ett tag, särskilt om den blir mer avslappnad och säker på sitt revir.

Steg fyra: Spraya ett feromon

Ibland kan det hindra din katt från att lägga ut sin doft genom att spraya en feromon i det området. Du kan köpa produkter som innehåller dofter som katter tycker är lugnande, och detta kan hindra din katt från att vilja lämna sitt märke på ett område.

Prata med din veterinär om du är orolig för din katts stressnivå, och överväg att köpa en av dessa produkter för att få din kattunge lugnare.

Slutsats

Att trycka eller dra tassarna på släta ytor är vanligtvis ett sätt att aktivera doftkörtlar i tassarna, och katter kan göra detta regelbundet om de känner sig osäkra i sitt hem eller hotade. Vissa katter kan göra det även om de känner sig trygga.

Om det är ett problem kan du försöka ge din katt andra alternativ och få den att avstå från att gå på just den ytan. Att använda en feromonbaserad produkt kan hjälpa din katt att känna sig lugnare och tryggare.

Similar Posts