Varför gillar katter smör?

Katt slickar sig kring munnen med smör och mjölk framför sig

Sanningen är att ingen riktigt vet varför katter gillar smör. Om du någonsin har lämnat smöret på bänkskivan är det troligt att du har kommit in i köket och sett dem slicka på det. Vissa säger att det beror på att katten signalerar att den behöver mer fett i sin kost. Andra säger att det hjälper mot hårbollar. 

Men även om det inte är skadligt för dem bör du ändå aldrig uppmuntra din pälsklädda kompis att äta smör. Låt oss ta en titt på vad vi vet om katter, smör och varför det är bäst att de undviker det.

Är smör skadligt för katter?

Smör är inte skadligt för katter, det är inte heller bra för dem och hjälper inte heller till med något hårbollsrelaterat. 

Låt oss få det ur vägen från början och göra det helt klart: Det finns ingen anledning att ge din katt smör. 

Nej, det är inte giftigt eller fruktansvärt skadligt i små mängder. Men det kan vara ganska farligt om det vanemässigt ingår i deras kost.

Så om du har kommit till den här artikeln och undrat om din stackars kissekatt kommer att få några allvarliga skador för att du fångade hennes tassar i smörskålen… 

Nej, hon kommer att klara sig bra. 

Men om du letar efter ett botemedel mot hårbollar eller undrar om din katt skulle må bra av lite smör är svaret ett bestämt nej. 

Hjälper smör mot hårbollar?

Visste du att katter spenderar mellan 30-50 % av sin dag med att putsa sig själva? Det betyder att de får i sig mycket hår, och tyvärr kan det innebära ett överflöd av hårbollar. 

Om din katt lider av många hårbollar (eller om det kanske är du som lider) kan du vara frestad att vända dig till Google för att få råd. 

Tyvärr är en av de saker som jag ofta ser rekommenderade följande: Ge din katt smör (eller smält smör) för att hårbullarna ska passera lite lättare. 

Påståendet är att smöret ger ett glatt, lättpasserat ytlager i halsen och minskar hårbollarna. Jag har också sett andra produkter, till exempel vaselin, rekommenderas för detta också. 

Följ inte något av dessa råd. 

Dessa påståenden är utan tvekan myter. Det finns många utmärkta produkter för hårbollskontroll där ute. Och det finns speciellt framtagna foder som också kan hjälpa till med detta problem. 

Att lägga till smör i ditt husdjurs diet innebär bara att du lägger till en hälsorisk. Och den hälsorisken kommer inte från att de kvävs av en hårboll. 

Hårbollar är förväntade, och du kan prata med din veterinär eller lokala djurvårdsspecialist om hur du får din husdjursväns hårbollar under kontroll.

Varför verkar katter älska mejeriprodukter?

I de flesta barnberättelser med katter ser du att de ständigt serveras mjölk i ett fat. Faktum är att grädde och katter är synonyma med varandra. Men detta är missvisande och verkar vara en myt.  

Katter verkar dock ofta attraherade av mejeriprodukter: ost, mjölk och smör. Och det beror sannolikt på att de dras till den höga koncentrationen av fett. Och vem gillar inte lite grädde då och då?

Men mejeriprodukter – särskilt mjölk – ger inte alltid tillbaka den tillgivenhet som katter verkar ha för dem. Faktum är att laktosinnehållet i mjölk, ost och smör kan orsaka magbesvär, diarré eller ännu värre saker. 

Många katter är laktosintoleranta (precis som människor!), så det är aldrig en bra idé att ge dem några mejeriprodukter, inklusive smör. 

Om du ändå vill ge din katt en mjölkig godbit kan du prova speciellt framtagen kattmjölk som du kan köpa i djuraffärer. 

Är smör mindre skadligt än mjölk?

Vi har alltså lärt oss att mejeriprodukter i allmänhet inte är en bra idé för katter. Men hur orolig ska du vara om du upptäcker att din kattvän slickar i smörskålen?

Smör är sannolikt mindre skadligt för din katt än mjölk ur ett laktosperspektiv. Och det beror på att det har en rimligt låg laktoshalt, så det kommer inte att utlösa samma reaktion som en katt skulle få om den slickade upp en skål med mjölk.

När en katt dricker mjölk kan det utlösa en laktosintoleransreaktion. Men laktosmängderna i smör är tillräckligt små för att smöret sannolikt inte ska göra det. 

Men det finns andra potentiella skador om din katt äter smör, vilket beror på det högkoncentrerade fettinnehållet.

Katter, smör och fettinnehåll

Smör innehåller cirka 80 % fett och 15 % vatten, vilket gör det till en mycket koncentrerad fettkälla. 

För friska katter som har en regelbunden kost bör de kunna få allt det fett de behöver från sin vanliga mat. Men vissa katter behöver se till att de får mycket fett i sin mat. 

Kanske har din kattunge ett otillräckligt kaloriintag eller en parasit som gör att den har svårt att gå upp i vikt. Detta är saker som du bör diskutera med din veterinär innan du lägger till något i deras diet. 

Det finns många utmärkta kattfoder som har tillsatt fett- och proteininnehåll för katter som behöver bara lite mer kalorier än din genomsnittliga katt. 

Varför bör inte smör hjälpa till med viktökning och näring?

Om du har gjort din hemläxa om katter och smör har du förmodligen sett några artiklar om att lägga till smör i din katts diet för att främja viktökning och ge dem extra vitaminer. 

Detta är högst olämpligt av två skäl. 

För det första, innan du lägger till något i ditt älskade husdjurs diet bör du rådgöra med din veterinär för att se om det är rätt lösning för det problem du försöker lösa. Det kommer med största sannolikhet inte att handla om att ge din katt smör. 

För det andra innehåller smör otroligt mycket fett. Alla djur – inklusive människor – som får i sig en överdriven mängd fett som en del av sin kost kommer att få beteende- och hälsoproblem. 

Så om du är orolig för att ditt älskade kattdjur inte äter tillräckligt eller får i sig tillräckligt med näring, prata med ditt djurs veterinär. 

Finns det några fördelar med att utfodra din katt med smör?

Nej, det finns inga hälsofördelar med att utfodra din katt med smör. 

Smör innehåller visserligen vissa små mängder vitamin A, D och B-12 samt en del protein och kalcium. Men inte på långa vägar tillräckligt för att fungera som en ”hälsoförstärkning” för din katt. Katter behöver i allmänhet inte ”näringstillskott” som innebär att de får människoföda i sin kost.

Och när det gäller smör ligger sanningen i fettet: det finns helt enkelt för mycket av det. De negativa konsekvenserna av fettrelaterade sjukdomar uppväger vida de eventuella hälsofördelar som kan uppnås. 

Hur ser en allvarlig reaktion på överätning av smör ut hos katter?

Det är sant att om din katt är mer känslig för laktos kan den få mer magproblem än en genomsnittlig katt om den råkar äta smör. 

Så när bör du vara orolig? 

Om din katt är känslig kommer magproblemen, som främst indikeras av diarré, att börja mellan 8 och 12 timmar efter att katten ätit smöret. De kommer troligen att försvinna inom 24 timmar. 

Om det varar längre än så, eller om din katt är i nöd, ska du omedelbart kontakta din veterinär. 

Hur är det med veganskt smör eller andra fettsnåla pålägg?

Inget av dessa är ett hälsosamt alternativ för katter. Även om veganskt smör eller annat fettsnålt smör kan vara bättre för oss innehåller de fortfarande saker som våra kattvänner inte bör äta.

Similar Posts