Varför slickar katten mitt öra?

Gråspräcklig katt slickar husses öra i soffan

Om du har en katt och den har intressanta rengöringsvanor, kanske du undrar varför din katt slickar ditt öra? Din katt kan ibland tvätta och slicka på dina öron, och detta kan tyckas vara ett märkligt beteende. Vad gör din katt och varför?

Ofta gör din katt detta för att den putsar dig. Detta är ett sätt att knyta band och ett tecken på tillgivenhet bland kattdjur, och din katt visar dig att den älskar dig.

Den kan också göra detta för att ditt öra luktar intressant och den är nyfiken. Många katter är märkligt nog attraherade av öronvax. Ibland slickar även katter sina ägare för att få bort saltrester från huden.

Nedan går jag igenom fem av de vanligaste orsakerna till att din kissemiss kommer fram och slickar på dina ögon.

1. Katten putsar och rengör dig

Din katt kan slicka på ditt öra för att den putsar dig, och många katter gör det. På samma sätt som de putsar sig själva och andra som de betraktar som en del av sin familj är de ofta angelägna om att rengöra sina människor.

Katter verkar ofta trimma varandras huvuden och öron, vilket är områden som är särskilt svåra för dem att nå själva. Katter kan vända sig om för att tvätta ryggen och resten av kroppen, men de kan inte nå huvudet med tungan.

De flesta katter slickar en tass och använder sedan denna för att tvätta sina ansikten och öron, men det är bättre att låta en annan katt göra det direkt – och därför putsar de varandra för att vara hjälpsamma och hålla sina familjemedlemmar rena och säkra.

Din katt gör sannolikt samma sak för dig. Den vet inte att du duschar eller badar regelbundet; den försöker bara hjälpa till genom att tvätta en kroppsdel som det är svårt för dig att nå med din egen tunga. Det kanske inte är den trevligaste känslan, men det är skönt att veta att din katt bryr sig om dig och din hygien.

Du bör ta putsningen som en komplimang, eftersom det betyder att din katt är intresserad av ditt välbefinnande. Katter putsar inte saker som de inte bryr sig om, men du kommer ofta att se dem tvätta varandra och sina kattungar. Människor är bara en förlängning av detta.

2. Katten knyter an till dig

Din katt kan också slicka dina öron som ett sätt att knyta band till dig. Eftersom katter bara tvättar familjemedlemmar är detta ett tecken på förtroende och tillgivenhet, och att göra det stärker familjebanden. Detta kan vara ganska viktigt för en art som i allmänhet är ensamlevande.

Så om din katt myser med dig och börjar slicka på någon del av dig, oavsett om det är dina öron eller dina händer, kanske den vill återupprätta sitt band och sin koppling till dig. Din katt kan känna sig osäker eller bara vara särskilt tillgiven just då.

Du behöver inte försöka putsa din katt tillbaka för att stärka denna bindningsupplevelse. Om du inte har något emot känslan kan du låta din katt putsa dig och sedan gå och rengöra det område som den har slickat för att ta bort eventuella obehagligheter som dess tunga kan ha överfört. 

Om du vill att din katt ska känna att du återgäldar dess gest kan du försöka klappa dess öron och haka för att visa tillgivenhet och ett starkt band.

3. Katten gillar öronvax

Intressant nog är många katter fascinerade av människans öron av en annan anledning, och det är en ganska udda anledning. De gillar tydligen lukten av öronvax. Detta kan tyckas märkligt, särskilt om du aldrig själv har lagt märke till lukten.

Öronvax har ingen stark doft för oss, men katter kan känna lukten av det, och de dras till det. Det kan bero på att öronvaxet bär människans doft, så katten är intresserad eftersom det är en koncentrerad version av din doft.

Den andra anledningen till att katter dras till öronvax är inte särskilt trevlig – men i princip är öronvax protein, och de kan känna lukten av det. Katter har inget särskilt komplicerat smaksinne, så de är ganska beroende av sitt luktsinne, och det talar om för dem att öronvax är mat.

Öronvax innehåller näring, och även om det kanske inte är något som du någonsin skulle överväga att äta, är det förståeligt att katter äter det. De kanske inte ens är medvetna om vad det är; det luktar bara mat för dem.

Du kanske märker att katter som tvättar varandra är angelägna om att slicka inuti varandras öron, och detta kan vara orsaken. Du kan också se att din katt intresserar sig för smutsiga bomullspinnar – så se till att du slänger dessa i en förseglad soptunna om du har en katt som är nyfiken på öronvax. Den kan annars försöka äta upp dem.

Konsumtionen av öronvax kan låta ganska äcklig för oss, men det är bara en naturlig del av hur katter beter sig.

4. Katten vill komma åt salt på huden

Det är möjligt att din katt slickar på dina öron för att den känner lukten av saltrester på din hud. När vi svettas utsöndrar vi salt, och många katter är nyfikna på detta. Salt är en relativt sällsynt råvara i naturen, och många djur verkar gilla det.

Det är därför möjligt att din katt slickar dina öron för att den kan känna lukten av salt på din hud. Detta kan hända oftare om du tränar och har blivit svettig, eftersom det då finns mer salt på din hud.

Din katt kan slicka på andra delar av din kropp för att få upp spår av salt också, så bli inte förvånad om du får en grundlig putsning efter ditt träningspass! Det är också då du luktar starkast av din unika doft, som vi kommer att ta upp härnäst.

5. Delning av dofter

Katter som lever i gemenskap gillar i allmänhet att dela åtminstone vissa dofter med de andra varelser de lever med. De vill ha en del av din doft på dem och en del av deras doft på dig. Detta skapar band och talar om för andra djur att ni är en del av en flock.

De kan därför putsa dig och slicka dina öron för att överföra sin doft till dig. Du kommer ofta att se att de sedan slickar sig själva efteråt, vilket överför din doft till dem. Båda dessa saker bidrar till att sprida en gemensam doft som bevisar att ni tillhör samma grupp.

Katter gör detta ofta med sina kattungar, de sprider gemenskapens doft till kattungarna och för in varje kattunge i gemenskapen. Eftersom de har ett så starkt luktsinne är detta mycket viktigt för katter, och det talar om för dem vem som är vem och var de hör hemma.

Det hjälper också andra medlemmar i samhället att känna igen vilka varelser som är en del av deras flock och vilka som inte är det. Att dela dofter är lite som att ett idrottslag bär samma färg och logotyper för att lätt känna igen varandra.

Slutsats

Som du kan se finns det flera anledningar till att din katt slickar dina öron. Den kanske försöker hjälpa dig att hålla dig ren, eller så vill den kanske äta ditt öronvax. Den kan också bara tvätta dig för att knyta band till dig och se till att ni båda luktar som den andra, så att ni tydligt är en del av samma flock.

Similar Posts