Vilka dofter gillar inte katter?

Nyfiken katt luktar på en växt.

Vissa av de dofter som vi älskar mest kan vara mycket irriterande för katter. Eftersom de har ett mycket känsligt luktsinne kan till och med en mycket lätt lukt få dem att springa i motsatt riktning.

Så om du har katter måste du veta vilka hushållsdofter som är säkra att använda – inklusive många vanliga livsmedelsingredienser och populära aromoljor.

1. Citrus

Katter skyr den starka doften av citrusfrukter, oavsett om det är de faktiska frukterna och skalen eller eteriska extrakt av apelsin, citron, grapefrukt och lime.

Det beror på att citrusfrukter innehåller föreningar – nämligen linalool, limonen och psoralen – som är giftiga för katter. Även om de får i sig en liten mängd kan det orsaka gastrointestinala problem, som diarré, kräkningar och dregel. 

Vissa katter är så känsliga att även beröring av en citrusfrukt kan leda till hudirritation.

Du kan använda deras instinktiva motvilja mot citrusfrukter för att hålla dem borta från vissa områden. Sprid till exempel citronskal runt krukväxter eller gnid in apelsindoftande trävax på möbler som de gillar att klösa på.

2. Peppar

Katter (och även hundar) hatar lukten av stark peppar, och det av en bra anledning. Kapsaicinet, som gör chilipeppar mycket kryddig och skarp, har kopplats till flyktiga organiska föreningar och kan ge en brännande känsla när den andas in av ditt husdjurs känsliga näsa.

Därför bör du aldrig ge katter någon mat som har kryddats med cayennepeppar, svart eller vitpeppar eller het sås.

Många sprayer för att avvärja katter innehåller stark peppardoft. Du kan göra din egen genom att blanda 1 del pepparsås med 16 delar vatten. Spraya bara inte direkt på din katt eftersom det kan irritera ögon, nos och ben.

Om du märker att dina katter gillar att gömma sig på ställen där de inte ska gömma sig – som hyllan med din mormors antika porslinsvas eller din ovärderliga samling av sällsynta actionfigurer – kan du försöka strö peppar där. Ju högre kapsaicinkoncentrationen är, desto effektivare är det.

3. Starka kryddor

Katter hatar också doften av starka kryddor som curry, cajun, kanel och five spice. Du kan ibland se dem springa ut ur köket när du lagar en maträtt med stark smak.

4. Lök

Lökar kan få till och med människor att gråta, vilket du kan intyga när du försöker skära dem under måltidsberedningen. Orsaken är svavelbärande aminosyror som metionin och cystein, som irriterar körtlarna i ögonen.

Föreställ dig effekten på kattens känsliga ögon och nos. Det är därför katter hatar doften av lök och exponering för den kan orsaka irritation och smärta. Detta gäller dock endast när löken är hackad – hela lökar avger ingen doft.

Om du gör din egen hemlagade kattmat, håll lökarna borta, tack! Förutom den irriterande lukten kan den påverka ditt husdjurs röda blodkroppar. 

5. Vitlök

Precis som lök kan vitlök vara avskräckande för katter på grund av sin starka doft – och den kan vara rent ut sagt farlig när den äts.

Vitlök innehåller tioler och disulfider. När den intas gör den kattens röda blodkroppar mycket tunna och de kan till och med spricka. Detta orsakar den potentiellt dödliga djursjukdomen som kallas hemolytisk anemi.

Bara en enda klyfta eller motsvarande 1/8 tesked vitlökspulver kan leda till att en katt utvecklar organskador eller organsvikt. Symtomen är bland annat diarré, kräkningar, blekt tandkött, dregling och missfärgad urin. Din katt kan också vägra att äta, flämta eller visa tecken på letargi.

Av dessa skäl ska du aldrig lägga vitlök i din katts mat eller låta den smaka på dina rätter kryddade med vitlök. De flesta katter undviker naturligt vitlöksdoften helt enkelt av överlevnadsinstinkt. Men nyfikna kattungar kan ändå försöka ta en tugga, så var försiktig!

6. Eukalyptus

Du kanske märker att det ger en lätt stickande känsla att lukta på eller applicera eukalyptusoljor. Det är därför vi gillar att använda den för att göra oss mer alerta eller till och med rensa ut en förkylning.

Men eftersom katter har 40 gånger fler doftreceptorer i sina luktorgan kan inandning av eukalyptus kännas mycket obekvämt (eller till och med smärtsamt) för dem.  

Du bör också undvika att ha färska eukalyptusplantor och förvara torkad eukalyptus eller eukalyptusoljor där din katt kan komma åt dem. De kan få diarré, kräkningar och till och med kramper om de får i sig det.

7. Vintergröna och mentol

Dessa starka dofter finns vanligtvis i kroppssalvor och aromoljor. I kommersiella produkter är de ibland märkta som ”metylsalicylat”.

Föreningarna lämnar en intensiv värmande känsla, vilket är anledningen till att de ofta används för smärtlindring. Katter tycker dock att de är mycket irriterande, och om de kommer i kontakt med produkten kan de till och med uppleva obehag eller smärta.

Så om du precis har smort in dig i en mentolbaserad muskelavslappnande salva efter ett träningspass, bli inte förnärmad om dina katter vägrar att komma till dig när du ropar på dem. De älskar dig fortfarande – de gillar bara inte doften.

8. Lavendel

Fortsätter dina katter att kissa på dina soffkuddar eller tror de att din rena tvättkorg är deras personliga kattbädd? Här är ett tips: lägg in en lavendelpåse där.

Även om människor älskar lavendel gör inte katter det. Precis som de flesta andra dofter som katter hatar är den giftig för dem. En påse kan hjälpa till att hålla dem borta från vissa områden, men var försiktig när du använder en doftdiffusor som använder mycket koncentrerade halter av lavendeloljor.

Huden kan absorbera de små ångdropparna; eftersom katter inte kan metabolisera föreningen kommer den att samlas i deras lever.

Om du ofta använder rena lavendeloljor, tänd dessa i rum där din katt inte vistas.

9. Citronella

De flesta insekter gillar inte doften av citronella. Det är därför den ofta används i myggmedel och varför den är en populär krukväxt för att driva bort kackerlackor, myror och andra vanliga skadedjur i hemmet.

Tyvärr måste kattägare vara försiktiga när de använder citronella. Beroende på vilken typ av citronella du använder kan den skapa olika typer av reaktioner.

Färska citronellaväxter är i allmänhet säkra för katter, så länge du förvarar dem i områden som är utom räckhåll för ditt husdjur.

Citronellaljus avger en mild doft som katter inte gillar. Men eftersom det har mycket låga halter av citronellaextrakt kommer det inte att orsaka någon reaktion.

Rent citronellaextrakt är däremot giftigt för katter. Det kan inhaleras och absorberas av huden; eftersom de inte kan metabolisera det kan det orsaka citronellaförgiftning.

Symtomen är bland annat diarré, kräkningar och vinglighet. Svåra fall kan leda till andningsstörningar, låg kroppstemperatur och slutligen leverdysfunktion och leversvikt.

Så om du har katter ska du bara använda citronella diffusorer eller förångare i områden där dina katter inte vistas. Se till att oljeextrakt förvaras i tätt förslutna behållare, och blanda inte oljorna i några hemgjorda rengöringsmedel för golv där katterna sover eller går.

10. Vinäger/Ättika

Vinäger är inte giftigt för katter, men de kommer att undvika dess starka odör. Därför använder vissa människor ättika för att göra naturliga rengöringsmedel för områden där de inte vill att deras katt ska gå – som köksbänkar eller barnets rum.

Om din katt har för vana att urinera på ett område kan du använda ättika för att städa upp det och förhindra att en ny olycka inträffar igen.

Den här lösningen kan dock vara en hit or miss: medan vissa katter håller sig borta kommer andra att urinera igen för att maskera lukten av ättika.

11. Starka skogsdofter som tall eller cederträ

Undviker din katt att använda kattlådan? Kontrollera om kattströet har en doft av tall eller cederträ och byt till en mer neutral doft.

Det är inte alla katter som ogillar doften av tall eller cederträ. Men vissa gör det, särskilt de med särskilt känslig nos eller unga kattungar. Dessa skogsdofter är inte giftiga, men de är starka.

Å andra sidan kan det fungera till djurägarens fördel. Om du vill hålla dem borta från matbordet eller skydda dörrar eller möbler från att bli deras klösmatta, kan du helt enkelt använda ett lätt talldoftande träpolish.

12. Hushållskemikalier

Blekmedel, ammoniak eller starka kommersiella hushållsrengöringsmedel innehåller starka kemikalier och avger en hård lukt som kan irritera ditt husdjurs nos och ögon.

Så när du desinficerar ett område – särskilt där dina katter gillar att leka eller sova – ska du hålla dina katter borta från rummet tills du har kunnat vädra det.

Spår av hushållsrengöringsmedel kommer inte att irritera din katt, särskilt om du följer tillverkarens anvisningar för korrekt användning eller utspädning. Du bör dock hålla flaskorna utom räckhåll för din katt.

Kom ihåg att dessa nyfikna varelser älskar att krypa in i skåp, och de kan välta flaskorna med dina rengöringsmedel. Håll dessa tätt stängda, och skaffa ett lås för låga skåpdörrar om det behövs.

13. Bekämpningsmedel eller insektsspray

Insektsmedel innehåller giftiga kemikalier och bör användas med försiktighet, särskilt om du har ett husdjur. De hatar den starka lukten och springer vanligtvis ut när de känner den. Dropparna kan dock fastna på golvet och andra ytor där dina katter vistas.

Så när du använder dessa produkter ska du hålla dina katter borta från rummet och ta bort alla föremål som de använder: kattsäng, kattleksaker, mat- och vattenskålar och kattströ. När du är klar öppnar du fönstren och låter rummet vädra helt innan du släpper in dina husdjur igen. Eller också sprayar du dig helt enkelt utomhus.

Alla katter är olika

Om du vet vilka dofter som katter hatar kan du hjälpa ditt husdjur att hålla sig säkert och hindra dem från att vandra in på vissa platser i huset.

Som kattägare vet du dock förmodligen att katter är motsägelsefulla och unika. Du kanske upptäcker att ditt husdjur verkar helt opåverkat av en doft eller å andra sidan överreagerar på minsta lilla antydan av en annan. 

Det är bara att observera dina katter för att ta reda på vilka dofter de föredrar eller ogillar.

Similar Posts