Varför har katten svart snor?

Man tar bort svart kladd från sin katts ögon

Det finns två huvudorsaker till att en katt kan ha svarta snorkråkor i nosen: blod i nosens flytningar eller mörka ludd eller andra material som fastnat i nosens snor. Skorpor kan också förväxlas med svarta snorkråkor. 

Katter är en favorit bland djurägare på grund av deras bedårande utseende, knasiga personligheter och förmåga att sköta sig själva utan mänsklig inblandning. Men ibland kan du märka att det runt din katts nos finns en svart färgad ansamling eller flytning, vilket leder till att du frågar dig varför din katt har svarta snorkråkor. 

För att kunna besvara den här frågan fullständigt har vi undersökt varför din katt har svart snor och den bakomliggande orsaken till snorkråkorna. Läs vidare för att få veta mer!

Varför kommer det ut svarta saker ur min katts nos? 

Svarta saker som kommer ut ur din katts nos, även kända som svarta snorkråkor, uppstår först och främst på grund av slem i nosen. Dessa “busar” är helt enkelt torkat slem i nosen som sätter sig som en skorpa på din katts nos. 

Om det inte är snorkråkor som kommer ut ur din katts nos kan det också vara svart material som ludd eller damm som har fastnat på snoravsöndringen och gjort den svart.

Det sista som kan visa sig som något svart som kommer ut ur din katts nos är skorv. Skorpor är bitar av torkat blod som täcker sår, även mindre sår, som till exempel oavsiktliga rivsår från putsning eller lek med andra katter.

Med all denna information kan vi dra slutsatsen att det svarta som kommer ut ur din katts nos antingen är snorkråkor (torkat snor), ludd, eller annat avskräde eller skorv. 

Varför får min katt snorkråkor?

De flesta katter har snorkråkor då och då naturligt, men en ökning av snor eller andra nosflöden kan vara ett tecken på övre luftvägsinfektion. 

För det mesta är snor i din katts nos inget att oroa sig för. Precis som vi människor ibland får snorkråkor som en del av vårt friska immunförsvar, får även katter det. 

Snorkråkor uppstår när kattens kropp försöker rensa bort något från nosen. Allt från bakterier till fysiska hinder som ludd kan fastna i snoret. När snoret har fångat in det som försökte ta sig in i kattens kropp, rensar den ut slemmet genom nosen, vilket ger upphov till snorkråkor. 

Godartade snorkråkor är antingen klara eller något gula i färgen, men om du börjar märka mörkare gula, gröna eller till och med svarta snorkråkor kan det vara något allvarligare på gång.

Sjukdomar i de övre luftvägarna hos katter diagnostiseras ofta först på grund av överflödiga eller missfärgade snorbusar. Om din katt har betydligt fler snorkråkor än vanligt, nyser snor eller snorkråkor eller har nosflöde som du inte märkt tidigare, kan det vara bra att låta undersöka din katt för övre luftvägsinfektion. 

Vad är övre luftvägsinfektion? 

Antingen bakterier eller virus kan orsaka infektioner i de övre luftvägarna hos kattdjur, och den visar sig på samma sätt som en vanlig förkylning hos människor, även om övre luftvägsinfektion hos kattdjur kan vara mycket allvarligare.

Några symtom på övre luftvägsinfektion är:

  • Klar eller färgad flytning från nosen
  • Utsöndring från ögonen
  • Hosta
  • Nysningar 
  • Andning med väsande andetag

Om din katt är fullt vaccinerad och tillbringar all sin tid inomhus är det mindre sannolikt att den drabbas av övre luftvägssjukdomar. 

Katter som lever en inomhus/utomhus-livsstil, katter som lever utomhus hela tiden och katter som lever i stora grupper är de populationer som är mest mottagliga för övre luftvägsinfektion.

Är det normalt att katter får snorkråkor?

Ja! Katter kan få snorkråkor och ändå vara helt normala, precis som människor.

Om din katt är frisk hos veterinären och ändå har snorkråkor på normal basis, är det troligt att snorbusarna är helt ofarliga och bara ett tecken på att kattens immunförsvar fungerar som det ska. 

Vad som däremot är oroväckande är när din katts snor förändras. Fler snorkråkor än vanligt, rinniga ögon från ingenstans, missfärgade eller svarta snorkråkor och ständigt rinnande nos kan tyda på att det är något allvarligare på gång med din katts hälsa. 

Vi kattägare älskar våra husdjur villkorslöst, men när något medicinskt relevant händer är det alltid bäst att kolla med din veterinär för att ta reda på exakt vad det är som besvärar din kattvän. 

Hur kan jag bli av med min katts svarta snor?

Här är några skonsamma metoder för att ta bort eller minska antalet svarta snorkråkor hos din katt:

  • Använd en förångare eller luftfuktare när din katt är täppt
  • Torka bort snorkråkorna med en ren, fuktig trasa
  • Använd kattspecifika näsdukar för att rensa bort snorkråkorna
  • Undvik alla allergener som kan störa din katt
  • Investera i en luftrenare

Varför har min katt svart kladd i ögonen? 

Svarta kladd i kattens ögon kan uppstå på grund av blod i slemhinnorna, att skorv förväxlas med kladd eller att svart ludd eller annat skräp fastnar i ögonen. 

Har du någonsin vaknat upp på morgonen och hittat kladdig eller klibbig sörja i ögonvrån? Det här kladdet är inte bara en mänsklig grej, även katter får det här. 

Svart ögonkladd uppstår av samma skäl som svarta snorkråkor uppstår. De kan vara missfärgat eller blodigt slem som har torkat, och i så fall bör du låta din katt undersökas av din veterinär. 

Svarta ögonkladd kan också vara skorpor från mindre rispor eller, vilket är minst oroande av allt, svart eller mörkfärgat ludd eller annat skräp som fastnat i din katts naturliga ögonslem. 

Det första du bör kontrollera är om du har någon svart matta, svarta möbler eller några svarta kattleksaker som kan avge ludd eller annat tyg. Dessa minibitar av tyg kan lätt fastna i kattens ögon eller nos och orsaka utseendet av svart kladd eller snor.

Kan Lentigo Simplex hos katten orsaka svarta snorkråkor? 

Lentigo simplex är godartade svarta markeringar som kan dyka upp runt din katts nos och mun. Om du aldrig har lagt märke till dessa svarta fläckar tidigare kan de lura dig att tro att din katt har svarta snorkråkor.

Lentigo simplex hos katt kan inte orsaka svarta snorkråkor, men tydliga snorkråkor ovanpå lentigo kan verka svarta. 

Om du aldrig har lagt märke till dessa svarta prickar eller fräknar på din katt beror det inte på att du inte var uppmärksam! Dessa markeringar börjar som små svarta prickar och växer sig större när katten åldras, ofta kombineras de till stora svarta fläckar. 

En sak att notera är att lentigo kan se ut som andra allvarligare hudtillväxter, så varje gång du märker en ny markering på din katt bör du först låta den utvärderas av din veterinär innan du antar att markeringen är godartad. 

Sammanfattningsvis

Svarta snorkråkor kan tyckas konstiga och oroväckande på din katt om du aldrig sett dem förut, men inte alla svarta snorkråkor hos katter tyder på sjukdom.

Skorpor, ludd och lentigo simplex kan alla förkläda sig som svart snor på din katt, men om du är orolig för deras hälsa när det gäller vanligt förekommande snorkråkor eller rinnande nos ska du alltid rådgöra med din veterinär.

När du väl har fått reda på orsaken till din katts svarta snorkråkor kan du arbeta för att bli av med dem för gott!

Similar Posts