Hur länge kan katter hålla sig från att bajsa?

Rödvit katt gör sig redo att bajsa i en grå kattlåda

Katter kan hålla tillbaka en avföring i 24-48 timmar, medan kattungar kan hålla tillbaka den i 12-24 timmar.

Även om de flesta katter kan hålla tillbaka sitt bajs så länge bör du ta hänsyn till andra faktorer som stress eller obehag som kan få dem att bajsa eller kissa oväntat.

Hur ofta bajsar katter på en dag?

En frisk katt bajsar bara en eller två gånger om dagen. Detta påverkas av deras allmänna hälsa, ålder, aktivitet, näring osv. Varje katts rytm kommer att variera något med tanke på dessa faktorer, så vissa katter kan bajsa två gånger om dagen medan andra kanske inte bajsar på två dagar.

Är det normalt att min katt inte har bajsat?

Ja och nej. Även om katter kan hålla sig betyder det inte att de ska göra det. Om du märker att din katt inte har bajsat på över 48 timmar bör du överväga att kontakta din veterinär, eftersom det kan vara förstoppning, vilket också kan tyda på ett djupare hälsoproblem.

Hur ser förstoppning hos katter ut?

Förstoppning är ganska vanligt hos katter, men det betyder inte att det är mindre oroande för det. Några av de symtom som man bör hålla utkik efter vid misstänkt förstoppning är följande:

 • Hård avföring (i eller utanför kattlådan)
 • Gnäll och/eller ansträngning i kattlådan
 • Undviker kattlådan helt och hållet
 • Illamående
 • Minskad aptit
 • Kräkningar
 • Dricker mer eller mindre vatten
 • Kissar mer
 • Viktförlust
 • Minskad muskelmassa
 • Går stelt 
 • Gömmer sig

Vad orsakar förstoppning hos katter?

Vetenskapligt sett tenderar förstoppning att uppstå när tarmarna inte rör sig normalt, vilket håller avföringen mjuk och fuktig.

Detta kan orsakas av ett antal underliggande problem som stress och ångest, inflammatorisk tarmsjukdom, allergier, nervproblem, vissa typer av cancer och andra kroniska hälsoproblem.

Är det normalt att en katt är förstoppad efter en operation?

Ja, det är mycket vanligt av många orsaker, till exempel medicinering och stress. I allmänhet försvinner denna biverkning av sig själv inom 3-4 dagar efter operationen. Kontakta veterinären som utförde ingreppet om det går längre än så. 

Hur behandlar veterinärer förstoppning hos katter?

Den mest effektiva behandlingen kommer från att identifiera det underliggande problemet och behandla det därifrån.

Din veterinär kan erbjuda vätska och/eller ett lavemang för din katt för omedelbar lindring. Din veterinär kan också ordinera mediciner eller receptfria lösningar för att hjälpa till, till exempel viss kattmat.

Min katt har till exempel nyligen drabbats av förstoppning. Hennes veterinär gav henne ett lavemang, lite laktulos sirap och ett annat läkemedel. Nu äter hon Royal Canin GI Fiber Response för att hjälpa till att hålla igång allting på rätt sätt.

Hur kan du hjälpa till att behandla en förstoppad katt?

Efter att ha rådgjort med din veterinär om hur du ska behandla din katts förstoppning finns det några saker du kan göra hemma också!

Öka din katts vattenintag

Eftersom uttorkning kan vara en viktig faktor vid förstoppning är det viktigt att se till att din katt får i sig rätt mängd vatten. Katter är inte de bästa på att dricka stående vatten, så ett bra sätt att öka deras vattenintag är att ge dem våtfoder.

Du kan också ställa ut flera vattenskålar runt om i huset och använda vattenfontäner i stället för vattenskålar. Min egen tidigare förstoppade kattunge har druckit mycket mer sedan jag köpte en sådan där blommig vattenfontän till henne.

Ändra din katts diet

Födoämnesallergier har kopplats till förstoppning och kan orsaka tarminflammation. Genom att byta ut proteinet i din katts foder kan du minska inflammationen och få tillbaka regelbundenheten i tarmarna. 

Håll en hälsosam vikt för din katt

Även om runda katter ser söta ut är fetma ett verkligt problem för tamkatter. Fetma kan också orsaka tarminflammation, vilket gör att din katts tarmar blir långsammare. Kontrollera med din veterinär vilken mat de rekommenderar för din katt specifikt och vilken typ av övningar du ska göra.

Få din katt att röra på sig med motion och lek!

Tillsammans med att hjälpa till med viktnedgång bidrar motion till att främja en sund rörelse i din katts tarmar. Uppmuntra till aktivitet med katträd, leksaker, fönstersitsar och mer lektid tillsammans med dig!

Varje katt leker på olika sätt, så hitta det som fungerar bäst för din katt. Min katt leker bara med ett snöre som jag håller i, oavsett hur många små leksaker jag ger henne. Träningen bidrar också till att berika din katts liv och minska stress eller ångest. 

Minska ångest

Katter kan lätt bli stressade eller oroliga av olika saker. Ibland är det tydligt vad det är som stör dem – kanske har du fått ett nytt husdjur eller har fått arbete utfört i hemmet. Men andra gånger är det kanske inte lika tydligt, eftersom till och med en förändring i ditt schema kan orsaka stress.

Lägg till fler kattlådor

Tumregeln är en kattlåda per katt i hushållet, men katter tjänar faktiskt på att ha flera lådor runt om i huset. Om en katt inte gillar lådan eller det strö som används kan det leda till förstoppning, så prova några olika lådor och strö runt omkring för att se vad de gillar.

Introducera fibrer och probiotika

Fiber ger näring åt de goda bakterierna i tarmarna och bidrar till att främja normala rörelser.

Det hjälper också genom att hålla kvar vatten i tarmarna, vilket minskar risken för förstoppning.

Som tidigare nämnts får min katt en fiberdiet som rekommenderas av hennes veterinär, eftersom det i allmänhet är så att när en katt väl har upplevt förstoppning kommer den ofta att få det igen. Denna fiberfokuserade diet säkerställer att min katts tarmar absorberar rätt mängd vatten och förflyttar saker och ting i tarmsystemet.

Några receptfria lösningar

Vissa konserver kan också användas för att öka fiberintaget.

Att ge din katt konserverad eller puread pumpa en eller två gånger i veckan kan hjälpa till med fibrerna, men det innehåller mycket socker så håll det begränsat. Några andra bra källor är psylliumskal (Metamucil) och vetekli.

Du kan också fråga din veterinär vilka receptfria laxermedel som hjälper bäst, eftersom alla inte är lika bra. Miralax (PEG 3350) och Colace (docusat) är några av de vanligare källorna. De flesta andra laxermedel för människor kan orsaka problem för katter.

Oljor kan också hjälpa till

Olivolja och ricinolja har visat sig ha värdefulla fördelar, men måste också ges med måtta och med hjälp av veterinär. Vid lindriga fall av förstoppning kan du använda en halv till en hel matsked olivolja i din katts foder.

Ricinolja är däremot ett starkt laxermedel och bör endast användas om andra alternativ har prövats tillsammans med din veterinär. Oljan blandas vanligtvis med din katts mat och sedan bör du se till att den har friskt, rent vatten att dricka.

Sammanfattningsvis

Det är vanligt att de flesta katter bara bajsar ungefär en gång om dagen, men det kan finnas en fara om de inte har bajsat på över 48 timmar. Du kan göra saker för att hjälpa till, men det bästa är att kontakta din veterinär.

Håll ett öga på din katts beteende och avföring för att hjälpa till att fånga upp förstoppning innan den börjar. Det enklaste sättet att göra detta är att se till att deras diet innehåller en ordentlig mängd fibrer och att din katt har interaktiva vattenkällor. Ju mer vatten de tar in, desto bättre rör sig tarmarna.

Similar Posts