Varför slickar katten på mig?

Katt slickar på mattes näsa

Kattägare vet att inget är mer hjärtevärmande än en slick från deras kissemiss. Men du kanske inte inser hur komplicerade dessa söta gester egentligen är.

Katter slickar sina ägare av flera skäl, allt från att visa ömhet till att markera sitt revir. Generellt sett är slickandet ett bra tecken på att din kattkatt litar på och älskar dig. De gör det dock också när de är stressade och kan bita kort därefter om de känner sig överstimulerade.

Den här artikeln förklarar de förtjusande orsakerna till varför katter slickar sina ägare. Dessutom dyker den ner i vad deras slickar betyder – och hur du kan hindra dem från att göra det för mycket.

Orsaker till varför katten slickar på dig

Slicka är ett förvånansvärt komplext beteende hos tamkatter. Ibland gör de det för att visa sina ägare hur mycket de älskar dem. Medan de vid andra tillfällen kanske bara gillar hur du smakar.

Här är en lista över orsakerna till varför katter slickar människor:

 • Markering: Katter slickar sina favoritmänniskor för att hävda att de är en del av sin grupp. När ditt husdjur gör detta kan de också trycka sina kinder mot dig.
 • Uppmärksamhet: Katter är smarta djur som snabbt tar upp mönster. Om de märker att slicka dig är ett pålitligt sätt att bli kliade på huvudet kommer de att fortsätta att göra det.
 • Tillgivenhet: Ett sätt för din lurviga vän att visa kärlek är att slicka dig. Ofta åtföljs denna tillgivenhet av spinnande och mjuka bett.
 • Oral fixering: Ditt husdjur kanske suger tvångsmässigt på dina fingrar – särskilt om de avvänjdes för tidigt.
 • Stress och irritation: Kattdjur slickar ibland för att varna för att de är överstimulerade. Om du märker att din katt gör det när du håller dem kan ett bett inte vara långt borta.
 • De gillar din smak: Hur konstigt det än låter älskar många kattdjur vår svetts salta och söta smak. De kan också börja slicka om du provar en ny tvål eller ett nytt schampo som fascinerar dem.

Är det okej att låta katten slicka på mig?

Det är vanligtvis okej att låta din katt slicka på dig när den vill. Det kan faktiskt vara ett bra sätt att låta dem knyta band till dig.

Det finns dock några saker att tänka på först.

Först och främst kan katter bära på vissa sjukdomar som drabbar människor. Ett av de mest framträdande exemplen är cat scratch disease (kattklössjuka), även känd som CSD. 

CSD är en bakterieinfektion som kan orsaka trötthet och låg feber. Som man kan förvänta sig överförs den ofta när en kattunge klöser sin ägare. Den kan dock också spridas genom att en infekterad katt slickar ett öppet sår.

Sjukdomen är vanligtvis inte allvarlig, men det är bättre för din familj att vara på den säkra sidan. Låt därför inte din katt putsa dig när du har några sår eller skrapsår – oavsett hur sött den beter sig.

Dessutom kan vissa lotioner och krämer som människor använder skada ditt husdjur. Om du använder salvor, låt inte din katt slicka dig förrän de har torkat.

Är det normalt att katten slickar på mig?

Att din katt slickar dig är i allmänhet ingen anledning till oro. Om något visar det att ditt husdjur är normalt.

Kattdjur tillbringar upp till 50 % av sin vakna tid med att putsa sig. Det innebär att de slickar massor varje dag!

Det mesta av detta slickande är självgrooming. Katter är trots allt kända för att vara ganska bra på att bada sig själva. Men de gör också lite ”social grooming”.

Social grooming är en aktivitet som många varelser, även människor, gör. Den beskriver när djur rengör varandra för att visa tillit, tillgivenhet och gruppband. Det är också ett sätt att omdirigera aggression – vilket är anledningen till att ditt husdjur plötsligt kan bita efter en putsning. 

Så när din katt slickar dig är det oftast deras sätt att knyta band. Eller för att tala om för dig att de är arga utan att faktiskt skada dig. Håll dock utkik efter överdriven grooming. 

Om ditt husdjur fortsätter att slicka på samma ställe på kroppen kan de ha en fästing eller en infektion. Undersök därför deras hud om du märker några ovanliga självrengöringsvanor.

Hur du hindrar din katt från att slicka på dig

För det mesta är kattslickandet inget problem. Din kattvän kan dock gå över gränsen om den särskilt gillar din doft eller smak.

Nedan finns några tips för att avskräcka din katt från att slicka på dig:

 • Gå bort: Gå bort från din katt när den slickar dig visar att du inte gillar det. Den här taktiken är särskilt effektiv om din katt gör det mest för att få uppmärksamhet.
 • Ge berikning: Om din katt ständigt kräver uppmärksamhet kan den sakna stimulans. För att undvika det kan du ge katten gott om leksaker och några saker att klättra på. Många katter klarar sig också bättre med en kompis.
 • Distraktion: Överväg att ha en godbit eller leksak till hands när du leker med din kattunge. Du kan kasta den för att distrahera dem om de börjar slicka.
 • Förstärkning: Om din katt lyckas leka utan att slicka, ge den en godbit. På samma sätt kan du ignorera ditt husdjur när det ger oönskad putsning.
 • Bär långa ärmar och byxor: Generellt sett vill katter bara ta hand om oss på vår hud. Om du täcker dina armar och ben är det mycket mindre sannolikt att de stör dig.

Vad du än gör ska du aldrig straffa din katt för att den slickar. Att skälla ut dem för detta naturliga beteende kommer bara att orsaka stress och förvirring. Dessutom kan det potentiellt skada ert band.

Hur mycket slickande är för mycket?

Det finns ingen hård gräns för hur mycket du ska låta din katt slicka dig. Det är mer en fråga om vad du kan tolerera. 

Det är dock viktigt att din kattvän inte putsar sig för mycket.

Kommer du ihåg hur djur ibland får koner på huvudet efter ett besök hos veterinären? De kanske ser fåniga ut, men de hindrar också våra husdjur från att slicka på sår som behöver läka.

När din katt får en skråma eller ett bett börjar den slicka på det instinktivt. Vanligtvis hjälper detta beteende till att rengöra deras skador. Det kan dock också ha motsatt effekt. 

Om katten tvångsmässigt putsar samma ställe kommer det så småningom att leda till håravfall. Och om det fortsätter ytterligare kan den nakna huden bli så irriterad att den blir infekterad.

Så om du märker att din katt slickar ett sår som inte går bort, boka in ett veterinärbesök.

Hur du hindrar katten från att slicka på föremål

Vissa katter utvecklar en oral fixering för att slicka och tugga på föremål – särskilt elektriska sladdar. Men tack och lov finns det sätt att avskräcka från detta beteende.

Så här kan du hindra din katt från att gnaga på föremål runt om i huset:

 • Doftavskräckande medel: Spray med avskräckande medel för husdjur är utmärkta för att hålla katter borta från föremål. De är ovärderliga när ditt kattdjur är besatt av något farligt, som ledningar.
 • Fysiska hinder: Om din katt ofta gömmer sig under skrivbordet kan du överväga att köpa gummiskydd för dina datorkablar. Håll också ditt husdjur borta från rum genom att stänga dörrar bakom dig.
 • Ge dem alternativ: Katter, liksom människor, kan bli uttråkade. Se därför till att din lurviga vän har leksaker för att hålla den sysselsatt när du är upptagen.
 • Besök veterinären: I sällsynta fall kan din kattunge slicka på saker på grund av ett problem med munnen. Få ditt husdjur undersökt om dess beteende verkar tvångsmässigt eller obehagligt. 

Varför känns kattslick så sträva?

Du kanske har lagt märke till hur märkligt strävt en katts slick är. Men vad är det som gör att ditt kattdjurs tunga känns som vått sandpapper?

Tro det eller ej, men hundratals taggar som kallas papiller täcker katternas tungor. Dessa papiller är gjorda av keratin, det protein som även utgör kattens naglar och hår. Som ett resultat av detta ger de ditt husdjurs slickande en grov känsla.

På nära håll ser papillerna ut som rader av vita spikar. Men trots sitt oroväckande utseende är de inte alls farliga. Faktum är att dessa taggar är ganska otroliga utvecklingar för katter. 

För det första maximerar de hur mycket mat katter får i sig från alla byten som de fångar. Papillerna fungerar som krokar och drar av köttet från benen. Det hjälper dem också att nå märgen inuti benen.

För det andra gör taggarna det lättare att dricka. Var och en av dem fungerar som en liten skål och hjälper katterna att ”skopa upp” vatten. Denna anpassning gör dem säkrare i det vilda genom att de kan hålla koll på sin omgivning.

Och slutligen har forskning visat att papiller är utmärkta för grooming. Deras unika form rengör noggrant hår och gör det lätt att ta bort päls från tungan.

Varför nafsar katten på mig försiktigt?

Om din katt någonsin slickar dig är chansen stor att den också ibland nafsar.

Bett är något som människor vanligtvis vill undvika. Katter kan dock ofta nafsa på sina ägare försiktigt och kärleksfullt.

I likhet med slickande kan detta beteende vara en form av social grooming. Katter använder sina tänder för att dra bort loppor och skräp från sig själva. Så ditt husdjur kanske bara försöker rengöra dig på sitt eget gulliga sätt.

Att försiktigt bita är också ett tecken på att din katt känner sig lekfull. Efter en slickrunda kan den börja brottas och tugga på din arm. Förutom att det ser bedårande ut betyder det i allmänhet att ditt husdjur älskar och litar på dig.

I vissa fall kan dock ett mjukt bett vara en varning. Om ditt husdjur nafsar dig och sedan morrar eller puffar upp svansen bör du överväga att ge den lite utrymme.

Slutgiltiga tankar

Katter slickar vanligtvis sina ägare för att visa sin tillgivenhet och tillit. De kan dock också göra det av irritation eller för att få uppmärksamhet.

Även om kattens tunga kan kännas grov är det okej att ditt kattdjur putsar dig. Om något är det deras förtjusande sätt att knyta band.

Similar Posts