Få katter att sluta klösa på möbler!

Katt har klöst sönder en brun soffa.

Att klösa är ett naturligt beteende för katter, men det kan vara frustrerande för kattägare när deras älskade kattvän sätter siktet på möbler. Katter klöser sig för att ta bort det döda yttre lagret av sina klor, markera revir och sträcka ut sina muskler. Det är viktigt att förstå varför katter klöser, men det är också viktigt att veta att du inte behöver offra dina favoritmöbler för detta beteende.

Det finns flera effektiva metoder för att avskräcka katter från att klösa och riva på möbler utan att begränsa deras naturliga instinkter. Genom att tillhandahålla alternativ, som till exempel klösträd och klösmattor, kan man hjälpa dem att rikta om sitt fokus och rädda dina möbler från förstörelse. 

Det är viktigt att lära din katt sunda vanor, precis som alla andra husdjur, och om du börjar med dessa vanor tidigt kan det göra stor skillnad när det gäller att bevara livslängden på dina hemmamöbler.

Konsekvens, tålamod och en lämplig miljö som är anpassad till din katts behov kan bidra till att göra denna övergång smidigare för både katten och ägaren. Genom att tillämpa dessa strategier kan en harmonisk livssituation upprätthållas där både katten och möblerna samexisterar fredligt.

Varför klöser katter på möbler?

Katter klöser på möbler av flera skäl, som alla är naturliga och viktiga för deras välbefinnande. Att förstå dessa orsaker kan hjälpa kattägare att utforma effektiva strategier för att skydda sina möbler utan att negativt påverka sina husdjurs behov.

För det första är klösande en form av motion för katter. Det hjälper dem att sträcka ut sina kroppar, spänna sina muskler och upprätthålla den allmänna fysiska konditionen. Detta är särskilt viktigt för inomhuskatter, som kanske har färre möjligheter till naturlig motion.

Ett annat skäl är att klöseriet fungerar som ett sätt att markera revir. Katter har doftkörtlar i tassarna, och när de klöser släpper de ut feromoner som meddelar andra djur om deras närvaro. Detta beteende bidrar till att skapa en känsla av säkerhet och äganderätt till sin omgivning.

Förutom motion och revirmarkering klöser katter för att hålla klorna friska. Genom att klösa hjälper de till att avlägsna det yttre lagret på klorna, vilket håller dem vassa och förhindrar att de växer ut. Detta är viktigt för deras jaktförmåga, för deras putsning och för deras allmänna välbefinnande.

Slutligen kan katter klösa på möbler helt enkelt för att njuta av det eller för att koppla av. Många katter tycker att det är tillfredsställande och lugnande att klösa och riva på saker och det kan vara ett effektivt sätt för dem att lindra stress.

Förebyggande av klösande genom träning

Att träna din katt att sluta klösa på möbler är viktigt för att skydda både dina möbler och din katts välbefinnande. Med tålamod och konsekvens kan du använda olika metoder för att förhindra oönskade klösvanor.

Använd positiv förstärkning

Positiv förstärkning innebär att man belönar önskat beteende samtidigt som man ignorerar oönskat beteende. Om du vill använda den här tekniken för att hindra din katt från att klösa möblerna följer du de här stegen:

 • Observera din katt och identifiera de situationer då den tenderar att skada möblerna.
 • När du ser att din katt uppvisar det önskade beteendet (till exempel att klösa på en klösstolpe), berömmer du den omedelbart och erbjuder en godbit eller lektid som belöning.
 • Ignorera din katt när den klöser möblerna och se till att inte skälla ut eller straffa den, eftersom detta kan förstärka det negativa beteendet.
 • Upprepa processen konsekvent, belöna bra beteende och ignorera oönskat klösande.
Katt höjer sin högra tass för att börja klösa på en soffa.

Omdirigera till föremål som är lämpliga att klösa på

Om du ger din katt föremål som lämpar sig för klösning kan du hjälpa den att omdirigera sitt klösbeteende bort från möblerna. För att effektivt styra din katt till dessa föremål kan du ta hänsyn till följande tips:

 1. Välj en klösstolpe eller ett klösunderlag som i textur och form liknar de möbler som din katt dras till.
 2. Placera det valda klösobjektet i närheten av den möbel som katten tenderar att klösa.
 3. När din katt använder det lämpliga klösobjektet, belöna den med beröm, godis eller lektid.
 4. Flytta successivt klösobjektet till en lämpligare plats, samtidigt som du fortsätter att belöna din katt när den använder det.
 5. Om din katt fortfarande visar intresse för att klösa möbler kan du överväga att använda en avskräckande spray eller täcka området med ett tillfälligt skyddande material.

Genom att använda dessa metoder i kombination kan du hjälpa till att förhindra att din katt utvecklar oönskade klösbeteenden och skydda dina möbler i processen.

Tillhandahåll alternativa klösytor

Katter klöser naturligt för att sköta sina klor, motionera och markera sitt revir. För att avskräcka katter från att klösa på möbler är det viktigt att tillhandahålla lämpliga alternativ. I det här avsnittet får du hjälp med att välja rätt klösobjekt och får tips om hur man placerar dem på rätt sätt.

Att välja rätt klösstolpe eller klösträd

När du väljer en klösstolpe finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till:

 • Material: Välj en stolpe gjord av material som katter föredrar, till exempel rep eller kartong.
 • Robusthet: Stolpen ska vara stabil och robust nog för att tåla att din katt använder den ofta.
 • Höjd: Se till att stolpen är tillräckligt hög för att din katt ska kunna sträcka sig helt och hållet och klösa.

Kom ihåg att ta hänsyn till din katts specifika preferenser när du väljer rätt klösstolpe.

Tips för placering

Placeringen av din klösstolpe spelar en viktig roll för dess effektivitet. Följ de här tipsen för en lyckad placering:

 • Tillgänglighet: Placera klösstolpen nära din katts favoritklösställe, t.ex. nära deras sovplats eller nära möbler som de tidigare har klöst på.
 • Synlighet: Se till att klösstolpen/klösträdet står på en synlig plats, inte gömd, så att din katt är mer benägen att använda den.
 • Flera stolpar: Överväga att tillhandahålla flera klösstolpar i hela hemmet för att ge din katt fler alternativ och för att minska risken för att han/hon ska söka sig till möblerna.

Genom att erbjuda lämpliga alternativ och placera dem strategiskt kan du på ett effektivt sätt styra om kattens naturliga klösbeteende bort från möblerna.

Använd avskräckande medel för att skydda möblerna

Det finns flera effektiva sätt att avskräcka katter från att klösa möbler. I det här avsnittet kommer vi att diskutera några metoder, bland annat användning av möbelöverdrag, tejp eller klisterplattor och kloskydd.

Möbelöverdrag

Möbelöverdrag är ett bra sätt att skydda möblerna från repor. Dessa överdrag är tillverkade av hållbara, reptåliga material som är säkra för din katt samtidigt som de förhindrar att de skadar dina möbler.

 • Välj ett överdrag som matchar ditt hems inredning.
 • Se till att överdraget är lätt att rengöra och underhålla.
 • Leta efter överdrag med en halkfri baksida för att hålla dem på plats.

Tejp eller klisterplattor

Ett annat alternativ för att avskräcka katter från att klia är att använda tejp eller klisterplattor “Sticky Paws”. Dessa metoder är avsedda att skapa en obekväm yta för katten att klösa på, vilket uppmuntrar den att hitta en alternativ plats att slipa sina klor på.

Typ av tejpBeskrivning
Dubbelhäftande tejpPlacera den på de områden där katterna klöser sig. Den gör ytan obehaglig för katterna att klösa på, utan att orsaka någon skada eller obehag.
KlisterplattorI likhet med dubbelhäftande tejp kan klisterplattor appliceras direkt på de områden där katten klöser, vilket avskräcker från beteendet.

Kloskydd

Kloskydd är en säker, icke-kirurgisk lösning för att hindra katter från att klösa på möbler. Kloskydd är små plasthöljen som täcker kattens klor, rundar till de vassa spetsarna och förhindrar skador på möblerna. Denna uppfinning kommer från USA och en del uppfattar kloskydden som en mild form av djurplågeri. Vi tar inte ställning i den frågan utan upplyser bara om vilka lösningar som existerar på marknaden.

 1. Välj kloskydd i lämplig storlek för din katt
 2. Rådgör med en veterinär eller kattfrisör för korrekt applicering
 3. Kontrollera din katts klor regelbundet, eftersom skyddskåporna måste bytas ut när de växer ut eller faller av

Rådfråga en veterinär

Att rådgöra med en veterinär är ett annat viktigt steg för att komma till rätta med kattens destruktiva klösbeteende. En veterinär kan ge insikter om de underliggande orsakerna till detta problem och rekommendera lämpliga lösningar som är anpassade till kattens specifika behov.

Veterinären kan föreslå olika avskräckande medel eller alternativa utlopp för klösandet. Några av dessa alternativ kan vara följande:

 • Klösstolpar eller kattkuddar av olika material, t.ex. rep, kartong eller matta.
 • Lek med leksaker som är utformade för att stimulera kattens jaktinstinkt och förbruka energi.
 • Användning av tillfälliga syntetiska kloskydd för att minska sannolikheten för skador på möblerna.
 • Lär katterna att associera möbler med obehagliga känslor genom att använda avskräckande medel som dubbelhäftande tejp eller citrusspray.

Vidare kan en veterinär också rekommendera att man utvärderar kattens miljö för att hitta eventuella stressfaktorer som bidrar till det oönskade beteendet. Att se till att katten har bestämda områden för lek, vila och matning kan bidra till att minska stressen och främja positiva beteenden.

Slutligen kan veterinären i vissa fall föreslå att man överväger feromonprodukter för katter för att skapa en lugnare och mer avkopplande miljö för katten. Feromonprodukter, t.ex. sprayer eller diffusorer, sänder ut signaler som efterliknar kattens naturliga kommunikation och kan bidra till att lindra vissa beteendeproblem, t.ex. destruktivt klösande.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man med hjälp av flera strategier effektivt skydda möblerna från kattklösande. Dessa metoder inkluderar:

 • Tillhandahålla lämpliga klösytor för katten, t.ex. klösstolpar och klöspelare.
 • Regelbundet trimma kattens klor för att minimera skadorna.
 • Användning av avskräckande medel som dubbelhäftande tejp eller kommersiellt tillgängliga sprayer på möblerna.
 • Förstärk positivt beteende med godis och beröm när katten klöser sig på en utsedd yta.

Genom att konsekvent använda sig av dessa taktiker kan kattägare inte bara skydda sina möbler utan också bidra till att skapa en kontrollerad miljö där kattens naturliga klösinstinkter kan kanaliseras till lämpliga ställen. Detta kommer att resultera i ett mer harmoniskt förhållande mellan katten och dess ägare samt ett visuellt tilltalande och skadefritt hem.

Similar Posts