Kan hundar äta blåbär?

En hund tittar fram bland blåbärsbuskarna

Alla goda hundägare vet hur viktigt det är att hitta ett bra märke av hundfoder till sin lurviga vän som innehåller kvalitetsingredienser som tillgodoser deras näringsbehov. Men att hitta ett bra och hälsosamt mellanmål till din hund kan ibland vara svårt.

De flesta hundägare är medvetna om att vissa frukter är giftiga för hundar, men hur är det med blåbär?

Blåbär är inte giftiga för hundar och är faktiskt ett utmärkt hälsosamt mellanmål. De innehåller antioxidanter och näringsämnen och en måttlig konsumtion av blåbär kan bidra till att stärka hundens immunförsvar, kognitiva funktion och tarmhälsa.

Det finns mycket att påpeka om varför blåbär är en sådan nyttig godisbit för hundar. Resten av den här artikeln kommer att utforska vilka fördelar blåbär kan ha för hundar samt några undantag från regeln.

Blåbär innehåller C-vitamin

Blåbär innehåller en hög mängd C-vitamin, vilket kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och bekämpa olika typer av infektioner. Även om hundar syntetiserar C-vitamin naturligt kan en liten boost vara fördelaktig och kan hjälpa till att avvärja luftvägssjukdomar, cancer och bakterieinfektioner.

Sjuka och gamla hundar är särskilt mottagliga för ett C-vitamintillskott, inklusive hundar med blåssten och abscesser. Hundar med artrit kommer att gynnas av de kollagenstödjande egenskaperna hos C-vitamin.

Kollagen, som ger brosket dess flexibilitet och stöd, är viktig för ledens artikulation, så ett C-vitamintillskott kan hjälpa till att skydda lederna från påverkan och minska smärtan hos hundar som lider av kroniska ledproblem.

För friska hundar som redan producerar tillräckligt med C-vitamin är en liten boost fortfarande fördelaktig för att minska risken för och svårighetsgraden av virus- eller bakterieinfektioner genom att öka aktiviteten hos de vita blodkropparna.

Dessutom fungerar C-vitamin som en naturlig antihistamin och kan minska din hunds reaktion på vanliga allergener.

Antioxidanter i blåbär skyddar mot sjukdomar

Antioxidanter, som avlägsnar oxiderande ämnen i en levande organism, finns rikligt i blåbär. 

Antioxidanter hjälper till att förhindra spridningen av fria radikaler, som kan orsaka cellskador i för stora mängder.

En överflödig mängd fria radikaler är en biprodukt av metaboliska processer och kan orsaka oxidativ stress, vilket leder till en mängd problem, bland annat följande:

  • För tidigt åldrande
  • Diabetes
  • Hjärtsjukdomar
  • Cancer

Antioxidanter är därför ett fördelaktigt komplement för att förhindra uppbyggnaden av fria radikaler.

Ännu bättre är att antioxidanter kan bromsa hjärnans åldrande, vilket gör blåbär till en nyttig behandling för äldre hundar. Det mest förekommande antioxidationsmedlet i blåbär är polyfenol, vilket är mycket fördelaktigt för att avvärja sjukdomar innan de får fäste.

Blåbär innehåller också stora mängder av tre växtföreningar med antioxidativa egenskaper:

  • Quercetin har antioxidativa och antiinflammatoriska effekter och kan sänka blodtryck och blodsocker.
  • Antocyaniner är en annan växtförening som finns i blåbär och som också minskar risken för hjärtsjukdomar.
  • Myricetin är en annan flavanol som kan minska risken för diabetes och cancer.

K-vitamin i blåbär främjar hjärthälsa och bentäthet

Förutom den benstärkande potentialen hos C-vitaminet innehåller blåbär även K-vitamin, vilket är bra om du har en ras som behöver mycket motion.

K-vitamin är fördelaktigt för att blodet ska koagulera på lämpligt sätt, förhindra att din hund får blåmärken lika lätt och se till att kroppen absorberar kalcium på rätt sätt. 

Det främjar också en sund ämnesomsättning och är en av de starkaste förebyggande faktorerna mot hjärtsjukdomar. K-vitamin stoppar förkalkningen av artärerna så att plack inte kan bildas. Dessutom har K-vitamin en historia av att effektivt bekämpa många typer av cancer hos hundar. 

K-vitaminbrist har också kopplats till en högre risk för att få hål eller tandköttssjukdomar. Slutligen spelar K-vitamin också en viktig roll för hjärnans funktion, vilket mycket möjligtvis kan avvärja mentala problem hos hundar.

Det är viktigt att notera att den primära och viktigare källan till K-vitamin (närmare bestämt K2-vitamin) bör administreras genom deras huvuddiet av obearbetat kött, och att K1-vitamin som finns i blåbär, även om det är fördelaktigt, inte absorberas eller används lika lätt av kroppen. 

Om du vill att din hund ska dra nytta av K-vitamin bör du därför ge den det bästa obearbetade fodret och inte förlita dig på en godbit som blåbär, men egenskaperna hos K1-vitaminet i blåbär kan bara vara bra för din hunds hälsa.

Hög fiberhalt i blåbär är bra för tarmhälsan

En annan stor fördel med blåbär är deras fiberinnehåll. Fiber är bra för att upprätthålla goda tarmbakterier i kroppen. Det kan också minska inflammation och rensa slemhinnorna.

Kort sagt är blåbär en trevlig “touch-up” för att se till att din hunds mage är glad och hälsosam, vilket förbättrar processer som underlättar matsmältningen, rensar tarmen och främjar en korrekt tarmrörelse.

Fiber förhindrar också att nyttiga antioxidanter absorberas i magen och gör att de kan resa säkert till tjocktarmen. Biprodukterna från de bakterier som livnär sig på fibrer producerar också T-celler i immunsystemet som bekämpar sjukdomar och förhindrar en uppbyggnad av dåliga bakterier.

Det binder också gifter i avföringen, vilket underlättar deras avlägsnande från kroppen. Råfoderhundar kan drabbas av fiberbrist, vilket kan leda till förstoppning och kritvit avföring.

Blåbär har en bra effekt eftersom de inte bara innehåller antioxidanter som minskar risken för genom att förhindra att fria radikaler som orsakar sjukdomar byggs upp, utan de innehåller också de fibrer som behövs för att se till att dessa antioxidanter inte passerar rakt igenom kroppen utan tas upp ordentligt.

Biverkningar hos hundar som äter blåbär

En hund bör utfodras med en dynamisk diet av bland annat kyckling, nötkött och kalkon och annat kött, med en mindre integrering av grönt. Alla typer av godbitar eller mellanmål utöver deras huvuddiet bör ges med måtta. Denna regel gäller naturligtvis även för blåbär.

Att äta för mycket blåbär kan göra din hund sjuk, helt enkelt. Blåbärsjuice är inte en särskilt bra idé eftersom det är mycket svårare att övervaka hur mycket din hund får i sig samt mängden socker i juicen.

Mata aldrig din hund med torkade blåbär, eftersom torkade frukter kan dra vätska från tarmkanalen, vilket leder till allvarlig uttorkning.

Vissa hundar kan reagera negativt på frukter som blåbär. Om det är första gången din hund äter blåbär så ge den inte så många och övervaka deras reaktion. Om du märker att din hund verkar ha en upprörd mage efteråt kanske blåbär inte är något för din hund.

Mörkfärgning eller förekomst av svarta prickar i avföringen är vanligt och helt normalt (hos både hundar och människor) när man äter blåbär, men du bör vara uppmärksam på diarré efter att ha ätit blåbär. Detta är en viktig signal om att din hunds mage inte svarar bra på det nya fodret.

Å andra sidan måste du se till att din hund får tillräckligt med friskt vatten för att tillgodose sina behov, annars kan de lösliga fibrerna i blåbär ha motsatt effekt och hårdna upp din hunds avföring, vilket orsakar obekväm förstoppning.

Om du under några dagar inte märker någon allergisk reaktion eller magproblem kan du lugnt anta att din hund får äta blåbär vid enstaka tillfällen. Valpar är dock ett undantag.

De har ett underutvecklat matsmältningssystem och deras mage kommer inte att uppskatta ett främmande livsmedel som blåbär. Enkelt uttryckt behöver de inte fibrerna i blåbären och är mer benägna att drabbas av biverkningar om de äter dem.

Om din hund regelbundet äter blåbär kan du märka en färgning av tänderna. Det finns naturligtvis inga hälsokonsekvenser av att ha blåfärgade tänder, men många djurägare kan tycka att denna biverkning är oattraktiv.

Om du är orolig för fläckiga tänder kan du göra blåbär till en godbit då och då i stället för att ge den dagligen. Du kan också använda en tandborste och bakpulverpasta för att ge hundens tänder en bra rengöring.

Slutsats

Blåbär är ett utmärkt mellanmål för hundar i måttlig omfattning. De främjar en god tarmhälsa, förbättrar den kognitiva funktionen och innehåller nyttiga antioxidanter. Dessutom har de fördelaktiga immunförsvarsstödjande egenskaper som kan minska risken för sjukdomar på lång sikt.

Det finns ingen bra anledning till varför hundar inte skulle kunna äta blåbär, men vissa hundar har känsliga magar, så om du märker att din hund får diarré efter att ha ätit blåbär, orsakar de troligen mer skada än nytta och passar inte för din hund.

Du bör endast ge din hund blåbär ett par gånger om dagen, om ens det, och ditt primära fokus när det gäller att se till att din hund är frisk och lycklig bör vara att uppfylla deras kostkrav.

Att försöka åtgärda underliggande hälsoproblem med hjälp av blåbär är helt enkelt inte praktiskt, det är trots allt bara en godbit. Med det sagt är blåbär ett hälsosamt tillägg till de flesta hundars kost och har en rad positiva fördelar.

Med blåbärens egenskaper avmystifierade är den enda frågan som återstår: Vill hunden ha en godbit?

Similar Posts