Varför slickar min hund mina ben hela tiden?

Söt liten hund slickar på sin husses fötter och ben

Husdjur kan inte kommunicera på samma sätt som människor gör, så det är upp till dig att utforska möjliga orsaker till varför din hund slickar dina ben. Det finns dock flera vanliga orsaker till varför din hund beter sig på detta sätt.

Söker efter salt

Hundar kan slicka människor av olika anledningar, till exempel överlevnadsinstinkt. Att slicka salt från dina ben kan vara en rest av deras evolutionära historia. Hundar kunde ofta gå i flera dagar utan mat, vilket är anledningen till att de känner ett behov av att äta salt när de får chansen.

Salt är inte vanligt förekommande i naturen, så din hund kan slicka salt från dina ben för att få nödvändiga näringsämnen eller bara ett salt mellanmål.

Smak

Hundar har ett fenomenalt smak- och luktsinne. De kanske slickar dina ben för att de har hittat något intressant på dem. Hundar älskar också ofta lukten och smaken av lotion. Ju mer du svettas eller producerar oljor i kroppen, desto lättare blir det att skilja mellan olika smaker.

Att visa tillgivenhet

Hundar slickar sina ägares ben eftersom de är likvärdiga med kyssar. Att slicka är ett sätt för hundar att visa sin ägares tillgivenhet. Om din hund verkligen har knutit an till dig och betraktar dig som sin ägare är detta ett naturligt beteende som kan utlösas automatiskt hos ditt husdjur. 

Slickning är ett vanligt sätt att visa tillgivenhet mellan människor och hundar. Det visar förtroende, vilket är viktigt för att skapa ett band med ditt husdjur.

I vissa fall kan en hund slicka en av människorna i hushållet för att den är ensam och har ångest. Det kan vara ett sätt att knyta an till den familjemedlemmen och börja känna sig bekväm igen.

Empati

Hundar slickar sina ägare för att de försöker visa empati. När din hund ser att du är upprörd över något kan den försöka trösta och visa sin oro.

De vill få dig att må bättre när du mår dåligt, och det kan vara en av anledningarna till att de gör det.

Underdånigt beteende

En annan anledning kan vara att de försöker visa underkastelse. Ditt husdjur kan försöka visa ett underdånigt beteende med sitt benslickande om hunden blir trakasserad, utskälld eller misshandlad. Vissa ägare kan tolka detta beteende som att din hund är rädd eller skrämd av dig.

Underdånigt beteende är en typ av kroppsspråk hos hundar som kan indikera att hunden är villig att interagera med sin matte eller husse. Det inkluderar handlingar som att sitta och rulla runt.

Rengöring

Hundar slickar sin ägares ben eftersom det är en del av deras naturliga instinkt.

Genom att slicka dig rengör sig din hund helt enkelt. Din hund kanske också försöker bli av med eventuella rester från sin senaste måltid.

Stress

Hundar kan slicka dina ben eller fötter för att kommunicera med dig att de är stressade. Hundar tenderar att slicka sina ägare på grund av stress eller ångest. Vissa hundar kan slicka sin ägares ben i en mycket intensiv reaktion på stress. Ofta kan denna typ av reaktion vara ett sätt för djurägare att hjälpa till med hundens ångest.

Tristess

När det inte finns någon fysisk eller mental stimulans för en hund kan det sluta med att den slickar dina ben för mycket för att underhålla sig själv. Hundar äter ofta gräs, slickar sina tassar eller viftar med svansen när de är uttråkade.

Varför slickar min hund mina ben efter en dusch?

Din hund kanske slickar dina ben när du har duschat. Det kan betyda att hunden söker tillgivenhet, smakar på vattnet eller krämer eller visar underkastelse.

Kort sagt gäller samma skäl till att slicka på benen som i andra situationer men med en liten twist. Nu är dina ben våta och luktar fantastiskt, särskilt för en hund. För en hund är det svårt att motstå den doft- och smaksensation som uppstår när du kommer ut ur duschen.

Ska jag stoppa min hund från att slicka mina ben?

Att hunden slickar dina ben kan vara en positiv upplevelse. Det är upp till dig om du ska låta hunden slicka dina ben eller inte. Att slicka ben kan vara ett normalt beteende, så i allmänhet finns det ingen anledning till oro. 

Det är när benslickandet blir överdrivet som det kan bli nödvändigt att söka hjälp. Om din hund slickar dina ben för ofta eller gör det under ovanligt långa perioder bör du låta den undersökas av en veterinär.

Hur stoppar jag min hund från att slicka mina ben?

Så vad kan du göra för att förhindra att din hund slickar dig? Det finns många alternativ när det gäller att hindra din hund från att slicka dina ben. Här är några strategier som du kan prova.

1. Reagera inte

Reagera inte på att din hunds tunga trycker på dina ben eftersom det bara uppmuntrar beteendet. Om hunden slickar dina ben ska du inte belöna den med uppmärksamhet eller tillgivenhet. Försök inte heller att knuffa bort din hund. Denna handling kan få din hund att göra det igen.

2. Arbeta med dem

Att tillbringa tid med ditt husdjur kan ge dem mental uppmärksamhet. Om du har tid kan du försöka ta med din hund på en promenad eller klappa den. Tänk på att din hund fortfarande kan slicka dig även om du är upptagen, så du måste hitta en balans mellan vad du gör och vad den gör.

3. Ge dem något att tugga på

Hundar slickar dina ben för att de är uttråkade. Ett av de bästa sätten att förhindra detta är att ge dem något att tugga på. Detta kommer att hålla dem sysselsatta och kan hjälpa dem att lindra sin stress.

4. Träna dem att sluta

Hundar kommer inte alltid att sluta slicka dina ben för att du säger åt dem att göra det. Du kan träna dem genom att använda ett bra hundträningshalsband.

Detta uppmuntrar hunden att sluta slicka dig, och det är ett utmärkt sätt att hålla dem stimulerade.

5. Förändringar i kosten

Hundar slickar ibland sin ägares ben på grund av allergier i deras kost. Att ändra ditt husdjurs diet kan göra stor skillnad. Du kan prova att byta till ett annat märke av hundfoder, och du kanske också bör kontrollera ingredienserna på etiketten.

Det är också viktigt att kontrollera om det sker några förändringar i din hunds diet. Detta kan vara anledningen till att de slickar dig.

6. Ge dem konsekvent motion

Även om hundar naturligt gillar att motionera får de kanske inte nödvändigtvis tillräckligt med rörelse i sin dagliga rutin. Om ditt husdjur inte får tillräckligt med fysisk aktivitet kommer det att göra dem mer stressade och oroliga. Detta kan också få dem att slicka dig oftare. Så för att hjälpa dem med deras slickvanor bör du ta med dem på en promenad eller till hundparken.

Att ge ditt husdjur motion kan fräscha upp deras sinnen och ge dem mental stimulans.

Similar Posts