Varför ligger hunden på mina kläder?

Engelsk bulldog ligger på rygg på en hög med kläder och handdukar

Hundar vill ha din unika doft, som finns på dina kläder. Den representerar säkerheten i deras ”flock”. Dessutom känner de sig tryggare hemma när de sätter sin egen doft på föremål. Dessutom kan kläderna vara närmare dig än vad deras säng är; att lägga ut kläder kan signalera att du ska gå ut; de kanske inte är nöjda med sin säng eller behöver mer uppmärksamhet.

Nedan följer åtta av de vanligaste förklaringarna till varför din hund lägger sig på dina kläder, tillsammans med tips på hur du kan undvika att det händer, om du tycker att det är ett problem.

Din doft representerar flockens säkerhet

Inget är viktigare för en hund än att känna sig trygg i sin ”flock”. Du är flockledaren, den viktigaste personen i deras sociala struktur.

Med sitt exceptionella luktsinne kan hundar känna din unika doft även i nytvättade kläder. En hög med kläder innehåller så mycket doft att de naturligt dras till tryggheten i dess doft, doften av deras människor och deras hemflock.

Hundar rullar sig på kläderna för att få in doften av familj och hem på sina kroppar, och de älskar att vila i doften. Om kläderna är smutsiga är det ännu bättre!

Vad du kan göra

Prova att själv använda en filt i soffan eller på sängen i en vecka eller två och ge den sedan till din hund.

Att lägga en filt i deras säng med doften av deras människor kan göra sängen extra attraktiv för dem.

De känner sig tryggare när de sätter sin doft på saker och ting

Hundar har också en unik doft, och de har ett beteende som kallas ”resursbevakning”. När de anser att ett föremål är viktigt gnuggar de sin kropp på det för att signalera till eventuella andra hundar att det tillhör dem.

När de kan känna sin egen doft på föremålen runt omkring dem känner de sig tryggare. Det ger dem den goda känslan av att vara hemma och säkra. Det är därför de gillar att gnugga och rulla sin egen doft på dina kläder.

Vad du kan göra

Om du inte vill att din hund ska ligga på eller rulla på dina kläder är det viktigt att du inte lämnar kläderna ute.

Det kan vara bäst att förvara klädkorgar eller tvättkorgar i garderober med dörrar eller på bänkar eller hyllor dit hunden inte kan hoppa.

Kläderna är närmare dig än deras säng

Många hundar gillar sina sängar, men det som de tycker bäst om är att vara nära där du är. De flesta hundar älskar och längtar efter sina ägares sällskap. Om de inte kan vara precis bredvid dig vill de åtminstone vara där de kan se dig.

Om du tillbringar din tid i ett område av huset, men deras säng är någon annanstans, kommer de att föredra att sova på den klädstapel som ligger närmare där du är. 

Vad du kan göra

Din hunds säng behöver inte stå på samma plats, utan du kan flytta den så att den ligger där du befinner dig i huset vid olika tidpunkter på dagen.

En plats i köket eller vardagsrummet kan vara bäst under dagen, så att din hund kan se dig och känna sig delaktig även när den vilar. Du kan sedan ta med dig hundsängen in i sovrummet på natten eller tillbaka till det rum där din hund sover.

Att lägga ut kläder kan signalera att du ska gå ut

Din hund kan ha lärt sig att när du byter kläder är du på väg att gå ut. Den kan känna separationsångest och plötsligt vilja ha den lugnande doften av dina kläder.

Vad du kan göra

Om du har ett gammalt klädesplagg kan du lämna det hos din hund när du är ute. Låt hunden vila på din säng, om du känner dig bekväm med det – kanske på filten som du kommer att överföra till dess säng vid ett senare tillfälle.

Gör ditt bästa för att ge din hund den lugnande doften av dig och dina familjemedlemmar medan du är ute.

Lämna inte heller din hund för länge: Separationsångest är mycket individuellt och du måste bli en god bedömare av hur länge du kan lämna ditt specifika husdjur.

De är inte nöjda med sin säng

Precis som människor har alla hundar olika preferenser för hur deras säng ska kännas. Sängar kan vara mjuka eller fasta, släta eller strukturerade, tighta och mysiga eller ha ett stort utrymme att sträcka ut sig på.

Det kan vara så att den säng som du har gett din hund inte passar bra för dess preferenser.

Det är inte säkert att preferenserna korrelerar med hundens storlek: en stor Sankt Bernhard kan älska att klämmas in i en trång säng med höga sidor, och en liten Dvärgspets kan behöva en säng som är dubbelt så stor som deras storlek så att de kan sträcka ut sig och rulla runt.

Texturen är också viktig: vissa älskar en fluffig säng, andra en slät säng och andra ett grovt texturerat tyg. 

Vad du kan göra

Du kan prova att fodra deras säng med olika texturer under några dagar vardera: ett slätt lakan, en mjuk polarfilt eller en gammal handduk ger alla olika texturer.

Du kan också prova några olika stilar av billiga sängar för att se vilken din hund föredrar.

De saknar dig när du är ute

Hundar kanske lägger sig på dina kläder för att du är ute och de saknar dig. Att klättra upp i den lugnande högen av doft hjälper dem att känna sig lugnare och relaterade till dig.

De kan ha separationsångest eller en mildare ångest som kallas separationsintolerans. De flesta hundar har svårt att härda ut när de lämnas ensamma.

Vad du kan göra

Enligt Pet MD krävs det tid och tålamod för att hjälpa en hund att känna mindre ångest när du är ute. Om hunden bara har mild separationsångest kan det hjälpa om ni spelar en mentalt utmanande lek tillsammans innan du går ut.

Ni kan gömma en leksak och leta efter den tillsammans eller ge hunden lite enkel träning, till exempel att ge en high five. Den mentala stimulansen genom att lära sig och ”arbeta” kan göra att din hund naturligt känner sig mer redo för vila när du går ut.

Separationsångest är ett komplext tillstånd och vanligt hos hundar, så om din hund visar mer än milda symtom är det en bra idé att ta hjälp av en veterinär, som kan hjälpa till med medicinering och stödstrategier vid behov, eller en beteendevetare.

De vill ha mer av din uppmärksamhet

Om din hund är medveten om att den är lite olydig när den lägger sig på dina kläder kan den behöva mer uppmärksamhet från dig.

Även om hundar älskar att bara passa in i familjen klarar de sig inte bra om de inte också får lite av din direkta uppmärksamhet varje dag.

Hundar behöver din träning, tillgivenhet, interaktion och positiv känslomässig tid: en timme varje dag med direkt uppmärksamhet är ett minimum för att de flesta hundar ska vara känslomässigt friska och lyhörda för dina kommandon. Om din hund är intelligent behöver den mer tid än en timme.

Vad du kan göra

Hundar behöver fortsätta att lära sig och växa i sina färdigheter, presenteras för uppnåeliga utmaningar som de kan tänka på och utvecklas av.

De behöver det beröm och de belöningar som följer med framgång – och inlärningsprocessen kommer att ge er många skratt som bygger upp relationen mellan er två.

De gillar att gräva sig in i eller under en mjuk plats

Vi vet att det inte finns något så lugnande som att gnugga ansiktet mot varma, mjuka kläder som är färska från torktumlaren. Varför skulle inte en hund älska att gräva sig ner i denna mjukhet?

Hundar har en nesting instinkt, dels för att hålla dem gömda från rovdjur i det vilda när de sover, dels för att skapa en säker plats för att få valpar. Det är naturligt för dem att bära runt på sängkläder, gräva i dem eller gå in under kläderna på samma sätt som under en filt.

Vad du kan göra

Försök att identifiera vad din hund tycker är mest lugnande och sträva efter att erbjuda detta i deras säng. Om den gillar att krypa under en filt finns det täckta hundsängar.

Similar Posts