Varför nafsar hunden i mitt öra?

Liten vit hund nafsar i en kvinnas öra

Din hund visar tillgivenhet, visar att den accepterar dig som medlem av sin flock, visar underkastelse och samlar information baserat på din smak och doft. Den kan också vara stressad eller uttråkad. Om du är svettig kommer du att smaka salt, vilket den gillar.

I den här artikeln kommer jag att titta på orsakerna till att din hund nafsar på ditt öra – vissa är inte oroväckande, men vissa är allvarligare – samt om det är en ofarlig vana att låta hunden nafsa på örat eller en vana som du bör förhindra.

Hunden visar sin tillgivenhet för dig

Fysisk interaktion med dig genom beröring, nosa eller slicka ökar nivåerna av hundens hormon oxytocin (och din också, om du känner en varm tillgivenhet för hunden).

Oxytocin hos hundar och människor är ett bindningshormon och stimuleras och frisätts hos hundmödrar och hundvalpar genom att modern putsar, slickar och gosar med valparna.

I ett hushåll kan en hund visa tillgivenhet på detta sätt till dig, andra familjemedlemmar och andra husdjur som hundar eller katter (om de tillåter det).

Hunden accepterar dig som en medlem av flocken

Hundar bygger upp tillgivenhetsband inom sin flock, och att nafsa på ett öra och nosa eller slicka öron är beteenden som de skulle göra med andra flockmedlemmar i naturen. Detta är ett sätt att knyta an för att visa tillgivenhet och solidaritet.

Hunden visar underkastelse

Vissa observationer tyder på att mer undergivna hundar visar mer nafsande, gosande och slickande beteenden. Att nafsa på ditt öra kan alltså innebära att hunden känner igen och accepterar dig som flockledare. 

Hunden samlar information om dig

Med sina exceptionella lukt- och smakkrafter tycker din hund att du är en källa till intressant information, särskilt om du har varit utanför hemmet.

Din hund kan känna lukten av de platser du har varit på eller doften av den mat du har ätit. Din svett kan till och med smaka olika beroende på om du har varit stressad eller inte. Att nafsa och nosa kan bara vara hundens sätt att fråga hur din dag har varit.

Hunden sköter om dig

Vissa hundar, särskilt om de har en modersinstinkt, kan putsa dig genom att nafsa på ditt öra. Det var vanligt bland vilda hundar att familjemedlemmar putsade svåråtkomliga ställen som örat.

Flera typer av djur, till exempel apor, utför detta gruppvårdande beteende i det vilda. Din tama hund kan föra traditionen vidare.

Du smakar gott

En viktig komponent i människans svett är salt, och de flesta hundar gillar salt, så ditt öra kan smaka gott för din hund. Och oavsett om du är salt eller inte kommer du att smaka som du, vilket är en lugnande och bekant smak för din hund.

Hunden är stressad och försöker lugna ner sig

Hundar kan använda nafsande eller slickande som ett sätt att själv lugna sig. Om nafsandet är måttligt är detta vanligtvis inget problem. Men om nafsandet blir ett inrotat, repetitivt beteende kan det tyda på att hunden är stressad.

De använder nafsandet som ett sätt att försöka känna sig lugnare. Men eftersom det inte löser problemet upprepas nafsandet. Detta kan sedan bli ett problem i sig, till exempel om nafsandet blir irriterande för dig (eller för ett annat husdjur, om de nafsar på ett annat husdjurs öra).

Observera din hunds beteende och känslor, och fundera på om det har skett förändringar i hushållet som kan ha orsakat stress, eller om hunden har fått mindre kvalitetstid med dig än vanligt.

Vad du kan göra

Om du tror att nafsandet är repetitivt och kan uppstå på grund av ångest, vore det bra att konsultera en veterinär för en allmän hälsokontroll och en diskussion om ångesten.

Tänk också på vad din individuella hund tycker är lugnande och implementera mer av det i hushållets rutiner.

Vissa hundar kommer att älska att gosa med dig i soffan och bli klappade. Andra hundar kanske lugnas av att lägga in en extra promenad i vardagen.

Den kanske är den typ av hund som behöver ett kraftfullt leksessionstillfälle för att arbeta ut sin nervösa energi och kunna lugna ner sig i lugn och ro.

Varje hund kommer att ha individuella behov och det är troligen du som känner till deras behov bäst och vet vad som fungerar för att lugna den.

Om du lämnar din hund under långa perioder, till exempel för att arbeta, kan du överväga att ordna så att någon annan hälsar på och leker med den eller tar med den på en promenad.

En granne, vän eller ett hunddagis kan göra detta. Även ett par gånger i veckan kan göra stor skillnad när det gäller att lugna din hunds beteende.

Hunden är uttråkad

Hundar som är uttråkade får lätt dåliga eller konstiga vanor. Om din hund nafsar mycket på ditt öra och det är irriterande kan det vara ett sätt att be om mer positiv uppmärksamhet från dig.

Prova lite träning

Om hunden behöver mer att sysselsätta sig med kan du överväga att träna lite varje dag.

Det är bra för alla hundar att gå igenom grundläggande kommandon, och du kan sedan lägga till enkla trick, som att rulla runt, skaka tass eller ge dig en kram.

De flesta hundar gynnas av den mentala stimulansen och disciplinen i samband med träning, och i allmänhet kommer din hund att älska att lyda dig.

Det är också roligt och kommer att bygga upp bandet mellan er. Du kan också involvera andra familjemedlemmar i träningen. 

Uppdatera era promenader

Promenader och utflykter är ett viktigt dagligt behov för hundar. De behöver ett miljöombyte och stimulans av sevärdheter och dofter från världen utanför.

Du har troligen favoritplatser där du promenerar med din hund. Överväg att ta med dem till några nya platser, kanske några minuters bilresa bort, som ger din hund nya upplevelser.

Prova nya lekar

Kanske skulle din hund också må bra av att byta ut de lekar du leker med den. Prova dragkamp med ett rep eller träna dem på att fånga och föra tillbaka en frisbee om du brukar kasta en boll.

Skaffa en hundvän

Att ha en annan hund som vän är också en bra berikande aktivitet.

En ”lekdate” med en annan hund några gånger i veckan ger ytterligare en meningsfull relation i din hunds värld. Det kommer att bidra till deras livsglädje och deras känsla av trygghet. 

Finns det hälsorisker om min hund nafsar på mitt öra?

Det kan finnas hälsorisker med att låta en hund nafsa på ditt eller ett annat husdjurs öra.

Öroninfektioner är lätta att få eftersom både människoöron och hundöron kan vara fuktiga platser där jäst och andra bakterier kan växa.

Ska jag hindra min hund från att nafsa på mitt öra?

Det är ett individuellt beslut. Du kanske tycker att det är bedårande och accepterar det som en del av det sätt på vilket din hund visar sin tillgivenhet för dig. 

Eller så kanske du inte tycker om det, och du kanske har farhågor om hälsoriskerna. 

Hur man avskräcker en hund från att nafsa på ditt öra

Precis som när du tränar en hund att sluta med vilket beteende som helst måste du vara bestämd och konsekvent.

Använd kommandot Nej eller Fy och flytta försiktigt bort hundens nos från dig. Distrahera sedan hunden eller omdirigera den till ett bättre beteende.

Similar Posts