Varför ylar hundar?

Två hundar ligger på stranden och ylar

En hunds ylande är ett av de mest skrämmande och igenkännbara skriken i djurriket. Du kanske dock är nyfiken på varför just din hundkompis gör det.

Hundar ylar av många olika anledningar, allt från sociala band till att uttrycka ångest. Om din hund gör det överdrivet mycket kan den behöva en mer stimulerande miljö eller också kan den ha ett medicinskt problem. Vissa ljud kan också få hundar att yla, till exempel musik och nödsirener.

Att förstå vad ditt husdjurs ylande betyder kan vara svårt till en början. Så för att hjälpa till fördjupar sig den här artikeln i varför hundar gör det och när det tyder på ett problem.

Orsaker till varför hundar ylar

Att yla är ett anmärkningsvärt komplext beteende hos hundar. Det kan kommunicera allt från fara till territoriella gränser. Och ibland gör de det bara på skoj! 

Här är de främsta orsakerna till varför hundar ylar:

 • Uppmärksamhet: Eftersom det är ett bra sätt att få vår uppmärksamhet att skrika är det många hundar som ylar av just den anledningen. Ditt husdjur kan också göra det för att den vill visa dig något som den har hittat.
 • Stress: Vissa hundar får separationsångest när deras ägare är borta och börjar yla för att hantera detta. Din valp kan också göra det som svar på en upplevd fara.
 • Revirmarkering: I naturen är ylandet ofta ett territoriellt rop för hundar. Det är också en metod för att låta sina flockmedlemmar veta var de befinner sig.
 • Ljudtrigger: Flera ljud kan väcka din vovves naturliga behov av att skrika – särskilt fordonssirener och andra hundar som ylar.
 • Relationsstärkande och skoj: Ylande är en social aktivitet bland hundar. Därför är det vanligt att hundar gör det när deras ägare sjunger högt eller leker med dem.
 • Medicinska problem: Ditt husdjur kan ropa på grund av smärta eller obehag. Boka in ett besök om du inte kan hitta någon annan orsak till att de gör det.

Är det normalt att hundar ylar?

Att yla är ett naturligt sätt för hundar att kommunicera i vissa situationer – till exempel när de är upphetsade när de leker eller lägger märke till något på gården. 

Det finns dock tillfällen då ljudet kan tyda på att något är fel.

Din hund kan till exempel yla av ångest på grund av hälsoproblem. Djur gömmer sig instinktivt när de inte mår bra. Så om din valp går under sängen och sedan börjar skrika bör du överväga ett veterinärbesök.

Dessutom kan din lurviga vän göra det för att försöka varna dig för fara.

Hunddjur är naturligt lojala och skyddande varelser. Därför kan de börja yla dramatiskt när de ser en räv eller en inkräktare på gården. På samma sätt kan vissa hundar skrika om de tror att ett annat husdjur är i fara.

Även om ditt husdjur ylar lekfullt ska du tänka noga på hur du reagerar. Hundar är smarta och snappar snabbt upp vad som får deras ägares uppmärksamhet. Så om du belönar beteendet för mycket kan din hund börja yla konstant.

Sätt att stoppa din hund från att yla

Det finns tillfällen då hundar kan bli överdrivna med sitt ylande. Din valp kan till exempel väcka dig på natten varje gång den hör en bris. Eller så kanske de blir upprörda av ljudet av närliggande bilar.

Hur som helst finns det tack och lov gott om sätt att avleda från detta beteende.

Nedan följer några sätt att få din hund att yla mindre:

 • Förstärk bra beteende: Belöna din valp med ett litet mellanmål när den går en stund utan att yla. Ge dem också en godbit om de ignorerar en utlösande faktor för att yla, till exempel en polissiren.
 • Ge berikning: När hundar saknar stimulans kan de börja yla av ren tristess. För att förhindra detta kan du tillbringa mer tid med din lurviga vän. När du är upptagen kan du ge dem leksaker att leka med under tiden.
 • Belöna inte ylande: När din tamhund ylar ska du låta bli att ge den godis under en kortare period. Annars kan den förknippa beteendet med en belöning.
 • Träning: Hundar kan lära sig att vara tysta på kommando, på samma sätt som du lär dem att sitta. Belöna dina husdjur när de lyssnar – och straffa dem inte om de misslyckas.

Kom ihåg att hundar ibland ylar för att de känner sig ångestfyllda eller har ont. Så innan du korrigerar beteendet ska du se till att det inte är något fel på din hund. 

Är det bra att låta din hund yla?

Tro det eller ej, men att låta din hund yla är i allmänhet en bra idé – förutsatt att din familj kan tolerera ljudet.

Som tidigare nämnts är det instinktivt för hundar att yla. Hundar gör det i naturen av allt från socialisering till att markera revir. Så när din hund “sjunger” tillsammans med dig är det deras naturliga (och förtjusande) sätt att knyta band.

Dessutom ylar många hundar som ett sätt att släppa ut uppdämd energi. Särskilt jakthundar är lärda att yla när de fångar ett byte. Därför är det en utmärkt form av berikning att låta din beagle sjunga av hela sitt hjärta ibland.

Med detta sagt finns det några undantag från regeln.

För det första vill du att din hund ska yla av rätt skäl. Om den verkar orolig eller aggressiv när den gör det ska du inte uppmuntra beteendet.

Se också till att deras rop inte stör någon annan. Även om du kanske tycker att ditt husdjurs ylande är gulligt, kanske din granne inte håller med.

Sätt att få din hund att yla

Om ljudet inte stör dig kan du överväga att uppmuntra din hund att yla då och då. Under rätt omständigheter är det ett utmärkt sätt att knyta band. Dessutom ger det din hund berikning genom att förstärka naturliga beteenden.

Här finns metoder för att få din hund att yla:

 • Sjung av hela ditt hjärta: Sjunga är som den mänskliga motsvarigheten till att yla. Och eftersom din hund ser dig som en del av sin flock kommer den att vilja vara med. 
 • Hunden ylar: Ljudet av andra hundar som ylar är ett utmärkt sätt att uppmuntra din hund att också göra det. Du kan använda ett annat husdjur eller en samlingsvideo på nätet.
 • Spela musik: Många höga instrument får hundar att vilja skrika lekfullt. Blåsbaserade instrument, som munspel och saxofoner, är särskilt effektiva. Med lite träning kan din hund till och med lära sig att yla en melodi!
 • Vissla: Liksom blåsinstrument kan en hög visselpipa få ditt husdjur på ylande humör. Detta fungerar dock förmodligen inte om du redan använder vissling för att kalla på din hund.
 • Träning: Minns du hur du kan lära din hund att sluta yla på kommando? Tja, det motsatta gäller också! Belöna din hund med en godbit varje gång den lyssnar för bästa resultat.

Den höga tonen från ambulanssirener kan också få din hund att yla. Om du använder dessa ljud ska du dock se till att din pälsklädda kompis inte verkar orolig.

Förstå hundens ylande

Tyvärr finns det inget sätt för människor att förstå hundarnas språk helt och hållet – åtminstone inte ännu. Vissa tecken kan dock hjälpa dig att skilja ett lyckligt ylande från ett sorgligt ylande. 

Nedan finns några sätt att tyda din hunds ylande:

 • Plats: Var ylar din hund? Om den gör det vid fönstret är chansen stor att den just sett någon gå förbi. Men om din valp ylar i badrummet eller garderoben känner den sig förmodligen sjuk eller rädd.
 • Kroppsspråk: Lekfullt, socialt ylande åtföljs ofta av en viftande svans och en avslappnad hållning. Samtidigt visar tjutande med öppna tänder och upprättstående svans vanligtvis på en varning.
 • Tonläge: Efter ett tag kanske du märker att din hund har olika typer av ylande. Din hund kanske gör frenetiska rop med låg tonhöjd medan de leker. Samtidigt kan utdragna och gnälliga ylanden tyda på stress.

Ylar vissa hundraser mer än andra?

Har du någonsin undrat varför Huskies ylar regelbundet medan Chihuahuas sällan gör det? Det visar sig att vissa hundraser tenderar att yla oftare än andra.

Nedan finns en lista över de hundtyper som är särskilt högljudda:

 • Alaskan malamute
 • Basset hound
 • Siberian husky
 • Finsk spets
 • Blodhund
 • American eskimo dog
 • Shetland sheepdog (Sheltie)

Som du kan se finns det några gemensamma drag bland hundar som ylar mycket. Och anledningen till detta har att göra med deras domesticering och genetik.

Särskilt jakthundar är mycket mer benägna att yla. Människor uppfostrade dessa hundar för att kalla på sina ägare när de hittade ett byte.

Som ett resultat av detta kan din hund börja skälla när den ser en ekorre eller fågel. Men vissa hundar gör det också som en naturlig impuls.

Spetsraser, till exempel Siberian huskyhundar, älskar att yla. Och det är logiskt med tanke på att många av dem genetiskt sett står närmare vargar än andra hundar – särskilt Alaskan Malamute.

Spetshundar är också de hundar som är mest benägna att vara slädhundar och jakthundar i arktiska områden. Därför är deras ylande ibland ovärderligt för att locka räddningspersonal till skadade eller strandsatta människor.

Slutliga tankar

Generellt sett ylar hundar som svar på vissa ljud och för att få sin ägares uppmärksamhet. De kan dock också göra det när de lider av hälsoproblem eller känner sig stressade.

Överväg därför ett veterinärbesök om din valp ylar överdrivet mycket utan anledning.

Similar Posts