Varför sover hunden vid mig men inte vid min make?

Söt dvärgpudel sover i mattes säng

Din hund kan sova hos dig och inte hos din man eftersom:

 1. Du uppfostrade honom.
 2. Du matar honom.
 3. Du tränar honom.
 4. Du klappar honom mer.
 5. Du är hemma oftare.
 6. Du ger honom godis.
 7. Det finns mer plats på din sida av sängen.
 8. Du är flockledaren.

Är du irriterad över att din hund alltid sover på din sida av sängen? Eller kanske tycker du att det är konstigt att din hund aldrig sover hos din man. Läs vidare för att ta reda på några anledningar till varför din hund föredrar din sida av sängen!

Du uppfostrade honom

Att uppfostra en valp skapar alltid ett otroligt starkt band som ingenting kan bryta.

En hund kommer alltid att vara mest fäst vid den person som uppfostrade den. Om du uppfostrade din hund från det att den var en valp kommer den att betrakta dig som sin mamma.

Hundar kommer ihåg vem som uppfostrade dem. Särskilt om du uppfostrade honom från det att han var extremt liten. Han kommer att minnas att han fick flaskmat och att han sov med dig under en värmekudde. 

Om du hade din valp från det ögonblick han var gammal nog att lämna sin mamma tog du över den omvårdande rollen och lärde honom att vara en hund.

Du matar honom

Hundar tillbringar mer tid med den person som matar dem.

Detta beror på att de har en ursprunglig drift att söka mer mat. När de först blev tama ökade hundarna sina chanser att få mat genom att knyta an till de personer som gav dem mest mat.

Även om hundar inte längre behöver knyta an till människor på det sättet för att få mat, har de fortfarande generna i sig som lär dem att göra det.

Roligt faktum

Du vet de där hundvalpsögonen som din hund ger dig? 

De är en biologisk fördel. De hundar som var bäst på att tigga var de som fick mest mat i forntiden, så tiggeriet fördes vidare i generationer.

Du tränar honom

Att träna din hund är ett bra sätt att få kontakt med den. Om du tränar din hund kommer den att känna sig närmare dig och vilja sova hos dig.

Att träna din hund är också ett sätt att hävda din auktoritet. När du hävdar din auktoritet kommer hunden att känna sig tryggare med dig eftersom den alltid söker sig till sin flockledare. 

Hundar gillar den trygghet som auktoritet innebär och söker tröst hos dem som hävdar sig själva.

Du klappar honom mer

Att klappa din hund skapar ett biologiskt band genom att frigöra kemikalier i båda era hjärnor.

Om du klappar din hund oftare än vad din man gör, kommer han att leta efter den tillgivenheten och vara fäst vid dig.

Att klappa din hund visar honom att du bryr dig om och älskar honom. Hundar är fysiska djur och tar emot kärlek bäst när de får fysisk tillgivenhet.

Hundar är alltid sugna på att bli rörda, så om du visar att du är mer benägen att klappa din hund än vad din man är, kommer han att sova vid dig i hopp om att få fler klappar.

Du är hemma oftare

Du kanske är hemmaförälder eller arbetar hemifrån. Du kanske är handikappad och kan inte lämna huset, eller så är du pensionerad och din man är det inte. Kanske reser din man ofta på grund av sitt arbete.

Oavsett orsaken kommer din hund att vara mer fäst vid dig om du är hemma oftare än din man. Han kommer att vara van vid att bli matad av dig, gå ut med dig och så vidare. Han kommer att sova hos dig när din man inte är hemma, så självklart kommer han att fortsätta sova hos dig även när din man kommer hem. 

Ibland blir det tvärtom, och din hund blir extatisk över att sova hos din man för att han har saknat honom, men vanligtvis håller han sig till sin rutin.

Du ger honom godis

Detta liknar det som om du matar din hund. Om det är du som ger din hund godis kommer din hund att söka efter fler godbitar från dig.

Att ge din hund godis visar honom att du tar hand om honom och belönar honom för hans goda beteende. Han kanske tror att om han sover hos dig visar han sig från sin goda sida och kommer att få mer godis.

Sanningen är att du förmodligen är mer benägen att ge din hund godis om han sover vid dig. Du kommer att känna dig närmare honom och därför vilja skämma bort honom mer.

Det finns mer plats på din sida av sängen

Det här är en självklarhet. Hundar går dit där det finns mer plats. Om din man är mycket större eller längre än du kommer din hund inte att vilja klämma sig in. 

Din man kanske inte gillar det, men om det inte finns utrymme på hans sida av sängen kommer hundarna inte att sova vid honom. Så enkelt är det.

Vissa hundar är tvärtom – kanske sover din hund med dig eftersom det finns mindre utrymme och han gillar att ha det mysigt. Vissa hundar gillar bekvämligheten i en trång kram och föredrar att mysa mer än att sprida ut sig. 

Du är flockledaren

Hundar älskar sin flockledare. Flockledare ger dem ett syfte och trygghet. De kommer alltid att flockas till sin flockledare för att få instruktioner och kärlek. 

Innan hundar domesticerades hade de alltid andra hundar som flockledare. Det var dessa hundar som hittade maten och berättade för resten av flocken vad de skulle göra. Det är ditt jobb att fylla den rollen som hundägare. Om din hund tror att han är flockledare kommer han att gå över dig.

Om du utstrålar mer dominant energi än din man kommer du att vara flockledare. Din hund kommer att vilja tillbringa mer tid med dig för att känna mer mening i sitt liv.

Hur man blir en flockledare

För att bli flockledare måste du vara både självsäker och lugn. Du måste sätta gränser för din hund, så att den vet vad den får och inte får göra. Även om det kan verka kontraintuitivt så längtar hundar efter gränser.

Ett annat sätt att bli en flockledare är att få din hund att arbeta. Ett exempel på detta är att ta med honom på promenader före matningstid.

Det bästa sättet att bli en flockledare är att veta vad som tillfredsställer din hund.

Slutliga tankar

Det finns några skäl till att din hund sover vid dig och inte hos din man.

 • Om du har uppfostrat honom kommer han att känna sig extremt fäst vid dig.
 • Om det är du som matar honom eller ger honom godis kommer han att leta efter mer mat genom att sova vid dig.
 • Om du tränar honom eller är flockledare kommer han att känna sig trygg med dig.
 • Om du klappar din hund mer kommer han att leta efter fler klappar.
 • Om du är hemma oftare kommer din hund troligen att vara närmare dig.
 • Slutligen, om det finns mer plats på din sida av sängen kommer din hund garanterat att sova med dig.

Njut av den extra mysigheten! Det kan vara lugnande att ha en hund som sover hos dig och kan hjälpa dig att få några extra timmars sömn och knyta en närmare kontakt med din hund.

Similar Posts