Varför slickar min hund mina ögon?

Hundvalp slickar pojke i ansiktet och ögonen

Hundar älskar att slicka på allt de tycker verkar intressant. Det råder ingen tvekan om att de alltid är ute efter lite skoj, men de kan också vara väldigt passionerade när det gäller att slicka allt som syns. Men varför gillar hundar att slicka våra ögon så mycket? Kan det vara så att min hund älskar mig?

De visar tillgivenhet

Hur jag än ser på saken visar hundarna sin tillgivenhet. De visar att de vill vara nära dig och vill vara en del av dig.

Rengöring

Hundar föds med en önskan om att hålla saker och ting rena. Det kan ses i deras önskan att slicka dina ögon. De vill hålla dina ögon rena. Det är en naturlig önskan för dem att vilja putsa dig. De försöker inte skada dig utan vill hålla dina ögon rena.

De vill ha uppmärksamhet

Precis som människor kan hundar snabbt bli uttråkade. Det är förmodligen en av de största anledningarna till att hundar slickar våra ögon. De är ute efter lite action! Att klappa dem och bara vara nära dem kan hjälpa till att lindra deras tristess.

De söker information

Min hund har ett öga för allting. När hon slickar mina ögon kan hon leta efter något att vara uppmärksam på. Hon vill veta vad du tänker på och hon vill se om du mår bra eller inte. Din hund vill sannolikt muntra upp dig när du känner dig ledsen eller deprimerad.

Tristess

Precis som människor kan hundar bli uttråkade. Ett effektivt sätt att lindra deras tristess är att slicka oss i ögonen. Vem vet, det kanske till och med får dig att leka med dem, och det älskar de!

Hundens ålder

Valpar är nyfikna varelser som utforskar allt omkring dem genom att slicka, sniffa och utforska. De kanske gör detta för att ta reda på vad som händer med dig medan de slickar dina ögon. 

När hundar blir äldre minskar detta beteende. Anledningen till detta är att de blir mer medvetna om dig och vad du kanske förväntar dig att de ska göra. Dessutom är energinivån hos en äldre hund inte lika hög som hos en valp, så de har mindre energi att spendera på att utforska. 

Underkastar sig

Hundar slickar sina ägare som ett sätt att visa tillgivenhet och underkastelse. Det är också ett bindningsbeteende som de försöker visa dig. De vill visa dig att du är högre i rang och ledare för deras flock.

Salta tårar

Dina tårar innehåller salt, vilket är mycket sällsynt i naturen. Dessutom är det gott! Hundar har därför ett medfött beteende att ta tillfället i akt att äta salt när tillfälle ges.

Medicinska skäl

Även om de flesta anledningar till att din hund slickar dina ögon är naturliga och ofarliga (åtminstone för dem) kan vissa anledningar vara oroväckande. Det finns medicinska tillstånd som kan få din hund att slicka ögonen.

När din hunds slickande av ögonen åtföljs av andra symtom och problem (t.ex. allergier, låg energi och beteendeförändringar) kan det vara ett tecken på ett underliggande medicinskt tillstånd. Om så är fallet ska du kontakta din veterinär så att de kan avgöra om ett medicinskt tillstånd orsakar slickbeteendet och rekommendera en behandlingsplan.

Hur vet jag vilken typ av slickande min hund ger mig?

När en hund slickar dig i ansiktet har den vanligtvis för avsikt att vara tillgiven. Om din hund ger dig en lång, högljudd slickning och har en avslappnad och mjuk kropp är det troligen för att ge dig ömhet.

Om den ger korta, snabba slickar med böjd rygg eller spänner sig i kroppen när den slickar ditt ansikte försöker husdjuret få något från dig, till exempel mat eller uppmärksamhet.

En vickande kropp i kombination med slurpande kyssar tyder oftast på att hunden vill vara nära dig eller ha någon interaktion med sin ägare. Det kan betyda allt från att de vill leka apport med dig, gosa med dem i soffan eller sitta framför dem när du tittar på tv.

Hundens luktorgan samlar ständigt in information om sin omgivning. Detta organ ger dem ett luktsinne och hjälper dem att veta vad de behöver göra. Denna funktion kan dock ge motsatt effekt när hundar inte har någon mat i närheten, är stressade av att resa i bil eller är borta från hemmet för länge. I dessa fall kan din hund slicka dig som ett sätt att berätta att de behöver uppmärksamhet så att den inte känner sig utelämnade i dessa fall.

I allmänhet kan små slickar från din hund innebära att djuret försöker samla in mer information. Den här typen av slick kan betyda att de är nyfikna på vad du gör eller på en annan levande varelse i området.

Är det okej att låta en hund slicka dig i ansiktet?

För det mesta handlar det om ägarens individuella preferenser. Om man har allergier eller känner sig obekväm med att få sitt ansikte slickat av en hund bör man inte tillåta det. Men om någon inte har några problem med detta är det inte fel att låta sitt husdjur slicka ens ögon.

Det är vanligt att hundar slickar sina ägare. Att slicka kan vara en form av stressavlastning, vilket kan minska stresshormonerna kortisol- och adrenalinnivåerna hos både hundar och människor.

Kan det vara farligt att en hund slickar dig i ögonen?

Djur kan bära på zoonotiska smittämnen som överförs från djur till människa och orsakar sjukdomar. Hundar sprider dock sällan en bakterieinfektion från munnen till en människas ögon.

I allmänhet finns det ingen risk med att en hund slickar dig i ansiktet även om den gör det regelbundet, men tänk alltid på att inte röra ögonen efter att en hund har slickat dem. Särskilt för människor med vissa underliggande hälsotillstånd, till exempel människor med försvagat immunförsvar.

Hur förhindrar du att din hund slickar dina ögon?

Först och främst, om du inte tycker att det är irriterande behöver du förmodligen inte oroa dig för förebyggande åtgärder! 

Men ofta upptäcker människor att deras hund gillar att slicka deras ögon och att detta kan vara ganska irriterande. Om du upptäcker att detta börjar bli ett problem finns det några sätt som du kan förhindra att din hund slickar dina ögon.

För att identifiera när ditt husdjur kan slicka någons ansikte eller ögon och komma på ett sätt att förhindra överdrivet beteende, håll koll på deras aktivitet över tid (t.ex. hur många gånger de slickar ditt ansikte på en dag). Detta kan hjälpa dig att ta reda på om de slickar oftare än vanligt och vad som orsakar den ökade aktiviteten. Andra beteenden som också kan vara ledtrådar till ett problem som detta är till exempel överdriven andning, dregling eller vägran att äta mat.

Först kan du pröva att tillrättavisa din hund om den börjar slicka dina ögon. När de börjar slicka dina ögon ska du genast korrigera dem. Om du tar för lång tid på dig att tillrättavisa din hund kan den få intrycket av att detta är något som du tycker om. Så var snabb med att ta bort uppmärksamheten från ditt ansikte genom att stoppa deras slickande.

För det andra kan du pröva att inte ge din hund någon uppmärksamhet när de slickar dina ögon. Om din hund börjar slicka dina ögon ska du omedelbart ta bort deras uppmärksamhet från ditt ansikte. Låt dem inte slicka dig på detta sätt för det kommer att förstärka deras erfarenhet av att detta är något de kan göra för att få uppmärksamhet, vilket det inte bör vara.

Slutligen, om inget annat hjälper bör du ta din hund till veterinären för konsultation.

Liknar det när hundar slickar andra hundar?

Ja, det betyder ungefär samma sak när din hund slickar dina ögon som när den slickar andra hundars ögon. Rengöring, undergivenhet, tillgivenhet och andra skäl är lika giltiga i båda fallen. 

Hundar är flockdjur och de är beroende av flockens struktur för att överleva. En hunds kroppsspråk är vanligtvis mycket likartat när de interagerar med människor och andra hundar.

Similar Posts