Varför är katter så mjuka?

katt kikar fram i en hög med ulltröjor

Hur mjuk en katts päls är beror på ras, pälstyp, kosthållning, ålder, genetik och rengöringsvanor.

Om du inte kan sluta klappa din katts silkeslena, mjuka päls hjälper vi dig att förstå varför! I den här artikeln kommer vi att ta upp alla anledningar till varför din katts päls är så mjuk. 

Gör din katts dubbla pälslager pälsen mjuk?

Den främsta anledningen till att din katt är så mjuk är att de flesta katter har två lager fluffig päls. Underullen är kort, fluffig och mjuk. Denna underpäls är avsedd att hålla katterna varma under vintern.

Deras ytterpäls består av täckhåren som är mycket grövre än underullen. Den är avsedd att skydda katter från solen och stöta bort vatten. Det är också där du kan hitta de flesta katters markeringar och pigmentering.

Har katter en tredje päls?

Katter har faktiskt ett tredje hårlager mellan underullen och täckhåren som kallas för mellanpäls “awn hairs”. Detta bidrar till att lägga till ytterligare ett skyddslager för att hjälpa till att hålla kattens underull mjuk och torr.

Dessutom hjälper mellanpälsen katten med termoreglering genom att manipulera hårsäckarna för att anpassa sig till temperaturen. 

Är katter mjukare under vintermånaderna?

Katternas underull är som tjockast under vintermånaderna, vilket gör deras päls mycket mjukare. På sommaren däremot tappar katterna en viss andel av sin underull och tenderar därför att ha en mindre mjuk päls. 

Påverkar kattens genetik och ras pälsens mjukhet?

Vissa katter är mjukare än andra på grund av sin genetik. Vissa raser har en tjockare underull eftersom de tidigare levde i kallare klimat, medan andra kan ha en tendens till strävare hår. 

Ragdollkatter har naturligt en extremt fluffig päls. Å andra sidan tenderar American Wirehair-katter att ha en sträv päls.

En katts härstamning eller föräldrar kan också spela roll för dess pälsars mjukhet. Om du är orolig för om din katt ska ha mjuk päls eller inte kan du göra ett DNA-test för att avgöra om den är renrasig eller vilken typ av raser som finns i dess anor.

Vilka kattraser har den mjukaste pälsen?

Naturligtvis finns det en hel del debatt kring detta ämne, men det finns vissa kattraser som är kända för sin mjuka päls. Dessa inkluderar:

  • Ragdoll
  • Maine Coon
  • Siameser
  • Norsk skogskatt
  • Perser

Påverkar kattens rengöring pälsens mjukhet?

Om din katt har en ovanligt mjuk päls är det troligt att du har en mycket ren katt. Katter ägnar i genomsnitt 10-20 % av sin tid åt att rengöra sig själva.

Katterna putsar sig för att ta bort tovor, avlägsna smuts och fördela kroppens oljor i pälsen. Om din katt ser lite sliten ut spenderar den förmodligen inte tillräckligt med tid på att tvätta sig. 

Kan katter rengöra sig själva för mycket?

Vissa katter kan faktiskt rengöra sig själva alldeles för mycket. Detta händer vanligtvis bara under extrem tristess, men om du märker att din katt tappar päls eller har tunna fläckar kan detta vara orsaken.

Kan du rengöra din katt?

Om det ser ut som om din katt inte hinner med att sköta sig själv eller om du vill att kattens päls ska vara lite mjukare kan du hjälpa till med skötseln.

Allt du behöver är en borste och en villig katt. Vissa katter njuter verkligen av att bli borstade, medan andra springer iväg så fort de ser en borste. Daglig borstning kan hjälpa till att få bort lösa hår och fördela oljor.

Tänk på att vissa katter helt enkelt inte är predisponerade för att inte ha mjuk päls. Ingen mängd putsning kommer att rätta till detta. 

Påverkar kosthållningen hur mjuk pälsen på din katt är?

Om en katt får för lite skötsel kan deras päls att bli sträv och tovig, men det kan den även få av dålig kost. Om din katts päls är torr och spröd med mycket hår som bryts av är det oftast en effekt av dålig näring.

Se till att ge din katt en riktig och varierad kost. Du kommer bli förvånad över hur glansig och mjuk din katts päls kan bli. 

Påverkar åldern kattpälsens mjukhet?

När katter blir äldre tenderar deras päls att bli grövre. Detta beror på att de har mindre energi att sköta sig själva och producerar mindre olja. 

Har inomhuskatter mjukare päls än utomhuskatter?

Beroende på ras och genetik kan inomhuskatter ha mjukare päls än utomhuskatter. Detta beror helt enkelt på att inomhuskatter inte utsätter sin päls för väder och vind.

Men om utomhuskatter kommer in i huset ofta och rengör sig regelbundet kan deras päls vara lika mjuka som inomhuskatternas.

Även om det finns många saker som kan orsaka skillnader är några påverkande faktorer bland annat följande:

  • Exponering för väder och vind (damm, regn, sol osv.).
  • Korrekt kosthållning.
  • Korrekt skötsel.

Påverkar kattens humör pälsens mjukhet?

Humöret är inte direkt kopplat till hur mjuk kattens päls är, men det kan vara en faktor. Om en katt är orolig eller deprimerad kan den antingen försumma sin rengöring eller börja rengöra sig alldeles för mycket.

Om din katt är deprimerad kommer den troligen att bli slö och för lat för att sköta sig själv. Fundera över om det finns faktorer som påverkar din katts humör och försök att korrigera dessa för att se om den börjar sköta om sig själv lite bättre igen.

Om katten är extremt ängslig kan den utveckla håravfall (alopeci). Detta är när katten drar ut för mycket av sitt hår och börjar få kala eller tunna fläckar i pälsen.

Hjälper kattens mjuka päls den att ta sig igenom trånga utrymmen?

Du har förmodligen noterat att dina katter verkar kunna ta sig igenom även de minsta springor. Detta beror delvis på deras mjuka päls.

Mjuk päls är mindre benägen att fastna och skapar mindre friktion. En ren och mjuk päls hjälper dem att undvika rovdjur genom att använda små trånga passager som en flyktväg.

Varför är pälsen bakom min katts öron så mjuk?

Du kanske har märkt att pälsen bakom din katts öron är extremt mjuk. Även om den egentliga biologiska orsaken till detta fortfarande är ifrågasatt finns det några teorier.

Den första föreslår att det behövs kort hår nära öronen för att de ska kunna röra på öronen bättre. Kort hår är ofta lika med mjukt hår.

En annan teori är att håret är kort för att det inte ska hindra kattens hörsel. 

Den sista teorin är att katten producerar mer olja nära öronen för att förebygga öroninfektioner. Ökad oljeproduktion skulle innebära mjukare hår. Oavsett vad orsaken är, så är håren bakom din katts öron ofta det mjukaste stället att klappa den på!

Har katter mjukare päls än hundar?

Även om det förvisso beror på rastyp hos båda djuren har katter ofta mjukare päls än hundar. 

Hundar har inte det mellersta lagret av päls som katter har för att skydda sin underpäls. Faktum är att vissa hundar inte har någon underpäls alls.

Underpälsen är den mjukaste delen av kattens päls. Därför är det inte så konstigt att hundar med kort eller exponerad underpäls vanligtvis känns betydligt strävare än de silkeslena katthåren.

Bör jag vara orolig om min katt inte har mjuk päls?

Vissa katter har helt enkelt mjukare pälsar än andra. Du ska inte vara orolig om din katt föddes utan mjuk päls eller aldrig har haft mjuka hår.

Men om du märker att din katts mjuka päls försämras kan det vara en indikator på något medicinskt problem, och du bör ta den till en veterinär.

Similar Posts