Kan katter äta choklad?

Kvinna matar sin katt med chokladkaka

Om det finns något som garanterat får dig att le är det att ta en tugga av din favoritchoklad. Så det är bara naturligt att du vill dela denna härliga godbit med din pälsbeklädda vän. Frågan är om du borde göra det?

Katter kan och bör inte äta choklad. Choklad är giftigt för katter, och om du tror att ditt husdjur har fått i sig ens en liten mängd är det bra att ringa veterinären omedelbart.

Fortsätt läsa för att utforska varför choklad är giftigt för katter och vilken typ som är värst för dem. Upptäck hur mycket choklad ditt kattdjur kan få i sig innan det börjar skada dem och vilka åtgärder du ska vidta om din katt blir förgiftad.

Kan katter äta choklad?

De flesta djurägare vet att deras hundar inte kan äta choklad, men visste du att detta härliga livsmedel är lika farligt för katter? Eftersom choklad är giftigt för din kattvän kan även en liten mängd framkalla kräkningar, kramper eller till och med döden.

Varför är choklad giftigt för katter?

Choklad innehåller teobromin och koffein, som är giftiga för katter i stora mängder. Teobromin är en växtmolekyl som katter absorberar mycket långsammare än människor, vilket innebär att även en liten mängd kan orsaka problem för dem.

Hur mycket choklad är giftigt för katter?

För katter är en toxisk dos av teobromin cirka 200 mg/kg, men varje typ av choklad är annorlunda. Nedan finns en grov vägledning om den toxiska nivån av chokladkonsumtion per typ.

ChokladtypMinsta mängd för att chokladförgiftning ska uppstå hos en katt på 3,6 kg.Dödlig dos
Mjölk32,3g97,4g
Mörk14,2g41,6g
VitNot a concern5668g
Bakning5,7g26g

I allmänhet är det bakchoklad som utgör den största risken för ditt kattdjur, på grund av den höga mängden kakaoämnen. Vit choklad däremot innebär en låg risk eftersom dess koncentration av giftiga kemikalier är minimal.

Mjölkchoklad tenderar att vara den vanligaste sorten, med Cadbury Dairy Milk som den mest eftersökta chokladen globalt. Och din katt skulle behöva konsumera cirka fem rutor av detta godis för att det ska bli giftigt.

Hur man beräknar chokladtoxicitet hos katter

För att räkna ut nivån av chokladtoxicitet behöver du fyra uppgifter: din katts vikt, mängden choklad som den har ätit, teobrominkoncentrationen per gram choklad och koffeinkoncentrationen per gram choklad.

För att räkna ut teobromindosen gör du följande beräkning:

(Teobrominkoncentrationen * mängden som ätits) / kattens vikt.

För att räkna ut koffeindosen gör du följande beräkning:

(Koffeinkoncentrationen * mängden som äts) / kattens vikt.

Lägg ihop dessa två tal för att beräkna den totala dosen.

Total dos = teobromindos + koffeindos.

DosEffekt
Mindre än 15,00 mg/kgDin katt borde vara okej – övervaka den i 24 timmar för att se om den uppvisar några symtom.
15,01 – 34,00 mg/kgDin katt kommer sannolikt att drabbas av kräkningar och diarré – symtomen bör försvinna efter 24 till Dos72 timmar.
34,01 – 45 mg/kgVid denna nivå börjar dosen bli farlig för ditt husdjurs hälsa, och de kan börja få en snabb hjärtrytm.
45,01 – 55 mg/kgMed så mycket teobromin och koffein i din katts system kommer den att börja få kramper och skakningar som kan vara dödliga.
Mer än 55 mg/kgDetta anses vara en dödlig dos och är extremt skadligt för ditt husdjur. Denna dos kan döda din katt.

Kan katter äta vit choklad?

Nej. Vit choklad är mindre farlig för din katt tack vare lägre halter av kakao och koffein, men den innehåller fortfarande giftiga ingredienser.

Det finns ingen bra anledning att ge choklad till din katt, men många anledningar till varför du inte bör göra det. Även små mängder giftiga ämnen kan skada en katt, så du bör ta det på allvar om din katt får i sig choklad av något slag. 

Vilka är symptomen på chokladförgiftning hos katter?

Det finns olika symtom som din katt kan uppvisa efter att den ätit choklad. Varje kattdjur kommer att ha olika känslighet och toleransnivå, men om du misstänker att de har fått i sig detta söta födoämne bör du kontakta din veterinär omedelbart.

Håll under tiden utkik efter vanliga symptom på chokladförgiftning:

 • Rastlöshet eller hyperaktivitet
 • Kräkningar och diarré
 • Ökad törstnivå
 • Stela muskler
 • Snabb andning
 • Kramper eller skakningar

På grund av den ofta höga känslighetsnivån kan din katt uppvisa symtom på kräkningar eller diarré även om den bara har fått i sig en liten mängd choklad. Men om de har fått i sig en tillräckligt stor mängd kan symptomen förvärras till kramper, skakningar eller andningssvårigheter.

Kan katter äta lite choklad?

Om din katt äter en liten bit choklad är det osannolikt att den gör någon egentlig skada. Du bör dock aldrig uppmuntra din katt att äta choklad.

Teobromin är den mest oroande ingrediensen när det gäller katter, men de andra komponenterna i choklad är inte heller särskilt bra. Koffein kan hota din katts hälsa, medan socker, fett och xylitol kan påverka deras allmänna hälsa negativt.

Kan katter slicka på chokladglass?

Katter bör inte slicka på chokladglass; i likhet med dess fasta form innehåller glass kakao som innehåller de giftiga ingredienserna teobromin och koffein.

Dessutom är katter laktosintoleranta, så de bör inte konsumera mejeriprodukter oavsett hur mycket den mjölkiga konsistensen lockar dem. Om du låter din katt dricka mjölk eller grädde orsakar det ofta kräkningar eller diarré.

Om du verkligen vill dela denna sommarmat med din kisse, leta efter kattspecifika sorter. Ett bra alternativ är att ge din katt en isbit. Den kommer inte bara att finna den fascinerande att leka med, utan den är också bra för hydrering i varmt väder. Du kan till och med blanda iskuberna med ett ämne som till exempel kattmynta.

Din katt behöver inte avstå glass helt och hållet; det handlar bara om att du hittar ett lämpligt alternativ som de kan njuta av.

Varför är katter laktosintoleranta?

Katter är ofta avbildade när de lapar mjölk eller grädde på ett fat. Men i verkligheten bör de inte göra detta. Även om de dricker sin mammas mjölk som kattungar förlorar de snabbt det enzym som gör att de kan smälta laktos.

Som vuxen katt samlas detta ämne och börjar jäsa i tarmen, där det kan orsaka magbesvär hos din katt.

Vad gör jag om katten har ätit choklad?

Om du misstänker att din katt har ätit choklad ska du omedelbart ringa din veterinär. Många kommer att instruera dig att framkalla kräkningar hos din katt innan du tar in den till kliniken.

En standardmetod för att framkalla kräkningar hos katter är att ge dem en till två teskedar väteperoxid, vilket kommer att få dem att kräkas upp innehållet i sin mage. Men detta kan vara svårt att göra, särskilt om du inte har en spruta hemma.

Vidta dessutom aldrig några åtgärder för att framkalla kräkningar hos din katt om inte en veterinär uttryckligen säger åt dig att göra det.

Om du tar reda på vilken typ av choklad och hur mycket din katt har ätit hjälper du din veterinär att avgöra vad som är bäst att göra. Att känna till din katts vikt är också till hjälp.

Hur länge efter att en katt ätit choklad kommer symptomen att visa sig?

Din katts förgiftningssymptom börjar vanligtvis inom fyra timmar efter att den har ätit choklad. Även om den inte visar några tecken är det viktigt att övervaka din katt i minst 24 timmar.

När symptomen väl visar sig kan de pågå i upp till 72 timmar.

Kan en katt överleva efter att ha ätit choklad?

Om din katt äter en betydande mängd choklad måste du ta den till veterinären eller akutmottagningen så snart som möjligt. Här kan veterinärerna hålla koll på din kattdjurs vätskenivåer och samtidigt utföra blod- och urinprov.

De kan också utföra ett EKG för att kontrollera att din katts hjärtslag är normala. Detta är en viktig process som kan rädda din katts liv.

Din katt kommer med största sannolikhet att överleva en liten smakbit av choklad så länge du följer de rätta stegen för att övervaka och ta hand om den.

Hur kan jag förebygga chokladförgiftning hos min katt?

Det enda sättet att förebygga chokladförgiftning hos din katt är att hindra den från att äta choklad överhuvudtaget. Förvara din choklad i kattsäkra behållare utom räckhåll för din kisse. 

Kom ihåg att alla kakaoprodukter kan vara skadliga för din katt, så förvara alla livsmedel utom räckhåll för ditt kattdjur. Detta inkluderar:

 • Choklad
 • Kakao
 • Kakor
 • Brownies
 • Donuts

Vilka är de bästa alternativa godbitarna för min katt?

Bara för att din katt inte kan äta choklad betyder det inte att du inte vill ge den en godbit då och då. Istället för att erbjuda giftig choklad kan du välja en specialtillverkad godisbit som är hälsosam för din pälsdjursunge och som din katt kan njuta av.

Många kattgodis är välsmakande för ditt kattdjur och ger många hälsofördelar.

Om du vill erbjuda ditt kattdjur en liten mängd människoföda kan du prova något av följande:

 • Kokt kyckling eller kalkon utan skinn.
 • Okryddat ris
 • En liten bit tonfisk
 • Banan

Slutgiltiga tankar

Choklad är en utsökt godbit, men bara för människor. Våra kroppar kan ta upp teobromin, medan kattdjur inte kan det. Av denna anledning kan även en liten mängd choklad orsaka betydande skador på ditt pälsdjur.

Det finns gott om alternativa godsaker som du kan ge din katt, i vetskap om att de får lika mycket glädje av sin mat som du får av din.

Similar Posts