Kan hundar äta majs?

Hund står på gräsmatta med en majskolv i munnen

Som allätare kan hundar äta många olika livsmedel. Vissa saker bör undvikas, men de flesta livsmedel går bra.

Din hund bör kunna mumsa på dem utan någon större negativ påverkan. Men hur är det med majs? Är det något som hundar kan äta?

Hundar kan äta majs. Som med alla livsmedel bör majs ätas med måtta. Det borde dock inte vara något problem så länge majsen inte har något av de saker som din hund inte kan äta tillsatt på den.

Kan hundar äta majs?

Absolut! Faktum är att du kan hitta majs i många hundfoder. Hundfodret kommer att kalla det “otroligt köttigt” eller något liknande. Hundar behöver dock en allätande kost, och majs är ofta ett billigt och näringsrikt spannmål som kan läggas till i blandningen.

Du kan ge dem majs i stort sett i vilken form som helst. Hundar verkar älska majskolvar, men de blir förmodligen nöjda med majs på burk också.

Det enda du egentligen behöver vara medveten om när du ger din hund majs är om det finns något på majsen som kan påverka din hunds hälsa. Om du till exempel hade majskolv och den kom i kontakt med lök- eller vitlökspulver, t.ex.

Din hund kan till och med äta popcorn. Men vi uppmuntrar dig att först ”poppa” den. Ge dem inte opoppade popcorn. Du bör även se till att det inte finns något smör eller salt på popcornen.

Även om det inte är världens undergång om det finns lite av detta på majsen, så har ingen av dessa produkter någon stor näringsmässig nytta för din hund. Åtminstone inte en näringsmässig fördel som de skulle ha svårt att få från annat håll. 

Majs bör inte vara en huvuddel av din hunds kost. Det betyder att de inte bör äta majs konstant, utan endast som en godbit då och då.

Gillar hundar smaken av majs?

Det beror på hunden. Majs är inte alltid det godaste som finns och även om det smakar okej behöver det ofta en liten extra smakförstärkning.

De flesta saker som kan ge en extra strimma smak till en bit majs kommer inte att vara något som hundar bör äta.

Vissa hundar älskar absolut att mumsa i sig majsen som om det inte fanns någon morgondag. De älskar smaken av den. Men för de flesta hundar är det något som smakar okej, men inte mer.

Den enda gången du kan få dem att mumsa ner lite majs är om den är blandad i en måltid som faktiskt smakar gott.

Väldigt få hundar tackar nej till gratis mat (ja, vi vet. All mat är gratis för hundar), men de kommer förmodligen inte heller att lyfta upp den ur soppåsen för att de har vaknat upp och insett att de är sugna på majs.

Är majs näringsrikt?

Ja! Hundfodertillverkare inkluderar inte majs i hundfoder för skojs skull. Det är fullspäckat med näringsämnen, och din hund kommer att få ta del av dessa näringsfördelar även när den äter majs rakt av:

  • Protein
  • Kolhydrater
  • Olika vitaminer
  • Fiber
  • Fett

Vi säger absolut inte att allt i majsen är bra för din hund, men mycket av det kommer att vara det.

Majsen är även ganska mättande för din hund. Detta kan fylla deras mage och kan förhindra att de äter för mycket. 

Måste du koka majs innan du matar din hund med den?

Du behöver inte koka majsen innan du ger den till din hund. Men vissa hundar älskar det om du mjukar upp det lite.

Du kan koka den i lite vatten eller till och med lägga den i mikrovågsugnen. Se bara till att du låter majsen svalna innan du ger den till din hund. Du vill trots allt inte att den ska bränna sig i munnen. 

Naturligtvis kommer kokad majs att smaka mycket bättre för din hund. Det är till exempel troligt att majs som du har grillat kommer vara mycket mer tilltalande för ditt djur än om du gav den rå majs.

Oroa dig dock inte alls för att ge din hund rå majs. Det kanske inte är det trevligaste i världen, men det är inte något som kommer att ha någon större inverkan på deras allmänna hälsa. 

Hur mycket majs bör din hund äta?

Majs bör alltid ätas med måtta. Det bör inte vara en huvuddel av din hunds diet.

Hur mycket som är ”med måtta” beror på hunden. Helst skulle du förmodligen inte vilja ge din hund majs som godis mer än ett par gånger i veckan.

Du vill förmodligen vara uppmärksam på vad din hund äter om du ger den majs på burk. Mycket av detta kommer att vara kraftigt saltat.

Det är inget stort problem med att din hund äter salt. Din hund behöver salt för att överleva. Men om de äter burkmajs efter burkmajs kommer det förmodligen att börja ha en negativ inverkan på deras hälsa. 

Om du planerar att ge din hund konserverad majs skulle vi förmodligen inte rekommendera att ge den mer än en halv burk per vecka. Även om de kanske kan få i sig något mer än så, vill vi inte pressa dem på saltnivåerna. Det är inte hälsosamt för hunden.

Kan hundar bli allergiska mot majs?

Under de senaste åren verkar det vara många som pratar om att man inte ska ge sina hundar mat som innehåller majs. Det är trots allt ett billigt fyllnadsmedel.

För det första ska säga att även om majs fungerar som ett fyllmedel i hundfoder kommer det inte att vara det bästa fyllmedlet.

Det finns många mer näringsrika grönsaker som hundfodertillverkarna kan slänga in i blandningen. Om du tittar på några av de hundfoder av högre kvalitet som finns på marknaden kommer du att märka att väldigt få av dem innehåller majs.

Vad vi däremot kan säga är att det är otroligt sällsynt att en hund lider av majsallergi. Det är så sällsynt att du egentligen inte behöver tänka på det.

Det är absolut inget fel med att din pälsbeklädda vän äter mat som innehåller majs. De kommer inte att bli sjuka. De kommer inte att drabbas av näringsbrist.

Vi kan bara föreställa oss att en stor del av denna ”propaganda” mot majs i hundfoder troligen beror på att hundfoder av högre kvalitet hävdar att de använder andra fyllmedel än majs.

Folk hakar på detta och säger till alla att ”majs är dåligt”. Det är det inte. Det är bara inte lika bra som några av de andra livsmedel som din hund kan äta.

Slutord 

Hundar kan äta majs. Det är en huvudingrediens i många hundfoder på marknaden.

Det spelar ingen roll vilken typ av majs din hund äter. Du måste bara se till att den undviker majs som har smorts in i något som hundar inte bör ha i magen, t.ex. vitlök eller lök. Du kanske också bör begränsa mängden salt på majsen.

Similar Posts