Kan hundar äta tomat?

Hund och husse i ett växthus med tomatplantor

Är tomat en frukt eller en grönsak? Oavsett vilken sida av den stora debatten du står på kan du inte förneka att detta mångsidiga livsmedel är ett utmärkt komplement till många rätter.

När det gäller din hund finns det inget entydigt svar på om du bör inkludera tomater i deras diet eller inte. Å ena sidan har tomater vitaminer och antioxidanter som kan stödja en frisk kropp och ett friskt immunförsvar. Å andra sidan har tomatplantan flera giftiga ingredienser som allvarligt kan skada hälsan hos din hund.

Fortsätt läsa för att ta reda på när hundar kan äta tomater, vilka sorters tomater de kan äta och om det är bra att tillsätta tomatsås till deras middag.

Kan hundar äta tomater?

När det gäller tomater finns det inget entydigt svar på om din valp kan eller inte kan äta denna grönsak.

Å ena sidan hör tomater till familjen potatisväxter och kan innehålla skadliga ämnen för din hund. På den gröna delen av växterna hittar du den giftiga glykoalkaloiden Solanine och den naturliga kemikalien Tomatin. Av dessa skäl bör din hund aldrig äta en grön tomat. Halten av de giftiga ämnena minskar i takt med att tomaten mognar.

Om tomaten är röd och mogen är den förmodligen säker att ge till din hund, även om du bara bör göra detta som en godbit i små mängder.

Är tomater hälsosamma för min hund?

Mogna, röda tomater kan vara tillräckligt säkra för att ge din hund som mat, men det betyder inte nödvändigtvis att du bör göra det. Denna frukt kan fortfarande orsaka magbesvär hos din hund, särskilt om den är känslig.

Tomater innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter som hjälper till med cellfunktionen och vävnadstillväxten hos din hund, och deras höga fiberinnehåll stöder en sund matsmältning.

Även om tomater besitter vissa hälsofördelar har de inte alls samma balanserade näring som hundmat ger ditt husdjur. Om din hund älskar tomater gör det ingen skada att ge dem en bit då och då, men undvik att göra detta till en regelbunden del av deras kost.

Hur kan jag på ett säkert sätt ge en tomat till min hund?

En av de viktigaste faktorerna när du delar tomater med din hund är att endast ge den små mängder. Om de aldrig har ätit tomater tidigare bör du börja med en liten mängd för att se hur de reagerar och undvika att ge dem för mycket eftersom syran kan rubba deras mage.

Innan du matar din hund med tomaten ska du se till att du har tagit bort alla gröna delar; detta inkluderar blad, stjälk eller andra gröna områden på tomaten.

Hur mycket tomat kan en hund äta?

Börja alltid med en liten mängd, till exempel en 2 cm kub av ny mat, för att testa din hunds reaktion.

Så länge de inte visar några tecken på allergi eller intolerans bör det vara okej att utfodra dem med upp till två mogna tomater per vecka.

Tänk på att godis (och detta inkluderar all människoföda) bör utgöra högst 10 % av din hunds totala kost. 

Exakt hur mycket tomat din hund kan äta utan risk beror på dess ålder, storlek och en rad andra faktorer.

Skadar en tomat min hund?

Det är osannolikt att en tomat skadar din hund, men det är inte omöjligt. Testa alltid din hund med en liten mängd tomat innan du låter den äta mer. 

Varje djur är unikt, och hur hundar i allmänhet reagerar på en tomat kan vara helt annorlunda än hur just din hund reagerar.

Är ekologiska tomater bättre för min hund?

Ja, om du ska bjuda din hund på en bit tomat är ekologiskt bättre eftersom det inte har besprutats med bekämpningsmedel.

Vad händer om en hund äter en tomat?

Om din hund äter enstaka tomater bör det inte göra alltför stor skada – det kan potentiellt ge milda magbesvär under de följande 24 timmarna. Men om de tar en tugga från själva tomatplantan kan de drabbas av tomatinförgiftning. Detta toxin är särskilt vanlig i bladen och stjälkarna.

Det är ganska sällsynt, men om du märker sjukdom, diarré, slöhet, okoordinerade rörelser eller onormal hjärtfrekvens ska du omedelbart kontakta din veterinär.

Vad är tomatinförgiftning?

Om man konsumerar stora mängder av gifterna i tomat kan det leda till tomatinförgiftning, men risken är liten.

Mindre hundar löper en ökad risk för tomatinförgiftning, liksom hundar som äter tomatens blad eller växt. Om du misstänker att din hund har tomatinförgiftning ska du hålla utkik efter följande symtom:

  • Magsjuka, t.ex. kräkningar eller diarré
  • Aptitlöshet
  • Brist på koordinerade rörelser eller muskelsvaghet
  • Trötthet eller letargi
  • Oregelbundna hjärtslag
  • Skakningar eller kramper
  • Överdriven salivering
  • Utvidgade pupiller

Denna typ av förgiftning är sällsynt hos hundar och de flesta hundar återhämtar sig helt. De vanligaste behandlingarna inkluderar blodprov och inducerad kräkning; detta är vanligtvis tillräckligt för att din hund ska återhämta sig helt.

Hur kan jag minska risken för tomatinförgiftning?

För att minska risken undviker du att odla tomater i din trädgård; om du är särskilt grönfingrig, se till att du åtminstone sätter stängsel runt dessa växter. Det gröna bladverket är den farligaste delen för hundar, så du bör hålla dem borta från det när du kan.

Om du har tomater inne, se till att de är utom räckhåll för din hund. Håll ett öga på din hund runt maten för att se till att den inte äter för stora mängder när du vänder ryggen till.

Är hundar allergiska mot tomater?

De flesta hundar är inte allergiska mot tomater; risken för en reaktion är sällsynt, men vissa hundar kan reagera med hosta, väsande andning, andningssvårigheter eller nässelutslag efter att ha ätit en tomat.

Kan hundar äta råa tomater?

Ja, om tomaten är röd och mogen kan din hund äta rå tomat med måtta. Du bör dock aldrig låta din hund äta en omogen tomat.

Kan hundar äta konserverade tomater eller tomatsås?

Det är ingen bra idé att ge din hund någon form av tomatsås eller konstgjord produkt. Huvudskälet till detta är att tillverkade livsmedel som pastasåser och konserver ofta innehåller ett antal ytterligare ingredienser.

Bland dessa är salt och konserveringsmedel vanliga, liksom lök och vitlök, som alla är dåliga för din hund.

Bara för att din hund kan äta tomater betyder det inte att den kan äta allt som innehåller tomater. Tomatsåsen på toppen av en pizza innehåller till exempel med stor sannolikhet salt, vitlök och andra skadliga ingredienser för din hund.

Varför är salt dåligt för min hund?

Salt finns i nästan all mat som vi (och hundar) äter, och en del natrium är viktigt i deras kost. Det hjälper till att reglera blodtrycket och vätskenivåerna. Problemet är att många livsmedel för människor har tillsatt salt för att förbättra smaken, och dessa överdrivna mängder kan leda till hypernatremi.

Hypernatremi uppstår när natriumnivån i blodet är för hög; detta kan leda till uttorkning eftersom musklerna och vävnaderna släpper ut vätska för att balansera natriumnivåerna i din hunds blod. Om de förlorar för mycket vätska kan hunden få stela leder, okoordinerade rörelser, skakningar eller kramper.

Varför är lök och vitlök dåligt för min hund?

Lök och vitlök tillhör familjen Allium och är några av de vanligaste bovarna för toxicitet hos hundar. Dessa livsmedel innehåller N-propyldisulfid, en förening som minskar blodets förmåga att effektivt transportera syre.

Och detta kan leda till anemi, vilket bidrar till organskador, svikt och i extrema fall till döden. Det finns ingen ”säker” mängd av dessa livsmedel som din hund kan konsumera, utan du måste se till att de undviker dem helt och hållet. 

Vanliga tecken på att din hund har lökförgiftning är bland annat svaghet, letargi, missfärgad urin, förlust av koordination, kräkningar, diarré, ökad hjärtfrekvens, snabb andning eller överdriven salivering. Om din hund äter lök eller vitlök måste du kontakta din veterinär för råd.

Kan hundar dricka tomatjuice?

Hundar kan äta tomater, så det är självklart att de kan dricka vätskan från insidan av denna frukt. Problemet är att de flesta tillverkade tomatjuicer innehåller extra ingredienser.

I likhet med konserverade tomater och tomatsåser är problemet med att låta din hund dricka tomatjuice att du inte vet vilka andra ingredienser som finns i produkten – ett av de största problemen är den höga saltnivån.

Om din hund tycker om tomater är det bästa sättet för dem att njuta av denna frukt att äta den naturligt utan tillsatser eller konserveringsmedel.

Slutliga tankar

Liksom alla mänskliga livsmedel är tomat en godbit som bäst serveras med måtta. Även om de besitter vissa hälsofördelar för din hund, kommer de också med faror. Helst vill du bara ha den mogna röda frukten i ditt hem för att förhindra tomatinförgiftning.

Men med omsorg och uppmärksamhet finns det ingen anledning till varför din hund inte kan njuta av den läskande smaken av denna mångsidiga grönsak.

Similar Posts