Hur länge är en hund valp?

Hur länge är en hund valp? Söt hundvalp sitter på en sten.

Jag måste erkänna att jag blev glad över att kunna skriva den här artikeln eftersom jag själv är stolt ägare till en ny valp! Det ger mig ett utmärkt tillfälle att förklara hur långt valpstadiet är.

Även om de flesta av oss föreställer oss en åtta veckor gammal pälsboll när vi tänker på en valp, så varar valpstadiet faktiskt fram till ungefär två års ålder! 

I den här artikeln kommer jag att gå igenom varje valpstadium i detalj och ge dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig när du tar hem din nya fyrbenta vän.

Hur länge är en hund valp?

Själva valpstadiet är ungefär två år, men det händer mycket på så kort tid.

Valpar växer och förändras så snabbt att det kan vara svårt att hänga med. Med varje passerande valpstadium måste du se till att din valps behov uppfylls.

Under valpstadiet bygger du en solid grund för den typ av vuxen hund som din valp kommer att bli.

Den nyfödda valpen

Valpar är som mest sårbara så snart de kommer in i den stora världen. De har endast smaksinnet och känseln och förlitar sig på sin mamma för allt.

En av de viktigaste sakerna just nu är att hålla sig varm, så nya valpar håller sig så nära mamma och kullsyskon som möjligt. 

Din valp kommer också att gå upp i vikt snabbt under den första veckan och fördubbla sin storlek! Mammans mjölk ger dem den styrka de behöver för att växa, och du kanske till och med ser att de försöker röra sig mer under den andra veckan.

Vecka två till fyra

Din valps ögon kommer att börja öppna sig och de kommer att interagera mer med sina bröder och systrar. Du kanske märker att de börjar bli duktiga på att stå och du kanske får syn på en liten svansviftning.

Valpens syn behöver fortfarande förbättras, och den lär sig genom att följa sin mammas exempel. De kan försöka gå och de kommer till och med att hitta sina röster. 

Så bli inte förvånad om du hör ett litet skall eller två. I slutet av vecka tre kommer den också att börja få de där vassa små valptänderna.

Vecka fyra till sex

När de nya tänderna kommer fram kommer din valp att börja testa sina smaklökar på lite valpmat. Under de kommande veckorna kommer valpen också att börja avvänja sig från mammas mjölk, så den måste ha tillgång till färskt vatten hela tiden.

Mamma kan lämna valparna för korta pauser under denna tid. Hon behöver en välförtjänt paus!

Valparna kommer att interagera med sina människor och är helt och hållet redo att mysa vid denna tidpunkt. Så mycket ömhet och klappning är påkallat!

Vecka sex till åtta

Valparna är lekfulla och i rörelse vid den här tiden! De kommer att lära sig att gå på toaletten utanför sitt huvudområde, vilket är början på potträningen. Mamma är en utmärkt lärare i detta avseende. 

Valparna kan introduceras till utomhusmiljön under noggrann övervakning, vilket gör att de kan lära sig mer om världen runt omkring dem.

Valparna kommer också att besöka veterinären vid denna tidpunkt för sin första kontroll och sina första vaccinationer.

Veckorna åtta till tolv

Vid åtta veckor är valparna redo att lämna mamman och sina kullkamrater och börja ett liv med sin nya familj.

Valpar trivs med rutiner, och detta är en bra tidpunkt att arbeta fram ett schema för matning, sömn och toalettbesök. 

Vid den här åldern kan valparnas små blåsor bara klara ungefär tre till fyra timmar på natten innan de måste gå ut. Vissa klarar sig bättre genom natten än andra.

Socialisering är också viktigt vid denna tidpunkt, så presentera din valp för främlingar och andra välartade hundar så länge de är fullt vaccinerade.

Valpar i den här åldern kan också lämnas ensamma under kortare perioder så länge de befinner sig i ett valpsäkert område.

Valparna får också tänder i detta skede och deras tänder är som rakblad. Använd leksaker och andra lämpliga ting för att styra om eventuella nafs och bett.

Fyra till sex månader

Fortsätt att socialisera din valp under denna tid. Om den har tagit alla lämpliga vaccin kan du ta med henne till hundparken, men gör det bara under uppsikt.

Eventuella negativa upplevelser i en hundpark kan fastna hos en valp som utvecklas vid den här åldern. 

Valparna kan också börja borstas eller trimmas, beroende på deras päls. Valpskola är också bra vid den här åldern och ger dig en solid grund för träning.

Sex till nio månader

Vid den här tiden kan din valp vara redo att steriliseras eller kastreras om du inte planerar att avla dem. Det beror lite på ras. När detta förfarande är klart kommer valpens hormoner att jämna ut sig, men den kommer också att vara en energikälla som behöver daglig motion. Lekar som att hämta bollar är utmärkt mental stimulans för valpar i den här åldern.

Valpar kan utveckla en del dåliga vanor vid den här tiden. Saker som att tugga och gräva kan ta upp din hunds tid om den känner sig uttråkad. 

Du kan förlänga valpskolan eller börja med den om du inte redan har gjort det. Håll utkik efter eventuella former av aggression i detta skede och se till att lära din valp korrekt social etikett. 

Nio till tolv månader

Vid nio månader bör din valp ha alla sina vuxentänder och har blivit expert på att slita sönder leksaker. Att skaffa några tuffare och mer hållbara leksaker kommer att vara till din fördel. 

Under dessa månader kommer din valp att vara nästan fullvuxen. Större raser har lite mer kvar att växa, men de mindre raserna är nästan fullvuxna. Vid den här tiden har du en god uppfattning om vilken storlek din hund kommer att ha.

Du kan utöka lektiden till olika platser eller utöka eventuella trick eller lydnadsträning. Men kom ihåg att detta fortfarande är valpar även om de kan se större ut. De kommer fortfarande att vara lekfulla men också ha mer självförtroende med sin ökade storlek.

Din ettåriga valp

Det är en rejäl prestation av din valp. Den har gått igenom en hel del tillväxt och förändring under sitt första levnadsår. Det värsta med att vara valp är sannolikt över, liksom de roliga tonåren (eller månaderna i det här fallet).

När det gäller mognad har valpar fortfarande en del att utveckla. De kommer fortfarande att behöva konsekvent träning för att se till att de inte glömmer reglerna, så att säga. Och de kommer att ha obegränsad energi och sova mindre än en mindre valp. Och naturligtvis är de nu mycket större med all den energin.

Din valp är fullstor vid det här laget, och dess vuxna päls har vuxit ut fullt ut. Fortsätt med regelbunden borstning och trimning för att hålla pälsen snygg. Du kan märka mycket mer av att den fäller, beroende på hundrasen.

Din valp bör få tid hos veterinären, där du kan försäkra dig om att alla vacciner är uppdaterade. Du kan långsamt börja övergå till hundmat för vuxna hundar med veterinärens godkännande.

Det är viktigt att fortsätta att socialisera din hund genom besök i parker, affärer och hos vänner. Låt din hund träffa nya människor och andra hundar för att förbereda den på allt den kan stöta på senare i livet. 

Tolv till arton månader

Under den här tiden kommer din valp att nå sin känslomässiga mognad fullt ut. Mindre hundar verkar nå detta snabbare än större hundar. De kommer dock fortfarande att bete sig som valpar i ytterligare sex månader eller så!

Detta kan också vara en knepig tid, eftersom känslomässig mognad blandas med fysisk mognad. Du kommer att ha mycket att göra! Se till att hävda dig själv och fortsätta med träningen.

Två år gammal

Välkommen till vuxenlivet! Den tvååriga valpen är ungefär som barnet som fyllt arton år. Det är den magiska tiden då din valp äntligen är en ung vuxen.

Din valp är fullt mogen både fysiskt och mentalt och kommer inte längre att bete sig som en valp. Men det betyder inte att den inte fortfarande är ungdomlig.

Din tvååriga valp har alla sina vuxentänder och en fullt utvuxen päls. Den kommer inte heller att behöva lika mycket mat som när den växte upp.

En tvåårig valp bör vid det här laget vara rumsren och konsekvent när det gäller de tider då den behöver gå ut. Det är mindre troligt att valpen tuggar sönder allt i sikte, inklusive skor och elsladdar. Men den kommer troligen att vara mer än engagerad i alla lekar med apportering eller frisbee.

Från och med två års ålder kan du verkligen uppskatta din hund utan valpårens extra stress och börja utveckla ett långt och hälsosamt förhållande.

Similar Posts