Gillar marsvin musik?

Ett marsvin lyssnar på musik i hörlurar

Musik kan lyfta vårt humör, göra oss glada, lugna och trösta oss. Vi kan dansa och sjunga – det är en konst som ger oss alla ett gott humör. Men tycker våra små marsvin också om musik?

Responsen från djurägare tyder på att marsvin kan och vill njuta av musik, särskilt klassisk musik som är mjuk och avslappnande. Du kan också prova lite smooth jazz. Det saknas dock vetenskaplig forskning som stöder detta, så du kanske bör testa ditt husdjurs preferenser själv.

Fortsätt läsa för att ta reda på om marsvin tycker om musik eller inte, vilka genrer de föredrar att lyssna på och hur du kan använda musik för att lugna ditt lilla husdjur. Omvänt kan du upptäcka vilka ljud som marsvin hatar och hur du kan eliminera dessa skrämmande ljud från ditt hem.

Gillar marsvin musik?

Många djur tycker om musik, och marsvin är inget undantag. Dessa pälsiga små varelser gillar oftast de mjuka, harmoniska ljuden från antingen klassisk musik eller jazzmusik.

Kan jag spela musik i närheten av mitt marsvin?

Du kan spela musik runt ditt marsvin, men det är bra att börja med en låg volym och se hur de reagerar. Vissa marsvin lyssnar gärna på din Spotify-spellista, men andra avskyr de höga ljuden i musiken.

Det är oundvikligt att när du delar en livsmiljö med ditt husdjur kommer du att utsätta dem för musik vid något tillfälle. Det viktiga att komma ihåg är att dessa djur upplever musikens ljud på ett annat sätt än vad vi upplever dem.

Medan hög musik kan verka energigivande eller behaglig för oss, gäller kanske inte samma sak för ditt marsvin; de kan bli skrämda eller rädda om du spelar hög musik i deras närhet.

Gillar marsvin mjuk eller tung musik?

I allmänhet föredrar marsvin de mjuka tonerna i mild, melodisk musik. Men precis som människor är alla marsvin olika, så om du gillar en annan musikgenre kan du prova den med ditt husdjur och se hur det reagerar.

Heavy metal verkar göra marsvinen upprörda eller irriterade mer än någon annan typ av musik, även om det också beror på situationen. Om du klappar eller interagerar med ditt husdjur samtidigt som du spelar musik kan de förknippa den genren med att få en godbit.

De flesta antar att marsvin gillar mjuk musik eftersom det är mer sannolikt att den håller dem lugna och inte skrämmer dem med höga eller hoppiga beats.

Varför ska jag undvika att spela tung musik?

Vissa marsvin kan reagera bra på rock- eller metallmusik, men det är ganska osannolikt. Detta beror på att de höga, dunkande ljuden lätt kan skrämma eller stressa dessa små djur. Det är alltså något du bör tänka på innan du utsätter ditt marsvin för dessa ljud.

Kan jag spela hög musik i närheten av mitt marsvin?

Oavsett genre är det bäst att undvika att spela för mycket hög musik i närheten av marsvin. Oavsett om det är klassisk musik eller rock är det volymen som kan skada de känsliga öronen hos ditt pälsiga lilla husdjur.

Genom forskning har forskare kommit fram till att långvarig exponering för hög musik kan skada deras hörselsystem. Resultaten av hög musik är mycket skadligare för marsvinens känsliga hörsel än för människans.

Även om det är okej att skruva upp din favoritmusik då och då bör du undvika att utsätta ditt husdjur för långvariga episoder av hög musik.

Varför gillar inte marsvin hög musik?

I det vilda förlitar sig marsvinen på sina starka hörsel- och luktsinnen för att varna dem för hotande faror.

Eftersom deras hörsel är känsligare än vår kan hög musik snabbt bli överväldigande för dem. Dessutom kan de känna att de måste inta en defensiv hållning om de känner fara omkring sig.

Hörselområdet för ett marsvin ligger runt 150-50 000 Hz, vilket innebär att de kan tycka att både höga och högfrekventa ljud är irriterande och stressande. Och alla musikstycken vars takt är för hög kan med tiden skada ditt husdjurs öron.

Vilken musik ska jag spela för min marsvin?

Efter en lång dag på jobbet kanske du vill krypa ihop med ditt marsvin och koppla av med lite bakgrundsmusik, men vad kommer ditt marsvin att gilla bäst?

Varje djur är olika, men många reagerar på antingen klassisk musik eller jazzmusik, så det kan vara en bra början beroende på dina personliga preferenser.

Vilka är de bästa låtarna för mitt marsvin?

De ”bästa låtarna” för ditt marsvin beror helt och hållet på deras preferenser och din musiksmak. Vi har dock några förslag som kan hjälpa dig att komma igång:

 • Nuvole Bianche – Ludovico Einaudi
 • Clair de Lune – Claude Debussy
 • Prelude in E minor – Chopin
 • Waltz of the Flowers – Tchaikovsky
 • Prelude in C Major – Bach
 • Comptine d’Un Autre Ete – Yann Tiersen
 • No Surprises – Radiohead
 • The Scientist – Coldplay

Dessutom finns det en rad specialanpassade spellistor för marsvin på YouTube, Spotify och andra musikströmningsplattformar som du kan spela för att slappna av med ditt husdjur.

Hur vet jag vilken musik marsvinet tycker bäst om?

För att ta reda på ditt marsvins musikpreferenser kan du utföra några enkla tester. Även om ditt husdjur inte kan berätta för dig vilka låtar de tycker bäst om kan du hålla utkik efter flera signaler som tyder på att de tycker om musiken.

Börja försiktigt med musik på låg volym eller till och med i ett annat rum och se hur de reagerar. Är de i högsta beredskap för att de känner att faran är nära, eller verkar de stilla och avslappnade av melodin?

Tecken som tyder på att din pälsvän tycker om musiken är bland annat följande:

 • De blundar
 • Ljud som tyder på att han är nöjd
 • Äter medan musiken spelas
 • Hoppar i luften (även känt som popcorning)
 • Fortsätter att bete sig som de brukar göra om du inte spelar någon musik

Hur vet jag om marsvinet inte gillar musik?

När du spelar musik runt ditt marsvin kan du hålla utkik efter några tecken som talar om för dig att de inte tycker om eller är rädda för ljudet. Dessa är bland annat följande:

 • Överaktiva beteenden
 • Blir hyperaktiva
 • Gör saker som skiljer sig från de beteenden som de vanligtvis skulle uppvisa

Om ditt marsvin börjar gnälla, skrika eller gnissla med tänderna är det ett ganska tydligt tecken på att de upplever rädsla och ångest.

I det fallet är det bäst att stänga av musiken. Hur lugnande den än är för dig måste du komma ihåg att ditt marsvins välbefinnande också är viktigt, och de förtjänar också att känna sig bekväma hemma.

Kommer musik att skrämma mitt marsvin?

Allt beror på vilken typ av musik du spelar, men vissa ljud är välkända för att skrämma marsvin. Det är bra att undvika dessa ljud när det är möjligt:

 • Hög eller tung musik
 • Plötsliga smällar, t.ex. när en dörr slås igen
 • Höga högtalare som subwoofers (särskilt om du kan känna vibrationerna, som är särskilt störande för ditt marsvin)
 • Snabba, höga ljud som sirener och vissa typer av musik
 • Höjda röster eller skrik

Bör jag bry mig om att spela musik för mitt marsvin?

Du behöver absolut inte spela musik för ditt marsvin, men det finns flera fördelar.

Tänk på hur du använder musik i din vardag. Använder du den för att muntra upp dig själv när du känner dig nere? Eller för att ge dig energi inför den kommande dagen? Även om marsvin reagerar annorlunda på stimuli än människor, tyder forskning på att flera djur reagerar positivt på musik.

Är musik lugnande för marsvin?

När det gäller marsvin är inte all musik lika. Men det finns anledning att tro att mjuka, harmoniska melodier kan vara ett utmärkt sätt att lugna dessa små husdjur.

Ljud som pianomusik, avslappnande vibbar eller till och med rinnande vatten kan lugna ditt husdjur och ge dem en känsla av komfort när du är borta från hemmet.

Marsvin är mycket sociala djur, så om de tycker om musik kan det vara ett bra sätt att få dem att känna sig mindre ensamma när du är ute.

Hur får jag marsvinet att slappna av när jag spelar musik?

Om du vill att din marsvin ska uppleva positiva associationer och känna sig lugn när du spelar musik finns det flera åtgärder du kan vidta.

Försök att ge dem en godbit som de kan njuta av, till exempel en skiva äpple, jordgubbar eller gurka. Prata med dem mjukt men bestämt, lyft upp dem med två händer och krama dem försiktigt mot ditt bröst. Att klappa ditt husdjur är också en bra idé, liksom att klia det bakom öronen.

Slutgiltiga tankar

Det finns inget slutgiltigt svar på om marsvin gillar musik eller inte eller vilken typ av musik de tycker bäst om.

Det är dock troligt att dessa pälsiga små varelser tycker att mjuka, melodiska toner är mest avkopplande och att de kommer gilla antingen klassisk musik eller mjuk jazzmusik.

Men precis som för oss är varje marsvin olika, och du kan ha ett rockstjärnigt marsvin i ditt hem.

Similar Posts