Marsvin skötsel: Hur tar man hand om marsvin?

marsvin skötsel

Marsvin är populära husdjur som är kända för sitt vänliga humör och sitt låga underhållsbehov. Som små däggdjur är de utmärkta följeslagare för både barn och vuxna. För att ge bästa möjliga vård till dessa älskvärda varelser krävs dock en grundläggande förståelse för deras behov och vanor.

En korrekt skötsel av ett marsvin innebär att hålla en ren och lämplig livsmiljö, ge dem en hälsosam och balanserad kost och se till att de regelbundet får sällskap. Dessutom är det viktigt att övervaka deras hälsa genom regelbundna kontroller och att vara uppmärksam på eventuella tecken på sjukdom eller obehag. Liksom för alla andra husdjur är det en givande upplevelse att ta hand om ett marsvin när man tar sig an de nödvändiga åtagandena.

Genom att läsa vidare kan djurägare få värdefulla insikter om de mest framgångsrika metoderna och teknikerna för att säkerställa ett lyckligt och hälsosamt liv för sitt marsvin. Kunskap på dessa områden kommer inte bara att leda till större tillfredsställelse för ägaren, utan kommer i slutändan att bidra till dessa älskvärda husdjurs allmänna välbefinnande.

Hem och miljö

Marsvin behöver en säker och bekväm miljö för att trivas. I detta avsnitt behandlas boende- och miljöfaktorer som burstorlek och material, golv och ströalternativ samt temperatur- och belysningsaspekter för att ge ditt husdjur de bästa levnadsförhållandena.

Burstorlek och material

Marsvin behöver tillräckligt med utrymme för att kunna röra sig och utforska. En minsta burstorlek på 7,5 kvadratmeter för en eller två marsvin rekommenderas, med ytterligare utrymme för varje ytterligare marsvin. En tabell som hjälper dig att välja rätt storlek på buren för ditt marsvin:

Antal marsvinMinsta burstorlek
10,7 kvm
20,7 kvm
31 kvm
41,2 kvm
51,5 kvm

Materialet i marsvinsburarna ska vara säkert och giftfritt. Det är vanligt med plast- eller metallburar med trådlock, eftersom de tillåter god luftcirkulation. Ett fast lock bör undvikas, eftersom det kan leda till att skadliga ammoniakångor från urin bildas.

Alternativ för golv och strömedel

Ett lämpligt golvalternativ för marsvinsburar är viktigt för deras komfort och hygien. Hårda golv, såsom plast eller metall, bör täckas med lämpligt strö för att ge isolering och absorberande förmåga.

Några populära ströalternativ för marsvin är följande:

 • Träspån (undvik cederträ och furu, som kan vara skadliga)
 • Pappersbaserat strömedel
 • Fleece (tvättas ofta för att hålla rent)

Det är viktigt att rengöra och byta ut strömedel regelbundet för att upprätthålla en hälsosam miljö för ditt marsvin.

Temperatur och belysning

Marsvin trivs i en stabil miljö med en temperatur på mellan 18 och 24°C. Korrekt ventilation och undvikande av direkt solljusexponering på buren är avgörande för att förhindra överhettning. Buren bör också placeras bort från drag, ventiler för luftkonditionering eller direkta värmekällor, t.ex. radiatorer eller rumsuppvärmare.

Även om det är viktigt att ge ditt marsvin naturlig ljusexponering är en konsekvent ljus- och mörkercykel nödvändig för att skapa en rutin. Om buren står inomhus, kan cirka 8-12 timmars mörker per dag bidra till att underlätta korrekta sömnmönster och allmänt välbefinnande.

Utfodring och näring

Att ta hand om ditt marsvin innebär att ge dem en näringsrik och varierad kost för att säkerställa deras hälsa och lycka. En idealisk marsvinsdiet består av hö, pellets, frukt och grönsaker, tillräckligt med vatten och kosttillskott vid behov.

Hö är basföda och den mest kritiska komponenten i marsvinets diet. Det ger viktiga fibrer och underlättar matsmältningen. Marsvinen bör alltid ha tillgång till en obegränsad mängd färskt hö.

Välj högkvalitativa gräsarter som timotej-, orchard grass- eller ängshö för att ge dem nödvändiga näringsämnen. Fyll regelbundet på höet för att bevara dess färskhet och undvika mögel eller fukt.

Pellets

Pellets för marsvin bidrar med en källa till viktiga vitaminer, mineraler och protein. Ge ditt marsvin ungefär 0,3 dl pellets dagligen, beroende på storlek och ålder. Välj högkvalitativa marsvinspellets som är berikade med C-vitamin.

Undvik pellets med tillsatt socker eller konserveringsmedel, och avstå från att utfodra dem med balndningar som är avsedda för andra djur, t.ex. kaniner eller hamstrar.

Frukt och grönsaker

Marsvin gynnas av att äta varierade och färska frukter och grönsaker. Bladgröna grönsaker som grönkål, persilja och koriander är utmärkta val att lägga till i deras dagliga kost. Introducera nya livsmedel gradvis för att undvika att rubba deras matsmältningssystem.

Ge dem en liten mängd färska frukter, till exempel äpplen och paprika, som godis. Frukt bör utgöra en liten del av deras kost på grund av deras höga sockerinnehåll.

Vatten

Färskt vatten är viktigt för marsvinens hälsa, och rent vatten bör finnas tillgängligt hela tiden. Använd en vattenflaska som är utformad speciellt för marsvin för att förhindra kontaminering. Kontrollera och fyll på vattenflaskan dagligen och rengör den noggrant för att förhindra tillväxt av bakterier och svamp.

Kosttillskott

Marsvin kan inte syntetisera sitt eget C-vitamin, vilket gör att det är viktigt att förse dem med en tillräcklig mängd via kosten. Färska grönsaker, frukter och berikad pellets är bra källor till C-vitamin.

I vissa fall kan marsvinen behöva ytterligare tillskott av C-vitamin. Rådgör med en veterinär innan du lägger till några kosttillskott till ditt marsvins kost.

Skötsel och underhåll

Korrekt skötsel och underhåll är viktiga faktorer för att se till att ditt marsvin håller sig friskt och bekvämt. I det här avsnittet behandlas de viktigaste aspekterna, t.ex. hårvård, kloklippning, tandvård och bad.

Hårvård

Marsvin har olika hårtyper, från korta och släta till långa och silkeslena. Regelbunden borstning är nödvändig för att förhindra trassel, särskilt för långhåriga raser. Strävhåriga marsvin kan också ha nytta av en försiktig putsning för att hålla pälsen snygg. För att undvika eventuella skador bör du använda en borste eller kam med mjuka borsthår och alltid borsta i hårväxtens riktning.

 • Korthåriga marsvin: Borsta en gång i veckan
 • Långhåriga marsvin: Borsta dagligen

Klippning av klor

Regelbunden kloklippning är viktigt för marsvin, eftersom överväxta klor orsakar obehag och kan leda till hälsoproblem. Helst ska klorna klippas var tredje till fjärde vecka. Använd en kloklippare för smådjur och klipp endast spetsen av klon, undvik pulpan (det rosa området inom klon). Om du råkar klippa i pulpan av misstag, använd styptic powder (blodstoppare) eller majsstärkelse för att stoppa blödningen.

Tandvård

Marsvin har ständigt växande tänder som kräver lämplig behandling för att förhindra att de växer för mycket. Ge ditt marsvin hö av hög kvalitet, eftersom den naturliga tuggningen bidrar till att tänderna slits ner. Du kan också erbjuda hårda tuggleksaker i trä, som uppmuntrar till tandslipning. Undersök ditt marsvins tänder regelbundet, och om du märker några avvikelser ska du omedelbart söka råd hos en veterinär.

Badning

Marsvin behöver i allmänhet inte bada ofta, eftersom överdrivet badande kan beröva deras hud på naturliga oljor, vilket leder till torrhet och irritation. Om din marsvin blir smutsig eller klibbig kan ett bad dock vara nödvändigt. Använd en liten, grund behållare fylld med ljummet vatten och ett schampo som är säkert för marsvin. Rengör försiktigt ditt marsvin, undvik kontakt med ögon och öron, och torka sedan med handduk eller använd en hårtork på låg effekt för att torka dem.

Motion och social interaktion

Marsvin är aktiva och sociala djur som behöver både fysisk träning och social interaktion för att bibehålla sin allmänna hälsa och lycka. Det här avsnittet kommer att fokusera på hur du kan ge ditt marsvin den motion och interaktion som de behöver, och kommer att täcka relevanta ämnen som leksaker, lektid, sällskap och hantering.

Leksaker och tillbehör

Om du ger ditt marsvin en mängd olika leksaker och tillbehör kan du hjälpa dem att hålla sitt sinne stimulerat och uppmuntra till fysisk aktivitet. Några populära alternativ är:

 • Tunnlar: Marsvin tycker om att utforska och springa i tunnlar, som kan vara gjorda av plast eller tyg.
 • Tuggleksaker: Tuggande hjälper marsvinen att bibehålla sin tandhälsa, så ge dem en mängd olika tuggleksaker som t.ex. träklossar.
 • Gömställen: Marsvin tycker om att ha en säker plats att gömma sig och koppla av på, så tänk på att förse dem med små lådor eller gömställen.

Lek och golvtid

Marsvin behöver regelbundna möjligheter att utforska och röra sig utanför buren. Planera in en daglig lektid och ge ditt husdjur ett säkert, marsvinssäkert område där det kan ströva omkring och interagera med sin omgivning. Under den här tiden kan du också introducera roliga aktiviteter som t.ex:

 • Sätt upp hinderbanor med hjälp av deras leksaker och tillbehör
 • Tillhandahålla en grund bricka med sand eller jord för att gräva

Kom ihåg att alltid övervaka ditt marsvin under golvtiden för att garantera deras säkerhet.

Sällskap till marsvin

Som flockdjur är marsvinen sugna på socialt umgänge och mår bäst i sällskap med andra marsvin. Om det är möjligt bör du överväga att ha minst två marsvin av samma kön för att möjliggöra sällskap och ömsesidig skötsel. Tänk på att varje marsvin har sin egen personlighet, så observera alltid noggrant deras samspel och separera dem om det finns tecken på aggression.

Hantering och anknytning

Regelbunden hantering kan hjälpa dig att bygga upp ett starkt band med ditt marsvin och förbättra deras bekvämlighetsnivå i närheten av människor. Hantera alltid ditt marsvin försiktigt och lugnt och se till att stödja hela deras kropp när du lyfter dem. Håll kommunikationen konsekvent genom att använda en mjuk röst och erbjuda hälsosamma godbitar som belöning. Med tålamod och konsekvens kommer ditt marsvin att associera positiva upplevelser med hantering, vilket stärker er relation.

Hur tar man hand om marsvin

Hälsa och vård

Korrekt vård och uppmärksamhet är avgörande för att ditt marsvin ska ha god hälsa och välbefinnande. I det här avsnittet behandlas några vanliga sjukdomar, tecken att se upp för och hur du hittar en lämplig veterinär för ditt husdjur.

Vanliga sjukdomar och förebyggande åtgärder

Marsvin, liksom alla husdjur, kan vara mottagliga för olika sjukdomar. Nedan listas några av de vanligaste problemen och förebyggande åtgärder:

 • Förvuxna tänder: Ge rikligt med hö, t.ex. alfalfahö till unga marsvin och gräshö till vuxna marsvin, eftersom slipningen hjälper till att hålla tänderna i schack.
 • Problem med balansen: Se till att ditt marsvins bur har ett fast, säkert och plant golv för att främja en god balans.
 • Allergier och problem med luftvägarna: Undvik att använda cederträflis eller starkt doftande strömedel, eftersom dessa kan orsaka andningsproblem.

Om du regelbundet matar ditt marsvin med färska grönsaker som morotstoppar, spenat och blomkål kan du stärka deras immunförsvar och allmänna hälsa. Att introducera nya födoämnen gradvis hjälper till att förebygga matsmältningsproblem.

Tecken att hålla utkik efter

Tidig upptäckt och behandling av sjukdomar är viktigt för att bibehålla ditt marsvins hälsa. Här är några tecken som kan tyda på behovet av veterinärvård:

 • Letargi eller brist på energi
 • Aptitlöshet eller viktförlust
 • Grov eller ovårdad päls
 • Andningssvårigheter eller ihållande nysningar
 • Utsöndring från ögon, näsa eller mun

Det är viktigt att hålla ett vaksamt öga på ditt marsvins beteende och utseende och notera eventuella förändringar som kan signalera hälsoproblem.

Hitta en veterinär

Att hitta en kunnig och erfaren veterinär är en viktig aspekt av marsvinsvården. Regelbundna kontroller kan hjälpa till att upptäcka och behandla eventuella hälsoproblem i ett tidigt skede och se till att ditt husdjur förblir vid god hälsa. När du letar efter en veterinär bör du ta hänsyn till följande faktorer:

 1. Erfarenhet av marsvin och andra smådjur
 2. Närhet till ditt hem för att underlätta åtkomsten
 3. Tillgänglighet till akuttjänster
 4. Kostnad och överkomlighet

Genom att undersöka och jämföra olika veterinärer i förväg kan du försäkra dig om att du hittar bästa möjliga vård för ditt marsvin.

Raser av marsvin och adoption

I det här avsnittet diskuteras populära marsvinsraser, hur du väljer rätt marsvin för dig och får tips om adoption och köp.

Populära raser

Det finns flera olika raser av marsvin, var och en med sina tydliga drag och egenskaper. Några av de mest populära raserna är:

Korthåriga raserLånghåriga raser
American CrestedAlpaka
English CrestedAngora
RexCoronet
Rosette (Abyssinian)Merino
SträvhårigaMohair
TeddyPeruaner
Sheltie
Texel

Att välja rätt marsvin

När du väljer ett marsvin är det viktigt att ta hänsyn till din livsstil och dina preferenser. Marsvin kan leva i 5-7 år, så det är ett långsiktigt åtagande. Viktiga faktorer att ta hänsyn till är bland annat:

 • Sällskap: Marsvin är sociala djur och trivs i sällskap med andra marsvin. Du kanske vill köpa minst två för deras välbefinnandes skull.
 • Skötsel: Långhåriga raser kräver regelbunden skötsel, medan korthåriga raser behöver mindre underhåll. Bedöm din tillgänglighet för skötseluppgifter innan du väljer en ras.
 • Temperament: Även om alla marsvin har unika personligheter är vissa raser generellt sett lugnare eller mer energiska. Välj ett baserat på din önskade nivå av interaktion och aktivitet.

Tips för adoption och inköp

När du funderar på att välkomna ett marsvin till ditt hem kan du ta hänsyn till de här tipsen för en ansvarsfull och välinformerad process:

 • Adoptera, inte köpa: Många marsvin väntar på att bli adopterade eller omplacerade. Genom att adoptera från dessa källor räddar du liv och gör plats för andra djur i behov av hjälp.
 • Undersök uppfödare: Om du väljer att köpa från en uppfödare, se till att de är välrenommerade och etiska. Ansvarsfulla uppfödare prioriterar sina djurs hälsa och välbefinnande framför vinst.
 • Förbered dig i förväg: Ha ditt marsvins bur, mat, leksaker och andra nödvändigheter redo innan du tar hem dem.
 • Undvik impulsiva beslut: Kom ihåg att marsvin kräver daglig vård och har specifika behov. Se till att du är redo för engagemanget innan du fattar ett beslut.

Slutsats

Att ta hand om ett marsvin innebär att ge dem en ren och bekväm livsmiljö, en hälsosam och balanserad kost och regelbunden social interaktion. Det är viktigt att övervaka deras hälsa och vara uppmärksam på eventuella tecken på sjukdom eller obehag.

Med de nödvändiga åtagandena och förståelsen för deras behov kan skötseln av marsvin bli en givande erfarenhet för djurägare och i slutändan bidra till dessa älskvärda husdjurs allmänna hälsa och lycka.

Similar Posts