Hur badar man ett marsvin?

Ett marsvin badas i en diskho

Marsvin är ett av mina favoritdjur. Jag är så förtrollad av deras söta små ansikten och den mängd ljud som de gör. Och hur söta är de inte när de äter!? Jag skulle kunna titta på dem när de tuggar mat hela dagen för det är så bedårande!

Som marsvinsägare vill vi ha det bästa för dem. Bra mat, en ren inhägnad, massor av kärlek … och bad! Ja, du kan bada ditt lilla marsvin.

Marsvin behöver inte bada mer än några gånger per år, och de är inte särskilt galna i det. Men så länge det görs med en kärleksfull hand klarar de sig bra.

I den här artikeln kommer jag att diskutera marsvin och hur man badar dem försiktigt. Jag kommer också att beröra andra sätt som du kan hjälpa till att hålla dem rena.

Tycker marsvin om att bli badade?

Jag börjar med att säga att de flesta marsvin inte är några stora fans av vatten. 

Du behöver dock inte göra det så ofta. Så så länge du är medveten om att de kan vara lite nervösa bör allt gå bra.

Hur ofta behöver marsvin bada?

Tack och lov behöver de bara badas några få gånger om året; vanligtvis ungefär 2-4 gånger, beroende på hur smutsiga de blir. Faktum är att det inte rekommenderas att bada dem för ofta eftersom de har känslig hud och kan ha svårt att hålla sig varma.

De har också naturliga oljor i huden, precis som hundar, och vi vill inte att dessa ska tvättas bort. De bör dock tvättas om de är extra smutsiga. De gillar också ett kallt bad om det är speciellt varmt ute eftersom de är känsliga för värmeslag.

Ha allting klart

Som med alla husdjur bör du, om du ska bada dem, se till att du har allt du behöver i förväg. 

Ett snabbt varningens ord om schampo. Du kan hitta massor av schampo för husdjur, men du bör välja ett som är speciellt gjort för marsvin. Deras hud är mycket känslig, så även schampo för människor kan ta bort deras oljor. 

Ett exempel på sådant shampo är Schampoo Beaphar Marsvin och Kanin, som har en uppfriskande doft av kamomill. Shampot passar såväl marsvin som kaniner.

För att bada ditt marsvin behöver du:

 • Ett handfat fullt av varmt men inte hett vatten. Du kan testa vattnet med din armbåge eller handled för att se till att det är lagom varmt. Se till att vattnet bara är några centimeter, eftersom du inte vill att det ska vara högre än marsvinets axlar.
 • Schampo som är specifikt för marsvin (ta inte ett schampo för katter eller hundar). Kaninschampo går också bra.
 • En ren tvättlapp
 • En ren, torr handduk
 • En fön
 • En mjuk hårborste
 • En liten kopp

Steg för att bada ditt marsvin

 1. Placera den rena tvättlappen längst ner i handfatet, så att din marsvin får ett fast underlag och inte halkar. Se till att inte sänka ner hennes huvud.
 1. Ha tålamod och låt henne vänja sig vid känslan. Prata med henne med lugn röst. Häll långsamt och försiktigt lite ljummet vatten på hennes rygg. Du kan använda din hand eller en liten kopp.
 1. Om hon tolererar detta bra kan du blöta resten av hennes kropp, men håll dig borta från hennes ansikte.
 1. Ta en liten klick schampo och arbeta upp ett lödder över hela ditt marsvins kropp, utom i ansiktet. Ägna stor uppmärksamhet åt hennes bakdel, om den är smutsig, och hennes små fötter. Du kan rengöra hennes lilla mage genom att försiktigt lyfta upp henne ur vattnet och hålla din andra hand stadigt på henne. 
 1. Med rent, varmt vatten från kranen börjar du skölja av henne. Om du har dubbla handfat kan du ha den andra sidan fylld med rent, varmt vatten för sköljning om du vill. Hon kan bli skrämd av ljudet av kranen som öppnas. Se till att du sköljer bort all tvål från henne.
 1. Lyft försiktigt upp henne ur vattnet och lägg henne i en handduk. Det är en bra idé att ha en handduk som är ny från torktumlaren, så att den är varm. En ännu bättre idé är att ha två om den första blir för blöt, särskilt om hon börjar rysa eller darra.
 1. Du kan börja borsta hennes hår försiktigt och dra igenom eventuella trassel om hon är långhårig.
 1. Med fönen inställd på den långsammaste hastigheten och den svalaste temperaturen torkar du hennes päls, var försiktig så att du inte blåser luft i hennes ansikte. Ljudet från fönet kan skrämma henne, men hon kommer att vänja sig vid det när hon inser att hon inte är i fara. 
 1. Medan du fönar fortsätter du att borsta bort eventuella trassel om de uppstår. 
 1. Ge henne en godbit och placera henne tillbaka i ett rent och torrt hägn när du är klar. Hon kanske är lite stressad och vill vila.

Hur kan jag rengöra marsvinet mellan baden?

Om du känner att marsvinet är lite smutsigt men inte behöver ett helbad, kan du göra henne lite ren med en tvättlapp och lite varmt tvålvatten och använda ditt marsvinsschampo. 

Du kan också applicera badpuder på hennes päls och borsta igenom den smutsiga delen med en styv men mjuk borste.

Vad sägs om att ta det ett steg längre?

Precis som andra husdjur behöver marsvinen få sina klor klippta, och om de är långhåriga kan de behöva få päls bortklippt.

Klippa marsvinets klor

Din marsvins små klor växer precis som våra och måste klippas om de blir för långa. Om de inte klipps kan de börja rulla inåt, vilket kan leda till öppna sår, infektioner eller fotsår. 

Hennes klor behöver bara klippas en eller två gånger i månaden, men en av de bästa tiderna att göra detta är efter ett bad, eftersom klorna då är mjuka och lätta att klippa. 

Det är inte smärtsamt att trimma hennes klor, men det bör göras med en speciell klotrimmer för marsvin. Leta efter en produkt som är speciellt gjord för marsvin och kaniner. Använd inte en trimmer för katter eller hundar. 

Trimning av marsvinets päls

Vissa raser av marsvin har långt hår och kommer att vara mer mottagliga för att få tovor. Det är också viktigt att trimma runt hennes rumpa eftersom detta område kan bli smutsigt, vilket kan leda till infektioner.

Om hennes hår inte är över fem centimeter långt behöver hon kanske inte klippas överhuvudtaget.

Rundade spetsar är bäst och säkrast för att trimma hennes hår. Använd inte saxar med vassa kanter eftersom du vill undvika skador.

Raser av marsvin med långt hår:

 • Sheltie
 • Coronet
 • Angora
 • Peruan
 • Texel
 • Merino
 • Alpaka
 • Mohair

Om du är osäker, kontakta ett proffs

Det är ganska enkelt att bada ditt marsvin, men du kanske känner dig lite nervös när det gäller att klippa klorna eller ta bort eventuella tovor.

I så fall kan du alltid rådgöra med din veterinär eller en trimmare som är bekant med marsvin.

Slutsats

Vi har lärt oss att marsvin kräver lika mycket vård som hundar eller katter. Det visste du dock förmodligen redan! 

För att bada ditt marsvin vill du vara säker på att du har allt du behöver i förväg. Med en mjuk beröring och en lugnande röst kan du göra badupplevelsen mindre stressig och kanske till och med behaglig för henne!

Similar Posts