Kan marsvin dricka kranvatten?

Ett marsvin gör sig redo att dricka kranvatten ur sin vattenflaska

Våra husdjur blir en del av familjen, så vi vill veta att vi gör allt det rätta för att hålla dem glada och friska. Vi vet hur uppfriskande ett kallt glas kranvatten kan vara en varm sommardag, men gäller samma sak för våra marsvin?

I allmänhet kan marsvin dricka kranvattnet i ditt hem. Du bör dock försöka undvika mjukt vatten, vatten som innehåller kalcium eller vatten med tillsats av kemikalier. Om du är tveksam bör du välja vatten på flaska eller filtrerat vatten. 

Fortsätt läsa för att ta reda på vilket vatten som är bäst för marsvin, vilka andra drycker de kan (eller inte kan) dricka och hur du kan hålla din lurviga vän frisk och vätskeberikad.

Varför behöver marsvin vatten?

Vatten är livsviktigt för alla former av liv, så det är ingen överraskning att detsamma gäller för din pälsbeklädda vän. Vatten utgör en stor andel av din marsvins kropp, som ständigt behöver fyllas på eftersom de utsöndrar fukt genom normala kroppsfunktioner.

De viktigaste funktionerna hos vatten för ett marsvin är temperaturreglering, skydd av ryggmärgen och smörjning av lederna. 

Hur mycket vatten behöver marsvin varje dag?

Ett genomsnittligt marsvin behöver cirka 100 ml per kilo kroppsvikt varje dag, beroende på bland annat ålder, hälsotillstånd och diet. Ett genomsnittligt marsvin väger mellan 0,7 och 1,2 kg, vilket innebär att den mängd vatten som de behöver bör ligga någonstans mellan 70 och 120 ml per dag.

Marsvin kan inte överleva utan vatten, däremot kan för mycket drickande också indikera tecken på dålig hälsa.

Kan marsvin dricka kranvatten?

Kranvattnet är olika i varje område, men som en allmän regel gäller att om kranvattnet är säkert för dig att dricka så är det säkert för din marsvin också. Kranvatten kan endast ge anledning till oro om det är mjukt eller alkaliskt vatten.

Om vi kikar runt om i världen så innehåller kranvattnet i vissa områden höga halter av kalcium som kan skada ditt marsvinets njurar, medan i andra regioner kan de kemikalier och tillsatser som används för att behandla vattnet vara skadliga för din pälsbeklädda vän. I Sverige är vi dock kända för vårt rena kranvatten, så i allmänhet är det helt säkert både för dig och ditt marsvin att dricka det.

När det gäller hälsa är renat eller destillerat vatten det bästa alternativet för marsvinet, särskilt om den har några aktuella hälsoproblem. Men för majoriteten av marsvin är kranvatten helt okej.

Finns det billigare alternativ till flaskvatten?

Om du inte kan sträcka ut din budget till att ge ditt marsvin flaskvatten på daglig basis finns det ett par andra lösningar för att hjälpa till att rena ditt kranvatten.

För det första kan du köpa ett vattenfiltersystem som monteras på din kran och behandlar vattnet innan du dricker det. Eller så kan du koka vattnet, vilket hjälper till att befria det från skadliga kemikalier. Om du väljer det sistnämnda ska du se till att du ger tillräckligt med kyltid för att undvika att ditt marsvin bränner sig eller skållar sig.

Vilken typ av vatten tycker marsvin bäst om?

Du kanske tror att vatten bara är vatten, men om det var den enda dryck du kunde konsumera skulle du kanske märka de subtila skillnaderna mellan kranvatten, flaskvatten och destillerat vatten.

I allmänhet håller vatten som serveras i rumstemperatur marsvinet nöjt, men du kan experimentera för att ta reda på vad den tycker bäst om. Prova kran- respektive buteljerat vatten, eller tillsätt en isbit under sommaren för ytterligare förfriskning.

Vad skulle marsvin dricka i naturen?

Marsvinet kommer ursprungligen från de sydamerikanska Anderna, där medeltemperaturen ligger på 30 grader Celsius och klimatet är varmt. Därför är de vana vid tempererade mat- och dryckeskällor, så de kan föredra att dricka vatten i rumstemperatur snarare än iskallt.

Ska jag använda vattenflaska eller vattenskål till marsvinet?

Både vattenflaskor och skålar har sina egna fördelar och nackdelar. En vattenflaska är ett bra sätt att förebygga kladd och undvika vattenkontaminering, men det är relativt lätt för marsvinet att täppa till änden med matbitar och förhindra tillgång till denna viktiga vattenkälla.

Å andra sidan kanske din pälsbeklädda vän föredrar att dricka ur en skål eftersom det är lättare och närmare de vattenkällor som de skulle hitta i naturen. Men den stora nackdelen är att marsvin har ett rykte om sig att vara stökiga.

De välter ofta saker och spiller allting överallt, inklusive avföring. Att välja en vattenskål kan innebära mycket underhåll från din sida – du måste städa upp varje gång de välter den, och du måste hela tiden kontrollera att vattnet inte är förorenat.

Om du är tveksam kan du erbjuda båda källorna till marsvinet och se vilken de föredrar.

Hur kan jag förhindra kontaminering i marsvinets vattenflaska?

Du skulle väl inte vilja använda en kopp för att dricka alla dina drycker i dagar och till och med veckor i taget utan att diska den däremellan, eller hur? Tja, samma sak gäller för ditt marsvin. Varje dag bör du diska deras vattenflaska med varmt vatten och diskmadel och se till att du sköljer bort allt skum ordentligt efter diskningen.

Varje gång du diskar flaskan ska du kontrollera om det finns några tecken på slitage och byta ut flaskan vid behov. Precis som du inte vill dricka ur ett smutsigt kärl vill inte heller din pälsvän dricka ur en smutsig flaska. Så om du håller deras flaskor fräscha och rena kommer du att uppmuntra dem att dricka mer.

Finns det några andra drycker som marsvinet kan få?

Att få i sig mycket socker, salt eller fett är dåligt för din marsvins hälsa. Detta utesluter i stort sett juice, mejeriprodukter (t.ex. mjölk eller grädde), läsk och sportdrycker. Dessutom är koffein och alkohol stora no-nos, så du kan utesluta te, kaffe, varm choklad, öl och vin. 

Även vatten kan utgöra en fara för ditt marsvin om det är förorenat eller innehåller sötningsmedel. Ämnen som xylitol, som används för att söta drycker, kan orsaka hälsoproblem hos ditt marsvin, så du bör undvika dem till varje pris.

När det kommer till kritan är vanligt vatten det säkraste och hälsosammaste alternativet för ditt marsvin, så det är bäst att hålla sig till H2O som källa för ditt marsvins hydrering. Tänk på att ett tillräckligt vattenintag är avgörande för deras överlevnad; att inte dricka tillräckligt med vatten kan leda till hälsoproblem och till och med döden.

Varför dricker mitt marsvin mer än vanligt?

Det finns flera anledningar till varför du kan märka att ditt marsvin dricker mer än vanligt. Till att börja med kan en temperaturförändring och en allt fuktigare miljö öka törstdriften hos marsvinet.

Varje gång de ägnar sig åt ökad motion under dagen kommer de också att behöva mer vatten, på grund av vad de har förlorat genom kroppsfunktioner som svettning.

För det mesta är det bra att dricka mer vatten, men om ditt marsvin verkar ha en överdriven törstnivå kan det vara värt att besöka din veterinär för en hälsokontroll.

Varför dricker marsvinet mindre än vanligt?

Omvänt finns det tillfällen då du kan märka att marsvinet dricker mindre än vad det brukar göra. Detta kan bero på en omvänd situation, dvs. att sommardagarna tar slut och svalare, mindre fuktiga temperaturer infinner sig. Eller så tränar de mindre än vanligt och behöver därför inte ersätta en så stor del av sin kroppsvattenprocent.

En annan anledning till att marsvinet kan börja dricka mindre är om det får ett ökat vattenintag genom sin kost. Livsmedel med en hög vattenprocent, som romansallat, ger extra vatten till ditt marsvin, vilket minskar den mängd de dricker från sin vattenflaska.

Om ditt marsvin slutar dricka helt och hållet måste du omedelbart söka hjälp, eftersom små husdjur riskerar att drabbas av allvarlig uttorkning efter 24 timmar utan vatten.

Hur vet jag om marsvinet är uttorkat?

Om du misstänker att ditt marsvin är uttorkat ska du hålla utkik efter följande symtom:

  • Svaghet eller letargi
  • Mörk urin
  • Hård avföring
  • Tjock eller klibbig saliv
  • Gegg i ögonen

När du märker dessa symtom kan du försöka erbjuda ditt marsvin en källa till filtrerat eller renat vatten (om du inte redan gör det) och om det inte fungerar kan du använda en spruta för att lägga några droppar på deras tunga.

Försök inte att tvinga marsvinet att konsumera stora mängder vatten på en gång; ett par droppar är okej. Men om problemet kvarstår måste du ta dem till din veterinär så snart som möjligt för att förhindra bestående hälsoproblem.

Slutliga tankar

På de flesta ställen är det helt okej att låta ditt marsvin dricka kranvatten. Det viktiga är att du förser dem med rätt drickkärl och håller deras vattenkälla fräsch och ren dagligen.

Marsvin behöver sin dagliga dos H2O lika mycket som vi, så om du märker att de inte dricker tillräckligt mycket kan du experimentera med olika typer av vatten och drickkärl.

Similar Posts