Sover marsvin med öppna ögon?

Två marsvin sover med öppna ögon

Om du har skaffat ett marsvin i din familj har du kanske märkt att deras ögon alltid är öppna. Därför undrar du förmodligen om ditt lilla husdjur någonsin sover?

Sanningen är att marsvin sover, men de gör det med öppna ögon. De sover ibland med slutna ögon, men detta beteende är sällsynt. 

Dessa miniorgan fungerar väldigt annorlunda än våra egna ögon, och det är inget fel om ditt marsvin verkar vara vaket och alert för det mesta.

Fortsätt läsa för att upptäcka varför marsvin håller ögonen öppna när de sover, plus andra knep som de antagit för att överleva i det vilda.

Varför håller marsvinen ögonen öppna när de sover?

Det finns flera anledningar till varför marsvin sover med öppna ögon. Bland de mest framträdande är att marsvinen har anpassat sig som bytesdjur när de befann sig i sina naturliga miljöer. 

Ute i det vilda finns det många hot som dessa pälsdjur möter, så att hålla ögonen öppna förbereder dem på att springa iväg och gömma sig när som helst.

En annan anledning till att marsvin håller ögonen öppna och vaksamma är att de har en nyfiken natur och är nyfikna på människor, djur och miljön runt omkring dem.

Marsvin har imponerande sensoriska egenskaper: de ser i färg, ser 33 bilder per sekund (jämfört med 22 för en människa) och har en 340-graders syn. Å andra sidan har de dåligt djupseende, vilket innebär att de inte kan se på särskilt långt avstånd.

Är det normalt att marsvin sover med öppna ögon?

Det kan vara ganska skräckinjagande att se ditt marsvin sova med öppna ögon, men det är ett normalt beteende som dessa små djur antagit för sin överlevnad. 

Det kan finnas sällsynta tillfällen då de känner sig tillräckligt trygga för att sova med slutna ögon. Men i allmänhet är det ovanligt att ett marsvin stänger ögonen.

Sover marsvin alltid med öppna ögon?

Om du har ett nytt marsvin är det troligare att de är på sin vakt och håller ögonen öppna än ett marsvin som bott hos dig ett tag.

Detta beror på att när du skaffar ett nytt marsvin kanske de inte är så vana vid mänsklig kontakt eller klappning, och därför kommer de inte att känna sig tillräckligt trygga för att stänga ögonen.

Även om vi har domesticerat marsvinen i mer än 3000 år är deras naturliga instinkter fortfarande starka. Marsvin kommer i allmänhet att blunda mer när de blir bekväma i sin miljö. Men om din lurviga vän fortfarande sover med öppna ögon ska du inte låta dig nedslås.

Det kan vara svårt för oss att förstå hur förhöjt sinnet och medvetenheten hos ett marsvin är eftersom vi är rovdjur, men instinkten att skydda sig själv är överväldigande för dessa små varelser.

Marsvinens sömnvanor är en av de faktorer som skiljer dem från en rad andra små husdjur.

Hur kan jag se att mitt marsvin sover?

Det vanligaste tecknet på att ditt marsvin sover är att det ligger helt stilla i ett nästan trance-liknande tillstånd. Detta sker vanligtvis i ett mörkt och säkert utrymme, där de känner att de kan sänka garden.

Ibland kan du märka att morrhåren och öronen rycker när ditt marsvin upplever REM-sömn.

Lägger sig marsvin ner för att sova?

Eftersom marsvin har en stark instinkt att vara alerta kan du vara säker på att ditt marsvin inte riskerar sitt liv för att lägga sig ner. Dessa små varelser håller sig alltid upprätta.

Marsvin undviker att lägga sig ner för att sova – det gör dem alldeles för sårbara för rovdjur. I stället kommer de att förbli stående och alerta.

Om ditt marsvin ligger stilla kan det sova. Men om du märker att ditt marsvin tillbringar tid med att ligga ner kan det tyda på ett hälsoproblem. Om de tillbringar lång tid på detta sätt är en resa till veterinären en bra idé.

Hur länge sover marsvin?

Marsvin sover endast 20 sekunder till sex minuter åt gången.

Det finns en stark kontrast mellan rovdjurens och bytesdjurens sömnvanor. Medan de förstnämnda kan stänga ögonen för en natt av sund sömn har bytesdjur som marsvin inte den lyxen eftersom varje sekund av flykttid räknas.

Marsvinen har inga egentliga självförsvarsredskap, så deras bästa chans att fly är att springa iväg. Öppna ögon hjälper också till att lura rovdjuren att tro att de alltid är vakna. Det är mycket mer sannolikt att ett rovdjur attackerar ett sovande djur än ett djur som det uppfattar som vaket.

Dessutom kan marsvinets hjärna fortfarande känna av den omgivande miljön även när de sover, så genom att hålla ögonen öppna kan de hålla utkik efter eventuella lurande rovdjur.

Hur hjälper marsvinens sömnvanor dem att överleva i naturen?

Marsvin har flera sömnvanor som skiljer sig från människans, som alla bidrar till att skydda dem från rovdjurens faror.

De sover bara under korta tidsintervaller. Även om det genomsnittliga marsvinet samlar minst 4-6 timmars sömn varje dag, gör den det i små korta intervall som bara är minuter långa. Detta innebär att det finns mindre tid för ett rovdjur att närma sig ett sovande marsvin.

Ett annat sätt för ett marsvin att hålla sig säkert är att undvika djup sömn. Om du närmar dig ditt marsvin medan det sover kan du märka att det inte krävs mycket för att väcka det. Detta beror på att de sover lätt för det mesta, så alla störningar väcker dem omedelbart.

I huvudsak gäller att ju snabbare reaktionstid ett marsvin har, desto större chans har de att överleva ute i naturen. Och allt de kan göra för att öka sin reaktionstid hjälper dem att hålla sig vid liv.

Dessutom har marsvin polyfasisk sömn, vilket innebär att de har flera sömntider under dagen. (Människor och många andra däggdjur är monofasiska eftersom vi har en sömnperiod under varje 24-timmarscykel).

Detta sömnmönster gör att marsvinen kan spara energi och samtidigt tillbringa minst tid i en utsatt position.

Varför sover mitt marsvin längre än vanligt?

Om du märker att ditt marsvin sover längre än vanligt är det bra att besöka en veterinär för att få råd.

En vanlig orsak till att marsvin sover för mycket är slöhet som oftast är kopplad till brist på C-vitamin. För att åtgärda detta kan du försöka ge din lurviga vän ett urval C-vitaminfyllda frukter som apelsiner, äpplen och päron som kommer att bidra till att öka aktivitetsnivån hos ditt husdjur igen.

Sover marsvin mindre än människor?

Bara för att de håller ögonen öppna betyder det inte att marsvin får mindre tillräcklig sömn än människor. Faktum är att de kan sova till och med längre än vad vi gör, och vissa av dem samlar upp till nio och en halv timmes sömn varje dag.

Är marsvin nattdjur?

Marsvin är inte nattaktiva, och de är vanligtvis ganska tysta på natten, eftersom det är då de gillar att njuta av en stor del av deras sömn. När de blir äldre brukar marsvinen sova mer under dagen för att bevara sin energi och hålla sig friska.

Dessa små däggdjur är krepuskulära, vilket innebär att de utför de flesta av sina aktiviteter under gryning och skymning.

Kan marsvin stänga ögonen?

Ja, marsvin har ögonlock som gör att de kan blunda – de använder dem bara inte så ofta.

Stänger marsvinen någonsin ögonen?

Den tid som marsvinen tillbringar med slutna ögon är minimal, tack vare de faror som de utsätts för i naturen. I naturliga miljöer befinner sig marsvinen i botten av näringskedjan, så de har inte råd att bli ouppmärksamma.

Det finns dock vissa anledningar till att ett marsvin stänger ögonen, till exempel för att fukta dem eller ta bort damm. Det är mer troligt att det rör sig om blinkningar än om långvariga perioder av slutna ögon.

När du knyter band till marsvin och de lär sig att lita på dig kan din närvaro vara tillräcklig för att hålla det lilla djuret lugnt. Om du regelbundet har dem i ditt knä för att klappa dem och gosa med dem kan du märka att de sluter ögonen. Detta tyder på att de är helt avslappnade i ditt sällskap.

Detta är ett ganska ovanligt beteende, och om ditt marsvin lär sig att lita på dig på denna nivå är det något som du bör njuta av.

Slutliga tankar

Under marsvinets utveckling har dessa lurviga små varelser utvecklats med en benägenhet att hålla ögonen öppna även när de sover. Detta bör ha varit en viktig färdighet för ett marsvin med rovdjur som hökar eller vargar som lurade runt varje hörn.

När du väl har skaffat ditt husdjur och det har kommit in i ditt hem kan du märka att det har lättare att slappna av och kanske till och med stänger ögonen då och då. Om detta händer ska du värdesätta ögonblicket eftersom det betyder att du har förtjänat förtroendet hos en av dessa små pälsiga varelser.

Similar Posts