Bits marsvin?
Marsvin är populära husdjur och kan knyta varaktiga band till sina ägare. De är vanligtvis vänliga varelser om de hanteras på rätt sätt och du vinner deras förtroende med tiden. Men de kan ge ett smärtsamt bett om de provoceras.
Marsvin kan bitas men bits i allmänhet inte om de inte är rädda eller försvarar sitt revir. Andra orsaker är bland annat att de misstar ägarens finger för mat, bristande socialisering och underliggande sjukdom eller skada. Att bli illa hanterad eller hållas mot sin vilja kan också leda till ett bett.
Marsvin godhjärtade och ”berättar” ofta för sina ägare om de är missnöjda. Även om aggressioner mellan hanar är vanliga, är det inte troligt att ett marsvin biter om det inte finns en bakomliggande orsak. Läs vidare för att ta reda på varför marsvin bits och vilka tecken du ska titta efter för att se om marsvinet är stressat eller argt.
Varför bits marsvin?
1. Marsvinet är rädd
Marsvinet är först och främst en bytesdjur i naturen och reagerar inte bra på okända omgivningar eller plötsliga rörelser. Om du skrämmer marsvinet och det inte har någon möjlighet att fly kan det reagera med aggression baserad på rädsla.
De kan uppfatta ditt beteende som ett hot, särskilt om de blir skrämda eller hanteras av okända människor. Undvik att hantera ditt marsvin när det finns obekanta faktorer i miljön, till exempel höga ljud eller barn som springer i hemmet.
Marsvin reagerar också på tidigare trauman som de associerar med smärta eller ångest. Förutom att marsvinen har en genetisk predisposition för att förbli vaksamma för potentiella rovdjur kan de också uppvisa rädselsinducerad aggression på grund av sina livserfarenheter och tidiga socialiseringsupplevelser.
Tecken på att marsvinet är rädd är bland annat:
- Små hastiga rörelser
- Sänka huvudet och öronen vid beröring
- Stelhet
- Rysningar
- Kort högre spinnande ”drrr”-ljud
2. Marsvinet är argt
Marsvin uppvisar ofta aggression mot andra handjur gällande territorium, och deras aggressioner eskalerar till bett om motståndaren inte visar underkastelse. Vanligtvis kan du avdramatisera dessa situationer genom att övervaka de första aggressionsyttringarna.
De klassiska ljuden som kan uppmärksamma dig på deras aggressiva eller arga humör är tändernas gnisslande. De kan också göra ett gnällande ljud tillsammans med ett snabbt klickande med tänderna. Detta ljud varnar andra marsvin eller en inkräktande människa för att de förbereder sig för ett potentiellt bett.
Om du lär dig att läsa av marsvinets signaler är det troligare att du undviker att marsvinets aggressivitet tar sig uttryck i ett smärtsamt bett.
Andra tecken på att ditt marsvin är argt är bland annat följande:
- Upphöjt huvud
- Rest päls
- Väsande
- Tänder som visas upp
3. Ditt marsvin visar aggressivitet på grund av brist på sällskap
Ditt marsvin är en social varelse och kommer att lida om den hålls utan en kompis som den kan kommunicera med eller mysa med för att få värme och trygghet. Även om de kan överleva kommer de att berövas en av de utmärkande egenskaperna: deras sociala behov av sällskap med sina egna artfränder.
Dessa lyckliga små varelser lever i vildmarken i grupper med tio eller fler kompisar. När du håller en ensam kan den drabbas av ensamhet, stress och beteendeproblem som aggression och bitande beteende. Deras hälsa och livslängd påverkas också av ensamheten.
Marsvinens behov av sällskap av samma art är faktiskt så medfött att Schweiz gjorde det olagligt att bara äga en! Det bästa är ett par med en hane och en hona för att förhindra aggression mellan hanar. Du bör också se till att hanen är kastrerad minst sex veckor innan du placerar dem tillsammans.
Tecken på att marsvinet känner sig ensamt är också följande:
- Bristande aptit
- Bristande intresse för leksaker/aktivitet
- Bitande på stängerna
- Gömmer sig
- Ständiga rop på uppmärksamhet
4. Marsvinet kan förväxla dina fingrar med mat
Om din lurviga vän är hungrig och du sträcker ut ett finger med deras favoritsnack, kan den ge dig ett bett på grund av ren entusiasm och inte av illvilja.
Det kan också vara så att dina fingrar bär på doften av den goda maten du hanterar och att ditt husdjur bara ville ha en liten smakbit. Man bör undvika att sticka in fingrarna genom burgallret under matningstiden eftersom de kanske betraktar fingret som sin godbit.
5. Du hanterar din marsvin felaktigt
Marsvin är tillgivna och vänliga följeslagare, men du kan bara förtjäna deras förtroende med tålamod och kärleksfull omvårdnad.
Om marsvinet är ny i din hemmiljö är deras naturliga instinkt att skydda sig från potentiella skador. Denna egenskap är genetiskt inbyggd i marsvinens beteende eftersom de är bytesdjur och uppmärksamma på potentiella hot.
Det brukar hjälpa om du gradvis vänjer ditt marsvin vid beröring genom att först låta den acceptera att du klappar den och sedan försiktigt ta upp din lurviga vän. Börja alltid med att hålla marsvinet nära marken där du lätt kan sätta ner den om den blir stressad av din hantering.
Var observant på stressbeteenden och håll bara marsvinet när det är avslappnat och lugnt. Stöd alltid både bröstet och bakbenen så att marsvinet känner sig tryggt. Var uppmärksam på
vokala eller fysiska tecken på att marsvinet inte längre vill bli buret.
Tecken på att marsvinet inte längre vill bli hållet är bland annat:
- Små hastiga rörelser
- Tjattrar eller väser
- Kastar bak huvudet
6. Marsvinet är sjukt eller har ont
Marsvinet kan inte förklara hur det känner sig och kan agera aggressivt genom att bitas om det upplever fysisk smärta. Marsvinet kan ha en sjukdom eller ett fysiskt tillstånd som gör att hanteringen av deras kroppar är extremt obehaglig.
Marsvinet kan ha en skada som du inte känner till eller ett tillstånd som orsakar känslighet för beröring. Ditt marsvin kan ta till ett bett för att tala om för dig att du gör det illa.
Du bör ständigt övervaka dina pälsklädda följeslagare för att se om det finns tecken på att de kan vara sjuka eller ha ont. Ett tydligt tecken på smärta är att rygga tillbaka från mänsklig kontakt, särskilt om det är en förändring i ditt marsvins vanliga beteende.
Andra symtom på smärta är bland annat följande:
- Håglöshet och inaktivitet
- Snabb och ytlig andning
- Bristande aptit
- Hukande/rysande kroppshållning
- Rest päls
- Gnisslar tänder
- Skrikande
7. Din marsvinshane är aggressiv mot andra hanar
En klinisk studie som genomfördes under fem år visade att marsvins uppfostran påverkade nivåerna av sexuell aggression när de var i närvaro av en fertil hona.
Marsvin som uppföddes i större blandade kolonier visade låga stressreaktioner och låg aggression när de stod inför en okänd hona. De marsvin som uppfostrades med endast en enda kvinnlig följeslagare visade hög aggression och höga stressnivåer.
När två marsvinshanar är inhysta tillsammans med en hona kan de visa territoriell aggression mot varandra. Att visa tänderna är ett klassiskt tecken på aggression, och om den andra hanen inte backar kan det eskalera till icke-sexuell bestigning och bitande.
Hur man stoppar ett marsvin från att bitas
Marsvin kan nafsa sina ägare med ett minibett som är mer av ett nypande än ett egentligt bett.
Men om din marsvin uppvisar ett bitande beteende bör du överväga följande:
- Uppsök veterinär. Om marsvinet uppvisar tecken på sjukdom eller smärta, och om bitbeteendet är en förändring i marsvinets beteende, bör du eliminera underliggande fysiska orsaker genom ett veterinärbesök.
- Övervaka marsvinets kroppsspråk och ljud. Marsvinet låter dig veta när det känner sig oroligt eller stressat genom att tjattra, väsa eller resa päls.
- Använd positiv förstärkning för att vinna marsvinets förtroende. Om du har ett nytt marsvin måste du långsamt gå framåt för att vinna deras förtroende genom att använda positiv förstärkning. Peta inte på marsvinets nos eller skrik, för det kan ytterligare uppmuntrar till rädslobaserad aggression.
- Hitta en kamrat till marsvinet. Om marsvinet är ensamt kan du överväga att hitta en kamrat av motsatt kön. Ensamhet kan orsaka stress och destruktiva beteenden hos marsvinet.
- Håll marsvinet på rätt sätt och var uppmärksam på deras kroppsspråk. Håll alltid om bröstet och bakdelen för att få marsvinet att känna sig tryggt, och titta efter tecken på att den vrider sig, tjattrar eller är oroligt för att veta när du ska sätta ner marsvinet.
- Hantera inte marsvinet om det är stressat. Undvik att plocka upp marsvinet om det finns höga eller obekanta ljud i omgivningen. Ditt marsvin kan reagera med ett bett av rädsla.
- Ha tålamod med ett nytt marsvin. Det tar tid för marsvin att lära sig att lita på sina människor, och du bör aldrig ha för bråttom att hantera ett nytt marsvin. Börja med försiktiga klappar och godis, och ditt husdjur kommer att låta dig förstå när det är mottagligt för att bli hanterat.
Avslutande tankar
De flesta marsvin är ett nöje att ha som följeslagare, och deras ljud och visslingar blir en del av ditt hems struktur.
Ofta är det inte marsvinet som bär skulden för bitande beteenden, och det är upp till dig att upptäcka orsaken och åtgärda den med positiv förstärkning.