Hur länge lever marsvin?

Flicka håller marsvin i sina händer

Marsvin är några av de mest tillgivna husdjur du kan äga. Så naturligtvis undrar du kanske hur mycket tid du har att tillbringa med din lurviga vän.

Hur länge marsvin lever beror på deras genetik, kost och även hur mycket stimulans de får. Marsvin lever i allmänhet 4 till 7 år i fångenskap, även om vissa kan leva mycket längre.

Deras livslängd är dock betydligt kortare i det vilda på grund av alla de faror som finns där.

Nedan täcker den här artikeln allt du bör veta om din pälsbeklädda väns livslängd. Och hur du kan se till att er tid tillsammans blir så lång som möjligt.

Vad påverkar en marsvins livslängd?

Marsvin lever vanligtvis runt 4 till 7 år – vilket är ett ganska brett intervall. Och anledningen till att det varierar så mycket är att ditt husdjurs livslängd beror på flera variabler.

Det är alltid viktigt att ta hand om din lurviga väns näring och hägn. Men du kanske inte inser hur viktig mental hälsa och berikning också kan vara.

Här är de faktorer som mest påverkar ett marsvins livslängd:

 • Kost: Precis som för människor påverkar det ditt marsvin äter dramatiskt deras välbefinnande. En balanserad kost kan förebygga hälsoproblem och förlänga deras liv. 
 • Genetik: Vissa marsvinsraser är predisponerade för längre liv. Peruan och Sheltie, i synnerhet, är kända för sin livslängd. 
 • Miljö: Det är avgörande för deras långsiktiga hälsa att du inrättar din gnagare på rätt sätt. De bästa bäddarna är pappersbaserade, fleece eller asp. Dessutom bör temperaturen i buren alltid ligga över 16°C.
 • Berikning: Att hålla ett marsvin aktivt och stimulerat är ett säkert sätt att hålla dem ungdomliga. Ge ditt husdjur gott om leksaker och överväg att skaffa dem en vän.
 • Renlighet: Om du håller din gnagare ren i sitt hägn hjälper det till att minska deras stress. För att inte tala om att en smutsig bur gör infektioner och sjukdomar mer sannolika. 

Hur kan man förlänga marsvins livslängd?

Du vill förmodligen göra allt för att förlänga din lurviga väns livslängd. Och tack och lov finns det många sätt att hålla dem friska och glada.

Så här kan du hjälpa till att förbättra ditt husdjurs förväntade livslängd:

 • Ge ditt husdjur en vän: Marsvin är naturligt sociala varelser som trivs i grupper. Även hanar kan lära sig att leva lyckligt tillsammans, en egenskap som är sällsynt bland djur.
 • Ge djuren en balanserad kost: Se till att ditt husdjur får kvalitetsfoder som tillgodoser deras behov. De flesta märkesblandningar har allt som en marsvin behöver näringstekniskt.
 • Håll deras inhägnad ren: En städad bur innebär en glad och frisk gnagare. Om det är möjligt bör du rengöra deras livsmiljö dagligen och göra den helt ren en gång i veckan.
 • Väg dem ofta: Försök att väga din gnagare minst en gång i veckan. På så sätt kan du fånga upp eventuella viktproblem så tidigt som möjligt.
 • Skäm bort ditt husdjur: Gnagare gillar också att bli bortskämda! Så ge ditt marsvin gott om möjligheter att knyta an till dig. Att leka med och sköta om ditt husdjur kan göra underverk för dess välbefinnande.
 • Ge dem leksaker: Leksaker ger ett par stora fördelar för din pälsklädda vän. För det första hjälper de till att hålla din gnagares tänder och klor nedfilade. Dessutom är de en utmärkt källa till skoj och berikning.

Hur gamla kan marsvin bli?

Marsvin har ett relativt långt liv för att vara gnagare, och de flesta husdjur lever lyckligt i 4 till 7 år. 

Ändå kanske du är nyfiken på hur hög ålder ett marsvin maximalt kan uppnå?

Världsrekordet för det längst levande marsvinet någonsin var 14 år och tio månader – det innehades av en gnagare vid namn Snowball som bodde i Storbritannien. Men även om det är det officiella rekordet har andra påståtts vara ännu äldre.

Snowball är definitivt en avvikare jämfört med andra husdjur. Och det är sällsynt att dessa gnagare stannar kvar hos oss längre än 12 år. Men det betyder inte att din lurviga vän inte kan leva förvånansvärt länge.

Att leva i fångenskap eliminerar många av marsvinets naturliga hot. Dessutom överträffar den näring som husdjursfoder ger ofta en vild diet. Så med rätt vård och regelbundna veterinärbesök kan ditt husdjur till och med bli 8 eller 9 år gammalt.

Men kom ihåg att att älska och njuta av dina små kamrater medan de är här.

Vad händer när marsvinen blir äldre?

Precis som människor förändras marsvinen när de blir äldre. 

När din pälsklädda kompis närmar sig sin ålderdom kan vissa uppgifter bli svåra för dem att utföra. Och med tiden kan de till och med utveckla åldersrelaterade hälsoproblem.

Nedan finns en lista över tecken på att ditt marsvin håller på att bli äldre:

 • Det blir långsammare: Ditt husdjur blir troligen mindre livlig och aktiv med åldern. Ofta börjar dessa gnagare också sova mer.
 • Fler hälsoproblem: När de blir äldre blir immunförsvaret hos dessa gnagare svagare. Som ett resultat av detta kan ditt äldre marsvin behöva besöka veterinären oftare.
 • Grå päls: Precis som hos människor blir marsvinets hår grått med tiden. De flesta ägare märker först denna färgförändring runt husdjurets näsa och mun.
 • Minskad vikt/aptit: Marsvin tenderar att äta mindre när de åldras. Ta ändå med ditt husdjur till veterinären om du märker en plötslig, dramatisk viktminskning.

Om din lurviga vän är på den äldre sidan, försök att ge den lite extra kärlek och omsorg. Socialisering är bra sätt att hålla våra husdjur ungdomliga.

Väg dessutom din gnagare ofta för att hjälpa till att upptäcka eventuella subtila sjukdomar tidigt.

Hur länge lever marsvin i naturen?

Som man kan förvänta sig skiljer sig livslängden för tama och vilda marsvin kraftigt åt.

I naturen står vilda marsvin inför en oändlig anstormning av överlevnadsutmaningar. Prärievargar och andra rovdjur är ständigt på jakt efter dem. Dessutom kan det ofta vara ont om mat och vatten.

Som ett resultat av detta klarar sig dessa gnagare vanligtvis bara 1-4 år i skogen – betydligt kortare tid än när de hålls i fångenskap. 

Däremot har sällskapsdjur en säkrare och lyxigare livsstil. Ansvariga ägare tillhandahåller trots allt all mat och alla resurser som de behöver. För att inte tala om att det inte finns många naturliga rovdjur till marsvin i människornas hem. Och när de går bort är det oftast av naturliga orsaker.

Det är också värt att notera att tama marsvin är en unik art som inte finns i naturen. Vilda arter av marsvin vandrar dock runt i stora delar av Sydamerika.

Livscykeln hos marsvin

Under hela ditt marsvins liv kan de förändras ganska mycket. Och anledningen till det är att dessa gnagare går igenom olika livsstadier.

Om du förstår var ditt husdjur befinner sig i sin livscykel kan du bättre tillgodose deras behov. Dessutom kan det ge dig en känsla för hur mycket tid du fortfarande har kvar med din pälsklädda kompis.

Nedan följer de viktigaste stadierna i ett marsvins liv:

 1. Unge (från födseln till 6 veckor): Marsvinen bör vara med sina mödrar när de är små. Dessa gnagare kan amma i upp till sex veckor, men ofta räcker det med tre veckor. Om en unge blir avvisad av sin mamma kan människor ta hand om den i stället.
 2. Ungdom (6 veckor till 6 månader): När de är unga är dessa gnagare som kattungar och vill utforska allting. Både hanar och honor blir könsmogna vid 2-3 månaders ålder.
 3. Vuxen (6 månader till 5 år): Vid sex månader är ditt marsvin mer eller mindre fullt moget och kan föröka sig. De kan dock fortsätta att växa i storlek fram till ungefär ett års ålder.
 4. Äldre (5 år eller mer): När din pälsbeklädda vän når sin ålderdom kan du märka vissa förändringar. De kanske kämpar mer för att ta sig fram. Eller börjar tillbringa en stor del av dagen med att sova.

Vilka raser av marsvin lever längst?

I likhet med hundar har de olika marsvinsraserna olika förväntad livslängd.

Det är knepigt att mäta eftersom det finns lite vetenskaplig forskning om ämnet. De flesta experter anser dock att Peruan och Sheltie marsvin har den längsta livslängden.

Medellivslängden för de flesta raser ligger runt 4 till 7 år. Däremot har många ägare rapporterat att deras Sheltie och Peruan klarar sig upp till 8 år. Ingen är säker på varför detta är fallet. Men intressant nog har båda dessa långlivade raser exceptionellt långt hår.

I andra änden av spektrumet finns det också marsvin med kortare livslängd. I synnerhet Skinny marsvin tenderar att få mindre tid med sina ägare. Deras hårlöshet gör att hälsoproblem, som svampinfektioner, är vanligare. Så om du planerar att skaffa en som husdjur, se till att du regelbundet kontrollerar dem för hudproblem.

Slutgiltiga tankar

Vanligtvis är livslängden för marsvin som sällskapsdjur cirka 4 till 7 år. Vissa ägare har dock rapporterat att deras husdjur blir tio år eller mer.

Berikning, en balanserad kost och en ren bur är alla sätt att förbättra deras livslängd.

Similar Posts