Blinkar kaniner?

Kanin ligger i buren och håller på att blinka

Kaniner är fantastiska, lurviga varelser som är underbara följeslagare. De har några egenskaper som gör dem unika jämfört med andra djur.

Om du har en kanin som husdjur kanske du märker att den alltid verkar ha ögonen öppna. Du kanske undrar om kaniner blinkar överhuvudtaget? 

Kaniner blinkar, men det är mycket mer sällan än människor. De behöver bara blinka en handfull gånger under en timme. Detta beror på att de har varit tvungna att anpassa sig till att leva i det vilda, omgivna av potentiella hot från andra djur. 

Den här artikeln kommer att undersöka varför kaniner blinkar mindre ofta, hur de kan göra det med att hålla ögonen smorda och varför kaniners syn är så viktig och unik. 

Har kaniner ögonlock? 

Om du aldrig har sett kaniner blinka, kanske du undrar om de har ögonlock överhuvudtaget?

Kaniner har ögonlock, faktiskt har de tre. Ett av dem gör dock det tunga jobbet när det gäller att hålla kaninens öga friskt och skyddat från smuts utifrån. 

Nictiterande membranet, som i princip är ett tredje ögonlock, är en viktig del av kaninens öga. Detta tredje ögonlock sitter framför hornhinnan och är genomskinligt, så när din kanin blinkar kommer du troligen inte att se det.

Nictiterande membranet hjälper effektivt till att upprätthålla fukten i deras ögon och är mycket bättre på det än våra ögonlock. Det skyddar också kaninens ögon från att damm eller skräp kommer in i dem och hindrar deras syn. 

Eftersom det sitter framför hornhinnan, och hornhinnan är en stor del av pälsdjurets öga, är det supereffektivt när det gäller att fungera som en sköld och hålla ögat smort.

Varför blinkar kaniner mindre ofta?

Som tidigare nämnts behöver kaniner fysiskt sett blinka mindre ofta på grund av att deras tredje ögonlock täcker hela hornhinnan, skyddar dem från damm och skräp och verkar för att hålla fukt inne. 

Finns det någon annan anledning till att kaniner har anpassat sig för att kunna blinka mindre ofta? Ja, och det är av säkerhetsskäl. Kaniner har fantastiska ögon som gör att de kan se allt i sin perifera syn, så de kan hela tiden söka efter farliga situationer och rovdjur.

Kaniner är långsynta och kan se andra varelser och faror på långt håll och behöver ha en klar syn för att kunna göra det. 

Om en kanin skulle behöva blinka, lika mycket som människor gör, skulle det kunna leda till att de missar ett potentiellt hot och hamnar i en farlig överlevnadssituation. Kaniner behöver det tredje ögonlocket för att tjäna ett biologiskt syfte och även ett skyddande syfte.

Vad händer om min kanin blinkar ofta? 

Ibland kan du märka att din kanin blinkar ganska mycket eller mer än normalt. Detta är ovanligt och bör uppmärksammas noga eftersom det kan betyda att ditt husdjur har något fel på ögat.

Om detta händer kan det bero på någon av följande orsaker: 

  • Starkt ljus kan irritera deras ögon
  • Damm eller skräp kan ha kommit in i ögonen
  • Infektion som konjunktivit
  • Sår som är hål i hornhinnan

Om du märker att din kanin blinkar ofta eller kliar sig i ögat och du misstänker att den har något i ögat kan du försiktigt sänka ögonlocket och torka ögonområdet lätt med en våt trasa eller en fuktig bomullstuss för att hjälpa till att avlägsna skräpet.

Du kan också ta lite saltlösning och försöka spola ögonområdet. Innan du försöker med denna taktik bör du först rådgöra med din veterinär, eftersom saltlösning i ögat kan irritera ögat ytterligare beroende på problemet.

Om detta inte verkar fungera kan du kontrollera om belysningen i rummet är överdrivet ljust. Om belysningen verkar ljus för dig är den med största sannolikhet för ljus för ditt husdjur. Sänk belysningen och se om det löser problemet och om din kanin slutar blinka överdrivet mycket. 

Om ingen av dessa lösningar verkar fungera kan det vara dags att ta in ditt husdjur för ett besök hos veterinären. Det tredje ögonlocket är viktigt för deras hälsa, och du bör inte låta något problem dröja för länge. Din veterinär kommer att kunna bedöma situationen och ta hand om och behandla din kanins öga på rätt sätt. 

Hur du förebygger problem med kaninens ögon

Det finns några försiktighetsåtgärder som du kan vidta för att se till att din kanin är säker och frisk, inklusive att hans eller hennes ögon fungerar perfekt.

Här är några förslag för att undvika ögonproblem: 

  • Ha en ren boendemiljö – precis som människor föredrar att bo i ett rent och välskött hem, trivs även kaniner i ett fläckfritt hem. Se till att du regelbundet städar ditt hem, men att du också håller kaninens bostadsområde snyggt och prydligt. 
  • Ta bort farliga hinder – du måste kaninsäkra ditt hus, på samma sätt som du babysäkrar ditt hem för att ta bort faror som är inom räckhåll för ditt barn. Vidta extra försiktighetsåtgärder för att ta bort allt vasst och spetsigt från kaninens höjd och platser som den kan nå så att den inte råkar sticka sig i ögonen.
  • Observera kaninens beteende – om du märker ett ovanligt beteende som är nytt eller verkar konstigt, håll ett vakande öga på ditt husdjur för att övervaka situationen och bedöma hur du behöver hantera den.

Behöver kaniner stänga ögonen för att sova? 

Det korta svaret på denna fråga är nej. De behöver inte nödvändigtvis stänga ögonen för att sova. Det längre svaret är att de inte behöver göra det, men ibland gör de det.

Kaninens nictiterande membran ger dem tillräckligt med skydd mot yttre element för att de ska kunna sova med öppna ögon hela natten. Lite läskigt, eller hur?

Om du äger en kanin kanske du ser den med öppna ögon utan att veta att den sover djupt.

Det finns sätt att se om din kanin sover i det här fallet. Till exempel kommer deras näsa att sluta rycka, eller deras öron kommer att vikas långt bakåt under djupsömnen. Deras kroppar kan till och med rycka lite, eller så kan de göra söta små ljud medan de drömmer. 

Även om de inte behöver göra det, när en kanin sluter ögonen under sömnen kan du vara säker på att det beror på att de känner sig helt trygga i sin omgivning. Det är ett tecken på att de har släppt garden och har slappnat av helt och hållet. 

Kan kaniner se bra på natten? 

Eftersom kaniner har en syn på nästan 360 grader och inte behöver blinka särskilt ofta kanske du också undrar om deras ögon har andra funktioner som människans ögon inte har?

De har några olika förmågor som vi inte har och som hjälper dem att bättre anpassa sig till sin miljö och hålla sig skyddade. 

Även om kaniner kan se bättre i svagt ljus än människor har de inte förmågan att se helt i mörker. Precis som människor har våra lurviga vänner stavar och tappar i ögonen. De har dock mycket fler stavar, vilket är det som gör det möjligt att se tydligt i svagt ljus. 

Att ha fler stavar än tappar gör att kaninen har en kornigare syn än andra djur, inklusive människor. Detta innebär att kaniner trivs bäst i skymningen eller gryningen när deras syn är som starkast. 

Kan kaniner se färg?

Ja, kaniner kan se färg. De kan dock inte se lika många som vi gör. Deras ögon kan inte upptäcka rött ljus och är endast känsliga för blå och gröna ljusvågor. 

På grund av detta kan din kanin se vissa färger, medan resten av deras syn ser grå eller tråkig ut för dem. Tidigare i artikeln fick vi veta att kaniner har fler stavar än tappar i ögonen.

Tappar ansvarar för att upptäcka starkt ljus och ger djuren förmågan att se många färger. Utan tillräckligt många av dessa leder det till att din kanin blir delvis färgblind.

Detta är inget problem för en kanin; det innebär bara att de inte kan se lika bra i starkt dagsljus och att saker och ting inte är lika levande.

Slutsats

Som du har läst blinkar kaniner faktiskt. De behöver dock göra det mindre ofta tack vare det tredje ögonlocket.

Det tredje ögonlocket är kanske en av kaninens viktigaste egenskaper. Deras ögon är ett fantastiskt verktyg för att hålla sig säkra under dag och natt. 

Även om kaniner inte har den bästa synen när det gäller färg och klarhet har de en viktig förmåga att se sin omgivning i nästan 360 grader.

Utan deras tredje ögonlock som skyddar hornhinnorna och smörjer ögonen ordentligt skulle denna förmåga inte vara möjlig. En kanin skulle inte kunna vara lika alert. 

Eftersom kaniner inte behöver blinka ofta kan de överleva mycket längre i naturen, och det är en bra sak!

Similar Posts