Hur länge klarar sig en kanin utan vatten?

En vit kanin dricker vatten ur ett stort fat

Vatten är det viktigaste elementet som upprätthåller allt liv här på jorden. En människa kan överleva utan vatten i ungefär tre dagar, men visste du att denna tid är ännu kortare tid för kaniner?

Att förse ditt husdjur med en konstant vattenkälla är avgörande för att säkerställa deras överlevnad. En kanin kan inte överleva i mer än 24 timmar om den förlorar tillgången till vatten. Om vädret är särskilt torrt eller varmt kan denna tid förkortas ytterligare.

Fortsätt läsa för att upptäcka varför vatten är avgörande för att en kanin ska fungera korrekt och hur länge de kan överleva utan en hälsosam dos H2O. Lär dig dessutom tips och tricks för att se till att din kanin dricker tillräckligt för att bibehålla sin optimala hälsa.

Hur länge kan en kanin överleva utan vatten?

Oavsett om en kanin är tam eller vild behöver den vatten för att överleva. Om en kanin inte dricker varje dag eller om den går längre än 24 timmar utan vattenintag, är dess liv allvarligt hotat.

Brist på vatten leder inte bara till uttorkning, utan kan också förhindra korrekt urinering och avföring hos din kanin, vilket kan leda till dödliga tarmblockeringar.

Hur mycket vatten behöver en kanin?

Kaniner behöver mellan 50 och 150 ml per kilo kroppsvikt. Den exakta mängden beror på din kanins storlek, deras energiförbrukning under en vanlig dag och hur mycket vatten de får i sig genom sin kost. Dessutom spelar deras ålder och det klimat de lever i också in.

I allmänhet bör du sträva efter att din kanin dricker cirka 10 % av sin kroppsvikt i vatten varje dag.

Hur länge kan kan kaniner överleva utan vatten när det är kallt?

Du kanske märker att din kanin verkar dricka mindre vatten under vintermånaderna, vilket är helt normalt. Vatten är dock fortfarande viktigt för deras överlevnad, och om de lider brist på denna livskälla i mer än 24 timmar kommer de att dö.

Kaninens kropp behöver vatten för att hålla sig frisk och fungera på ett tillfredsställande sätt. Denna livskälla bidrar till att hålla flödeshastigheten och tjockleken på blodet konstant, vilket gör att deras organ kan fungera korrekt. Det hjälper också maten i matsmältningsprocessen och eliminerar avfallsprodukter från kroppen.

Hur kan jag förhindra att min kanins vatten fryser på vintern?

Även om din kanin har ett tjockt lager päls som håller den varm har inte dess vattenflaska det. Och fruset vatten är ett av de största problemen som kaniner som lever i hårda klimat ställs inför under vintern.

Om du använder en flaska som din kanin dricker ur finns det stor chans att vattnet inuti fryser när temperaturen sjunker tillräckligt lågt. Detta kan leda till sprickor och skador på flaskan, vilket kan vara en fara för ditt husdjur.

Ett bättre alternativ kan vara att byta till en skål med djupa sidor under vintern, vilket hjälper till att förhindra att vattnet fryser. Om du vill hålla dig till en flaska, se till att du köper ett termiskt skydd för att hålla vattnet över fryspunkten.

Vatten måste förbli i flytande tillstånd för att kaninerna ska kunna konsumera det från sina flaskor, men dessa små varelser gillar inte heller smaken av iskallt vatten. Det är mycket mindre troligt att de hydrerar sig ordentligt med kallt vatten än om du ger dem tillräckligt ljummet vatten.

Varför har min kanin slutat dricka?

Om du märker att din kanin har slutat dricka kan det finnas flera orsaker till det, bland annat medicinska och psykologiska problem.

För det första är kaniner kräsna ätare och drickare – de vill att deras vatten ska matcha temperaturen i den omgivande miljön. Precis som Guldlock kan de vägra att dricka om det är för varmt eller för kallt. Om de dessutom tycker att något verkar konstigt, t.ex. lukten eller smaken, kan de sluta dricka tills du byter ut vattnet.

Kaniner har också ganska känsliga tänder; om de har tandvärk kan även vatten förvärra den. Om du tror att detta kan vara fallet måste du omedelbart kontakta en veterinär för att få rätt behandling.

Vanliga tecken på att din kanin lider av tandvärk är bl.a. fukt runt munnen eller dregling, svullnad runt käken eller under hakan och vägran att äta mat. Du kan märka att de gömmer sig, gnisslar tänderna eller får dålig andedräkt.

Men allt är inte bara dåligt. Din kanin kan sluta dricka för att den har hittat en alternativ vattenkälla, till exempel en läcka, eller för att den känner sig tillräckligt hydrerad av maten.

Kan kaninen få tillräckligt med vatten via kosten?

Nej, din kanin kan få i sig en del vatten genom sin föda, så få inte panik om den inte får i sig det rekommenderade intaget av 50 till 150 ml vatten per kilo kroppsvikt.

Trots detta är det viktigt att dricka vatten för deras överlevnad eftersom det är ansvarigt för att underlätta kroppens matsmältning, göra sig av med avfallsprodukter och reglera kroppstemperaturen.

Hur kan jag öka vattenintaget genom min kanins diet?

Även om enbart mat inte räcker för att försörja din kanins vattenbehov, innehåller vissa livsmedel mer vatten än andra. Och dessa kan bidra till att komplettera din kanins vattenintag för att hålla kroppen frisk. 

Dessa livsmedel är bland annat:

 • Äpplen (utan kärnor)
 • Päron
 • Vindruvor utan kärnor
 • Paprika
 • Selleri
 • Gurka
 • Sallad
 • Morötter
 • Spenat

Dessutom kan du dränka dessa frukter och grönsaker i vatten. När du har tvättat dem behöver du inte torka dem; du kan till och med lägga dem i en skål med vatten i botten, vilket kan uppmuntra din kanin att dricka.

Hur kan jag se om kaninen är uttorkad?

Om du misstänker att din kanin inte dricker tillräckligt mycket kan du hålla utkik efter de vanligaste tecknen på uttorkning:

 • De tappar aptiten. När din kanin inte dricker tillräckligt slutar kroppen att fungera korrekt, vilket ofta kan göra att den inte vill äta.
 • Om din kanin inte får i sig tillräckligt med vatten blir den snabbt trött och kanske till och med desorienterad. Du kommer att märka att de verkar ha mindre energi än vanligt och kan uppvisa en viss klumpighet som inte är typisk för dem.
 • Precis som hos människor är urinen ett utmärkt ställe att kontrollera om din kanin är uttorkad. En uttorkad kanin kommer att producera urin som är mörkare i färgen än vanligt och har en stark lukt av ammoniak.
 • Brist på vatten kommer också att påverka din kanins hud. Om du klämmer på deras hud och den inte omedelbart går tillbaka på plats kan du ha att göra med en uttorkad kanin.

När symtomen på uttorkning börjar sätta in kan din kanin få feber. Om deras temperatur överstiger 40 grader Celsius bör du ta dem till veterinären för en kontroll. 

Hur kan jag uppmuntra min kanin att dricka mer vatten?

Om du vill att din kanin ska dricka mer vatten finns det flera faktorer du måste ta hänsyn till – en av de viktigaste aspekterna är att fastställa orsaken till att din kanin vägrar att dricka. Om den till exempel vägrar på grund av att den är upprörd är det ett problem som du kan ta itu med själv, men om den har tandvärk eller andra medicinska problem måste du söka experthjälp.

Generellt sett bör du alltid hålla ett färskt vattenförråd i en ren flaska, vilket uppmuntrar din kanin att dricka mer. Vänta inte tills den slutar dricka för att rensa en smutsig vattenflaska – håll alltid en hög nivå av renlighet för ditt husdjur.

Om du misstänker att din kanin är en kräsen drickare kan du försöka ersätta deras vertikala flaska med ett platt fat. Ibland kommer detta att uppmuntra din pälsbeklädda vän att dricka mer eftersom det mer liknar deras vattenkälla i naturen.

Om din kanin vägrar att dricka det vatten du erbjuder, oavsett vilken temperatur eller vilket kärl du tillhandahåller, bör du överväga att det kan vara själva vattnet som är problemet.

Kranvatten är bra för kaniner att dricka, men kvaliteten på kranvatten varierar avsevärt, och det kan vara så att ditt husdjur inte tycker om smaken. Om du har provat olika temperaturer och kärl kan du prova flaskvatten som ett alternativ och se om de börjar dricka det.

Kaniner tycker också om smaken av örter som basilika, dill, persilja och rosmarin, så du kan prova att tillsätta dessa till din kanins vatten för att öka smaken för dem.

Du kan också uppmuntra din kanin att dricka genom positiv förstärkning. Varje gång de dricker, belöna dem med uppmärksamhet, klappning och godis.

Vad ska jag göra om min kanin vägrar att dricka?

Om allt annat misslyckas måste du använda en spruta för att ge din kanin vatten. Prova att lägga en droppe på deras tunga och se hur de reagerar. Om de fortfarande vägrar att dricka måste du söka läkarvård eftersom något är fel med din pälsbeklädda vän.

Slutgiltiga tankar

Precis som för allt liv på jorden är ett regelbundet vattenintag avgörande för din kanin, och de kommer inte att överleva mer än 24 timmar utan att dricka. Om din kanin vägrar att dricka kan det finnas underliggande fysiologiska eller medicinska problem, och du måste fastställa vad som är fel.

Uppmuntra vattenkonsumtion genom att tillsätta örter eller ge din kanin några vattenfyllda grönsaker. Håll kärlen rena och tillsätt regelbundet färskt vatten i dem. Och om din kanin uppvisar några tecken på uttorkning ska du omedelbart ta den till veterinären.

Similar Posts