Varför slickar hunden på sängen?

Söt hund ligger under ett täcke och slickar på lakanet

Hundar slickar av olika anledningar, från tristess till hunger. Din hund kanske slickar din säng bara för att den är uttråkad, eller så saknar den näringsämnen eller får inte tillräckligt med mat vid måltiden. De kan också slicka för att de känner sig illamående, vilket kan vara ett tecken på allvarligare medicinska problem.

Resten av artikeln kommer att gå in i detalj på möjliga orsaker till varför din hund slickar din säng och vad du bör göra åt det.

Vad luktar mina sängkläder?

Din hund kanske slickar dina lakan för att den gillar lukten av dem! Om du blir riktigt svettig i sommarvärmen kommer din doft att vara mycket påtaglig på dina lakan, och dina hundar gillar det. 

Hundar är också nyfikna på mänskliga feromoner. Eftersom hundar kommunicerar genom dofter vill de lära sig mer om intressanta dofter. 

Finns det smulor kvar på mina lakan?

Om du äter mellanmål i sängen, eller låter din hund äta mellanmål i din säng, kan din hund slicka på de överblivna smulorna.

Om det inte finns några synliga smulor kan hunden bara få upp dofter från förra gången den festade på dina lakan och hoppas att den missade några smulor förra gången eller att det kommer att finnas fler där det förra mellanmålet kom ifrån!

Är min hund uttråkad?

Hundar behöver mental stimulans precis som människor. Om din hund är uttråkad kan den börja slicka för att fördriva tiden.

Du kanske städar ditt hus eller springer runt kvarteret om du har överskottsenergi. Om din hund har överskottsenergi och du inte leker med den eller tar med den ut kan den börja med mer ovanliga beteenden, som att slicka på dina lakan. 

Tristess kan verka godartad, men den kan leda till stress. Om din hund gnäller överdrivet, dreglar, gäspar eller går omkring oroligt måste du överväga om deras livsstil kan vara för stillasittande. 

Försöker hunden leka med mig?

Om du har tränat din hund att inte bita när de leker kan de ha ersatt gnagandet med slickande. Om din hund slickar dig kanske den bara vill leka! Försök att kasta en leksak åt den eller ta med den på en löprunda på gården eller i en hundpark. 

Kysser min hund mig?

Har du någonsin fått en stor slick av en hund och kallat det en hundkyss? Även om hundslickar inte precis är kyssar kan de vara ett tecken på tillgivenhet. 

Enligt American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) kan hundslickar vara en signal om respekt. 

Din hund kanske bara låter dig veta att den litar på dig och ser dig som flockledare. 

Slickar min hund tvångsmässigt?

Om din hund tvångsmässigt slickar din säng och du inte kan få den att sluta, kan det vara ett tecken på tvångssyndrom eller Canine Compulsive Disorder (CCD). Precis som OCD kan resultera i tvångsbeteenden hos människor, orsakar CCD att hundar deltar i onormala, repetitiva beteenden. 

Är slickandet ett normalt beteende?

Det är inte ovanligt att hundar slickar på saker för att få mer information om dem. Hundar är nyfikna och lär sig om sin värld på ett annat sätt än människor. Ett konsekvent och konstant slickbeteende kan dock vara en anledning till oro, t.ex: 

  • Brist på aktivitet
  • CCD
  • Illamående
  • Kognitiv dysfunktion hos hundar (demens)

Är min hund orolig?

Hundar gör konstiga saker när de känner sig oroliga i ett försök att lugna sig själva. Separationsångest är en vanlig orsak till att hundar slickar på lakan. Om du kommer hem och ser en pöl på lakanen efter att din hund har slickat på dem är det troligen utlöst av ångest. 

En ny sängpartner kan också orsaka din hund ångest. Om du har tagit in någon ny person i hemmet, eller ett nytt husdjur, kan din hund slicka på lakanen som ett sätt att hävda sitt revir.

Äter min hund tillräckligt?

Slickar din hund alltid på sängen efter att ha ätit en måltid? Det kan bero på en av två orsaker:

  • Du ger den inte tillräckligt med mat vid måltiden.
  • Deras mat saknar viktiga näringsämnen.

Hundar letar efter mat eller näringsämnen på märkliga ställen om de inte får tillräckligt av det de behöver.

Har jag ändrat min hunds diet?

Om du nyligen bytt foder till din hund kan det nya fodret sakna tillräckligt med näringsämnen, eller så kan det orsaka magbesvär hos din hund. Hundar kan slicka på bland annat sänglakan för att försöka lindra sitt obehag. 

Är min hund uttorkad?

När bytte du senast ut eller fyllde på din hunds vatten? Om din hund inte har fått en vätskegivande dryck på ett tag kan det hända att den slickar för att den är uttorkad. Slickandet kan stimulera deras spottkörtlar och hjälpa till att lindra eventuella obehag från en uttorkad mun. 

Se till att du håller ett öga på din hunds vattenskål så att den har gott om tillfällen att få vätska under dagen.

Har min hund Pica?

Pica är ett tillstånd som gör att hundar blir sugna på saker som inte är mat. Hundar som lider av pica kommer att slicka eller äta ovanliga saker, till exempel sänglakan. Eftersom sänglakan är tunga av din doft dras de särskilt till dem. Intag av icke-livsmedel kan vara skadligt för din hunds hälsa, så det är viktigt att ta det på allvar. 

Har min hund ont?

Om din hund är en ung valp kan den uppleva obehag på grund av tänder. Hundar försöker lindra obehag på olika sätt, varav ett kan vara att slicka på ovanliga saker.

Om du har en äldre hund kan slickandet vara ett tecken på andra problem i munnen, till exempel en avslagen eller lös tand eller tandköttsinflammation. 

Ska jag ta hunden till veterinären?

Även om slickande är ett normalt hundbeteende kan det vara en anledning till oro. Var uppmärksam på hur länge hunden slickar och frekvensen av slickbeteendet.

Om beteendet alltid uppträder vid samma tidpunkt, till exempel efter middagen eller strax före sänggåendet, eller om det uppträder ofta, kan det vara dags att prata med din veterinär.

Har jag belönat slickbeteendet?

Hundar fortsätter att göra ett beteende som belönas. Om din hund tror att sängslickande är ett beteende som du gillar kommer den att vilja fortsätta göra det för att göra dig glad! Du kan ha belönat din hund för sitt sängslickande utan att veta det genom att klappa den intensivt eller prata med den med en riktigt söt röst, eller ge den en godbit direkt efter beteendet. 

Hur tränar jag hunden att inte slicka mina lakan?

Om du har uteslutit medicinska problem kan du vara redo att börja träna din hund så att den slutar att slicka på sängen. För att träna din hund måste du vara vaksam och engagerad. Håll ett öga på beteendet och stoppa dem på bar gärning med ett bestämt kommando och ett alternativ, till exempel en leksak. 

Istället för att av misstag belöna din hund för att den slickar på sängen, belöna den istället när den inte slickar på sängen. Belöningarna för att inte göra beteendet kommer att träna din hund att veta att det är mer fördelaktigt för den att inte slicka på sängen.

Similar Posts