Kan hundar äta vindruvor?

En hund nafsar på en klase vindruvor

Vindruvor är en utmärkt frukt för hälsosamma mellanmål, och de är en perfekt godbit att bjuda gästerna på. Men när du introducerar en hund i familjen måste druvorna bort.

Hundar bör inte äta vindruvor – eller druvprodukter som russin och korinter – eftersom dessa livsmedel är mycket giftiga för dem. Även om de exakta orsakerna till denna giftighet är okända kan den vara allvarlig, och bara en enda druva kan räcka för att orsaka allvarlig och bestående skada hos din hund.

Fortsätt läsa för att ta reda på hur giftiga vindruvor är för hundar och vilka åtgärder du måste vidta om din hund äter en sådan. Få ett antal användbara tips för att hålla din hund säker och hitta de bästa alternativa frukterna att ge dem som godsaker.

Kan hundar äta vindruvor?

Hundar kan inte äta vindruvor; denna frukt är mycket giftig och kan vara dödlig för din hund. Den exakta mängden som orsakar en dödlig reaktion beror bland annat på din hunds ålder, hälsa och storlek.

Alla vindruvor är giftiga för hundar, oavsett om de är röda, gröna, med eller utan kärnor, eller ekologiska. En ”smak” av druvor kan vara okej, till exempel i gelé, men du måste kontrollera livsmedelsetiketter mycket noga, och det är bättre att undvika allt som förknippas med druvor om du vill hålla din hund säker.

Kan hundar äta russin?

Russin är torkade druvor och bör aldrig ätas av din hund. Russin är lika giftiga, om inte mer giftiga, än vanliga druvor eftersom deras näringsämnen och ingredienser är mer koncentrerade.

Varför är vindruvor giftiga för hundar?

Orsaken till varför vindruvor, russin, korinter och vin är giftiga för hundar är okänd, men forskare och vetenskapsmän har lagt fram några möjliga orsaker. Det kan vara vinsyra, en vit organisk syra, eller närvaron av ett salicylat som finns i druvor som orsakar hälsoproblem hos din hund.

Vissa forskare tror att dessa ämnen kan minska blodflödet till njurarna, även om fakta fortfarande inte är bevisade.

Dessutom kan hundar inte metabolisera sockerarterna, tanninerna och flavonoiderna från druvor; detta kan också vara en ledande orsak till druvtoxicitet.

Hur farliga är vindruvor för hundar?

Vindruvor är mycket giftiga för hundar; bara en enda kan räcka för att orsaka allvarliga problem som akut njursvikt.

Kan vindruvor döda hundar?

Tyvärr ja, druvor kan döda hundar, och det finns ingen minimimängd som kan leda till denna dödliga konsekvens. Vissa hundar skulle behöva få i sig en skaplig mängd vindruvor för att betydande skador ska uppstå, medan andra hundar kan dö av att äta en enda druva.

Små hundar är särskilt utsatta, men det betyder inte att stora hundar är säkra. Om din hund lämnas obehandlad kan den snabbt utveckla njurproblem som i slutändan leder till dess död.

Hur kan jag veta om hunden har vindruve-/russinförgiftats?

Det finns en rad symtom som pekar på att din hund kan ha en förgiftning; Vissa symtom uppträder vanligtvis inom 6 timmar efter konsumtion. Dessa inkluderar följande:

  • Verkar trött, svag eller slö; mindre energi än vanligt.
  • Förlust av aptit.
  • Symtom på magbesvär såsom kräkningar eller diarré.

Andra symtom visar sig först efter 1-3 dygn och inkluderar:

  • De visar tecken på uttorkning, inklusive flämtning, blekt tandkött eller en torr näsa.
  • Ökad törst eller minskad/utebliven urinering.

Om du misstänker att din hund har fått i sig vindruvor eller något annat gift, ring omedelbart till veterinär eller djursjukhus.

Hur kan jag se om min hund är uttorkad?

Druvförgiftning kan ofta leda till uttorkning. Vanliga tecken på uttorkning är överdriven törst eller minskad urinering, flämtning, blekt tandkött eller att ha torr näsa och mun.

Om du är osäker på om din hund är uttorkad eller inte kan du försöka dra försiktigt i huden i nacken. Hos en hydratiserad hund ska denna hud fjädra tillbaka direkt på plats. Om din hund är uttorkad gör den troligen inte det.

Vad ska jag göra om min hund äter en vindruva?

Om din hund äter en vindruva måste du söka vård omedelbart. Ofta handlar det om att framkalla kräkningar hos din hund. Du bör dock aldrig försöka framkalla kräkningar om du inte får instruktioner av en professionell person.

Om din hund dessutom kämpar för att andas, visar tecken på nöd eller är medvetslös bör du inte framkalla kräkningar. Ju mer vindruvor din hund äter, desto större risk löper den för njursvikt, vilket är en viktig faktor i behandlingen av den.

Flera åkommor kan uppträda på liknande sätt som druvförgiftning, så framkalla inte kräkning om du inte är helt säker på att din hund har ätit en druva. Annars kan du förvärra ett annat hälsotillstånd.

Vad kommer min veterinär att göra för att behandla druvförgiftning?

Om din hund behöver behandlas för druvförgiftning är framkallad kräkning sannolikt det första steget som din veterinär kommer att ta. Dessutom kan de använda aktivt kol för att förhindra ytterligare absorption av gifterna i magen eller tarmarna. 

Veterinärens främsta prioritet är att förhindra att din hund utvecklar njurproblem, vilket kan innebära att han/hon använder intravenösa vätskor.

När du först ringer veterinären kommer de troligen att ge dig instruktioner att följa över telefon. Det kan bland annat handla om att blanda en väteperoxidlösning för att framkalla kräkningar. Det mest avgörande är att du följer veterinärens eller specialistens råd och inte försöker behandla din hund med huskurer.

Kommer min hund att återhämta sig från vindruveförgiftning?

Om ditt husdjur får i sig gift kan det vara skrämmande för dig som ägare, och du är inte säker på vad som kommer att hända härnäst. Det beror på hur många vindruvor de åt, deras storlek och vikt osv.

Ibland kan en hund äta en druva eller två utan att uppleva några negativa biverkningar alls, andra gånger sker effekten av denna frukt snabbt. Det mest kritiska elementet är att ringa efter hjälp omedelbart.

Ju snabbare du agerar, desto mindre risk att din hund drabbas av långvariga skador. Om din veterinär kan förhindra att detta giftiga ämne absorberas kan din hund återhämta sig helt och hållet.

De flesta långsiktiga problemen uppstår om njurarna skadas. Eftersom de inte kan reparera sig själva kan det leda till långsiktiga hälsoproblem och ibland till döden.

Hur kan jag förhindra att min hund äter vindruvor?

Du gör ditt bästa för att hindra din hund från att äta vissa livsmedel, men så fort du vänder ryggen till smyger de till sig en tugga. För många livsmedelstyper är detta ingen stor sak; i värsta fall kan ditt husdjur få lätta magbesvär.

När det gäller vindruvor kan dock även en enda vara dödlig, så du måste se till att din hund inte har tillgång till denna giftiga frukt.

Den säkraste lösningen är förstås att inte köpa vindruvor eller förvara dem i huset. På så sätt kan du se till att din hund inte får i sig en när du vänder ryggen till. Men om du inte kan motstå den saftiga smaken av en klase vindruvor finns det andra saker du kan göra för att minimera risken.

Förvara dina vindruvor i en påse eller behållare och se till att de alltid är utom räckhåll för din hund. Lämna aldrig vindruvor ute vid sidan om eller utan uppsikt.

Kontrollera dessutom ingredienserna i alla livsmedel för människor innan du ger dem till dina husdjur. Du kommer att bli förvånad över de oväntade ämnen som läggs till i några av våra vardagsfavoriter.

Och om du har små barn i huset bör du undvika att ge dem vindruvor när ditt husdjur är i närheten. Ditt barn kan lätt tappa druvan eller ge din hund en smakbit och tro att det är snällt. Dessutom är det lätt för hundar att ta en druva från ett barn, medan det är mycket svårare för dem att ta den från en vuxens hand.

Kan hundar äta några frukter alls?

Ja, det finns gott om frukter som hundar kan äta, till exempel bananer, jordgubbar och vattenmelon. Dessa är alla utmärkta källor till vitaminer och antioxidanter och innehåller inga gifter.

Som en allmän regel ska du ta bort skal, kärnor och stjälkar från frukten innan du ger den till din hund och skära den i hanterbara bitar åt dem.

Kom ihåg att godbitar endast bör utgöra 10 % av din hunds totala kost. Den bästa näringen för din hund kommer från de balanserade ingredienserna i hundfoder, produkter som är gjorda speciellt för deras konsumtion snarare än för mänsklig konsumtion.

Alla livsmedel kan orsaka en reaktion hos ditt husdjur, så om du provar något nytt ska du alltid ge dem en liten mängd till att börja med och övervaka om de får några symptom på magbesvär. Och om du funderar på att ändra din hunds diet, rådgör med din veterinär för bästa råd.

Slutliga tankar

Du bör aldrig ge din hund en vindruva; att inta denna frukt kan vara giftigt, även i små mängder. Istället måste du förvara druvor långt från din hund och använda mer lämpliga livsmedel som godbitar.

Om din hund äter en druva måste du agera snabbt och söka professionell hjälp omedelbart. Ju snabbare du agerar, desto större är chansen att din hund kan återhämta sig helt och hållet.

Similar Posts