Kan hundar äta mango?

Liten hund äter en bit mango

När sommaren står för dörren tänker jag på all färsk frukt som kommer att finnas i överflöd i livsmedelsbutikerna och på de lokala gårdsbuden. Men jag tänker inte bara på mig själv. Jag tänker även på mina fyrbenta vänner.

Mango är utan tvekan en av mina favoritgodisar vid i stort sett alla tider på året. Men kan hundar äta mango? Jag vill verkligen inte ge dem något som kan göra dem sjuka.

Ja! Hundar kan äta mango, och de tycker faktiskt om det.

I den här artikeln förklarar vi mango och vad som gör den till en så bra hundgodis. Jag kommer också att prata om andra hälsosamma godsaker som din hund kan njuta av under den varma sommaren eller när som helst på året. 

Kan hundar äta mango?

Med allt som vi matar våra hundar med vill vi se till att det är hälsosamt.

Mango är hälsosamt för hundar. Men alla delar av frukten bör inte ätas, och den måste utfodras med måtta. 

Vad är en mango?

Den smaskiga mangon tros komma från Bangladesh och Indien. Men idag finns det många olika typer av mango i hela världen.

De varierar i smak, storlek, form och färg. Insidan av mangon kan vara gul, orange eller till och med grön.

Vad gör mango bra för hundar?

Mango är en fantastisk frukt inte bara för oss utan även för våra hundar. Mango är full av betakaroten och andra antioxidanter. Det är betakaroten som ger mango sin gula och orange färg.

Mango har också ett högt innehåll av protein, fibrer och mineraler. De innehåller flera viktiga vitaminer som B6, vitamin B, vitamin E, vitamin C och vitamin A. Vitamin A är ett viktigt näringsämne för hundar eftersom det stödjer deras reproduktiva tillväxt, päls och hud.

Mango kan också hjälpa till med magproblem hos hundar om de ges i små mängder. Den kan också hjälpa till med diarré och förstoppning.

Hur bör du utfodra hundar med mango?

Du bör också hålla dig till färsk mango, eftersom torkad mango innehåller mycket mer socker och kalorier och har färre näringsämnen.

Mango måste först skäras upp på ett visst sätt, och du bör börja med en mycket liten bit om din hund inte har ätit den tidigare.

 1. Du bör först skala bort allt skal från mangon. Mangoskinnet innehåller ett ämne som kallas urushiol, som liknar det som finns i giftig murgröna och giftek. Hundar kan kräkas och få diarré om de får i sig det. 
 2. Skär mangon på mitten och ta bort kärnan. Ge aldrig kärnan till din hund eftersom den innebär en kvävningsrisk och lätt kan fastna i hundens hals eller matsmältningskanal. Allt som fastnar i din hunds mag-tarmkanal kan vara dödligt om det inte behandlas. Ofta måste blockeringar i mag-tarmkanalen avlägsnas kirurgiskt.
 3. Skär mangon i små bitar, ungefär lika stora som ett tiokronorsmynt, innan du matar din hund med den. Börja med en bit och se hur den mår.

Andra sätt att ge din hund mango

Det finns några andra roliga sätt du kan införliva mango i din hunds diet som godis.

 • Mango går att frysa in, så det är en bra godbit en varm dag om du skär den i förväg och sedan fryser in den.
 • Mango kan tillsättas i små mängder i hundens mat. 
 • Mango kan göras till en smoothie för hundar. Tillsätt lite mango till en halv dl kycklingbuljong, lite banan, spenat, gurka och is och mixa tills det är slätt. Smoothies är ett bra sätt att hålla en god vätskebalans och få i sig lite nyttiga godsaker.
 • En annan fruktig smoothie kan göras genom att tillsätta mango till en halv dl osötad kokosmjölk, banan, frusen ananas och is. Jag skulle till och med prova den själv!

Kan mango vara farligt för hundar?

En mango är inte giftig eller farlig för hundar under normala omständigheter. Om din hund lider av diabetes kan du dock undvika det. Mango innehåller socker, vilket kan vara farligt för hundar med denna sjukdom.

Kan min hund äta mangoskinn?

Du bör definitivt undvika mangoskinn. Som nämnts ovan innehåller den urushiol, den kemikalie som finns i giftig murgröna och giftek. Det kan inte bara orsaka magbesvär hos din hund, utan det kan också orsaka ett hudutslag som liknar det som människor får efter att ha kommit i kontakt med dessa växter.

Kan hundar dricka mangojuice?

Undvik att ge din hund mangojuice. Färsk mangojuice som naturligt skulle hamna i en smoothie är okej, men håll dig borta från bearbetad mangojuice. Juicerna är inte giftiga, men de innehåller tillsatt socker, konserveringsmedel och konstgjorda färgämnen. 

Hur mycket mango kan min hund äta?

Även om du bör bekräfta allt med din veterinär skulle jag inte utfodra mer än ca en halv dl mango i veckan för små raser. Större raser kan du förmodligen ge ungfär dubbelt så mycket.

Vilka andra frukter och grönsaker kan min hund njuta av?

Mango är inte det enda smaskiga godiset du kan ge din hund. Jag har listat några andra frukter och grönsaker samt deras fördelar för hundar.

 • Bananer
 • Äpplen
 • Cantaloupemelon
 • Blåbär
 • Gurkor
 • Apelsiner
 • Päron

Bananer

Bananer, i måttliga mängder, är bra för hundar. De är kalorisnåla och har ett högt innehåll av fibrer, kalium, vitaminer och biotin, och de har dessutom ett lågt innehåll av natrium och kolesterol. De har dock en hög sockerhalt och bör endast ges som godis då och då.

Äpplen

Äpplen är bra eftersom de är en utmärkt källa till vitamin A och C, och de innehåller också fibrer. Äpplen har låg protein- och fetthalt, vilket gör dem till ett perfekt mellanmål för äldre hundar. 

Du måste dock ta bort kärnorna eftersom de kan göra din hund sjuk.

Cantaloupemelon

Cantaloupemelon är en av min hunds favoritfrukter, och den är en bra källa till näringsämnen och fibrer och är kalorisnål. Men precis som mango har cantaloupe ett högt sockerinnehåll och bör undvikas av hundar med diabetes. 

Blåbär

Blåbär är utmärkta för hundar, precis som de är för oss. De är rika på antioxidanter och är också fulla av fibrer.

Blåbär är också ett utmärkt godis för att belöna gott beteende under träning.

Gurkor

En annan av min hunds favoriter, gurkor, är ett utmärkt alternativ för överviktiga hundar.

Det finns nästan inga kolhydrater, oljor eller fetter i gurkor. Men de är laddade med kalium, magnesium, biotin och vitaminerna K, C och B1.

Apelsiner

Apelsiner är helt okej för hundar. Däremot kan den starka citrusdoften avskräcka vissa hundar. Men apelsiner är en bra källa till C-vitamin, fibrer och kalium.

Fruktköttet av apelsinen ska bara ges till vovven, inte skalet. Skalet är inte giftigt för hundar, men det kan orsaka magbesvär.

Päron

Päron har ett högt innehåll av fibrer och vitamin C och K och är ett utmärkt mellanmål för hundar. Päron måste få sina kärnor borttagna eftersom de innehåller små spår av cyanid.

Päron ska skäras upp i små bitar och du vill bara ge dem färska. Ge inte din hund några konserverade päron eftersom de är fulla av socker.

Slutsats

Mango är en utmärkt godbit för hundar så länge de ges med måtta.

Similar Posts